Linnunpöntön rakennus lasten kanssa – Happy Meal Bird Box

14.09.2020

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä McDonald’sin ja Indieplacen kanssa.

Kun me muutettiin tähän kotiin, huomasin heti, että meidän pihalla ja sen läheisyydessä pyörii hurjasti lintuja. Niiden puuhia on ollut ihanaa ja jännittävää seurata. Koko kesä me kuunneltiin lintujen laulua ja ihasteltiin. Lapset löysivät jopa linnun munan meidän pihalta. Meillä on ollut täällä pihalla yksi linnunpönttö jo valmiiksi, mutta kun multa kysyttiin halukkuutta osallistua Mäkkärin ja BirdLife Suomen kamppikseen, jossa perheet rakentavat yhdessä linnunpönttöjä, mä halusin ehdottomasti mukaan. Koska: lintuperheillä ei voi olla liikaa turvallisia pesäpaikkoja ja perheillä ei voi olla liikaa mukavaa yhteistä tekemistä. Tai no ehkä voi, mutta meillä ei ainakaan ole. Tämä oli ihanaa viikonlopun yhteistä puuhaa, jonka ääressä voi jutella kaikesta mahdollisesta ja lopuksi sai nähdä työn tuloksen: mahtavan Happy Meal -boxin muotoisen linnunpöntön, joka saa hymyilemään!

Tiesittekö, että joka kolmas lintulaji Suomessa on uhanalainen. Tukeakseen suomalaisen luonnon monimuotoisuutta McDonald’s on lahjoittanut BirdLife Suomelle 10 000 euroa lintujen suojelutyöhön. BirdLife Suomen tavoitteena on suojelutyön ja lintuharrastuksen avulla edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Rahallisen tuen lisäksi Mäkkäri on tuottanut yli 1400 Happy Meal -laatikon muotoista punaista tee-se-itse-pönttöä pikkulintujen iloksi.

Pöntön nikkaroiminen oli oikeasti tosi hauskaa ja varsin helppoa puuhaa, vaikka meillä ei mitään super työkaluja olekaan. Paketin mukana tuli hyvät ohjeet, joiden avulla osien kokoaminen sujui näppärästi. Ohjeet omanlaisen linnunpöntön rakentamiseen voi ladata ilmaiseksi McDonald’sin sivuilta, jos haluaa itsekin nikkaroida linnuille oman pesäpöntön omista materiaaleista. Pöntölle kannattaa valita sopiva paikka pihalta, joka on puussa n. 1,5-2 metrin korkeudessa, jotta pöntön huoltaminen onnistuu helposti tarvittaessa. Sitten voi vain odotella asukkaiden saapumista uuteen mahtavaan kotiin!

Jos nikkarointi ei ole ihan niin tuttua, tai ei ole materiaaleja sitä varten, pöntön voi saada myös ensi viikolla McDonad’s-ravintoloissa. Lauantaina 26.9.2020 klo 10.00 alkaen jokaisessa McDonald’s -ravintolassa kautta Suomen jaetaan 20 ensimmäiselle Happy Meal -aterian ostajalle linnunpönttö. Pöntöt jaetaan asiointijärjestyksessä ravintolassa, yksi pönttö per asiakas. 

Me ollaan luettu lasten kanssa jonkin verran lintuaiheisia kirjoja, kun he ovat olleet kiinnostuneita linnuista. On ollut hauskaa myös kuunnella oman pihan lähistöllä laulavia lintuja ja yrittää tunnistaa niitä. Mulle on tärkeää tukea luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja opettaa meidän lapset kunnioittamaan luontoa. Linnut ovat tärkeä osa sitä. BirdLife Suomen sivuilta voi muuten opetella esimerkiksi erilaisista lintulajeista halutessaan helposti.

Nyt mulle tulee hyvä mieli aina kun näen hauskan linnunpöntön meidän pihapuussa. Muistan, miten kivaa meillä oli nikkaroida sitä yhdessä (ja kerrankin sattui vielä aurinkoinen päivä näiden syyssateiden keskelle). Käy ihmeessä lukemassa lisää kampanjasta McDonald’sin sivuilta ja osallistu sinäkin pönttötalkoisiin omalla tavallasi!

Ja hei muuten: jos osallistut pönttötalkoisiin, voit halutessasi jakaa kuvan rakenteilla olevasta, valmiista tai jo kiinnitetystä pöntöstä someen hashtagilla #HappyMealBirdBox.

Löytyykö teidän pihalta tai pihan läheisyydestä linnunpönttö? 


3 Responses to “Linnunpöntön rakennus lasten kanssa – Happy Meal Bird Box”

 1. johan sanoo:

  Mäkkäri ei kyllä koskaan jätä lapsi huomioimatta. Pitääkin tänään käydä autokaistalla ihan kiitoksena. Upea blogi.

 2. Lili sanoo:

  Olisko tuota hauskaa yhteistä perhepuuhaa voinut tehdä ilman että siihen liittyy yhden maailman epäeettisimmän firman lobbaamista rahaa vastaan. Ihan alkeellisellakin faktantarkistuksella olisi selvinnyt nämä asiat. Ja täysin kirkkaanpunainen pönttö ylimääräisellä mäkkäriulokkeella ei palvele lintujen etua yhtään. Linnut suosivat mahdollisimman luonnollisen näköisiä ja värisiä pönttöjä – tämäkin olisi ollut aika helppoa selvittää jos siis linnut ja luonto kiinnostaisivat rahaa enemmän.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei! Pöntöt ovat BirdLifen hyväksymiä, eikä linnunpöntön värillä ei ole linnuille mitään väliä (tämä varmistettu erikseen sieltä). :) Pöntöt on valmistettu kotimaisesta kuusilaudasta. Pönttöjen valmistaja on kotimainen Esvi Ky, joiden tuotteille on myönnetty Avainlipun käyttöoikeus. Pöntön kotimaisuusaste on ruuveja lukuun ottamatta lähes 100 prosenttia ja kampanjan pöntöille tullaan myöntämään Avainlippu-merkki. McDonald’s Suomen vastuullisuudesta löytyy kattavasti ja läpinäkyvästi infoa nettisivuilta.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.