Ikea Duktig hacks – leikkikeittiön tuunaus

07.01.2020

Me tuunattiin taaperolle joululahjaksi oma leikkikeittiö, kuten täällä kerroinkin. Moni toivoi vinkkipostausta keittiön tuunauksesta, joten tässäpä sellainen tulee. Pinterest on täynnä mahtavia Ikea Duktig hacks -vinkkejä ja ohjeita ja niiden pohjalta leikkikeittiön tuunaus oli helppoa suunnitella ja toteuttaa. Suomenkielisiä ohjeita ei niin paljoa löytynyt, joten siksikin ajattelin, että olisi kiva toteuttaa postaus tästä meidän kokemuksesta.

Me ostettiin Ikea Duktig -leikkikeittiö käytettynä Torista. Keittiö löytyi ihan lyhyen matkan päästä kotoa ja maksettiin siitä käytettynä 50€, jolloin saatiin mukaan vielä kassillinen leikkiruokia ja astioita. Keittiö oli todella hyväkuntoinen, ainoastaam muoviosat olivat vähän naarmuuntuneet ahkerassa käytössä, mutta se ei menoa hidasta ja kaikki toimi kuten pitääkin. Koska meillä oli nimenomaan tarkoituksena tuunata keittiöstä oman näköinen, haluttiin ehdottomasti ostaa se käytettynä. Tuunatulle keittiölle tuli lopulta hintaa enemmän kuin uutena ostetulle tulisi, koska maalit ja varusteet on aika arvokkaita. Mutta toki jos kotoa esim. löytyisi jo valmiina pohjamaalia ja kalustemaalin jämät, tuunaus olisi huomattavasti edullisempaa. Meiltä löytyi valmiina yksi maalisuti, maalipesuaine ja maalarinteippiä, joten niissä säästettiin muutama euro.

Materiaalit:

Ikea Duktig -leikkikeittiö

Maalipesuaine + rätti

Pohjamaalia (pikkupurkki riittää yhteen kerrokseen)

Kalustemaalia (pikkupurkki riittäisi yhteen kerrokseen, mutta kaikkia sävyjä ei saa sekoitettua pikkupurkkiin ja siksi me jouduttiin esim. ostamaan 0,9l purkki, jotta saatiin haluamamme sävy).

Kultaista spray-maalia (kromin kiilto)

Marmorikuvioista DC-fix-kalvoa (kapeampi riittää)

Uunin nuppeja eli esim.  pyöreitä vetimiä 4kpl

Mattoveitsi

Akkuporakone (ei pakollinen, mutta nopeuttaa huomattavasti)

Pieni maalitela

Sekoitustikkuja

Sekoitusastia

Pensseli

Maalarinteippiä

Sanomalehtiä tai suojapaperia

Hengityssuojamaski

Työvaiheet:

1. Aloita puhdistamalla kaikki maalattavat pinnat maalipesuaineella perusteellisesti.

2. Irroita kaikki muoviosat puuosista (vetimet, hana, allas, keittolevyt) ja keittiön ylä- ja alaosa toisistaan.

3. Teippaa kaikki pinnat piiloon, joita ei maalata (kuten uuninluukun muovi ja ripustustanko).

4. Maalaa yksi kerros pohjamaalia ja anna kuivua rauhassa (vähintään suositellun ajan, mieluiten pidempään).

5. Maalaa yksi kerros pintamaalia ja anna kuivua rauhassa (vähintään suositellun ajan, mieluiten pidempään).

6. Maalaa vielä toinen kerros pintamaalia ja anna osien kuivua rauhassa ainakin 2-3 vuorokautta.

7. Maalaa spray-maalilla kaikki muoviosat, jotka haluat kultaisiksi. Tämä kannattaa tehdä ulkona ja osia varten voi esim. halkaista pahvilaatikon maalausalustaksi, mikä minimoi sotkun määrän. Otto maalasi kaikki osat halkaistun pahvilaatikon suojissa. (Spray-maalin päälle voi halutessaan ostaa vielä jonkun lakan tms. joka pitää sen paremmin paikallaan).

8. Anna osien kuivahtaa rauhassa ja maalaa toinen kerros päälle.

9. Kiinnitä pöytälevyyn DC-fix -kalvo. Leikkaa kalvo levyn reikien kohdalta mattoveitsellä ja varo ilmakuplia.

10. Kiinnitä uunin nupit halutessasi uunin yläpuolelle.

11. Liitä kaikki osat takaisin yhteen ja voila!

Projektin tekemiseen kannattaa varata muutama päivä ja niiden lisäksi vielä muutama päivä kuivumiseen. Vaikka maalipurkin kyljessä lukee esim. ”käyttökuiva 16h kuluttua” niin oikeasti kannattaa antaa kuivahtaa rauhassa vielä vähän pidempään, varsinkin, kun leikkikeittiössä pinnat tulevat kovaan käyttöön.

Keittiö on ollut nyt jatkuvassa käytössä jouluaatosta asti, eli n. kaksi viikkoa. Se on kestänyt kulutusta todella hyvin, paitsi pesualtaan spray-maalipintaan on tullut naarmuja. Kaikki muut maalatut pinnat ovat kestäneet ilman naarmun naarmua. Mietittiin, että altaan voisi vielä pestä ja maalata ja sen jälkeen käsitellä vielä jollain pinnoitus-lakalla ja antaa kuivahtaa rauhassa ennen käyttöön ottoa. Se on onneksi kaikkein helpoiten irroitettava osa, joten ei haittaa, vaikka sitä pitäisi korjailla jälkikäteen. Taaperoa naarmuinen allas ei häiritse ollenkaan onneksi. Voi olla, että jää siis vain suunnitteluasteelle, heh.

Ollaan kyllä todella tyytyväisiä lopputulokseen, oli niin mieletöntä nähdä meidän 2-vuotiaan ilme kun hän avasi jättimäisen paketin jouluaattona. Ihanaa kun hänellä on persoonallinen keittiö, joka on kuulemma hänen ”lempivärinen”. Me tykätään kovasti tällaisista yhteisistä tuunausprojekteista ja varmasti keksitään tulevaisuudessakin lisää tällaisia toteutettavaksi, kunhan joskus vihdoin muutetaan. Se mikä mua vähän ihmetytti oli, että sain jonkin verran myös ilkkuvia kommentteja koskien leikkikeittiön ostamista käytettynä.  Esimerkiksi ”Kai teidän vanhempienkin kaikki lahjat on sitten käytettynä ostettu” ja ”noloa antaa käytetty lahja, miksi ette ostaneet uutena”. Toivottavasti näin vuonna 2020 viimeisetkin tyypit alkaisivat hiffaamaan, että käytettynä ostamisessa ei ole mitään noloa, päin vastoin. On coolia ostaa jotain vanhaa ja antaa sille uusi koti ja elämä.

Leikkikeittiö on ollut meillä olkkarissa nyt joulusta asti ja siinä se varmaan saa olla vielä hyvän tovin, se tuo niin paljon iloa koko meidän perheelle. Keittiön lisäksi se toimii kauppana, ravintolana ja myös nukketeatterina, kun sen taakse pääsee itse piiloon ja voi tehdä esim. käsinukeilla esityksen. Peiton voi ripustaa ”esiripuksi”.

Kysykää hei ihmeessä, jos on jotain kysyttävää projektiin liittyen, mä kerron mielelläni!


33 Responses to “Ikea Duktig hacks – leikkikeittiön tuunaus”

 1. Maritta sanoo:

  Hei! Upean keittiön olette tuunanneet:) Meillä oli melkein kaikki lasten lahjat käytettyinä hankittuja. Mm. petsejä, kirjoja ym. Ja toi teidän keittiöhän näyttää paremmalta kuin uusi!

 2. Nimetön sanoo:

  Meillä oli tuo sama keittiö aikanaan, ihan uutena ja alkuperäisessä asuassaan, käytössä monta vuotta, ei mennyt miksikään. Kun vihdoin laitoin sen myyntiin, se meni kaupansi päivässä
  – niin kova oli niiden kysyntä. Ja hyvä niin. Vain keittolevy oli kiertoon lähtiessä toimintakyvytön. Niissä patterivehkeissä ei taida kauan virta pihistä?

 3. Marjo-Riitta sanoo:

  Upea keittiö, Nova on aikamoinen onnentyttö saadessaan noin ihanan lahjan!

  Pakko on kommentoida, että mielestäni on urpoa ostaa jokin tuote uutena jos lähestulkoon samassa kunnossa olevan tuotteen voi saada käytettynäkin. Jotenkin luulin, että 2020-luvulla kiertotalous ja kierrätys olisi jo sen verran pala kakkua kaikille, että kaiken ei tarvitse olla uutta aina. Vaikka tuon leikkikeittiön ostaisi vähän huonompikuntoisenakin niin tuunaamalla sen juuri noin sen saa uudenveroiseksi. Ihanaa, että näytät esimerkkiä niin lapsillesi kuin lukijoillesikin näillä tuunausideoilla! Veikkaan, että tori.fi ja monissa muissa vastaavissa sivuissa haetaan aika kiivaasti tuota leikkikeittiötä tällä hetkellä 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos ihan hurjasti <3 Ja kiitos hyvistä ajatuksista. Vaikka meidän perhe on kaukana täydellisestä (niin ilmastoasioissa kuin kaikessa muussakin), haluan näyttää hyvää esimerkkiä niissä asioissa, joissa voin. Jos voin kannustaa edes muutaman ihmisen ostamaan jotain mieluummin käytettynä kuin uutena, olen super iloinen.

  • Heli sanoo:

   Samaa mieltä, että on 2020-luvulla (tai edes vuonna 2019 :D) ihan järjettömän typerää kuittailla käytettynä ostetuista lahjoista. Tai ylipäätään ostaa uutta, jos käytettynäkin saa, etenkin jos tarkoitus on joka tapauksessa tuunata se! Eikä lapset sitäpaitsi edes ymmärrä, että kyseessä on käytetty tuote. Lahja tulee hänelle joulupukilta, tai vaikka se tulisi äidiltä ja isältä, lasta ei silti kiinnosta onko se uutena ostettu eikä hän edes mieti sitä. Siis varsinkaan kun puhutaan alle 3v lapsesta, isommat voivat olla toki eri asia.

 4. Linnea sanoo:

  Aivan ihana lahja ihanalle tytölle <3 Ja iso plussa ekologisuudesta, tällaisia lahjoja näkisi mielellään enemmänkin tulevaisuudessa!

 5. Lilli sanoo:

  Ei käytettyjen tavaroiden ostamisessa ja kunnostamisesta ole mitään noloa, päinvastoin. Ja sen nyt tajuaa kuka tahansa normi aivokapasiteetilla varustettu ihminen. Sen sijaan lentäminen New Yorkiin neljän päivän takia.. no, se on ihan järjettömän epäekologista ja suoraan sanottuna typerää. Jet lagien ja pitkien lentojen ja niistä toipumisen välissä pari päivää aikaa yrittää nähdä ja kokea kaupunki, jonka kokemiseen ei riitä elinikä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos mielipiteestäsi! Kukaan ei ole väittänytkään, että New Yorkiin matkustaminen olisi ekologista. Mutta miten meidän matka liittyy tähän keittiöön? Ovatko ne jotenkin toisensa poissulkevia asioita? Käytetty lahja ei ole hyvä asia, koska jossain toisessa asiassa ei ole ekologinen? Eihän se sillä tavalla mene, että teot kumoavat toisensa. Mulla ei ole mitään syytä puolustella tai selitellä meidän matkaa – tiedän millaiset päästöt siitä tulee ja olen ilmastokompensoinut sekä yöpymisen että lennot, mikä on vähintä mitä voin tehdä.

 6. Emma sanoo:

  On kyllä todella hieno <3

 7. Alina sanoo:

  Mullekin jäi kans tää ”Kai teidän vanhempienkin kaikki lahjat on sitten käytettynä ostettu”- kommentti mieleen siitä postauksesta, jossa kerroit tästä projektista. Ei siis hyvässä mielessä, kun itseänikin ihmetytti kommentista huokuva sävy. Kierrätys kunniaan, joskus tuo söpö leikkikeittiö voi olla jonkun muun pienen kokkaajan suuri aarre!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No joo, siitä voi tulla mahtava aarre vielä jollekin toiselle! Tosin hamsterina mietin jo, että säästän sen itse mahdollisia tulevia lapsenlapsia varten, kun se on niin söpö. 😀

  • sanoo:

   Miksi se on pahasta kysyä onko vanhempienkin lahjat käytettynä ostettu?? Mä en nyt ymmärrä miks vanhemmat ei voi saada käytettyä lahjaa. Enkä tainnut kysyä että kaikki lahjat.

   • Iina Hyttinen sanoo:

    Jos kommentissa lukisikin, että ”Ostattko muuten vanhempienkin lahjat käytettynä?” se ei kuulostaisi ollenkaan asenteelliselta, vaan kiinnostuneelta. Mutta jos kommentissä lukee (kuten luki), että ”Kai te sitten ostatte kaikki vanhempienkin lahjat käytettynä?” niin siinä kuulu tietynlainen sävy (enkä selkeästikään ole ainoa, joka näin ajatteli). Mutta hienoa, jos sitä ei ollut sellaiseksi tarkoitettu, täällä netissä sävyä on välillä hankala tulkita ilman ilmeitä ja äänenpainoja! 🙂

 8. Niin sanoo:

  Kysyin vaan että onhan teidän vanhempienkin lahjat käytettynä. Yleensä saat lahjaksi laukun ajattelin että voihan nekin ostaa käytettynä. Mitä muuten saitte? Matkan oletkin jo kertonut mutta mainitsit että jotain muutakin. (huvittaa vaan kun bloggaajat selittelee, puolustelee asioitaan niinkuin sinä nyt näistä lahjoista. Käytettynä ostetaan lahjat lapsille, mutta sit ulkomaan matka)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   ”Yleensä saat lahjaksi laukun”? Olen saanut laukun viimeksi 2018 synttäripäivänä, sen jälkeen en ole ostanut tai saanut yhtään laukkua. 😀 Me aikuiset ei saatu mitään materiaa lahjaksi äidiltä saatuja villasukkia lukuunottamatta. Sen sijaan saatiin mökkireissu, sisäleikkipuistoreissu koko perheelle sekä tuo meidän NYCin matka. Mutta mitä selittelyä tai puolustelua se on, jos vaan kertoo lahjoista? En mä yritä puolustella mitään :O

 9. Nimetön sanoo:

  Itsekin vähän hämmästelen, että perustelet käytetyn leikkikeittiön ostamista ekologisuudella ja sillä että se on ”cool” ostaa käytettynä. Samaan aikaan olet mm. lähdössä minilomalle kauas lentäen. Mietin vaan miten tekopyhää. En oikein pysty edes käsittämään, miten pystytte itsellenne perustelemaan matkan New Yorkiin? Kaikki tämä tieto mikä on saatavilla maailman tilasta jne. Omatuntoni ei ainakaan moista sallisi.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ikävää, että ajattelet sen olevan tekopyhää. Mä ajattelen, että se olisi tekopyhää, jos joskus olisin jossain sanonut olevani ekologinen tai vastuullinen, mutta en koskaan ole sanonut niin. Olen sanonut ainoastaan, että tehdään parempia valintoja niissä asioissa, missä se tuntuu meille hyvältä (ja korostanut joka kerta, että ei olla kaikessa ekologisia tai vastuullisia, koska en ikinä voisi väittää että ollaan).

   Parempi valinta on esimerkiksi myös se, että me ei matkusteta vaikka joka kuukausi lentäen ympäri maailmaa, mihin olisi mahdollisuus halutessamme etenkin nyt kun olen yrittäjä ja Otto opintovapaalla (ja jos se ei olisi haitallista ilmastolle niin todellakin tekisin niin, koska en ole nähnyt maailmaa vielä juuri ollenkaan ja haluaisin nähdä). Tämä matka on ollut mun haave pienestä asti ja halusin sen tehdä kerran elämässäni, siinä on mulle itselleni riittävä perustelu ja kenellekään toiselle mun ei sitä tarvitse perustella.

 10. Anna sanoo:

  Hei, onko tuo spraymaali myrkytön? Olen itsekin pohtinut tuunaavani tuolla keinuhevosta, mutta alkoi epäilyttää, uskaltaako leluihin laittaa, jos kerta irtoaa myös helposti?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Heippa! No ainakin sen pitäisi olla tähän projektiin sopiva, kun mentiin just K-rautaan ja kysyttiin, että mitä maalia maaliosaston myyjä suosittelee lapselle tulevaan leikkikeittiö-projektiin, joka on kovan kulutuksen alla. Mutta tosiaan se lakka kannattaisi varmasti siihen päälle ostaa, niin se kestäisi kauniimpana. Luulen, että tuosta pesualtaasta (joka on ainoa, missä maali naarmuuntuu) se maali naarmuuntuu siksi, kun siellä koko ajan sekoitellaan kaikkea esim. kovilla muovi- ja metalliastioilla yms. Kahvoista ja muista, joihin kosketaan vain käsillä, ei ole irronnut mitään.

 11. Ipe sanoo:

  Lähtenyt vähän lapasesta tuo matkustelusta syyllistäminen. Ihana keittiö, ja ihanaa myös, et sun pitkäaikainen haave New Yorkin reissusta toteutuu. Ihmisiähän me kaikki ollaan. Jotkut meidän valinnoista on ilmastoystävällisempiä ja toiset vähemmän ilmastoystävällisiä. Hienoa, että kannustat ihmisiä ekologisempiin valintoihin sekä kyseenalaistat ja pohdit omiakin valintojasi. Kiitos, että tiedostot etuoikeutetun asemasi ja käytät vaikutusmahdollisuuksiasi hyvään. Eikö se riitä? Pitääkö kaikesta väkisin etsiä jotain negatiivista?

 12. K sanoo:

  Hienoa että olet täydellinen, niin voidaan me tavalliset kuolevaiset ottaa mallia.

 13. Kirmi sanoo:

  Tulipa keittiöstä todella suloinen! Varmasti mieluisa lahja ollut. On aina ihana, kun pääsee itse tekemään ja näkee kädenjälkensä jossain onnistuneessa (tai ainakin lapselle mieluisassa) projektissa. Kookkaiden lelujen kohdalla aina itse toivon, että ne ovat sellaisia, joista riittää iloa ja riemua pitkäksi aikaa. Tästä keittiöstä tuntuu olleen iso riemu jo tähänkin mennessä. 🙂

 14. Ellu sanoo:

  Luoja mitä kommentteja..
  Älä pahoita mieltäsi tuollaisista, provot provoo..

  Tänä jouluna myös meillä annettiin käytettynä ostettuja lahjoja, ja jatkossa varmasti enemmän!
  Keittiöstä tuli kyllä hieno ja sen käyttäjä on siitä varmasti mielissään 🙂

 15. Essi sanoo:

  Mä ostin tänä jouluna ennätysmäärän lahjoja kierrätettynä. Yhden taisin ostaa uutena (ruokalahjoja lukuunottamatta!), villasukkia varten kyllä ostin pari kerää lankaa. Esimerkiksi paljon lukevalle miehelleni on helppo löytää lahja kirpparilta tai antikvariaatista, kun löytyy paljon mielenkiintoisia kirjoja joita ei painoksen loppumisen vuoksi edes saa enää uutena.

  Vähän ohi aiheen, mutta miksi puhut nykyään blogissa lapsista esim. taaperona tai koululaisena? En tarkoita tätä kritiikiksi siis, mietiskelen vain kun lasten nimet on kokonaisuudessan aikoinaan kerrottu täällä, ja ennen käytit heidän etu- tai lempinimiään.

 16. Katja sanoo:

  Meilläkin tuunattiin viisi vuotta sitten joululahjakeittiötä, siihen ilmestyi vaikka mitä johtoja ja nippeleitä ja maalia ja tapettia. 😀 Edelleen toimii hyvin, mutta alkaa olla vähän unohdettu juttu. Raaskisiko sen myydä? Tällainen siis tuli (kauhean nolo postaus, kun on viiden vuoden takaa ja kuvat mitä sattuu, mutta laitan silti! :D). Oli isän iso projekti tuolloin!

  https://optimismiajaenergiaa.fi/2015/02/22/diy-ikean-duktig-keittio/

 17. lillamy sanoo:

  Voi että miten ihana! <3 Millä panostuksella olette tehneet keittiöstä oman näköisen, ei voi kuin ihailla! Mä jouduin olemaan paljon sairaalassa pienenä ja olin innoissani kun siellä oli aivan ihana, suuri leikkikeittiö kaikkine ruokineen yms. Tuli "valmistettua" ja tarjoiltua monet ruuat siinä aina kun vointi vain salli. Tuli ihan tuo oma silloinen innostus mieleen tuosta Novan kuvasta :') <3

  Mun mielestä annatte ihan superhyvän esimerkin ostamalla käytetyn lahjan. En tiedä miksi siitäkin täytyy joidenkin tulla ilkeilemään, ei mitään järkeä.

 18. […] kodissa meidän käytettynä ostettu ja itse tuunaama leikkikeittiö oli meidän olohuoneessa, mutta täällä se sai hyvän paikan lastenhuoneesta. Leikkikeittiö on […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.