Luukku 22: Aattoaamun selviytymispaketit 2021

22.12.2021

Rakas perinne, joka meillä on ollut jo joulukalenterin alkuajoista lähtien, on aattoaamun selviytymispakkaukset. Ne ovat ihanat pienet lahjat lapsille, jotka he saavat avata jouluaattona jo heti aamulla. Pakkausten avulla jaksaa hyvin odotella aattoiltaa ja on mukavaa tekemistä sillä aikaa kun aikuiset touhottavat jouluruokien parissa, saunovat ja laittautuvat. Tämä perinne tulee alunperin meille jenkeistä, sillä siellä Christmas Eve boxit ovat Pinterestin mukaan suosittuja. Jenkeissä  lahjat jaetaan vasta joulupäivänä aamulla, ja siksi joissakin perheissä annetaan lapsille jo aattoiltana Christmas Eve boxit. Meillä taas on toisinpäin: kun lahjat jaetaan vasta illalla, niin aamulla saa jo tämän aattoaamun selviytymispakkauksen. Selviytymispakkaus on kyllä huvittava nimi, ihan kuin aatosta pitäisi ”selvitä”. Mutta sitten taas aattoaamun pakettikin kuulostaa tylsältä, joten mennään sillä jonka olen vuosia sitten jo ottanut käyttöön.

Meidän selviytymispakkauksissa on usein ollut esimerkiksi jokin jouluaiheinen satukirja tai puuhakirja, joko asu tai asuste jouluaatoksi, esim. jouluneule tai jouluyökkäri tai jouluinen hiuspanta, sekä sitten joku jouluherkku, kuten esimerkiksi vaahtokarkkikaakaon ainekset lasipurkissa tai muut pienet herkut. Amerikkalaisversiot ovat yleensä runsaampia kuin nämä meidän, niissä voi olla näiden lisäksi vaikkapa leffa, ”poron ruokaa”, leffaherkkuja ja muuta tekemistä aattoillalle. Viime vuonna laitoin selviytymispakkauksiin kierrätyskeskuksesta ostetut kirjat, Candy canet, itsetehdyt kaakaopommit sekä joulusukat ja vielä itse kirjoittamani joulukirjeet lapsille.

Joulukirje oli niin tärkeä juttu itselle, siinä kävin läpi kulunutta vuotta ja kehuin lasta siitä, miten vuosi on sujunut ja miten mahtava tyyppi hän on juuri sellaisena kuin on. Kiinnitin huomiota lapsen vahvuuksiin ja kerroin tunteistani. Kaikki lapset olivat iloisia kirjeistä, mutta erityisesti toinen meidän koululaisista taisi pitää kirjettä melko tärkeänä, sillä olen nähnyt sen usein hänellä kädessä joulun jälkeenkin. Olen iloinen siitä, että se oli hänelle niin merkityksellinen, koska juuri siitä haaveilin etukäteen kirjeitä kirjoittaessani.

Tänä vuonna meidän pakkauksista tuli vähän runsaamman sorttiset pitkästä aikaa. Viime vuonna niissä ei ollut mitään vaatetta (paitsi sukat), mutta tänä vuonna meillä on lapsilla jäänyt niin paljon vaatetta pieneksi kasvuspurttien vuoksi, että lisäsin tähän jokaiselle pari arkista käyttövaatetta mukaan (yökkäreille tai juhlavaatteille ei ollut tarvetta, kun niitä löytyy).

Pakkauksissa on lapsille rennot collegeasut, joulukirjat käytettynä kierrätyskeskuksesta (paitsi 4-vuotiaan puuhakirja uutena ostettu, kun en löytänyt kierrätyskeskuksesta hänelle sopivaa kirjaa), joulusukat sekä uudet joulukirjeet. Lisään niihin vielä kaakaopommit mukaan kunhan ehdin ne tekemään! Olin erityisen innoissani löytäessäni Joulutarina-kirjan käytettynä, se elokuva on niin ihana ja voin uskoa, että tarina on kirjoitettuna vähintään yhtä taianomainen. Samoin Roni Backin kirjoittama tubettajan käsikirja on varmasti hauska kirja lapsille yhdessä luettavaksi.

Uskon, että joulukirje on tullut jäädäkseen ja aion tehdä sellaiset joka vuosi hamaan tulevaisuuteen asti. Siitä tulee niin hyvä mieli itselle ja lapsille ja uskon, että he arvostavat sitä, että osoitan heille (tälläkin tavalla) että näen ja kuulen heidät ja rakastan heitä. Lapsille ei voi antaa liikaa positiivista huomiota ja kannustusta. Haluan, että lapset voivat aina tuntea olonsa tärkeiksi ja rakastetuiksi perheenjäseniksi ja uskon, että tällaiset pienet huomionosoitukset auttavat myös sen tunteen välittämisessä.

Tein oman paketin ja kirjoitin kirjeen myös meidän vauvalle, vaikka hän ei vielä osaakaan lukea. Mutta aion tallettaa joulukirjeen hänen vauvakirjaansa, sieltä hän voi sitten isompana lukea kuinka ihana ja rakas oli jo vauvana.

IIK! Enää kaksi yötä jouluun! <3


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.