Luukku 19: Meidän joulumenu 2021

19.12.2021

En mä kestä! Enää muutama päivä niin saadaan alkaa Oton kanssa kokkailemaan joulun ruokia. Me aloitetaan kokkailut yleensä 22. tai 23. päivä, joten ei ole enää kauaa siihen, että päästään laittamaan laatikot uuniin ja lohi suolautumaan. Iso osa joulun ruuista on jo ostettukin (ainakin kaikki sellainen, joka säilyy pitkään).

Tänä vuonna meidän joulumenussa yhdistellään taas uutta ja vanhaa, kuten aina. Ollaan jätetty tällä kertaa taas ainakin yksi joululaatikko pois, sillä vuosi vuodelta niiden menekki on pienempää ja ollaan todettu, että ne kaksi laatikkoa joita aina kuluu eniten, ovat imelletty perunalaatikko sekä bataatti-vuohenjuustolaatikko, joten niillä mennään. Pitkään halusin kynsin hampain pitää kiinni kaikista perinneruuista, mutta turhaahan niitä on tehdä, jos niitä ei kukaan sitten kuitenkaan syö.

Mummon perinneruuista on kuitenkin mukana edelleen imelletty perunalaatikko ja hernetuuvinki, sekä myös kinkku kastikkeineen ja tietty mäti ja graavilohi. Luulen, että kinkku on sitten seuraava, josta me joskus luovutaan, mutta ei vielä tänä jouluna. Itselleni kinkku ei enää ole niin tärkeä, mutta meidän joulunviettoporukalle muuten on. Toisaalta ajattelen niin, että liha onkin sellainen ruoka, että sitä voisi nauttia nimenomaan juhlahetkillä, eikä niinkään arjessa. Ja mikäs sen suurempi juhla kuin joulu.

Me syödään jouluruokia aina ainakin Tapaninpäivään asti ja jos silloin on vielä jotain jäljellä, niin niistä yritetään sitten jalostaa vielä jotain uutta ruokaa, kuten vaikka pyttipannua, lettuja tai pannaria ja muuta. Se on kyllä ihan parasta kun tekee kaikki ruuat etukäteen ja sitten voi muutaman päivän vaan nautiskella valmiista ruuasta yökkärit päällä, eikä tarvitse huhkia keittiössä ollenkaan.

Mutta sen pidemmittä puheitta, tässä tulee meidän joulun menu tälle vuodelle:

Meidän joulumenu 2021

Lounaaksi:

Joulun riisipuuro kanelilla ja sokerilla

Alkuruuat

Graavilohi 

Graavisiika

Mädit + smetana + punasipuli 

Valikoima erilaisia herkkusillejä 

Saaristolaisleipää

Päärynä-granaattiomena-sinihomejuustosalaatti (ohje edellisessä luukussa)

Sienisalaatti

Savuporoterriini

Pääruuat

Joulukinkku & kinkun kastike mummon reseptillä

Bataatti-vuohenjuustolaatikko (ohje täällä) 

Imelletty perunalaatikko

Hernetuutinki

Jälkiruoka

Puolukkajäädyke 

Iltaherkku

Juustotarjotin & tapakset 

Itsetehty munatoti

Ai että, ihan herahti vesi kielelle tätä lukiessa. Kyllä jouluruoka vaan on parasta! Onneksi ei ole enää montaa päivää niin päästään herkuttelemaan. Mulle rakkaimpia osia tässä menussa on kyllä varmaankin tuo hernetuutinki tai tuuvinki, eli oululainen vanha perinneruoka. Se on sellainen mitä ei kaikkien joulupöydästä löydy, mutta meillä siitä tykkää koko perhe, jopa kaikki lapset pitävät siitä. Otolta jos kysytään niin hänen lemppari on savuporoterriini, vuodesta toiseen! Niin ihanaa kun tänä jouluna minäkin saan taas nauttia kaikista jouluruuista, kun viime vuonna jätin heti graavikalat ja mädit pois kun raskaustesti näytti positiivista.

Iiik! Enää viisi luukkua jäljellä <3 Ihanaa neljättä adventtia kaikille!


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.