Vauvan tarvikkeet – mitä meillä on valmiina ja mitä ostoslistalla?

15.03.2021

Ei vielä olla tehty juurikaan hankintoja vauvalle. Häntä on odottamassa (tuoreita ostoksia siis) nyt muutama body ja housut, sekä yksi tutti. Enemmän ajateltiin tehdä hankintoja sitten joskus puolivälin jälkeen ehkä. Vielä ei ole ollut mikään kiire ja muutenkin vaikean alun jälkeen on vaatinut paljon ajatustyötä, että uskaltaa luottaa kaiken menevän hyvin. Joten ehkä sitten kun on se 22 viikkoa täynnä, uskalletaan alkaa enemmän tekemään tarvittavia hankintoja. Silloinkin on vielä hyvin aikaa kaikelle. Ja paljon meiltä löytyy jo valmiina. Ei olla vielä edes käyty kunnolla läpi mitä kaikkea meillä jo on, mutta nopealla listauksella mieleen tulee ainakin  muutama juttu, jotka ollaan säästetty meidän 4-vuotiaan vauva-ajalta.

Vauvan tarvikkeet, jotka meiltä löytyy valmiina:

– Tripp Trapp ja baby set (mutta ei newborn setiä, se pitää hankkia vielä). Meillä on Tripp Trapp edelleen päivittäisessä käytössä tuolina, mutta toki vauva saa sen sitten käyttöön itselleen kun tarvitsee. 4-vuotias yltää kyllä melko hyvin jo ruokailemaan tavalliseltakin tuolilta ja usein haluaa istua ihan tavallisella tuolilla. Meillä on se syöttötuoli-osa tallessa, mutta vastasyntyneen setti laitettiin viimeksi eteenpäin. Koettiin se kuitenkin tosi kätevänä, joten luultavasti hankitaan se uudelleen. Se oli kovassa käytössä ja oli kivaa saada vauva samalle tasolle muiden kanssa ruokapöytään.

– BabyZen YoYo -matkarattaat. Ihan parhaat matkarattaat, jotka olivat meillä käytössä kaikilla ulkomaan reissuilla ja muutenkin pääasiallisina arjen rattaina 1,5v iästä eteenpäin. Harkitsen, että ostetaan myös näihin turvakaukalo-adapterit, mutta katsotaan, katsotaan.

– Leikkimatto. Joku värikäs leikkimatto meillä on tallessa varastossa, se varmasti sopii myös tulevalle vauvalle. Leikkimattoikä on  niin lyhyt, että mun silmää ei häiritse värien kirjo, vaikka ei sisustukseen sovikaan.

– Sitteri. Meillä on joku ihan perus Emma-merkkien muutaman kympin sitteri, joka oli varsin toimiva. Sitä keinuteltiin jalalla aina. Meillä oli myös toinen sitteri, joka saatiin Oton pikkuserkulta, jossa oli joku värinä-toiminto ja sekin oli aika hyvä, mutta se me annettiin eteenpäin kun vei enemmän tilaa varastosta, kuin tuollainen parin kympin rimpula. Koin senkin kyllä tosi käteväksi, mutta se on kuitenkin aika vauvakohtaista, että missä sitterissä kukainenkin viihtyy. Ehkä ensin kokeillaan pärjätä jo olemassaolevalla, ja jos se ei toimi, niin kartoitetaan muita vaihtoehtoja.

– Tula Free-to-Grow kantoreppu. Paras ikinä ja menee jo vastasyntyneestä asti. Helpottaa arkea, kaunis, mukava vauvalle ja äidille ja muuntuu suuremmaksi vauvan kasvaessa. Tulee varmasti olemaan kovassa käytössä nytkin.

– Lakanoita ja pyyhkeitä, ehkä jotain harsojakin. Suurin osa näistä on ollut käytössä jo esikoisen vauva-ajoilta asti, eli osa on kyllä jo hieman kulahtaneen näköisiä. Mutta kaikki ovat puhtaita ja raikkaita. Ehkä hemmottelen itseäni ja investoin yksiin laadukkaisiin lakanoihin ja pyyhkeeseen vielä. Harsoja meillä ei kyllä montaa ole tallessa, ehkä pari, joten niitä täytyy hankkia lisää.

– Vauvaleluja ja kirjoja. Vaikka osasta on luovuttu, on niitä paljon jäljellä. Paljon puisia soittimia, palikoita, taaperokärryä, kaikkia ihania kuvakirjoja äänillä ja ilman on säästössä.

– Joitakin isompia (sisä)vaatteita (74/80 eteenpäin –>). Suurin osa minipienistä vaatteista on lähtenyt eteenpäin, mutta joitakin hieman isompia lemppareita on säästössä.

– Stokke Flexibath -kylpyamme ja vauvatuki. Amme on meillä edelleen käytössä, 4v mahtuu kylpemään siellä vielä vallan mainiosti. Vauvatukikin ollaan säästetty, se helpottaa kyllä kylvetystä.

Cybex Priam vaunukoppa

Vauvan tarvikkeet, jotka meillä on hankintalistalla:

– Yhdistelmävaunut, joihin saa kiinni turvakaukalon. Viimeksi meillä oli Cybex Priamit, joihin oltiin todella tyytyväisiä. Tälläkin kertaa Priamit kiinnostaa kyllä kovasti, Ottoa erityisesti sähköavusteiset e-Priamit. Katsotaan mihin päädytään.

– Turvakaukalo. Oltiin viimeksi erittäin tyytyväisiä Cybex Cloud Q -turvakaukaloon, josta on nyt tullut päivitetty malli, olikohan Cloud Z nimeltään. Sen saa myös makuuasentoon silloin kun ei olla auton kyydissä, mikä on tosi hyvä, niin vauvan selän saa suoraksi silloin, kun kaukalo on kiinni rattaissa ja vauva esim. nukkuu. Se kaukalo siis ainakin kiinnostaa ja se helposti menisi myös yhteen Priameiden kanssa.

– Isofix-telakka. Cybexin oma telakka oli huippu ja teki kaukalon kiinnittämisestä todella helppoa ja sujuvaa. Aiotaan ehdottomasti ostaa kaukalon kaveriksi myös siihen kuuluva telakka.

– Ensisänky ja/tai pinnasänky & patja. Harkittiin jo viimeksi vuokrattavaa Vaavi-sänkyä, mutta päädyttiin silloin toiseen ratkaisuun mun työn puolesta. Mutta nyt, nyt mä aion oikeasti vuokrata Vaavi-sängyn! Siitä on kuultu niin paljon hyvää, se on kätevä ja söpö. Myöhemmin sitten varmaankin hankitaan pinnasänky, mutta jos ensimmäiset kuukaudet pärjäisi Vaavi-sängyllä, niin se olisi huippua.

– Lämpöpussit turvakaukaloon ja vaunuihin. Kaukalopussi oli viimeksi ihan best, niin vauvan sai sinne pelkissä sisävaatteissa ja sen pystyi helposti avaamaan, jos vauva nukkui siellä. Ja vaunuihin tarvitaan myös lämpöpussi! Meillä on yksi lämpöpussi, joka sopii isomman lapsen kanssa hyvin, mutta ihan vastasyntyneelle haluan mieluummin untuvapussin.

– Vaatteet ja asusteet sisälle ja ulos. Vaatehankinnat on tosiaan aivan kesken, koko vaatekaapin saa rakentaa ihan alusta asti. Ihanaa! Aion ostaa osan käytettynä, osan uutena, osan merkkiä ja osan ketjuista, kuten tähänkin asti. Toistaiseksi olen ostanut sinne mustaa, vaaleankeltaista ja beigeä. Minna Parikan Pupu -tennarit meiltä löytyy jo valmiiksi kolmannelta vauvavuodelta vaaleanpunaisena, en malta odottaa, että pääsen pukemaan ne tulevalle minille!

– Rintapumppu, pullo, tutit & muut tilpehöörit. Suunnitelmissa on tälläkin kerralla täysimettää vauvaa sinne n. 5kk-6kk ikään ja jatkaa imetystä lapsentahtisesti niin pitkään kun lapsi itse haluaa, mutta olisi huippua, jos hän myös toisinaan voisi tarvittaessa syödä mun maitoa pullosta. Toki kukaan nyt ei vielä tiedä miltä syksy näyttää ja onko mulla silloin esim. yhtäkään työmenoa, joka vaatisi kotoa poistumista (vai onko kaikki edelleen etänä), mutta olisi kiva, että meillä olisi se vaihtoehto olemassa, että vauva osaisi syödä myös pullosta.

Ja tutti! Olisi mahtavaa, jos tämä vauva osaisi syödä tuttia. Yhden tuttivauvan ja kahden ei-tuttivauvan äitinä, koen, että kyllä se tutti olisi mahtava apuväline. Mutta sitähän ei voi etukäteen vielä tietää. Erilaisia vaihtoehtoja ajateltiin kuitenkin kokeilla. Viimeksi meillä ei ollut rintapumppua lainkaan, eikä yhdelle tuttipullolle tullut yhtäkään käyttökertaa, mutta olen viimeksi testannut rintapumppua v. 2013, joten ajattelin, että voisi olla aika testata ovatko ne kehittyneet tässä kahdeksassa vuodessa ja heruisinko tällä kertaa pumpulle, toisin kuin silloin.

Näillä pärjätään oikein mainiosti.

Lisäksi sellaisia ”vauvan tarvikkeita”, jotka virallisesti eivät edes ole vauvan tarvikkeita, mutta jotka ollaan koettu hyödylliseksi, on ainakin Ikean Dihult-lattiatyyny, jota ei enää myydä. Nyt se on meillä 4-vuotiaan huoneessa leffapesässä tyynynä, mutta saa varmasti tulla sitten ainakin vauvavuoden ajaksi takaisin olkkariin. Siihen on niin hyvä nukuttaa vauva päikkäreille helposti (tissitainnutus) ja turvallisesti, kun ei voi tippua korkealta. Tai nostaa esim. autosta siihen jatkamaan unia matkan jälkeen. Oli meillä kovassa käytössä ja uskon, että tulee nytkin olemaan. Hoitopöytä oli meillä viimeksi tosi tarpeellinen, mutta nyt tehdään hoitotaso kodinhoitohuoneeseen. Siellä on vesipiste ja hyvä syvä allas, ja heti sen viereen saa kätevästi tasolle vauvan hoitoalustan ja tarpeelliset tarvikkeet.

Olipa hyvä kirjoittaa näitä ihan konkreettisesti ylös ja miettiä! Meillä on ilahduttavan paljon vielä jäljellä kaikkea, vaikka tauko edellisen ja tämän vauvavuoden välillä on ollut pisin, joka meillä koskaan on ollut. Kai se oli vaan niin vahvana se toive alusta asti, että niille tavaroille joskus vielä tulisi käyttöä. Tulen kirjoittamaan hankinnoista lisää sitten kun niitä on tehty.


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.