Vinyylilaatta eteiseen

06.09.2020

Saatiin vihdoin viikko sitten sunnuntaina aloitettua eteisen lattiaprojekti. Vinyylilaatat ovat odottaneet paketeissaan portaikon alla jo kesäkuusta asti, että joku laittaisi ne paikalleen ja nyt vihdoin tartuttiin niihin. Meillä oli siis alunperin sekä keittiössä että eteisessä tummanharmaa-ruskea kivilattia, joka oli kyllä kaunis, mutta melko synkkä. Haluttiin avartaa tilaa ja saada eteisestä valoisampi ja siksi haluttiin mieluummin vaalea lattia. Vaalea lattia myös sopii kauniisti yhteen meidän uuden keittiön kanssa. 

Alunperin meillä oli ajatuksena laittaa vaalea kivilattia sekä keittiöön että eteiseen, mutta keittiösuunnittelijamme kertoi meille lukkopontilla asennettavista vinyylilankuista ja vinyylilaatoista. Ajatus hieman kiveä pehmeämmästä vaihtoehdosta tuntui miellyttävältä ja kyllähän tuo vinyyli on myös edullisempaa kuin kivilaatta. Me tutkittiin eri vaihtoehtoja ja päädyttiin tilaamaan Pergo Premium Click Light Concrete -vinyylilaattaa. Laatta on vaalean harmaata ja siinä on sellainen eläväpintainen kuvio. Vinyylilaatta on vain 4,5mm “ohutta” ja joustavaa ja pehmeää, mutta hyvin kestävää. Se on myös täysin vedenkestävää. 

Me oltiin siinä uskossa, että vanhat kivilaatat täytyy piikata irti sekä keittiöstä että eteisestä, eikä siis käynyt mielessäkään, että mitään voisi asentaa suoraan niiden päälle. Mutta kysyttyämme tarjousta kahdesta eri remonttifirmasta, molemmat sanoivat heti, että vinyylin voi hyvin asentaa meidän tapauksessa suoraan kivilaatan päälle. Nähtiin hyvin keittiössä miten homma tapahtui käytännössä, kun kettiöremontin yhteydessä ammattilainen asensi vinyylit paikoilleen.  

Meillä on jo kertynyt kokemustakin pari kuukautta vinyylilaatasta keittiössä, niin tiedettiin että se toimii hyvin. Tämä on kuitenkin tapauskohtaista, eli vaikka me asennettiin suoraan kivilaatan päälle, niin kannattaa ehdottomasti selvittää itse ammattilaiselta, että miten on oman kodin lattian laita ja pitääkö jotain tiettyä ottaa huomioon asennuksessa. Meillä on vesikiertoinen lattialämmitys koko asunnossa ja juuri siksi selvitettiin hyvin tarkkaan, että se varmasti toimii oikein, vaikka asennus tehtäisiin näin. Ainakin toistaiseksi on siis toiminut aivan moitteettomasti kaikki. 

Aloitettiin lattiaprojekti tyhjentämällä eteinen tavarasta ja irrottamalla kaikki listat. Sitten vaan leikattiin mattoveitsellä vinyylilankuista aina sopivan kokoiset palat ja ladottiin paikalleen. Koko hommassa meni n. kaksi tuntia eteisen tyhjennyksineen. Meillä jäi myös esim. ovien alle edelleen hyvät raot, koska tuo vinyyli on tosiaan niin ohutta. Ovenkarmeja Otto sahasi sen 4mm lyhyemmiksi, niin saatiin lattia sinnekin alle. Otto laittoi myös listat samantien paikoilleen, niin ei jäänyt homma roikkumaan kuten edellisessä kodissa, heh. Parketti oli alunperin meidän vanhaa laattalattiaa korkeammalla ja nyt vinyylilaattalattiat ovat samalla tasolla sen kanssa. 

Vinyylilaatan asennus oli todella lunkia. Vaikka me ei olla tosiaankaan mitään ammattilaisia, eikä meillä ole mitään sen ihmeempiä työkaluja, niin tämä oli ihan helppo ja nopea homma. Voin ehdottomasti suositella tätä sellaisillekin remppatyypeille, joilla ei aiempaa kokemusta ole. Työkaluksi riittää hyvä mattoveitsi ja lattialistojen kanssa tietysti myös saha. 

Keittiöstä kertyneen kokemuksen perusteella tiedän, että vinyylilaatta on tosi helppo puhdistaa ja se on kestävää. Vaikka meilläkin on tippunut keittiössä lattialle ties mitä, niin ei ikinä jää mitään pysyviä jälkiä. Vinyylilaatta tuntuu jalan alla tosi mukavalta ja pehmeältä ja jos pidempään seisoo kokkaamassa tai leipomassa, niin sen päällä on hyvä seisoa eivätkä jalat väsy. 

ENNEN:

JÄLKEEN:

ENNEN:

JÄLKEEN:

ENNEN:

JÄLKEEN:

Eteinen on nyt tuhat kertaa valoisampi ja enemmän meidän näköinen. Meillähän on sitä samaa kivilaattaa myös kuistilla ja terassilla, jota ennen oli eteisessä ja keittiössä. Musta on kivaa, että ulkona on erilainen lattia kuin täällä sisällä. Eteisen sisustus on vielä ihan kesken, kun ei olla ihan varmoja vielä, että mitä sinne halutaan. Toistaiseksi mennään varmaan tällä nykyisellä peilikaapilla ja lipastolla vaan, mutta jollain aikataululla saatetaan laittaa eteisen kalustusta uusiksi. Haaveilen ylellisestä eteispenkistä ja konsolipöydästä, mutta ehkä niiden aika on joskus sitten, kun meillä ei ole enää ihan pieniä lapsia, eikä tarvita niin paljon säilytystilaa eri varusteille. 

Ollaan nyt tosi tyytyväisiä eteiseen, nyt se ei enää ole pimeä käytävä vaan ihana valoisa sisäänkäynti. Lattialla on ihan valtavan iso vaikutus siihen, miltä koko huone näyttää.

PS: Huomasin muuten vasta näistä kuvista nuo meidän ulko-oven ihanat kädenjäljet. Sekä ennen- että jälkeen-kuvissa. Taidankin tästä seuraavaksi alkaa oven pesemis hommiin. 


12 Responses to “Vinyylilaatta eteiseen”

 1. laulaaaau sanoo:

  Meinaatteko tehdä Otolle sen jonkun työpöytäsysteemin tuonne eteisen kaappiin vai iskisikö siis säilytystilanpuute? Kiinnostaisi nähdä ko. homma käytännössä. 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tää on ihan Oton päätös, mulle sopii kaikki! Eteiseen saa hyvin lisättyä kuitenkin tilaa myös erillisellä naulakko/vaaterekkisysteemillä halutessaan. Meillä ei ole koskaan ollut näin paljon säilytystilaa mitä tässä eteisessä tällä hetkellä, niin uskon, että keksittäisiin ihan hyvä ratkaisu, jos Otto sinne kaappiin haluaa mennä! 😀 Varmasti esittelen sen, jos toteutetaan se! 🙂

 2. Mami sanoo:

  Uusi eteinen on tosi kaunis! Lattian lisäksi iso vaikutus on varmasti sisustuksellisilla muutoksilla. Yksistään jo viherkasvin lisääminen tuo tilaan usein piristystä. Hyvin sopii teilläkin tuo viherkasvi eteiseen.

  Mihin olette siirtäneet kierrätyspisteen? Kyselinkin aiemmin kierrätysvinkkejä, kun keittiössä siihen varattu tila on monesti melko pieni. Lisäksi olen kiinnostunut kuulemaan käyttökokemuksia vaaleasta lattiasta eteisessä, kun sellaista kertyy. 😊 Minulla on kaksi pientä lasta ja kuran / hiekan määrä eteisessä on syksyisin ja keväisin melkoinen. Kiinnostaa siis kuulla, pysyykö näin vaalea lattia siistin näköisenä, vai erottuvatko kaikki kuratahrat ym. siitä häiritsevästi.

  • Nimetön sanoo:

   Meillä oli puhtaan valkoinen laattalattia keittiössä ja eteisessä lasten ollessa pieniä. Hyvin kesti rattaat, kurahousut ja koirankin. Vaikka valkoisessa lika näkyykin, niin eihän se lattia itsessään sen likaisempi ole, kuin tummakaan 😉. Toisaalta pöly ei vaalealla lattialla näy yhtään niin helposti kuin tummemmalla.

   Itse pidin erityisesti vaalean lattian tilaan tuomasta valosta ja avaruudesta. Jos saisin uudelleen valita, valitsisin samoin.

   • Iina Hyttinen sanoo:

    Ihana kuulla kokemuksia vaaleasta lattiasta! 🙂 Mä olen kokenut ihan samalla tavalla! Ja tahrat helppo pyyhkäistä nopsaa myös, ei me koko ajan olla lattiaa pesty.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos hurjasti <3 🙂 Meillä on nyt se muovinen kierrätyslaatikkosysteemi kodinhoitohuoneessa tuossa vieressä ja keittiössäkin on tosi hyvä jätesysteemi, kun on neljä erillistä astiaa. Meillä myös harkinnassa kompostori omalle pihalle. Ja pitää ehdottomasti laittaa käyttökokemuksia, kiitos paljon postaustoiveesta! 🙂 <3

 3. Heli sanoo:

  Hei, mahtava vinkki tämä vinyylilaatta. Alle jääneen kivilaatan pinta näköjään ei ole ihan tasainen, näkyykö epätasaisuus kupruina vinyylin pinnassa kun se on niin ohut?
  Ihana koti teillä!

 4. Ellinoora sanoo:

  Eteinen näyttää nyt niin paljon raikkaammalta; hyvä valinta!

 5. Anna sanoo:

  Huikea muutos pienellä vaivalla!

  Itseä kiinnostaa, missä säilytätte kenkiä? Meillä täytyy eteisessä olla valtava käytyvämatto, kun lapset kavereineen viskoo holtittomasti kenkiä tai muuten saisi kokoajan olla pesemässä lattiaa 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos hurjasti <3 Meillä on suurin osa kengistä tuolla peilikaapissa. Pyyhitään hyvin vaan kengät kuistilla kuramatolle ja eteisessä vielä tuolle pienelle matolle, jolla riisutaan kengät. Ja sit vasta kannetaan ne kaappiin kun on siinä riisuttu. 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.