Arjen tärkeät apulaiset

03.04.2020

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä  DNA:n & Indieplacen kanssa.

Ihan uskomatonta, että tätä ihan erilaista arkea on takana jo kolme viikkoa. Mutta kaikkeen tottuu. Ei tunnu enää ollenkaan niin oudolta, että koulutehtävät tehdään etänä ja koululainen lähettää opettajille videoita ”musiikin tunneista”. Hän kuvaa ja kirjoittaa tekemisistään joka päivä digitaaliseen päiväkirjaan, joka on myös yksi koulutehtävä. Suomen tunneilla katsotaan suomenkielisiä Lasten uutisia puhelimesta ja vastataan niitä koskeviin kysymyksiin Google Class roomissa.

Älylaitteet ovat tällä hetkellä kovemmassa käytössä kuin koskaan ja niiden ansiosta myös kaukana olevat läheiset ovat onneksi lähempänä. Lapset ovat välillä tehneet koulutehtäviä mummun ollessa etävahtina videopuhelun kautta puhelimen ruudulla.  Mummukin nauttii, kun saa seurailla lastenlasten touhuja, vaikka etänä onkin.

Monissa tehtävissä tarvitsee kuvata joko kuvia tai videoita. Esikoinen kuvaa itse paljon ja viimeksi myös meidän 6-vuotias avusti ja kuvasi esikoisen musiikin tunnin tehtävänä olleen pehmoleluesityksen, jonka lähetin sitten musiikin opettajalle katsottavaksi. Lapset ovat myös tykänneet leikkiä mun Samsung Galaxy S 10+ puhelimen kameralla, sillä siihen tuli juuri uuden 25.3. julkaistun ohjelmistopäivityksen myötä  ihan super cooleja ominaisuuksia käyttöön.

Lapset kuvaavat muka omia ”YouTube-videoita”, joita ei kuitenkaan siis laiteta mihinkään. Mun puhelimen kamerassa on ollut jo pitkään super hyvät kuvausominaisuudet ja lapset ovat leikkineet esimeriksi hyperlapse-toiminnolla, erittäin hidas liike -tilalla ja AR-emojeilla. Päivityksessä Samsung Galaxy S10+ kameraan tuli mm. uusi single take -ominaisuus, joka tallentaa tärkeimmät hetket tekoäly-teknologian avulla. Single take-moodissa kamera tallentaa jopa kymmenen sekunnin ajan valokuvia ja videota yhtäaikaa, yhdellä napin painalluksella, jolloin voi valita parhaat otokset jälkikäteen.

Mullekin on käynyt usein niin, että otan jostain tilanteesta videota ja sitten jälkikäteen mietin, että olisinpa ottanut myös kuvan. Nyt ei tarvitse miettiä! Lisäksi kameraan lisättiin ”pro video” -kuvaustila, joka antaa laajemmat mahdollisuudet hallita videoasetuksia, kuten ISO-arvoa, suljinnopeutta ja valotuksen tasoa. Pro video-tilassa voi myös vaihtaa etu- ja takakameroiden välillä kesken kuvauksen, mikä on huippua. Näillä ominaisuuksilla käy hyvin niin lasten tubetus-leikit, kuin mulla asuntoesittely Insta storyssa.

On mahtavaa, kun nykyisin on olemassa kaikki tämä teknologia, joka mahdollistaa etäopiskelun ja etätöiden sujuvuuden ja auttaa muutenkin viihtymään neljän seinän sisällä. Ollaan hyödynnetty koulutehtävissä ja pikkusisarusten viihdyttämisessä myös monia erilaisia appeja. Matematiikkaa, kieliä, ongelmanratkaisua ja monia muita tärkeitä taitoja on helppoa harjoitella appien avulla. Opettajilta on tullut myös hyviä vinkkejä ilmaisista appeista, joilla opiskelu sujuu.

Esikoisen sirkuskoulun treenit vedetään tällä hetkellä etänä ja ollaan myös yhdessä lasten kanssa  osallistuttu moniin ilmaisiin tanssitreeneihin etänä tanssikoulujen instatilien kautta. Se on ollut ihanaa ja piristävää yhteistä puuhaa ja siinä on saanut vähän askelia kerrytettyä, kun musta tuntuu, että näiden viikkojen aikana on saanut tehdä paljon enemmän töitä, että saa älykellon askelmäärän täyteen. Tai edes puolilleen, heh.

Olen iloinen siitä, että viime vuonna saamani Samsung Galaxy Watch Active2 muistuttelee mua nousemaan ylös, liikkumaan ja venyttelemään tasaisin väliajoin, koska muuten saattaisin olla paljon enemmän jumissa kuin nyt olen. Se on ollut hyödyllinen juttu, kun muutenkin aina työskentelen kotona, enkä aina muistaisi pitää taukoja, jos ei joku muistuttaisi. Kun Galaxy Watch sanoo ”on kulunut melkein tunti siitä kun viimeksi liikuit, nouse ylös” mä yleensä tottelen ja teen kellon ehdottamat viisi venytystä.

Toki olen myös ulkoillut ja käynyt lenkillä yksin, mikä on ollut ihanan terapeuttista omaa aikaa. Nyt kun meillä on tämä muutto näin kesken, en ole ehtinyt lenkille tällä viikolla, jaiks. Onneksi muuton valmistelun ansiosta liikuntaa on kuitenkin tullut tällä viikolla ehkä jopa tavallista enemmän, vaikka en lenkille ole kerennytkään, kun ollaan rampattu asuntojen väliä, kannettu laatikoita  ja huonekaluja ja pakattu ja purettu. Askeliakin on kertynyt.

Pakatessa ja purkaessa olen nautiskellut äänikirjojen ja podcastien parissa Galaxy Budsit korvissa. Kun kuuntelee jotain mielenkiintoista podia tai äänikirjaa, joku vaatteiden ripustelu tai astioiden purkaminen ei tunnu yhtään niin tylsältä.  Galaxy Budsit on mun lempparit, koska ne on ainoat in-ear -kuulokkeet, jotka on ikinä pysynyt mun korvissa kunnolla. Niissä on myös super hyvä äänenlaatu ja ne vaimentaa ihanasti myös muita ääniä, vaikka eivät vastamelukuulokkeet olekaan. Nyt muuten Galaxy Budsit saa kaupan päälle, jos tilaa Samsung Galaxy Note10 tai Note10+ -puhelimen DNA kaupasta. Myös Note 10-puhelimiin tuli juuri samat uudet ominaisuudet kuin munkin puhelimelle.


7 Responses to “Arjen tärkeät apulaiset”

 1. Avatar Emma sanoo:

  Hei mulla on sama juttu noiden kuulokkeiden kanssa! Ensimmäiset IKINÄ mitkä pysyy korvissa, jopa lenkillä. Mitkään nauhalliset kuulokkeet ei pysy ikinä, eikä edes muut langattomatkaan. Miinuksena tosin se, että mulla kipeytyy korvat nykyään lähes samantien noista. Alkuun ei ollut tätä kipeytymisongelmaa, mutta pidemmän aktiivisen käytön jälkeen alkoi. Saisi mun korvaan löytyä vielä pienempi malli.. mutta äänentoisto, ulkopuolisten äänien hiljentäminen, akun kesto ja se että ne ylipäänsä PYSYY siellä korvissa on niin isot plussat että käytän niitä vaikka kivusta irvistellen.. 😅

 2. Avatar Emma sanoo:

  Sitä kyllä todellakin jumittuu istumaan koneen ääreen niin tommoinen muistuttaja on varmaan todella kätevä :D Itse ajattelin tänään lounaan jälkeen käydä kävelyllä kun eilen istuin sisällä koko päivä. Korviin vaan ihana kirja niin on hyvä kävely ja hetki ulkona. :D

 3. Avatar Linda sanoo:

  Hei,
  mistä nuo ihanat lamput on?

 4. Avatar Elise sanoo:

  Hei mistä nuo ihanat olohuoneen verhot on? :)

 5. Avatar Nimetön sanoo:

  Edellinen kommentti k jäi julkaisematta. Ymmärrän kyllä, jos se oli tuhran kärkäs ja realistinen yhteistyöpostaukseen.
  Haluaisin kuitenkin edelleen nostettavan edes esille, että tälläkin hetkellä monet koululaiset työskentelevät etäkouluissa puutteellisin välinein ja nettiyhteyksin.
  Opetus on videoyhteyden päässä ja tehtävät palautetaan verkkoalustoille. Monilapsisissa perheissä ei tähän hätään meinaa riittää jokaiselle lapselle sopivaa laitetta tuntien seuraamiseen. Esimerkiksi itse jouduin hankkimaan myös puhelimen nettiä paremman internet-yhteyden, vaikkei siihen taloudellisesti olisi ollut juuri nyt ehkä varaa.
  Yläasteikäisillä on jo tehtävänään aika paljon muutakin kuin ”kivojen kuvien ottoa”. Eriarvoisuus on huima, juuri nyt tässä erityistilanteessa, kun opiskeluedellytykset vaihtelevat niin kovasti perheestä riippuen.

 6. Avatar Nimetön sanoo:

  ” On mahtavaa, kun nykyisin on olemassa kaikki tämä teknologia, joka mahdollistaa etäopiskelun ja etätöiden sujuvuuden”

  Teknologiaa on. Valitettavasti se ei vain ole läheskään kaikkien saatavilla tai saavutettavissa.
  Hienoa, että teillä on näin hyvin 👍🏻

 7. Avatar Hetukka sanoo:

  Ihana kuva nuorimmaisestanne naureskelemassa puhelin kädessä ja arskat päälaella <3

Kommentoi