20 kuukautta

20.05.2013

Kuulostaa hurjalta, kaksikymmentä kuukautta eli yksi vuosi ja kahdeksan kuukautta. 20 kertaa enemmän kuin meidän kuopuksen ikä, sen verran on kuukausia mittarissa meidän vanhemmalla neidillä. Oikeastihan vuosi ja kahdeksan kuukautta on tosi tosi vähän, se on pieni kärpäsenkakan kokoinen ajanjakso Tiaran elämästä jota hän ei luultavasti muista ollenkaan aikuisena, mutta joka on hänen tähänastinen koko elämänsä. Luultavasti sanoin siksi, koska mun ensimmäinen muistoni jonka muistan ihan tarkkaan on ajalta jolloin olin melkeinpä tismalleen samanikäinen kun Tiara nyt, kesältä -93. Sain silloin keltaisen ankkailmapallon istuessani turvaistuimessa (?) enoni auton takapenkillä äidin pikkuserkulta joka oli vierailemassa Suomessa Amerikasta ja mulle on oikeasti jäänyt tuo tilanne mieleen.

On jännää miettiä mitä näistä elämän ensimmäisistä vuosista jää Tiaran muistoihin. Tällä hetkellä Tiaran muisti on aivan uskomaton ja hän esimerkiksi hoki viikon ajan ennen kuin mun äiti tuli meille että ”Mummu ja Mörkö tulee Oulusta. Tiistaina mummu ja Tiara menee keinumaan!” kun kerrottiin että Mummu tulee tiistaina meille. Eihän Tiara vielä viikonpäivistä tai ajankulusta ymmärrä hölkäsen pöläystä mutta neidin ikävää tuntui kovasti helpottavan tieto siitä että joskus se mummu sieltä tulee ja vie keinumaan. Ja nyt taas mummun lähdettyä on Tiara moneen kertaan toistellut että ”Mummu ja Mörkö meni junalla Ouluun”.

IMG_1833 IMG_18393939Tiara on ottanut taas kunnon kehitysspurtin tässä viimeisen kuukauden aikana, ja eniten oikeastaan vimeisen kahden viikon aikana, tuntuu että se vauvamaisuus on hävinnyt ja puhekin alkanut selkeytymään huomattavasti vaikka onkin ollut ymmärrettävää jo pitkään. Kaikki kirjaimet tuntuvat onnistuvan ärrää lukuunottamatta ja lauseetkin saattavat olla jo 5-7 sanan mittaisia entisen kahden-kolmen sanan sijaan. Sanat myös tulevat aika usein jo oikeassa muodossa ja lauseet ovat oikeasti lauseita eikä vain sanoja peräkkäin lausuttuna. Erityisen ihania lauseita ovat Tiaran sanomat rakkaudentunnustukset ja Tiara muistaa meidän hyvänyöntoivotuksetkin ulkoa ja ne pitää sanoa joka ilta tismalleen samassa järjestyksessä tai Tiara korjaa. ”Öitä, nuku hyvin, äiti ja isi rakastaa, kauniita unia!”

Mun mielestä tämä ikä on ihan loistava, Tiaralta kun tulee niin mahdottoman ihania, hupaisia, suloisia, hömppiä ja mahtavia oivalluksia harva se päivä. On myös ihanaa seurata miten toinen on innoissaan nurmikosta, kivistä, hiekasta, kaivonkannesta nurmikon reunassa, laiturista, kallioista, voikukista ja kaikesta uudesta ja erilaisesta. Miten onnelliseksi lapsi voikaan tulla kun hän löytää uusia asioita? ”Äiti, katso! Sinisiä kukkia tuolla! Vaaautsi!” Sinisestä puheenollen Tiara tunnistaa neljä väriä – sinisen, pinkin, harmaan ja mustan. Mutta hän muistaa kaikkien värien nimet ja hokee usein ”pinkki, harmaa, sininen, keltainen, musta etc.”

IMG_1836Kaksikielisyys-kuulumisia on moni kysellyt ja toivonut viime aikoina jaettavaksi taas täällä blogin puolella! Aika paljon junnataan vielä siinä missä viimeksikin asiasta kertoessani, eli Tiara osaa paljon yksittäisiä sanoja mutta lauseita ei vielä tule. Tiara ei edelleenkään aina vastaa ruotsiksi Otolle jos Otto puhuu ruotsia, mutta usein toistaa perässä Oton ruotsiksi sanomia sanoja ja usein myös mulle puhuessaan saattaa sekoittaa välillä puheeseen ruotsin kieltä kuten esim. videopostauksessakin taannoin sanoi ”öga” ”silmän” sijaan kun kyselin kasvonpiirteiden nimiä häneltä. Sanavarasto laajenee kokoajan, mutta edelleen suomen kieli on reippaasti vahvempi. Ja rehellisyyden nimissä täytyy myöntää että vauvan syntymä aiheutti pienen repsahduksen ruotsin kielessä ja ollaan koitettu päästä takaisin siihen hyvään tahtiin joka meillä pitkään jo oli ja molemmat vanhemmat puhuivat vain sitä omaa kieltään. Pikkuhiljaa!

IMG_1745 IMG_1759Mä voisin lörpötellä Tiarasta loputtomiin, mutta antaa Tiaran kuitenkin kertoa myös itse itsestään! Tässä on muutama mun ylös kirjoittama Tiaran oivallus viime ajoilta:

”Äiti on höppänä, isi on höppänä, mummu on höppänä, sisko on höppänä ja mörkö on höppänä.”

”Äiti on Tiaran rakas.”

”Makoriinilaatikko on Tiaran lemppari ruoka.”

Äiti mitä ihmettä, isi on peppupää!

”Sisko on pieeeeeeni pikkuinen nätti!”

Onnea äidin ja isin pienelle rakkaalle, vuosi ja kahdeksan kuukautta♥

Kuvituksena viime viikkoina julkaisematta jostain syystä jääneitä kuvia koska Tipa oli vielä tänään toipilaana kun oli vasta ensimmäinen kuumeeton päivä. Huomenna jos vain Tipan vointi sallii niin luvassa kummitädin moikkailua ja ulkoilua! Blogin Facebook -sivuilta voi käydä lueskelemassa viikon tulevista postauksista ja käydä kurkkaamassa meidän pienemmän neidin ylisöpöä kuvaa jonka otin tänään ja Instagramista löytyy tuoretta kuvaa mun palautumisesta nimellä @iinalaura. Hyvää yötä kaikille♥


No Responses to “20 kuukautta”

 1. Tessa sanoo:

  Eikä, ihana toi isi on peppupää:DD

 2. Nelli sanoo:

  Mun sydän kyllä suli tolle vikalle kuvalle, ihana Tiara! :D

 3. teekuppi sanoo:

  Kuinka hurmaava pieni neiti Tiara onkaan! :}

 4. Saara sanoo:

  En vieläkään pääse yli siitä, miten suloisesti Tiara sanoi ”Vautsi!” yhdessä äitienpäivänä kuvaamassasi videossa, niin ihana ja fiksu ja kaunis lapsi teillä! Pikkupiikakin saa nimen ihan kohta, niin se aika vaan menee…
  Kaikkea hyvää teidän alkukesään, ootte ihania! ♥

 5. Nimetön sanoo:

  Tää menee nyt vähän asian vierestä, mutta muokkaatko sä sun ottamia kuvia? :D Näitä joita lisäät blogiinkin. Mä olen kyllä niin pihalla ja musta tuntuu että oon suunnilleen ainoo joka ei muokkaa kuviaan :D En kyllä varmaan edes osaiskaan!

  • Iina sanoo:

   Joo muokkaan mä :)! Mä käytän tätä: pixlr.com/express se on tosi yksinkertanen ja siel on helppo pienentää/rajata/muokata valotusta/lisätä tekstejä ym kaikkea :)!

 6. Annika sanoo:

  Ihana Tiara! Mun sydän sulaa aina hänen kuviaan katsellessa, niin suloinen pieni iso tyttö!:’)
  Ja voi että miten hupaisia oivalluksia Tipalla on, ihana toi äiti on Tiaran rakas<3
  Teillä on kyllä huippu tyttö! Vaavia unohtamatta, on hänkin niin mainio ja söpö tyttönen!

 7. Minävaan sanoo:

  Alko taas melkein itkettää, kun tätä luin, taidan olla liian herkkis :D Toi hyvänyöntoivotus kuulosti ihanalta ja kaikki noi Tiaran sanomat lauseet kans. Onpas tuo tyttö kyllä fiksu ja iso jo! Hassua, että Tiara on oikeasti jo noin iso. Aloin seuraamaan sun blogia silloin kun odotit Tiaraa. Sillon olin 16-vuotias ja sun blogiasta sain irti vaan just sellasta ”ihana vaaaaauva”, mutta nykyään kerään täältä oikeesti vinkkejä, että ”tollasta haluisin kokeilla, jos ite saan joskus lapsia”. Ihan huippua!

  Ps. Siistiä, että muistat noinkin kaukaa ton lapsuusjutun! Psykologian opettaja kertoi joskus, että aivojen hippokampus kehittyy vasta 3-vuotiaana, joten alle 3-vuotiaana tapahtuneita asioita ei voi oikeasti muistaa enää aikuisena, muuta kuin tosi harvat!

  • teekuppi sanoo:

   Kyllä mullakin on jotain ihan hämäriä muistoja lapsuudesta, jolloin en vielä ollut sitä 3-vuotta. :)
   Mutta ne on ihan pieniä ja yksittäisiä pätkiä, esim. vanhoja valokuvia katsellessa saattaa mieleen muistua joku tilanne, jossa on ollut kuvassa oleva vaate päällä.
   Esim valokuva, jossa mulla on oranssi t-paita-shortsit asu, pahvista tehty kruunu ja papan silmälasit päässä, niin se tulee muistona mieleen, vaikka ikää on jotain 2-vuoden paikkeilla. :)

   Mutta pääsääntöisesti muistoja alkaa kertymään silloin 3-vuoden paikkeilla. :)

  • Iina sanoo:

   Voi aww, ihana herkkis :)!♥ Kiitos ihan mielettömän paljon, mahtavaa kuulla että täältä löytyy vinkkejäkin ja vielä mahtavampaa että olet noin kauan jo seurannut blogia :)!!

   Ja mäkin oon ymmärtänyt että vasta n. 3-vuotiaasta eteenpäin ihmiset yleensä muistavat asioita, mutta jokin yksittäinen muisto voi jäädä mieleen jo nuorempana :) Tuosta mun tapauksesta ei ole edes valokuvaa mutta silti muistan tilanteen elävänä! :D

 8. Isi on peppupää :’DD voi juma… kun hauskaa!!

  Edellinen kommentisi minulle rohkaisi minua tämän postauksen lukemista! Iloisena lähdin lukemaan ja ihan hyvin meni. Yhden kerran jäin jumiin yhteen sanaan ja piti tavuttaa se sana ennen kuin hokasin mitä siinä luki!

 9. Alisa sanoo:

  Aivan ihana Tiara<3

 10. Pihla sanoo:

  Ääää Tiara on niiiiiin söppänä et tekis mieli vaa ottaa se sylii ja halii sitä paljon ku teijät jossain näkisin! Mun sydän sulaa tiaralle, niin on ihana neiti! Ja teijän perhe – te vaikutatte niin onnellisilta kaikki ja sellai täydellisyys kaikilla, ihana lukee tällästa :)

 11. Emmi sanoo:

  Sulla on niin kauniit tytöt ja niin olet itsekin super kaunis <3

 12. Petra sanoo:

  Kävin kattoos ton kuvan instasta, WOU! miten oot palautunu noin hyvin näin lyhyessä ajassa?!? Oisinpa minäki palautunu noin nopsaa :(

  Sulonen tiara :)

  • Iina sanoo:

   Voi kiitos♥ Ja mä en voi sanoa muuta kuin IMETYS! :D En nimittäin ole tehnyt kyllä yhtään mitään palautumisen eteen että itselleni en voi ottaa kunniaa siitä :D Tipa on suloisin<3

 13. st. brigitten sanoo:

  reipas pikkuneiti :) meiän poika on 1v4kk eikä vielä puhu kuin yhden lauseen ’äiti kato, tyttö! vau!’ kun näkee telkkarista beyoncen bikinimainoksen, hahah :D isäänsä vissiin tullu :)

 14. Jarno sanoo:

  Hahah aaaaw miten toinen on niin sulonen! :) ♥ Voi, kun ootan niitä päiviä, kun kummisetä pääsee viemään molempia neitejä vaikkapa lintsille kierrokselle. Vähänkö sit siistä, kun molemmat kasvaa jajajaj no itekkihän sitä vanhenee, mut samapa tuo :DDD

  • Iina sanoo:

   Jarno sä oot niin ymmärtänyt kummiuden pointin, se mitä mä kummilta toivon on aikaa ja rakkautta kummilapselle, sitä että tekee yhdessä asioita ja välittää :) Oot täydellinen♥

 15. henna sanoo:

  hassua kyllä miten eri tahtiin lapset kehittyy :) mun ystävällä on saman ikäinen lapsia kuin tiara, mutta hän ei vielä puhu kuin yksittäisiä sanoja.

 16. anssu sanoo:

  vautsi miten hyvin tiara jo puhuu :) vaikee ees kuvitella et noin pieni sanois tollasia lauseitakin :o ois ihana saada videota kun tiara puhuu! ei sillä etten uskois :D

 17. Nimetön sanoo:

  kuka tää mörkö on ? :D

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.