Rennosti – asiaa kasvatuksesta

23.02.2014

Ajattelin  tarttua nyt ensimmäiseen postaustoiveeseen näin sunnuntain kunniaksi, ja kirjoittaa vähän kasvatuksesta. Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin, mutta nyt on luvassa katsausta siihen, miten kasvatus on muuttunut, kun tytöt ovat kasvaneet isommaksi. Oli muuten hauskaa huomata, että kirjoitin aiheesta viimeksi melkein päivälleen tasan vuosi sitten. Viimeksi kirjoittaessani keskityin aikalailla niihin suuriin kasvatuslinjauksiin, mutta nyt aion kertoa siitä miten meillä kasvatusta toteutetaan ihan tavallisessa arjessa.

Mä olen joskus videopostauksia tyttöjen kanssa kuvatessani saanut kritiikkiä siitä, että suhtaudun liian rennosti esimerkiksi siihen, jos Tiara lääppii vaikkapa kameraa tai tekee jotain muuta epäsopivaa. Videoilla olen käyttänyt samoja periaatteita, kuin käytän kotonakin. Rauhallista puhetta ennemmin kuin huutamista. Meillä kielletään kyllä tarvittaessa, ja sanotaan tiukastikin, mutta huutaminen on asia numero yksi, jota ehdottomasti pyrin välttämään aina, ja kaikessa.

IMG_1192xKieltäminen on kokeilunhaluisten pikkutyyppien kanssa arkipäivää, ja pakollinen juttu, mutta turhista asioista ei haluta kieltää. Turhilla asioilla tarkoitan sellaisia asioita, jotka saattavat vähän ärsyttää meitä aikuisia, mutta joista ei oikeasti ole minkäänlaista haittaa. Esimerkiksi leivän paloittelu pieniksi palasiksi ja niiden järjestäminen riviin ennen syömistä, voi tuntua ärsyttävältä ja hitaalta, mutta tavallisena kotipäivänä kun ei ole kiire, mitä se oikeasti haittaa? Tai jos lapsi haluaa syödä aamupalansa joskus (paino sanalla joskus, ei jokapäivä) katsellen sohvalla samalla Pikkukakkosta, onko se niin vakavaa? No ei ole. Asiat joista selviää pienellä imuroinnilla, eivät mielestäni ole kieltämisen ja pahan mielen arvoisia.

Mitä meillä sitten kielletään? Toisten satuttamiseen meillä on ehdoton nollatoleranssi. Missään tilanteessa, toista ei saa lyödä, potkia, töniä, tai satuttaa muuten, ikinä. Tässä asiassa me ollaan tiukkoja,  ja toisen satuttamisesta seuraa poikkeuksetta jäähy. Alussa kun Zelda alkoi liikkumaan enemmän, ja Tiara koki kaksivuotiaan uhmallaan ja tarmollaan, että sisko ikävästi pilaa kaikki hänen leikkinsä, saattoi harmitus joskus johtaa siihen että Tiara yritti vaikkapa työntää Zeldaa pois leikistä, tai ottaa lelun kovakouraisesti pikkusiskonsa kädestä. Me suhtauduttiin kuitenkin alusta asti sellaiseen käytökseen tiukasti, ja nykyään nuo tilanteet ovat vähentyneet huomattavasti, vaikka tietysti edelleen aina joskus uhma iskee, mutta silloin mennään jäähylle, keskustellaan siitä mitä on tehty väärin, ja sen jälkeen pyydetään anteeksi.

IMG_2737Muuten me mennään uhmatuhmailuiden kanssa aikalailla tilanteen mukaan. Jäähyt eivät ole meillä mikään jokapäiväinen juttu, joita annetaan helposti, vaan yleensä uhmahetkillä keskustellaan tapahtuneesta rauhallisesti ja  yritetään puolin ja toisin ymmärtää uhman syy, sekä pyydetään anteeksi jos tarvetta on. Jos vaikka Tiara kieltäytyy pukemasta ulkovaatteita päälle, niin selitän että ei voi lähteä ulos kylmään ilman talvivaatteita, tai voi tulla kipeäksi. Se yleensä riittää, mutta jos ei riitä niin sitten kysyn Tiaralta, että mikä ulkovaatteissa harmittaa, miksi hän ei halua pukea niitä päälle, ja silloin Tiaralla on yleensä joku syy käytökselleen, esimerkiksi lapaset joihin on unohtunut pesulappu ja ne tuntuvat inhottavalta, tai muuta vastaavaa. Tiaran kanssa ollaan päästy helpolla ainakin tähän asti, sillä yleensä melkein aina uhmalle löytyy jokin syy, jonka selvittyä tilanne on helppo purkaa.

Anteeksipyytämisen taito, on varmaan yksi tärkeimpiä taitoja joita ihminen oppii. Tiara on osannut pyytää anteeksi jo aika pitkään, vuoden verran suunnilleen, eikä ole tainnut koskaan taidon opittuaan kieltäytyä pyytämästä anteeksi, kun on tehnyt jotain väärää. Vaikka 2,5-vuotiaalla ei olekaan vielä lähellekään sellaista empatiakykyä kuin vaikka kahdeksanvuotiaalla, aikuisesta puhumattakaan, osaa Tiarakin pyytää vilpittömästi anteeksi ja halata päälle. Me pyritään opettamaan empatiakykyä Tiaralle sillä, että kerrotaan aina miltä toisesta tuntuu, kun Tiara on tehnyt jotain (niin hyvässä kuin pahassakin). ”Teit äidin tosi iloiseksi kun keräsit legot ihan itse, hienoa Tiara!” ”Siskoa harmittaa kun otit lelun sen kädestä.”

IMG_4169Olen pitänyt tunteiden sanoittamista tärkeänä, ja yrittänyt muistaa tehdä sitä mahdollisimman usein. Nykyään Tiara osaakin aika sujuvasti kertoa milloin on iloinen, milloin kiukuttaa, milloin harmittaa, milloin itkettää tai milloin on hauskaa (ja lukuisia muita tunnesanoja). Mä kerron lisää Tiaran puheenkehityksestä ja sosiaalisista taidoista 2,5v -postauksessa, sillä tässä postauksessa oli kuitenkin pointtina ne kasvatukselliset asiat eikä se mitä Tipa osaa. Tunteiden sanoittaminen on keino lapselle itselleen oppia tunnistamaan omia tunteitaan, ja hallitsemaan niitä, ja ainakin mun mielestä, mitä enemmän Tiara oppii tunnistamaan tunteitaan ja kertomaan niistä, sitä vähemmän meillä esiintyy ”turhaa” kiukuttelua.

Mä vältän puheessa määrittelemästä meidän lapsia, en koskaan sano tytöille että ”Oletpa sinä tuhma” tai ”Oletpa sinä kiltti”. Tytöt on aina rakkaita, ihania, kilttejä ja tärkeitä, myös sillä kaikkein kiukkuisimmalla hetkellä, eivät tuhmia. Käytös voi kuitenkin olla tuhmaa, silloin pyrin korostamaan sitä että teko oli väärin, sanomalla esimerkiksi että ”se oli väärin tehty, koska…”. Tytöt ansaitsevat tuntea itsensä ehdoitta rakastetuksi, enkä halua että he koskaan miettivät että olisivat jotenkin huonoja tai tuhmia meidän silmissä, vaikka olisivatkin käyttäytyneet typerästi.

IMG_0383Yleisesti ottaen mulla on kasvatukseen sama lähestymistapa, kuin kaikkeen muuhunkin: positiivinen ja rento asenne. Lähden aina mieluummin liikkeelle niistä hyvistä asioista, ja en säästele kehuja koskaan silloin kun niille on pientäkään aihetta. Mä uskon että hyvällä saa aikaan enemmän hyvää, kuin pahalla. Ainakin toistaiseksi olen saanut olla ylpeä molemmista tytöistä, jotka osaavat hyvät käytöstavat niin kotona kuin kaverin luona tai ravintolassakin. Toisten huomioon ottaminen on tärkeää, ja sitä haluan opettaa erityisesti. Mun mielestä myös hyvät käytöstavat esittäytymisineen, kiitoksineen ja tervehdyksineen ovat turhan aliarvostettuja nykyään, ja toivon että meidän tytöt ainakin osaavat käyttäytyä vaikka joku muu ei osaisikaan.

Kaikkein tärkeintä kasvatuksessa ainakin mun mielestä, on se että on lapsille läsnä. Mä luin jokin aika sitten jostain iltapäivälehdestä tutkimuksen, jonka mukaan Suomessa aikuisilla riittää keskimäärin 15 minuuttia 100% läsnäoloa päivässä kouluikäisille lapsilleen. Mä järkytyin! Viisitoista minuuttia ei ole mitään, ja siinä ajassa lapsen kuuluisi saada kerrottua vanhemmilleen kaikesta, mitä mielessä liikkuu tai siitä miten koulupäivä on sujunut! Sen artikkelin luettuani mä tein päätöksen, että mulla on jokaikinen päivä aikaa kuunnella mun lapsia, niin että he saavat oikeasti kertoa omista asioistaan.

IMG_5738Tiara on jo nyt niin kova puhumaan, että jos ei joka ilta ennen nukkumaanmenoa vielä kerran käytäisi päivän tapahtumia perusteellisesti läpi rauhassa jutellen, ei nukahtamisesta tulisi mitään kun Tipa hölpöttäisi tapahtumia itsekseen tuntitolkulla. Mun mielestä on ihana tapa vielä ennen nukkumaan rauhoittumista jutella rauhassa, halia ja sanoa että rakastaa. Läsnäolo ei ole todellakaan sama, kuin olla paikalla. Joskus huomaan itsekin ajattelevani blogijuttuja, selaavani sähköposteja tai muita silloin kun leikin vaikka Tiaran kanssa legoilla, vaikka pitäisi vain heittäytyä siihen hetkeen ja leikkiä täysillä lapsen kanssa.

Tämä on kuitenkin asia johon yritän panostaa, ja olen viimeaikoina jättänyt puhelimen aina leikkimään mennessäni toiseen huoneeseen ja keskittynyt siihen mitä ollaan tekemässä. Tuloksena on ollut hienoja legolinnoja, Barbien kenkäkauppa ja monta hienoa väritystehtävää, sekä hyvä mieli sekä äidille että tyttärelle. Kun jaksaa keskittyä leikkiin rauhassa, on helpompi saada leikin jälkeen itselleen rauhallinen hetki vaikka kahvin ja niiden sähköpostien parissa lapsen leikkiessä tyytyväisenä itsekseen, kun on saanut kaipaamaansa huomiota tarpeeksi.

Huh, tulipa pitkä teksti. Meidän kasvatus pähkinänkuoressa sisältää paljon rakkautta, turvalliset rajat, toisten huomioonottamista, läsnäoloa ja tunteiden näyttämistä. Toivon että niillä pääsee pitkälle!

Miten teillä kasvatetaan? Käytättekö jäähyjä tai muita rangaistuksia? Miten selviätte uhmatuhmailuista?


63 Responses to “Rennosti – asiaa kasvatuksesta”

 1. Nimetön sanoo:

  Hyvä teksti, ja sie oot aivan ihana <3

 2. Anni sanoo:

  Ei voi sanoa muuta kuin VAU! Upeita mielipiteitä, olette ihana perhe!

 3. Katarooma sanoo:

  Itelläni ei oo vielä lapsia, mutta kasvatuksesta mulla on just samat aatokset ku teilläki. Läsnäolo, rajat, rakkaus, kehuminen, asioiden selittäminen lapselle, hellyys ja läheisyys. Kaikki ne mitä ite ois kaivannut!

  Sun blogi on ihana! <3

 4. empampa sanoo:

  Kirjoitat kyllä hyvin ! 🙂 ja sulla on hienoja ajatuksia kasvatuksesta! Itsellä ei lapsia ole, mutta sukulaislasten kanssa puuhaillessa oon kanssa huomannut, kuinka tärkeää se jakamaton huomio on. Itsekin saa paljon enemmän hommasta mielihyvää, kun vaikka askarrellessa ja legoleikeissä malttaa sulkea telkkarin ja antaa kännykälle jäähyä 🙂

 5. Toi on musta tosi hyvä, että miettii, mitkä asiat oikeasti on kiellettäviä, ja mitkä vain ärsyttää itseä – mä huomaan helposti kieltäväni monesti ihan turhia juttuja. No, toisaalta sitten saan välillä pitkiä katseita kaupungilla kun lapset saa juosta ja hyppiä, jos ei ole mikään vaarallinen paikka.

  Huutamisen välttäminen on se, minkä kanssa mä itse koetan tehdä töitä, mä nimittäin huudan lapsille ihan liian herkästi. Tästä mä olen blogissa kirjoittanutkin, mutta projekti jatkuu edelleen.

  Teillä varmasti helpottaa elämää tosi paljon se, että Tiara puhuu jo niin hyvin, uhmailuunkin voi löytyä joku ”oikea” syy. Tosin musta tuntuu, että niitä kiukkuja tulee joka tapauksessa sen verran kuin on tullakseen. Mä koetan ottaa selvää, mikä se syy on, vahvistaa, että olen sen ymmärtänyt ja että näen että toista suututtaa tosi paljon, ja sitten jossain vaiheessa kun on tarpeeksi huudettu, niin lauletaan erityinen rauhoittumislaulu ja keksitään jotain kivaa tekemistä yhdessä. Esikoisen kanssa nää otti itseäkin hermoon enemmän, nyt kaksosten kanssa noista normiuhmailuista en jaksa enää itse ottaa pulttia.

  • Iina sanoo:

   Varmasti meillä kaikilla on ne omat kompastuskivet, ei kukaan voi olla täydellinen vanhempi eikä tarvitsekaan! 🙂

   Se on kyllä varmasti totta, että helpottaa kun uhmaikäinen osaa kertoa mikä mieltä painaa, voin vaan kuvitella kuinka hankalaa olisi jos ei Tipa osaisi yhtään kertoa! Ihanalta kuulostaa teidän rauhoittumislaulu :)!

 6. Iida sanoo:

  Todella kiva postaus! 🙂 Sai itsenikin miettimään kasvatus asioita. Annoin myös miehelleni kirjoituksen luettavaksi ja juttelimme hetken aikaa näistä teidän mielipiteistä ja olemme pitkälti samaa mieltä kanssanne. Meiltä löytyy 4-vuotias ja 3kk ikäiset pojat. 🙂

 7. Pautsi sanoo:

  Olipa mielenkiintoinen postaus! Tykkäsin kovasti. Niin järkeviä juttuja kirjoitit. Tunsin piston sydämessäni kahdessa kohtaa: huutaminen ja läsnäoleminen. Näissä mun pitäis ehdottomasti kehittyä äitinä. Turhan usein tulee korotettua liikaa ääntä, vaikka tilanteen voisi hoitaa toisellakin tapaa. Oman 2,5vuotiaan kanssa leikkiessä tulee myös turhan usein mietittyä samalla sitä, että pitäisi hoitaa tiskit, laittaa pyykinpesukone päälle, imuroidakin täytyisi ja kappas, jos ihan vähän tässä laittelen samalla näitä vaatteita hyllyyn. Eieiei..
  Kiitos Iina! 🙂 Nyt aion kiinnittää näihin asioihin enemmän huomiota jatkossa.

  • Iina sanoo:

   Kiitos hurjan paljon, kiva että koit tämän hyödylliseksi ja mielenkiintoiseksi! 🙂 Kaikilla meillä on vanhemmuudessa ne omat kompastuskivet, mutta varmasti tehdään kaikki parhaamme ja se riittää! 😀

 8. Id sanoo:

  Hienoa! Tää teksti oli kun mun omasta suusta. 🙂 Toi kohta tuosta että satuttamisen kanssa on nollatoleranssi avaa toivottavasti joidenkin vanhempien silmiä. Mua ottaa ihan suunnattomasti päähän kun kerhoissa ja kahviloissa törmää lapsiin jotka jatkuvasti satuttavat toisia ja vanhemmat kuittaavat sitä käytöstä
  sillä että kuuluu ikään ja onneksi ei pahemmin sattunut. 🙁

 9. marika sanoo:

  Oikea asenne! Mulla ei ole vielä lapsia, mutta oon saanu sivusta seurata kihlatun serkkujen kasvua. Nyt tytöt on 4 ja 3v. Jokainen kasvattaa tavallaan, mutta esimerkiksi eilen oltiin kattomassa kihlatun peliä ja tyttöjä ei luonnollisestikkaan kiinnostanut se peli hirveästi. Halusivat siinä juoksennella ja hyppiä jne. Heidän isä kuitenkin vähän väliä kielsi ja käski istua nätisti… Ihmettelin siinä tilanteessa, että mitä haittaa olisi ollut jos tytöt olisi saaneet purkaa energiaa siinä meidän valvovan silmän alla… Ketään ei ollut lähettyvillä, joka olisi häiriintynyt tms…

  Oon noita sunkin videoita katsellu ja ajatellu et hoidat ”kurittamisen” todella hienosti! Oon siitä joskus kommentoinukkin sulle 🙂

  Vapaa kasvatus on sitten jo asia erikseen, mutta ei kaikesta aina tarvi lapsille nalkuttaa!!

 10. Hih, eipä yllättänyt, että täältä löytyi teksti kuin mun suusta 😉 Mäkin pidän erityisen tärkeänä tota, ettei leimaa lasta sanomalla ”olet tuhma”, ”olet ilkeä” tms. Mä väännän sen aina niin, että sanon ”nyt käyttäydyt tuhmasti” tai ”tuo oli ilkeästi tehty” ja korostan juuri tota, että _käytös_ on huonoa, ei lapsi.

  Sä kun ymmärrät ruotsia, niin jos yhtään kiinnostaa, niin käy ihmeessä lainaamassa toi kirja mistä olen nyt pari kertaa kirjoittanut. Se on täynnä tosi paljon kivoja kasvatusmenetelmiä, joilla lasta saa hämättyä lasta uhman nostaessa päätään. Mä vielä treenailen niiden kanssa, mutta ekana päivänä, kun ne oli tuoreessa muistissa, saatiin vältettyä KAIKKI uhmakohtaukset! Ei se tietenkään aina mene niin hienosti, eikä pidäkään, mutta huh hei millainen muutos meillä on tapahtunut tuon kirjan jälkeen 🙂 Ja jos et jaksa koko kirjaa lukea, niin mä kyllä kirjoitan pian noista kasvatusmenetelmistä tiivistelmät 😉

  • Iina sanoo:

   Meillä tuntuu olevan aika samantyyliset arvot ja mielipiteet ;)! Tuo on todella tärkeää kyllä että lasta ei leimaa, juuri samalla tavalla mäkin toimin! 🙂

   Ja luin sen sun postauksen ja kiinnostuin kovasti, täytyy käydä lainaamassa kirjastosta! Kiitos vinkistä! 🙂

 11. Katii sanoo:

  Vau ! Tässä taas osotettiin, että ei ole kiinni vanhempien iästä miten lapsensa kasvattaa ! 🙂 Kerta kaikkiaan mahtava teksti ja kasvatustapa teillä, saat olla kyllä ylpeä ! 🙂

 12. nipa sanoo:

  Ensinnäkin aivan ihana postaus!
  Mulla ei oo lapsia, mutta mä haluun ottaa susta mallia sit joskus kunhan musta tulee toivottavasti äiti 🙂 Sun blogi on niin maailman ihanin! ainut mitä jaksaa käyä kurkkimassa joka päivä ja aina näistä jutuista tulee hyvälle tuulelle 🙂 kiitos! jatka samaan malliin

 13. Karoliina sanoo:

  Olet kyllä harvinaisen tervejärkinen ja fiksu äiti! Tuo mitä sanoit aamiaisen syömisestä – niin totta! Kyllähän me aikuisetkin tykätään toisinaan nautiskella aamiaista olohuoneen sohvalla televisiota töllötellen. Minä olen joskus niinkin pahis, että haen ihan tavallisena päivänä aamiaisen sänkyyn ja mutustelen sen peiton alla. Miksipä siis kieltää lapsilta asioita, joita me aikuisetkin teemme.
  Sun lapset vaikuttavat onnellisilta ja hyvinvoivilta 🙂

 14. Jonna sanoo:

  Oho, itsekkin hieman hämmennyin tuota että vain 15 minuuttia! Aika hurjaa ja mielestäni huono asia.. Mutta tää teksti oli mitä mahtavin ja jos olisin kirjoittanut/kertonut jollekkin tästä kyseisestä aiheesta niin tämä sinun tekstisi vastaisi juuri sitä, eli todella samoja asioita on meilläkin täällä kotona kahden lapsen kanssa ja toivon myös että niillä pääsee pitkälle!

 15. Riinu sanoo:

  Ihana postaus! Itse arvostan myös juuri noita samoja asioita kasvatuksessa!

 16. Kiki sanoo:

  Tää oli tosi ihanasti kirjoitettu! Toi on niin totta, että pitäisi yrittää olla enemmän läsnä niissä pikkuisten leikeissä eikä aina ajatella niitä aikuisten juttuja 🙂

  • Iina sanoo:

   Kiitos hurjasti!♥ Niin pitäisi, vielä kun sanoisi noille pyykkivuorille ja tiskikoneelle ja sähköpostille, että pysyy pois ajatuksista jokaisen legoleikin ajan, ja ne tottelisi! 😀

 17. Pirita sanoo:

  Voi jumbe! Eipä voi kuin ihailla, miten noin nuorena olet noin fiksu!! Huh! Itse olen 32v. äiti ja tässä kohdassa otan kyllä sinulta aika monta vinkkiä tästä tekstistä tulevaisuuteen 🙂 Meillä kasvaa täällä kotona kohta 5kk poika <3

  ps. kun sanoo toiselle, että "oletpa noin nuorena noin fiksu" tuntee itsensä SUPER VANHAKSI 😀

  pps. oon se tyttö, kuka tuli yhtenä lauantaina pari viikkoa sitten idästä keskustaan tulevassa metrossa moikkaamaan teitä, kun olitte menossa jonnekin synttäreille 🙂

  • Iina sanoo:

   Voiei miten ihanasti sanottu, kiitos paljon! :D♥ Hei ihana että tulit moikkaamaan meitä silloin, Tiara niin innoissaan selittää välillä vieläkin (sen turbomuisti) että täti tuli metrossa moikkaamaan ja sanoin sille että olen kaksivuotias :D!

   PS: 32v ei ole vanha, mä aion ainakin olla nuori vielä silloin kun Tipa täyttää 18 kun mä oon silloin 38 😉 Ihan nuori olet vielä, ja fiksukin varmasti! 😀

 18. st.brigitten sanoo:

  Meillä mennään aika samoilla linjoilla kuin teillä! Esikoinen on nyt reilu 4v ja hänellä on aivan uudenlainen uhma (kutsuisin tätä sanalliseksi uhmaksi, joka on paljon ”rankempaa” kuin 2-vuotiaan kiukku-uhma), mutta edelleen järkevällä keskustelulla pärjää hyvin. Välillä on hermot kireällä, mutta aikuisen pitää _aina_ muistaa olla se aikuinen eikä vajota lapsen tasolle (=huutamaan). Jäähyllä meillä istutaan, jos varoituksesta huolimatta tönitään/läpsitään/haukutaan. Jäähylle ei meillä laiteta mistään ”pienemmistä” asioista. 2-vuotiaalla pojalla tällä hetkellä vielä ei ole uhma alkanut,mutta oppi nyt jääkiekkoa kattoessa sylkemään. Sitä opetellaan nyt sillä, että jos on pakko sylkeä niin mennään sinne vessan lavuaariin sylkemään. Nyt hän sit eilen huusi ’mimä sylkemään, vessaan än-yy-tee-nyt’ 😀

  • Iina sanoo:

   Voin kuvitella että sanallinen uhmaaminen tuntuu todella rankalta, uskon tietäväni mitä tarkoitat vaikkei sitä meillä vielä olekaan! Ihana teidän 2v 😀 hienosti meni vessaan sylkemään! 😀

 19. noora sanoo:

  Kuulostaa kyllä oikein fiksulta kasvatustyyliltä. Itsellä ei lapsia vielä ole, mutta jos niitä joskus siunaantuu niin haluaisin toteuttaa samanlaisia kasvatusperiaatteita. 🙂 Kyllä se vaan niin on, että rakkaus ja todellinen läsnäolo on tärkeintä!

 20. Mertsi sanoo:

  Susta tulis ihan törkeen hyvä varhaiskasvattaja tolla ajattelumaailmalla. Ihana lukea, miten keskustelet lastesi kanssa! Usein (ei aina) kaikki menee vaan siihen, että kielto ja jäähylle, mutta lapselle ei kuitenkaan kerrota, miksi mitäkin tapahtui. Usein myös lapsen tunne kiellettään suoraan ”tuo nyt oli ihan typerää suuttua tollaisesta”, vaikka todellisuudessa pitäisi antaa lapselle kuva, että viha ja muut tunteet ovat ihan sallittuja, mutta se, mitä tunteen vallassa tekee, ei välttämättä ole. Juurikin siis aina keskustelemalla ja jos pitää jäähylle laittaa, niin sekin niin, että lapsi todella ymmärtää jäähyn merkityksen. Ja jäähy sellaisessa ”eristän sut vessaan” -tyylissä on surkea ja huono, mutta esim. ohjaaminen hetkeksi ”rauhoittumaan” oman tekemisen pariin on hyvä. Plus tosiaan huuto on pahin kaikista, eikä auta ketään. Taatusti hermot menee itse kullakin joskus, mutta se, että aina vaan huutaa, ei oo hyväksi. Lapsen saa kyllä olemaan hiljaa monillakin keinoilla, mutta usein esim. huutamalla lapsen tunne jää silti päälle, mutta lapsi ei uskalla enää näyttää sitä ja tunne jää käsittelemättä ja voi sitten joskus purkautua paljon pahempana – jopa ihan aikuisuudessa. Lapsen täytyy oppia tunnistamaan ja käsittelemään tunteitaan ja ympäristön pitää ne sallia lasta alentamatta.

  Oho, meneepäs nyt psykologiseksi. Hehe, hupsista. Tää aihe saa aina aikaan paljon ajatuksia! Mutta mun pointti on tosiaan, että oot ihan tosi upea äiti ja teillä on ihan loistavat kasvatusperiaatteet! Ootko kenties lukenu jotain psykan opuksia raskaana ollessa? ;D Ilo seurata teitä! Jokaisen pitäs ottaa tästä mallia. 🙂

  • Iina sanoo:

   Hei wau, ihan mieletön kommentti! Juuri noita asioita mä olen pohtinut kun olen miettinyt millaisia kasvatusperiaatteita haluan noudattaa, kiva siis kuulla että ne ovat asiantuntijankin mielestä hyviä :)! Silloin Tiaran odotusaikana lueskelin jonkin verran aihepiirin kirjallisuutta, mutta olen ottanut mallia myös omalta rakkaalta äidiltä ja ehkä osa tästä juontaa juurensa siihenkin että olen superempaattinen ja rauhaa rakastava tyyppi! 😀

   Kaikkea hyvää sulle ja kiitos ihan uskomattoman paljon!♥

 21. Rouseliini sanoo:

  Tuo läsnäoleminen oli todella hyvin kuvattu. Itseäni harmittaa, että äitini ei ole ollut läsnä elämässäni tarpeeksi. Vanhempani ovat eronneet ollessani 6-vuotias ja asuttiin äidin kanssa. En muista, että äiti olis koskaan leikkinyt meidän kanssa mitään. Äiti kyllä oli sellainen ”voit kertoa mulle kaiken” mutta oikeasti ei pystynyt puhumaan mistään. Äiti ei oikeasti ollut läsnä. Se harmittaa. Nyt kun täytän 20 on välit äitiini paremmat ja pystyn puhumaan enemmän äidin kanssa. Silti harmittaa lapsuuteni puolesta.

  Isäni jota näin joka toinen vkoloppu oli elämässämme enemmän läsnä kuin äiti. Muistan paljon juttuja mitä iskän kanssa tehtiin. Pyörä retkiä liikennepuistoon, lumilinnojen rakentamista, pulkkailua, leijan lennättämistä, Omar-karkkien ”paistamista” takassa.

  Kun joskus saan lapsia on kaksi asiaa kasvatuksessa tärkeää. 1. läsnäoleminen 2. se, että ei huudeta eikä ääntä koroteta komentaessa tai suuttuessa.

  • Iina sanoo:

   Kiitos! 🙂 Ihanaa että sulla on hienoja muistoja lapsuudesta isän kanssa, vaikka äidin kanssa et saanutkaa kokea samanlaista täyttä läsnäoloa. Kiva että teidän välit on kuitenkin nykyään paremmat! Hyvät kasvatusperiaatteet sinulla 🙂 Kaikkea hyvää♥

 22. Anne-Mari sanoo:

  Ihana sinä! ♥
  Mun mielestä just noin noiden asioiden pitäiskin mennä! 🙂

 23. Petra sanoo:

  Mielettömän hyvä teksti!
  Teidän kasvatustavat vaikuttaa todella hyville, itselläni olisi paljon parannettavaa ja tämä sun teksti sai mut taas kerran miettimään kunnolla omaa kasvatustani.
  Itse sorrun liian helposti ärähtämään, en siis huuda ja raivoa, vaan kun oikein itseäkin kiukuttaa, saatan helposti tiuskaista ´´EI!!” tai ´´NYT LOPPU!”, hyvää on se, että tajuan heti siinä tilanteessa että taas mentiin metsään, jolloin rauhoitun, otan pojan syliin ja rauhallisesti kerron, miksi äidillä meni hermo ja että äidin ei olisi pitänyt äristä. Pyydän anteeksi ja pyydän poikaakin pyytämään, hän vaan ei osaa vielä oikein puhua, joten pyytää anteeksi isolla halilla. On kuitenkin iältään jo puolitoista, joten ymmärtää kyllä.

  Tuo läsnäolo on kyllä hirveän tärkeää. Itsekin sorrun siihin, että olen paikalla, mutta en oikeasti läsnä. Vastaan viestiin, muka nopsaa plärään facebookin, samalla kun olen leikkivinään leegoilla. Olen itsekin pyrkinyt nykyään tekemään niin, etten ota kännykkää ollenkaan pojan huoneeseen mukaan.

  Odotan kovasti, että Kevin oppii puhumaan kunnolla, koska se varmasti helpottaisi kiukkuilujakin, kun pystyy kertomaan mikä inhottaa. Kyllä mä nytkin koitan aina kysellä ja ehdotella, esim. ´´ärsyttääkö, kun kissa kaatoi tornin?” ´´Onko masu kipeä, etkä siksi tahdo potalle?” jne. mutta eipä raasu vielä osaa vastata.

  Mä en tahdo ikinä käyttää aresti paikkana omaa huonetta, mikä tuntuu monilla olevan aresti paikka. Mun mielestä oman huoneen kuuluu olla kiva paikka, missä on mukava olla, eikä semmoinen, minne joudutaan kun tehdään jotain pahaa. Meillä ei vielä ole jäähypenkkiä, kun ei puolitoistavuotias varmasti vielä niin hyvin asioita ymmärrä, mutta tulevaisuudessa se tulee käyttöön ja sen paikka on eteisen nurkassa, josta ei voi katsella esim. telkkaria samalla.
  Nyt jos tarvii ottaa kiukun keskellä jäähyä, että kiellot eivät mene perille tai jos tekee jotain tosi pahaa, esim. satuttaa muita ihmisiä/eläimiä, otan usein syliin selkä minun mahaani vasten ja pistän pojan kädet ´´ristiin” (koska hän koittaa hakata niillä) ja napakka ote, ettei rimpuile. Odotan, että pahin raivo helpottaa, jonka jälkeen kerron, miksi hänet otin siihin ja että ´´nyt kun rauhoitut ja lasken sinut pois, muistat että noin ei saa tehdä” tms. Ja sitten halit ja pusut päälle.

  Ohops, tulipas pitkä kommentti 😀
  odotan innolla Tiaran 2,5v. postausta!

  • Iina sanoo:

   Hei ihan mahtavia periaatteita sulla, ja sait mut miettimään myös juttuja uudelta kantilta! Tuo on esimerkiksi aivan totta että oman huoneen kuuluisi olla kiva paikka! Meillä jäähypaikkana toimii eteinen (mahdollisimman tylsä paikka :D).

   Varmasti jokainen meistä tekee parhaansa vanhempana, vaikka joskus korottaisikin ääntään tai ei jaksaisikaan keskustella! Ja ihan varmasti Kevininkin on helpompaa oppia ymmärtämään tunteitaan, kun kyselet vaikkei hän vielä vastaakaan 🙂

   Kaikkea hyvää teidän arkeen! 🙂

 24. tiks sanoo:

  Olen itse lapseton, mutta kovasti omasta lapsesta haaveilen ja ihan pakostikin oman ammatin ja työn kautta on joutunut pohtimaan enemmänkin näitä kasvatusasioita. Onnistuit kuvailemaan juuri niitä tapoja ja keinoja joiden mukaan haluan itsekin toimia toivottavasti tulevien lasten kanssa. Eli olen täydellisen samaa mieltä kanssasi 🙂

 25. Sinpu sanoo:

  Näin lastentarhanopettajana todettava, että aivan upeat lähtökohdat lapsille kasvaa ja kehittyä 🙂 mahtava äippä oot Iina, ja Otto tietysti mahtava isukki 🙂

 26. werty sanoo:

  Hyviä ajatuksia ja periaatteita 🙂 Tuo 15min kuulostaa valitettavan normaalilta. Meidän lapset ovat 2v, 7v ja 10v. Töiden jälkeen haen pienen hoidosta ja keskimmäisen jälkkäristä. Kotona klo 16.30-17. Alan tehdä ruokaa. Syödään 17.30. Syödessä jutellaan koko perhe yhdessä. Siivoan keittiön, klo on 18.30. Pesen pyykkiä, leikin pienen kanssa tai kyyditän isoja harrastuksiin. Laitan iltapalan. Siivoan keittiön, laitan pienen pesulle, yöpukuun ja unille. 20.30. Sitten saatan ehtiä juttelemaan erikseen isojen lasten kanssa ennen kuin käyvät nukkumaan 21-21.30. Lasten isä on töissä toisella paikkakunnalla. Päivän oma aika on 21.30-. Niin että se 15min ei aina onnistu 🙁 🙁

  • Iina sanoo:

   Kiitos!♥ varmasti se 15min ei aina onnistu, ja ymmärrän kyllä miksi niinkin lyhyt aika on se suomalainen keskiarvo, arjessa riittää puuhaa ja menoa :/ Tsemppiä teille arkeen!

 27. Ada sanoo:

  Tämä teksti kuvasi täydellisesti sitä, miten haluan joskus kasvattaa lapseni. Opiskelen kasvatustiedettä ja kaikki nuo menetelmät olivat kuin suoraan kasvatustieteen luennolta poimittuja. Esimerkiksi tuo, että et koskaan määrittele itse lapsia, vaan heidän käytöstään, on todella hieno asia. Sille on ihan termikin, nimittäin kasvun ajattelutapa (growth mindset). Tässä on lyhyesti selitetty perusperiaate jos kiinnostaa, mutta olet ilmiselvästi sen jo ymmärtänytkin : D http://www.gradutakuu.fi/2010/07/26/kasvun-ajattelutapa/ Tuossa on esimerkiksi kerrottu, että ihmiset, joilla on kasvun ajattelutapa menestyvät ja selviävät vaikuksista paremmin. Tuota kannattaa soveltaa myös positiivisissa asioissa, esimerkiksi kannattaa miettiä miten kehuu lasta.
  Toinen mahtava juttu on tuo tunteiden nimeäminen ja käsittely. Se luo todella pohjan monelle asialle lapsen kasvussa, sillä tunteet ovat osana kaikessa mitä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa tapahtuu.
  Eli ei voi muuta sanoa kuin, että todella ihailtavaa. Oletko paljon lukenut kasvatusoppaita tms. tai tulevatko nämä periaatteet jostain omista kokemuksista vai mistä? 🙂

  • Iina sanoo:

   Wau, huippua kuulla alan ammattilaiselta tuollaista, kiitos ihan todella paljon!♥ Mä käyn mielelläni lukemassa lisää infoa, vaikka periaate tuttu onkin :)! Mä luin Tiaran odotusaikana jonkin verran kasvatusoppaita, mutta suurin osa näistä jutuista on sellaisia omaan kokemukseen ja omiin fiiliksiin pohjautuvia juttuja, musta vaan tuntuu että haluan toimia lasteni kanssa näin 😀 Ja onneksi nää fiilikset on ilmeisesti ihan hyvä pohja kasvattaa!

 28. kaisla sanoo:

  Vautsi, olipas kiva kun kirjoitit näin pian mun toivomasta aiheesta! 🙂

  Sulla on kyllä hyvät periaatteet. Välillä voi poiketa arjesta ja tehdä jotain kivaa, aivan kuen joku kommentoijista sanoi, niinhän me aikuisetkin teemme! Yksi aamupala sohvalla ta välipala kesällä parvekkeella ei riko rutiinia, mutta voi luoda hauskoja muistoja.

  On kiva, että jaksat keskustella. Jos pukemisesta kiukuttelu kuitataan samantien ”ei sitten mennä minnekään!” huudolla tai jäähyllä, voi tästä aikuisen oman käytöksen johdosta syntyä paljon suurempi soppa kuin se alunperin oli. Aina ei välttämättä jaksa, ehdi tai tarvitsekaan keskustella kaikesta. Vessareissusta ennen ulkoilua ei mielestäni tarvitse neuvotella joka kerta erikseen, tai jostain muusta asiasta, joka on selitetty useampaan otteeseen, mutta on aina parempi, jos jaksaa keskustella tunteista ja antaa lapselle lupa ilmaista itseään.

  Et maininnut tekstissäsi seikkaa, joka mielestäni on aivan yhtä tärkeää kuin kehujen ja onnistumisien luominen. Minusta on tärkeää, että vanhemmat opettavat lastaan myös pettymään, turhautumaan ja huomaamaan, ettei kaikki mene aina niinkuin tahtoo. Kukaan ei elä loputtomiin pumpulissa, ja vaikka vanhemmat onnistuisivatkin siloittelemaan tien kouluun asti, niin silloin koulussa voi tulla hankaluuksia, kun yht’äkkiä sattuukin luonnollisia vastoinkäymisiä. Tällä pettymysten luomisella en missään nimessä tarkoita tahallisesti mielipahan aiheuttamista lapselle tai onnistumisen pilaamista. Tarkoitan, että vanhempien olisi hyvä opettaa lastaan myös, että välillä pelissä häviää ja silti elämä jatkuu. Tai että välillä jokin kiva ei toteudukkaan eikä aina olekaan varasuunitelmaa. Toistan siis, ettei tarkoitukseni ole luoda tahallaan pettymyksen tunteita, mutta on tärkeää opettaa, että sellaisiakin tunteita on ja että niistäkin voi selvitä. On todella surullista, jos elämän ensimmäiset pettymykset iskevät vasta koulussa.

  Olen miettinyt itse kasvatusaihetta jo jonkin aikaa, ja siksi oli erittäin mielenkiintoista lukea ajatuksistasi. Olen kanssasi aivan samaa mieltä, kun lapsien kanssa vain jaksaa olla oikeasti läsnä, niin ei heidän tarvitse hakea huomiota ei-toivotulla käytöksellä, esimerkiksi illalla nukkumaanmenoajan jälkeen juoksentelulla.

  Kaikkea hyvää teidän perheelle. Olet kyllä ihana Iina, kiitos kivasta blogista! 🙂

  • Iina sanoo:

   Kiitos hurjasti postaustoiveesta, oli ihanaa paneutua aiheeseen! 🙂 Ja kiva kuulla että teksti miellytti!

   Toit kommentissasi esille hyvän pointin pettymysten suhteen. Curling-vanhemmuudeksi tuota siloittelua ja pumpulissa kasvatusta kai kutsutaan ja se on tie jota en halua itse tosiaankaan kulkea! Meillä kyllä lapset saavat kokea luonnollisia pettymyksiä eikä kaikkea siloitella, mutta tietenkään ei koskaan pahoiteta tahallaan mieltä tai aiheuteta pettymyksiä. Mutta on Tipa jo joutunut huomaamaan, että esimerkiksi joskus luvataan pulkkailureissu mutta seuraavana päivänä lumet onkin sulaneet, ja sitten on pitänyt keksiä jotain muuta mukavaa yhdessä, vaikka pulkkamäkiretken peruuntuminen on harmittanut.

   Kaikkea hyvää myös sinulle, ja kiitos vielä :))!

 29. M sanoo:

  Hyvä teksti! Mä niin odotan, että toi meidän kohta 1,5v uhmailija oppisi puhumaan. Ei paljon keskustella, mikä harmittaa… 😀 temperamenttia löytyy vaikka muille jakaa ja uhmakin on jo ihan selkeää. Tosi vaikeaa olla johdonmukainen ja järkevä näin pienen kanssa, kun lapsi ei pysty juurikaan ilmaisemaan itseään, jäähyt jne eivät tule kysymykseenkään…

  Toi läsnäolo on hyvä pointti ja tärkeä asia. Itse huomaan ihan liian usein selailevani puhelinta samalla kun mukamas teen lapsen kanssa jotain.

 30. Nimetön sanoo:

  Kuulostaa aivan loistavalta kasvatustavalta. Etenkin juuri tuo osa, jossa opetatte lapsille tunteita ja niiden kuvausta. Pitää laittaa korvan taakse kun omia lapsia joskus saa :)))

 31. Jarno sanoo:

  Tosi mahtavaa. Kyllähän mä tiedän, että ootte hyviä kasvattajia, mutta tuo tunnepohjalta asioiden läpikäyminen on niin hyvä juttu, että asioista keskustellaan ja sitä ei saisi unohtaa missään perheessä. Ei missään vaiheessa. Sen avulla tulevaisuudessa tullaan varmasti välttymään niin monilta mieltä painavilta asioilta, kun jo lapsena on saanut rakastavan ja luottamuksellisen kasvatuksen ja siteen omiin vanhempiin.

  Se on oikeasti fakta, että niin monissa perheissä unohdetaan se, että kaikki elävät tunteiden kautta ja täten se heijastuu meidän käytökseen 😀 En halua kuulostaa miltään psykoanalyyttiseltä, mutta pointti on helppo tajuta! 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.