Nukkuminen painopeiton kanssa

08.01.2020

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Clas Ohlsonin kanssa.

Me saatiin viime vuoden puolella marraskuussa Oton kanssa testiin Cura Of Swedenin Cura Pearl -painopeitot. Painopeitoista on puhuttu todella paljon kuluneen vuoden aikana somessa ja mediassa muutenkin ja oltiin tosi innoissamme, kun päästiin testaamaan niitä. Tässä postauksessa jaan kokemuksia painopeitosta kahden kuukauden testijakson jälkeen. Oltiin kuultu niistä niin paljon hyvää etukäteen. Painopeitto ei ole mikään uusi keksintö, vaikka ne vasta viime aikoina ovatkin tulleet kuluttajamyyntiin. Painopeittoja on käytetty Ruotsin terveydenhuollossa jo vuosien ajan menestyksekkäästi esimerkiksi univaikeuksien ja ADHD:n hoitoon.

Painopeiton idea on siinä, että painava peitto tuntuu kuin turvalliselta ja lämpimältä halaukselta ympärillä. Tutkimusten mukaan painopeitto saattaa pidentää syvän unen määrää nukkuessa ja tätä kautta parantaa unen laatua, jolloin herää pirteämpänä uuteen päivään. Painopeiton käyttö voi edistää aivojen hyvän olon hormonien, kuten serotoniin ja oksitosiinin erittymistä, lisätä melatoniinin tuotantoa ja vähentää stressihormoni kortisolin tasoa. Painopeiton käyttö myös tasaa hengitystä ja vähentää levottomuutta, sekä luo turvallisuuden tunnetta. Sitä voi siis käyttää rauhoittumiseen muutenkin kuin nukkuessa, esimerkiksi stressaavan päivän jälkeen illalla sohvalla rentoutuessa.

Mehän ollaan Oton kanssa nukkujina aivan ääripäitä: Otto nukkuu yleensä melko huonosti ja mä nukun yleensä melko hyvin. Siinä missä mä menen sänkyyn, laitan silmät kiinni ja alan nukkumaan, Otto saattaa pahimmillaan pyöriä tunteja, joka ilta. Melatoniini on auttanut Ottoa pahimmissa univaikeuksissa jo vuosien ajan, mutta yhä edelleen hänelle nukahtaminen on ollut kuitenkin huomattavasti hankalampaa kuin mulle. Mulla itselläni univaikeudet on tosi satunnaisia, niitä tulee ehkä kerran parissa kuukaudessa. Silloin musta tuntuu, että en pysty rauhoittumaan ja säpsähdän aina kun olen nukahtamassa.

CURA of Sweden suosittelee, että painopeiton käyttäjä valitsee peiton, joka vastaa n. 10-15 % käyttäjän omasta painosta. Jos esimerkiksi painaa 70 kg, valitaan peitto, jonka paino on 7 tai 9 kg. Clas Ohlsonin valikoimassa Cura Pearl -painopeittoja on saatavilla 3, 5, 7, 9 ja 11 kg painoisina. Mä valitsin itselleni 5kg painopeiton ja Otto valitsi itselleen 7kg painopeiton. Kun me saatiin pakatut peitot kasseissa käteen, niin hitsi ne tuntuivat painavilta. Ajattelin etukäteen, että noin painavan peiton alla on varmaan tukalaa.

Avattiin paketit heti päästyämme kotiin ja kääriydyttiin niihin. Me jämähdettiin siihen varmaan puoleksi tunniksi pötköttämään, se oli niiiiiin ihanaa!  Ja päällä se peiton paino ei tuntunut ollenkaan ahdistavalta tai tukalalta tai edes painavalta. Kun esim. 5kg jakautuu tasaisesti koko kehon päälle, niin eihän siinä silloin ole painoa juuri ollenkaan, ainakaan liikaa. Oton 7kg peittokin tuntui musta tosi mukavalta, eli olisin voinut valita sellaisenkin itselleni. Cura Of Sweden suosittelee, että jos ei ole ennen käyttänyt peittoa, sitä pidetään ensin lyhyitä aikoja.

Peittojen kanssa oli niin ihana hengailla, että me otettiin ne heti testiin myös nukkumapeitoiksi. Alkuun jännitin, että tuleekohan painopeiton kanssa kuuma, mutta ei tullut. Onhan se lämmin, mutta ei esimerkiksi meidän normaalia talvipeittoa lämpimämpi vaan ehkä jopa aavistuksen viileämpi. Cura Pearl -peitto on ihan tavallisen 200×150-peiton kokoinen ja sen ulkokangas on 100% puuvillaa. Painava täyte peiton sisällä on tehty piihelmistä ja polyesteristä.

Siitä voi varmaan jo päätellä jotain, että kahden kuukauden jälkeen peitot on meillä edelleen joka yö käytössä? Niiden kanssa on i h a n a a  nukkua! Joka ilta mä rakastan kääriytyä mun peittoon ja se tuntuu siltä, kun joku halaisi mua kun mä nukun. Kysäisin myös Otolta hänen kokemuksiaan, koska hän on meistä se, joka toivoi peitolta enemmän (ja myös meistä se huomattavasti kriittisempi):

”Mun mielestä painopeiton kanssa nukkuminen on tosi mukavaa ja miellyttävää. Painon ansiosta tuntuu, kuin peitto halaisi takaisin. Tässä vaiheessa olen tottunut siihen tosi hyvin ja se paino tuntuu rentouttavalta, kun siellä alla makoilee. Peitto auttaa mun nukahtamisvaikeuksiin siten, että se paino esim. auttaa mun käsiä löytämään mukavan asennon, koska mun isoin vaikeus nukahtamisen kanssa on se, että en tiedä mitä tekisin mun käsillä. Peitto auttaa mun käsiä asettumaan.” – Otto

Tunnistan tuon Oton kuvaileman käsiongelman, mullekin on käynyt joskus niin  ja hitsi se on ärsyttävää. Mulla on tässä painopeiton käyttöaikana ollut tosiaankin vain yhtenä iltana nukahtamisvaikeuksia ja oletan sen illan johtuneen siitä, että olin nukkunut liikaa joululomalla, kun nukuin joka yö n. 8-9h yöunet ja normaalisti nukun 7-7,5h ja jaksan ihan hyvin. Sen yhden yön jälkeen ei ole ollut univaikeuksia mullakaan taas. Positiivinen ongelma, kun nukkuu liian hyvin, eikö?

Mä tykkään hakea peiton joskus alakertaan illalla kun katsellaan sarjoja, koska sen kanssa on ihanaa hengailla sohvalla ja rentoutua. Mulla se rentoutumisen vaikeus tulee yleensä illalla siinä vaiheessa, kun saan työt valmiiksi ja pitäisi yhtäkkiä hypätä työmoodista rentoutumismoodiin, vaikka ajatukset vielä laukkaa to do -listassa. Peitto auttaa unohtamaan ne ”pitäisi tehdä” -asiat ja keskittymään siihen, mitä oikeasti sillä hetkellä haluaa tehdä.

Näin vuoden alussa on paljon hyvinvointiasiat esillä joka puolella ja mun mielestä hyvä uni on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin peruspilareista. Ilman kunnon yöunia on vaikea jaksaa huolehtia muistakaan hyvinvoinnin tärkeistä aspekteista, kuten liikunnasta tai monipuolisesta ravinnosta. Jos taas ei jaksa huolehtia niistä, ei luultavasti saa myöskään nukuttua kovin hyvin. Mun ihana iltarutiini on syödä mahdollisimman värikästä iltapalaa sohvalla peittoon kääriytyneenä ja rentoutua hetki sarjoja katsellen, sitten käyn iltapesulla ja luen vielä hetken sängyssä kirjaa ennen kuin alan nukkumaan.

Nukkuminen on ihan älyttömän tärkeää ja vanhemmuuden vuosien aikana myös niitä kausia kokeneena, kun ei saanut nukkua kuukausiin kunnolla, sen todella tietää mikä se unen merkitys omalle jaksamiselle on. Kun mä saan nukkua, mä jaksan tehdä niitä asioita mitä pitää, niitä asioita mitä haluan ja niitä asioita mistä nautin.

Me ollaan testikokemusten perusteella tosi tyytyväisiä ja olen iloinen, että saatiin nämä peitot. Uskon, että tullaan käyttämään niitä myös jatkossa, tosin kesällä voi olla, että ainakin yritän nukkua pelkällä pussilakanalla, mikäli helleaalto taas iskee.

Peitoista voi lukea lisää Clas Ohlsonin sivuilta ja mä vastaan myös tosi mielelläni kysymyksiin meidän kokemuksista, jos jotain kysyttävää vielä on! Oletteko te kokeilleet painopeittoa? Millainen fiilis tuli?


14 Responses to “Nukkuminen painopeiton kanssa”

 1. Essi sanoo:

  Jäin ihmettelemään, että minkö takia teillä ei ole pussilakanoita noiden peittojen suojana? 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Meillä on aina pussilakanat, mutta painopeittojen piti näkyä kuvissa, jotta ihmiset näkevät millaiset ne on. 😀 Muutenhan siellä voisi olla vaikka mummon vanha täkki sisällä, eikä kukaan tietäisi, että onko meillä edes käytössä oikeasti ne peitot.:D Näissä saa muuten hyvän habatreenin kun laittaa pussilakanat, kun pitää käsiä ylhäällä ja kannattelee esim. 7kg peittoa sen aikaa, että toinen saa pussilakanan vedettyä alas. 😀

 2. Veera sanoo:

  Onko näitä mahdollista saada tuplapeittona? 🙂 Eli siis parisänky ”kokoisena” isona peittona

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mun käsittääkseni ainakaan tätä Cura Pearl -peittoa ei saa tuplana, vaikka mäkin kyllä tykkäisin tuplapeitosta, kun ennen näitä meillä oli just sellainen tavallinen peitto käytössä! 🙂 Mut tässä on kai se ajatuksena, et kun peiton pitäisi olla just käyttäjän painosta 10-15%, niin jos on tuplapeitto, niin pitäisi sitten olla varmaan saman painoiset käyttäjät / tuplapaino voisi olla liian painava jos esim. jäisi yksin peiton alle. Mut en tiiä, voihan sellaisia ollakin vaikka ei ole mulle tullut vielä vastaan. Mä voisin kysäistä vielä Clas Ohlsonilta virallista kantaa tähän, että onko sellaisia tai onko niitä tulossa joskus, tämä oli siis vain omaa mututuntumaani nyt! 🙂

 3. Emminkemmi sanoo:

  Pitää pistää harkintaan peitto. Voisitko tehdä sinun ja Oton iltpaloista postauksen? Sekä lasten mitä syötte iltaisin?

 4. janina sanoo:

  Oon pitkään haaveillut painopeitosta, kun oon kuullut sen sun mainitsemien juttujen lisäksi auttavan myös ahdistukseen. Mutta auts kun on kalliita noi Clasullakin! Joskus harkitsin tekeväni tuollaisen itse, mutta en ole saanut aikaiseksi vieläkään..

  • Nimetön sanoo:

   Hei Janina!
   ”Edullisemman version” painopeitosta saat, kun hommaat käsiisi vanhoja täkkejä. Ennen vanhaan, silloin kun kaikki oli paremmin, oli peitoissa vielä painoa ihan luonnostaan.

 5. Jenni sanoo:

  Heippa! Olen joskus kuullut, ettei painopeitolla ole suositeltavaa nukkua koko yötä, saitteko jotain ohjeita tällaisesta? Nukutteko te läpi yön peitolla?

 6. Nimetön sanoo:

  Muistatteko mummolan vanhat, paksut silkkitäkit? Lapsena niiden ihania kiiltäviä pintoja ihaili, mutta kyllähän niiden painavien peittojen alle myös sikeästi nukahti.

  Päiväkodeissa painopeittoja on käytetty tietysti jo vuosia. Levottoman lapsen rauhoittaminen päiväunille on toisinaan helpompaa, kun sen peiton tuntee ympärillään.

 7. Enni sanoo:

  Kuuluuko noiden kanssa käyttää pussilakanaa? Pystyykö pestä pesukoneessa?

 8. ihmettelijä sanoo:

  MIten näitä pestään?

 9. Onnellinen painopeiton omistaja sanoo:

  Painopeitot on kyllä ihan huippu juttu! Mua ainakin auttaa nukahtamisessa tosi paljon. Jahkailin kuitenkin tosi pitkään sen ostamista kunnes huomasin, että niitä on myös mahdollista ostaa ekologisena versiona jolloin sisällä ei ole muovia tms. Omassani on muistaakseni kuivattuja vehnänjyviä ja vaikka olen aika allergista sorttia ei se täyte ole häirinnyt itseäni mitenkään. Sitä ei kuitenkaan voi pestä koneessa eli täytyy vain tuuletella ja käsin ”pestä” jos jotain vaikka kaatuisi päälle. Suosittelen!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.