Kannattaako 5G-netti ottaa pientaloon?

13.01.2021

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä DNA kanssa.

Meillä on ollut DNA Koti 5G nettiyhteys nyt reilun kuukauden ajan kotona. Kirjoitin netin helposta asennusprosessista jo aiemmin joulukuussa ja nyt netti on tosissaan ollut meillä aktiivisesti käytössä niin lomalla kuin kahden kotona työskentelevän arjessakin jo hyvän tovin. Me tarvitaan arjessa nettiä tosi paljon ja etenkin nopeaa, toimintavarmaa nettiä. Esimerkiksi minä siirrän usein suuria kuva- ja videotiedostoja ja lähetän niitä tarkastettavaksi asiakkaille. Olisi todella kurjaa tehdä jotain sellaista päivittäin, jos se olisi hirveän hidasta ja kankeaa. Työn sujuvuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että ei tarvitse odotella pitkiä aikoja näitä ihan perusjuttuja. Ja täytyy kehaista, että viime aikoina ei todellakaan ole tarvinnut odotella.

DNA Koti 5G -yhteys on suunniteltu erityisesti omakoti-, paritalo- ja rivitaloasunnoille. Sen ideana on vain asiakkaalle varattu oma kaista ja toimintavarma netti takuunopeudella. DNA Koti 5G -yhteyden saa jopa 1000M nopeudella ja lisäksi sille luvataan takuuvarma miniminopeus, joka ei lähtökohtaisesti alitu. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että meidän talon seinään asennetun ulkovastaanottimen avulla meille varataan oma kaista 5G-verkosta, ja sille kaistalle annetaan miniminopeustakuu. Normaalisti tilaaja tietysti nauttii juuri siitä netin nopeudesta minkä on tilannutkin, mutta miniminopeustakuulla varmistetaan, että DNA Koti 5G-tilaajille nettiä riittää, eikä kuvanlaatu kärsi tai netti pätki, vaikka olisi käynnissä Jääkiekon MM-finaalit ja koko lähialue tuijottaisi samaa lähetystä. Ja toimii hyvin myös silloin, kun perheessä on monta netin käyttäjää, kuten meillä. Kaistaa riittää kaikille. 

Kuukauden kokemuksella uskallan sanoa, että miniminopeustakuu on pitänyt paikkansa. Vaikka tämä postaus onkin kaupallinen yhteistyö, me sitouduttiin tähän nettiin kahdeksi vuodeksi ihan omalla kustannuksella, joten tullaan sitä käyttämään tästä pitkästi eteenpäinkin. Eli en tässä huutele mitään mainospuheita (kuten en yleensäkään), vaan puhun ihan reilusti omalla kokemuksella.

Mitä tarkoittaa kiinteä 5G? Talon seinään kiinnitetty ulkovastaanotin ottaa yhteyden 5G-tukiasemaan, joka on yhteydessä kiinteään valokuituverkkoon. Tukiaseman ja valokuituverkon välillä yhteys kulkee langattomasti. Ulkovastaanottimesta vedetään ethernet-kaapeli sisälle taloon joko seinään tehdyn pienen reiän kautta tai ikkunan välistä. Rakennuksen sisälle luodaan oma sisäverkko, joka voidaan Wi-Fi-laitteiden avulla ulottaa vintiltä takapihalle asti. Meille tuli kaksi Wi-Fi-laitetta, koska asutaan kaksikerroksisessa kivitalossa. Jos meillä olisi kolmaskin kerros, niin tarvittaisiin vielä kolmas laite, jotta netti toimisi joka puolella asuntoa.

Moni varmasti miettii, että mitä hyötyä on juuri 5G-yhteydestä, miksi valita juuri se? DNA kertoo, että 5G-verkon luotettavuus ja toimintavarmuus ovat nykyistä mobiiliverkkoa paremmat. 5G-verkko mahdollistaa jopa 10-kertaiset nopeudet aiempaan verrattuna ja sen avulla päästään jo gigan nopeuksiin. Ei tarvitse odotella, että suoratoistopalvelut lataavat ohjelmaa, ja välitön yhteys minimaalisella viiveellä nostaa myös pelaamisen uudelle tasolle. Kuituun tai muuhun kiinteän nettiyhtyeteen verrattuna Koti 5G asennus on onnistuu nopeammin eikä siinä ei tarvita kaivuutöitä. Asennus onnistuu ympäri vuoden ja kustannuksiltaankin se on edullisempi. Kirsikkana kakun päälle on vielä se, että ulkovastaanotin jää DNA omistukseen, jolloin sen mahdollisista huolloista tms. ei tarvitse itse lainkaan huolehtia, koska DNA on siitä vastuussa.

DNA sivuilta voi tarkistaa, että saisiko omaan kotiosoitteeseen asennettua DNA Koti 5G -yhteyden. Ja asennuksestahan saa sitten myös haettua kotitalousvähennyksen verotuksessa, mikä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Ollaan oltu oikein tyytyväisiä DNA Koti 5G -asiakkaita ja en näe mitään syytä, miksi ei oltaisi jatkossakin. Tuntuu turvalliselta, että ulkovastaanotin on edelleen DNA omistuksessa ja he huolehtivat siitä nyt ja tulevaisuudessa. Me voidaan vaan keskittyä olennaiseen, eli nauttimaan nopeasta netistä ja käyttämään sitä niin paljon kuin sielu sietää. Pidän muuten sunnuntaina My dayn DNA omalla IG-tilillä, kannattaa seurailla!


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.