Tänä vuonna piparkakkutalo oli kunnianhimoisin piparkakkuprojekti, jonka olen koskaan tehnyt. Keksin, että haluan tehdä piparkakkutaikinasta tänä vuonna Tylypahkan. Kyllä, luitte oikein. Jostain syystä mulle vaan tuli sellainen fiilis, että haluaisin viettää puoli vuorokautta pipareita leipoen. No ei, mutta siis halusin tehdä jotain hauskaa ja erilaista ja ennen kaikkea näyttävää. Mikä olisi näyttävämpää kuin piparkakkutaikinasta tehty mahtipontinen velhokoulu?
Aloitin projektin googlaamalla muiden tekemiä piparkakku-Tylypahkoja, sekä kaavoja sellaisen tekemiseen. Ylläriylläri kaavoja ei kertakaikkiaan löytynyt, tai sitten olin huono etsimään, joten päädyin piirtämään ne alusta asti itse. Aloitin projektin piirtämällä kaksi tuntia kaavoja paperille. Näyttävän piparkakkutalon tekeminen vaatii yllättävän paljon suunnittelua, mittailua ja piirtämistä. Päätin, että en lähde edes yrittämään mitään överi-näyttävää, vaan sallin itselleni sen kotikutoisuuden, josta omat tekeleeni yleensä tunnistan. Halusin kuitenkin tuoda mukaan joitakin Tylypahkasta tuttuja elementtejä, pilareita suuren salin seiniin, sillan ja ainakin muutamia torneja. Muutaman turhankin kaavan piirsin, joille ei sitten ollutkaan käyttöä, kun kaikki ei ihan toiminutkaan niin kuin etukäteen ajattelin. Mutta ei se mitään!
Piirtämisen jälkeen oli aika aloittaa osien leipominen. Tähän meillä oli alkuun varattuna 2,5 kiloa piparkakkutaikinaa, mutta lopulta käytimme Tylypahkaan yhteensä 3,5 kiloa piparkakkutaikinaa. Tästä muutama sata grammaa tosin meni siihen, kun lapset tekivät itse pikkupipareita. Osien leipomisessa kesti yhteensä n. seitsemän tuntia. Aika kului kuin siivillä, enkä lainkaan huomannut, että siihen meni oikeasti niin kauan!
Seuraavana päivänä oli aika koristella osat. Koristeluun meni yhteensä 3,5 tuubia valkoista sokerikuorrutetta, puoli tuubia vihreää sekä yksi pieni kultainen koristegeelituubillinen. Lisäksi käytettiin sokerihelmiä koristelussa. Koristelu oli hauskaa, mutta käsi tuli kipeäksi jatkuvasta puristamisesta, apua. Onneksi sain kuitenkin juuri ennen jännetupentulehdusta kaiken koristeltua.
Osien kiinnittäminen yhteen oli kaikkein haastavin homma. Ensin aloitettiin tekemällä alustat rakennuksille kahdesta pahvilaatikosta, jotka päällystettiin alumiinifoliolla. On tärkeää, että piparkakkutaloja pystyy helposti siirtelemään, kun ne ovat niin valtavia. Sitten kiinnitettiin kuumalla sulatetulla sokerilla kaikki yhteen. Eikä edes poltettu sormia kertaakaan! Ostettiin myös leivontaliimaa, mutta ei osattu käyttää sitä. Todettiin, että sokeri toimii varmasti ja tarttuu super nopeasti ja näin myös kävi. Mitään ei mennyt kiinnitysvaiheessa rikki tai kiinnittynyt huonosti, vaan kaikki meni aivan nappiin. Yllätettiin itsemmekin!
Kun osat oli liitetty yhteen, peitin vielä osan sokeriliimauksista uusilla koristuksilla ja lisäsin ”valumat” rakennusten kattojen reunuksille. Sitten pujotettiin paristokäyttöiset led-valot talojen sisään ja avot! Valmista tuli! Piparkakku-Tylypahkaa oli tosi hauska tehdä. Aika kului oikeasti kuin siivillä, tämä on juuri sellaista joulupuuhastelua mitä rakastan. Päätettiin jo, että ensi vuonna aiotaan yrittää jotain vieläkin mahtipontisempaa, odotan jo sitäkin innolla.
Eihän tämä välttämättä heti kaikille aukene, että tässä on nyt Tylypahka. Eroavaisuuksia löytyy ja taiteilijan vapauksia on käytetty. Mutta itse tiedän mikä rakennusten taustatarina oli, olen tyytyväinen lopputulokseen ja meillä oli hauskaa sitä tehdessä ja se on kaikkein tärkeintä! Oli hauskaa leikkiä oman elämänsä arkkitehtia parin päivän ajan ja nyt tämä hauska talo ilahduttaa meitä jouluun asti kotona, kauniisti valaistuna.