Lasten museofestarit – kiva virtuaalinen tapahtuma koko perheelle

24.02.2021

Kaupallinen yhteistyö Lasten museofestarit 

Käsi ylös kuka kaipaa museoissa käymistä tai kulttuurielämyksiä ylipäätään? Minä ainakin! Tuntuu, että siitä on ikuisuus kun on viimeksi päässyt lasten kanssa museoon tutkimaan ja katselemaan ja kokemaan. Me vietämme parhaillaan lasten hiihtolomaa, mutta loman vietto on kutistunut kotiympyröihin, kuten varmasti monella muullakin perheellä näinä aikoina. Kaikki mukava tekeminen yhdessä perheen kesken turvallisesti kotona on siis enemmän kuin tervetullutta. 

Keväisin on tavallisesti järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan Näyttelykeskus WeeGeellä Tapiolassa suositut Lasten museofestarit. Museot ovat pääosin kiinni ja siksi Lasten museofestarit järjestetään virtuaalisesti kaikkien perheiden ulottuville. Ihan mahtavaa, että ne kuitenkin järjestetään! Tapahtuma on tänä vuonna maksuton, eli mahdollisimman monella perheellä on mahdollisuus päästä museofestareille mukaan. Huippua, että nyt festareille voi osallistua vaikka Kuopiosta tai Korvatunturilta käsin yhtä helposti kuin pk-seudulta.

Kuva: Milla Rissanen / EMMA

Lasten museoestarit järjestetään 6–7.3.2021 ja niiden teemana on Avaruusseikkailu 2021. Meidän hiihtolomaviikolle tämä ei siis sijoitu, mutta keskisuomalaisten kyllä. Ja onneksi on viikonloppu silloin, niin ei haittaa vaikka ei lomailisikaan vielä. Tapahtuma on suunnattu n. 4-10-vuotiaille lapsille ja se koostuu tunnin mittaisista suorista festarilähetyksistä, sekä työpajoista. Meidän lapset menevät muuten tänä vuonna täydellisesti tähän ikähaarukkaan, nauratti oikein miten ollaan loistava kohderyhmä. 

Kuva: Ella Tommila / EMMA

Festareilla on luvassa mm. Vuokko Hovatan ja Kalle Chydeniuksen luotsaama huikea Sisidisko uudella Diskoraketti-esityksellään, joka sopii loistavasti Avaruusseikkailuun. Lähetyksessä oman Kosmisen Shown vetää Vatsastapuhuja Sari Aalto yhdessä Simpanssi-Anssin ja Oskari Olemattoman kanssa ja tapahtuman juontaa Ylioppilasteatterin Timo Metsäpeura yhdessä Kapteeni Futuron kanssa. Noin yhden tunnin pituinen festarilähetys toistuu lauantaina 6.3. klo 11 ja 13 sekä sunnuntaina 7.3. klo 12 ja 14 ja se on sisällöltään aina sama.  

Suorien festarilähetyksen lisäksi festareilla on myös kuusi erilaista työpajaa joihin voi osallistua. Niissä esimerkiksi kuvataan oma lelu painottomalla avaruuslennolla,  tarkkaillaan tähtiä itsetehdyillä kaukoputkilla, opitaan mittaamaan aikaa leikkisästi, sekä kuunnellaan avaruusseikkailusatua. Monta kivaa ja erilaista työpajaa siis ja esimerkiksi avaruusseikkailusatu toimii hyvin vaikka kevyenä iltajumppana. 

Kuva: Ella Tommila / EMMA

Kaikki työpajojen esittelytekstit ja materiaalilistaukset tulevat festareille kolmella kielellä. Itse työpajat on myös tekstitetty selkosuomeksi, mutta kaikki työvaiheet näkyvät selkeästi ruudulla, joten videoita voi hyvin katsella ja osallistua työpajaan, vaikka ei suomea puhuisikaan tai lukisikaan itse. 

Materiaalilistaus kuulostaa sanana hurjalta, mutta arvatkaas mikä on parasta? Festarit työpajoineen on suunniteltu niin, että mitään kovin ihmeellisiä materiaaleja ei tarvita, vaan kaikki tarpeellinen löytyisi kaikilta jo kotoa valmiina. Avaruusseikkailu kunnioittaa maapallon kantokykyä, eikä siksi tarvitse ostaa mitään uusia materiaaleja sitä varten, vaan käytetään ainoastaan kierrätysjuttuja. 

Tarvittavia materiaaleja voivat olla mm. tyhjät kaurajuoma-, maito- tai mehupurkit ja wc-paperirullat, joten niitä kannattaa ottaa talteen ensi viikkoa varten jo hyvissä ajoin, jos aikoo osallistua. Työpajavideot jäävät festarisivuille vuoden ajaksi katseltavaksi, eli tässä riittää askartelujuttuja vaikka useammalle keväiselle viikonlopulle. 

Tapahtumaan voi tutustua lisää sivustolla lastenmuseofestarit.fi sekä tapahtuman FB-sivulla

Lasten museofestareita järjestää huikean suuri porukka: EMMA – Espoon modernin taiteenmuseo, KAMU Espoon kaupunginmuseo, Suomen Kellomuseo, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut, Espoon kuvataidekoulu sekä Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki. Tapahtumaa sponsoroi myös Vahanen-yhtiöt.

Me aiotaan ensi viikolla todellakin osallistua Lasten museofestareille ja jaan meidän festaritunnelmia sitten myös Instan puolella sitten! Omia festaritunnelmia voi jakaa tunnisteella #lastenmuseofestarit instassa.


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.