Helpot 5min silliherkut lahjaksi & joulupöytään

06.12.2020

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Abba® -sillit kanssa.

Pidempään seuranneet tietävät minusta ainakin muutaman asian: sen, että olen jouluhullu ja sen, että rakastan silliä ja joulun kalaherkkuja muutenkin. Silli on kertakaikkiaan herkullista! Meillä silli on joulupöydän vakioherkku, mutta syödään silliä paljon etenkin kesäisin myös. Sillistä on moneksi, se toimii niin leivän päällä, perunan kanssa kuin vaikka itse tehdyssä sushissakin. Tiesitkö, että perinteisille purkkisilleille tai haastaville ja hitaille itsetehdyille silliresepteille on olemassa myös helppo viiden minuutin vaihtoehto, joka sopii tällaiselle kärsimättömälle kokille mainiosti?

Näin on! Olen testannut useampia erilaisia reseptejä viime aikoina (on tullut todellakin syötyä suositusten mukaan riittävästi kalaa) ja nyt jaan teille tässä postauksessa kolme mun lempireseptiä, joiden kaikkien aktiivinen valmistusaika on alle kymmenen minuuttia. Niistä kaikki sopivat hyvin joulupöytään, mutta yksi myös erityisen hyvin vaikka lahjaksi annettavaksi. Itse rakkaudella tehty laadukas silli tuoreista aineksista on loistava lahja, näppärä pyöräyttää sille kaveriksi vaikka saaristolaisleivän – tai ostaa joulutorilta!

Kaikissa resepteissä olen käyttänyt upouusia Abba®  5 minuutin sillifileitä, jotka ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan. Uutuus on siis ennen kaikkea paljon helpompi ja nopeampi käyttää. Uusissa Abba®  5 minuutin sillifileissä on yli puolet vähemmän suolaa, kuin muissa markkinoilla olevissa sillifileissä keskimäärin, joten siksi ne eivät vaadi liotusta. Silleissä on miedosti maustettu liemi, jota voi halutessaan hyvin käyttää pohjana omille silliresepteille (näin mäkin tein kahden reseptin kohdalla).

Mieto maku tekee näistä  Abba® 5 minuutin sillifileistä erityisen monikäyttöisiä, koska ne sopivat sen ansiosta niin monen eri ainesosan kanssa yhteen. Näihin voi yhdistää hyvin niin lempeitä ja kermaisempia makuja kuin sitten korianteria, chiliä ja muita vahvoja makuja. Mun kolmen sillireseptin joukosta löytyy jokaiselle sopiva silliresepti ja takaan, että nämä maistuvat hyvältä, vaikka ei mikään sillifani olisikaan (vielä)!

3x Helpot 5 minuutin silliherkut lahjaksi ja joulupöytään

Ruotsalaistyylinen Gubbröra ja saaristolaisleipä

1pkt Abba® 5 minuutin sillifilee

200g Creme Fraichea

2 rkl tilliä

2rkl tuoretta ruohosipulia

1 pieni punasipuli

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

Keitä kaksi kananmunaa ja jäähdytä. Kuori ja murskaa haarukalla. Valuta liemi pois sillifileistä ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli mahdollisimman pieneksi. Silppua myös ruohosipuli ja tilli pieneksi. Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Tarjoile saaristolaisleivän tai ruisnappien kanssa heti tai parin tunnin päästä.

Jos et ole kokenut sillien maistelija, tämä on ehkä se kaikkein helposti lähestyttävin resepti! Tässä on todella mieto ja hyvä maku ja jos tykkäät mistä tahansa muusta kalaruuasta, katkarapusalaatista tai esim. mädistä, tykkäät varmasti tästäkin.

Tulinen chili-limesilli”ceviche” sipsien kanssa alkupalaksi

1pkt Abba® 5 minuutin sillifilee(huom säästä liemi!)

2 (luomu)limeä

2 kevätsipulia varsineen

1 punainen mieto chili

1/2 ruukkua korianteria

Merisuolalla maustettuja sipsejä

Kaada sillifileiden liemi siihen astiaan, johon teet valmiin sillin. Pilko sillit sopiviksi suupaloiksi. Lisää liemen joukkoon yhden limen mehu. Pilko chili ja siivuta hyvin pesty (luomu)lime ohuiksi siivuiksi. Silppua korianterit pieneksi ja pilko kevätsipulit minikokoisiksi renkaiksi. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa 1-2h. Tarjoile silli ”dippinä”, jota annostellaan aina sipsin päälle! Ihan täydellinen iltaherkku esim. jouluaatoksi. Toimii hyvin myös alkupalapöydässä, mutta ei kannata annostella silliä valmiiksi sipseille (kuten minä tässä kuvia ottaessa), koska muuten sipsit pehmenee sillin alta!

Tämä on todella helposti lähestyttävä silliresepti kaikille aasialaisten ja texmex makujen ystäville. Korianteri toki jakaa mielipiteitä, mutta jos tykkäät cevichestä, rakastut takuuvarmasti tähän! Jos pitäisi miettiä mikä maku tästä eniten tulee mieleen niin se on juuri lohi- tai kuhaceviche. Aivan uskomattoman herkullista siksi juuri sipsien kanssa! Tämä on vähän tällainen pohjoismaalainen vaihtoehto cevichelle ja nachoille: sillit ja sipsit!

Glögisilli lahjaksi tai joulupöytään

1pkt Abba® 5 minuutin sillifilee(huom säästä liemi!)

1/2 dl glögiä

1 (luomu) appelsiini (huom säästä myös kuoret!)

2 kanelitankoa

2 tähtianista

5 kokonaista neilikkaa

mantelilastuja

Valuta sillifileiden mausteliemi siihen astiaan, johon teet valmiin sillin. Pilko sillifileet sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Pese appelsiini hyvin ja kuori appelsiinin kuoresta isoja ”lastuja”. Lisää astiaan glögi, 2rkl puristettua appelsiinin mehua, sillit, kanelitangot, tähtianikset ja neilikat. Sekoita hyvin. Lisää päälle hieman mantelilastuja ”glögimäiseksi” koristeeksi. Paketoi kauniisti lasipurkkiin jos annat lahjaksi ja vie tuliaiseksi vaikka tuoreen leivän kanssa.

Näistä kolmesta tämä on ehkä kaikkein perinteisin silliresepti, joten tätä suosittelen erityisesti sillifaneille. Mutta suosittelen rohkeasti kaikkia muitakin maistamaan!

En olisi kyllä uskonut, että teen joskus ihan itse kotona sillejä, koska olen ollut enemmän sellainen perus ”casual” sillifani, että jouluna ja juhannuksena/kesällä. Mutta kuulkaa tämän myötä ollaan tehty jo muutaman kerran gubbröraa ja sillicevicheä iltapalaksi ja iltaherkuksi, ihan itse. Nämä Abba® 5 minuutin sillifileet ovat kausituotteita ja myynnissä tammikuun loppuun asti, eli nyt kannattaa syödä niin paljon kuin vain kerkeää! Sillifileistä voi käydä lukemassa lisää Sillikoulun sivuilta ja kannattaa myös tsekata Sillikoulun sivuilta lisää herkullisia reseptejä!


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.