Perinteiset yksiveekuulumiset

16.04.2014

Zelda, ihana pikkuinen neitokaisemme otti tänään viisi askelta ilman tukea, ihan uskomatonta! Tämä pikkuinen rutturääpäle joka vasta syntyi?

lempikuva2IMG_0295 Zelda on iloinen, tyytyväinen, hyväntuulinen hurmuri. Aika tyyni, eikä hermostu herkästi, tänäänkin mun kovasti jännittämässä rokotustilanteessa, Zelda itki kolmesta piikistä yhteensä ehkä alle minuutin, ja piikkien jälkeen joi tyytyväisenä mukaan ottamaani pillimaitoa. Tunsin itseni ramppikuumeineni vähintäänkin typeräksi, kun tyttäreni on tuollainen viilipytty. Viilipytyn mitat olivat muuten komeat 77 senttiä, ja 10,2kg eli pituutta oli tullut neljä senttiä lisää alle kahdessa kuukaudessa, meidän minihujoppi!

Zelda on syntymästään asti ollut paljon mukana erilaisissa tilanteissa ja hänestä on kuoriutunut oikea mini-socialite prinsessavilkutuksineen. Toistaiseksi neiti viihtyy vielä rattaissa ihmetellen, joten siitä on hyvä nauttia niin kauan kuin sitä kestää, pian voi ollakin jo kova kiire tutkimaan ympäröivää maailmaa paikallaanistumisen sijaan. Vierastuskausi oli lyhyt ja ytimekäs, nykyään Zelda taas lirkuttelee kaikille huoltomiehistä blogikollegoihin, vauvoista vaareihin.

IMG_0467Zelda rakastaa läheisyyttä, ja saattaa istuskella sylissä pitkiäkin aikoja. Hän antaa mielellään pusuja ja haleja ”aai” -huokausten siivittämänä, ja etenkin päristelee mielellään äidin, isin tai Tiaran masua. 90% ajasta neidillä on kuitenkin kiire leikkimään tai oppimaan uutta, kuten kävelemään tänään. Päättäväisyys on ehkä yksi Zeldan vahvimpia ominaisuuksia, hän sinnikkäästi harjoittelee kerta toisensa jälkeen ja oppii nopeasti asioita, joita harjoittelee. Luovuttaminen ei kuulu Zeldan tapoihin, se on tullut ainakin huomattua!

Puheenymmärrys on jo hyvällä mallilla, eilen videolla kuultujen äidin, kakan ja moin lisäksi Zelda hokee myös haloota, mummua ja tänään uutena sanana tuli kenkä. Hän tunnistaa sekä oman että kaikkien perheenjäsentensä nimet ja monia tavallisia päivittäisiä asioita, vaikka ei vielä osaakaan osoittaa sormella. Zelda nostaa aina lelun korkealle ilmaan, niin korkealle kuin vain ylettää, ja katsoo meitä kysyvästi ihmetellen, ”mikä tämä on?”. Vastauksen saatuaan hän yrittää usein matkia sitä.

IMG_0480Zelda ei oikeastaan koskaan ole ollut kova jokeltelemaan pitkiä pätkiä, vaan on aina enemmän toistellut vain yhtä äännettä tai sanaa. Nykyäänkin saattaa tulla satunnainen päppäppää mutta sitten taas palataan harjoittelemaan jotain tiettyä sanaa kuten äitiä. Jännä nähdä tuleeko Zeldasta sellainen perinteinen puhun-vähän-mutta-asiaa -tyyppinen suomalainen jurrikka, vai onko tämä vain neidin perfektionismia. Ehkä hän haluaa vain hioa sanat oikein ennenkuin alkaa höpöttämään oikein olan takaa.

Lukemisen suhteen Zelda on aikalailla Tiaran vastakohta, kirjoihin keskittyminen ei kiinnosta vielä juurikaan. Iltasatu me luetaan iltaisin, ja usein Zelda kuuntelee mielellään, samalla touhuten, kun luen Tiaralle kirjoja. Mutta jos otan Zeldan syliin muutenvain, ja yritän alkaa lukea, niin ei useinkaan päästä juuri ensimmäistä aukeamaa pidemmälle, kun jossain muualla on jotain niin paljon jännittävämpää. En tietenkään aio pakottaa toista lukemaan jos ei kiinnosta, mutta tietysti tarjoan lukemista aina tasaisin väliajoin.

IMG_0498Tanssiminen ja kiipeily sensijaan ovat Zeldan lempipuuhia. Zelda hytkyy aina kun kuulee musiikkia, tai sanan tanssi, ja odottaa aina kovasti aplodeja esityksilleen. Autot ovat Zeldan suosikkileluja, ja hän päristelee antaumuksella niillä leikkiessään. Kummisedän ostama potkuauto on myös ihan lemppari, ja sillä Zelda ajaelee mielellään. Barbiet ja legotkin ovat kivoja, mutta autot taitavat viedä kyllä voiton kaikesta muusta.

Autoilijamme on myös kova syömään ja maistaa innoissaan kaikkea tarjottua (tai löytämäänsä). Kahdeksalla hampaalla on jo ihan hyvä pureskella, etenkin kun yläkulmahampaat saivat taannoin seurakseen myös yläetuhampaat. Sormiruokailu on kovassa suosiossa, mutta Zelda syö kiltisti myös syötettäessä. Itse lusikoimista ei olla vielä harjoiteltu, mutta nekin harjoitukset voisi aloittaa pikkuhiljaa. Tipa taisi muistaakseni olla vuoden ja kolme kuukautta oppiessaan itse syömään kaikki ruuat.

IMG_0535Imetyksen lopetus sujui kivuttomasti, ja Zelda juo nyt rasvatonta maitoa mukista, tai muksun pillimaitoa itse pillillä. Mä oon tosi helpottunut että maito maistuu Zeldalle, Tipa kun tuttipullosta luopumisen jälkeen ei koskaan ole tykännyt juoda maitoa vaikka kuinka ollaan yritetty. Mutta saahan sitä kalsiumia onneksi muualtakin!

Zelda nukkuu yöt kokonaisina, kuten eilisellä videolla kerroinkin, ja se on aivan ihanaa! Neiti menee yleensä nukkumaan n. klo 20.30 ja heräilee seitsemän ja kahdeksan välillä ilopillerinä. Päiväunia nukutaan vaihtelevasti joko yhdet tai kahdet, heräämisestä riippuen joko n. klo 10-12 ja 15-16 tai 11.30-14.30. Molemmilla vaihtoehdoilla Zelda jaksaa tyytyväisenä ja pirteänä illan yöuniin asti.

IMG_0624Sellainen, näin lyhyesti tiivistettynä, on meidän mini tällä hetkellä. Ihana pieni touhumoottori joka tykkää myös köllötellä leppoisasti, läheisyyden kaipuinen pikku pallero joka haluaa myös tutkia ja vipeltää itse rauhassa, siskonsa mielestä toisinaan rasittava kiusankappale, toisinaan rakas halittava pikkusisko. Rakas kultainen yksivuotias♥

Viime aikoina on nyt tullut aika paljon vauva-asiaa, toivottavasti ei haittaa! Huomenna olisi vuorossa vähän vaatejuttuja taas, ja on mulla monta postausideaa takataskussa vielä loppukuulle. Paljon on erilaisia aiheita tulossa! Vaihtelu virkistää eikö vain? Hyvää yötä kaikille ja kiitos kaikista ihanista kommenteista joita olette laittaneet, vastailen niihin mahdollisimman pian♥


27 Responses to “Perinteiset yksiveekuulumiset”

 1. Tyyne sanoo:

  Ihana yksivuotias.:) Niin reipas ja tomera.:)
  Jäin vaan miettimään… Miksi annatte rasvatonta maitoa?

 2. Melina / Minishow sanoo:

  Ihana, suloinen pikkutyttö! Kuulostaa niin aurinkoiselta tytöltä, että vähän kateeks käy näissä meiän 2vee uhmissa :D.

  • Iina sanoo:

   Ihana Melina! 😀 No hei meillä on tän ihanan aurinkoisen lisäksi se uhmis kans, kyllä on molemmilla omat kenkkuilunsa ja osat vaihtuu monta kertaa päivässä 😀 Mut rakkaita on molemmat<3

 3. emmuska sanoo:

  Miksi rasvatonta maitoa Zeldalle? Eikö lapsille etenkin noin pienille kevyt maito olisi parempi vaihtoehto? 🙂

  • Iina sanoo:

   Kuten joku muukin kommentoi, se on neuvolan suositus, ja sitä noudatan 🙂

   • Tyyne sanoo:

    Erikoinen suositus neuvolan tädiltä… Mitenköhän hän suosituksensa perustelee? En ole koskaan ymmärtänyt miksi ihmeessä lapselle pitäisi antaa niin prosessoitua juomaa, jonka terveysvaikutuksetkin on aika kyseenalaiset?

    • Iina sanoo:

     Itse ainakin uskoisin että suomalaisen neuvolan suosituksessa on kyse rasvan laadusta. Maidossa on kovaa eläinrasvaa, rasvattomassa maidossa ei ole ja sen lisäksi suosituksena on rasvalisä yksivuotiaalle, pehmeää kasvirasvaa kasviöljyn tai kasvirasvamargariinin muodossa päivittäin 🙂

    • miers sanoo:

     ”Yli vuoden ikäiselle ja koko perheelle sopii ruokajuomaksi rasvaton maito tai piimä. Riittävän energian saannin varmistamiseksi lisätään alle kaksivuotiaan ruokiin ja leivän päälle 2-3 tl rasiamargariinia tai rypsiöljyä.”

     Lähde:Lapsi, perhe ja ruoka, Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriö, julk. 2004:11.

     Eli ihan virallisissa ohjeissa on näin. jokainen sitten päättäkkööt itse, miten sitä ”lisärasvaa” lapselle annetaan: maidoilla, karkeilla, vai monipuolisella täyttävällä ruualla!

 4. tiiinaa sanoo:

  Aapuaa miten ihana Zelduska… Mun pitäis lopettaa sun blogin lukeminen, ihan järkyttävä vauvakuume on ja nää ei ainakaan sitä helpota 🙂 Parisuhdettakaan ei ole, joten oivoivoii. Terveisin Tiina 27v. 😀

 5. Anni sanoo:

  Rasvatonta maitoa ei suositella kuin Suomessa, eikä tuota suositusta kyllä voi järjellä ymmärtää. Lapset kuten aikuisetkin tarvitsevat rasvaa, ja jos paino-ongelmia ei ole niin voi vapaasti käyttää kevytmaitoa tai jopa punaista maitoa. Ja jos onkin paino-ongelmia, niin syynä ei varmasti ole rasvainen maito vaan muutoin epäterveellinen ruokavalio. Sama koskee muitakin maitotuotteita. Tutkimusten mukaan kevyttuotteiden käyttäjät eivät laihdu vaan pullistuvat entisestään, koska rasvattomat tuotteet eivät pidä kylläisinä ja niitä tulee syötyä enemmän. Tämä on korkeintaan vaan pieni kehoitus kyseenalaistamaan neuvolan ohjetta ja sen jälkeen kukin toimikoon tietysti miten haluaa.

  • Iina sanoo:

   Itse ainakin uskoisin että suomalaisen neuvolan suosituksessa on kyse rasvan laadusta. Maidossa on kovaa eläinrasvaa, rasvattomassa maidossa ei ole ja sen lisäksi suosituksena on rasvalisä yksivuotiaalle, pehmeää kasvirasvaa kasviöljyn tai kasvirasvamargariinin muodossa päivittäin 🙂 Minusta ainakin kuulostaa ihan järkeenkäyvältä, ennemmin annan lapselleni hyviä rasvoja kuin kovia rasvoja, mutta kukin toimikoon miten haluaa. Itse en usko että niin pienellä asialla kuin yhden prosentin erolla maidon rasvamäärissä on kauheasti eroa että kannattaisi mitään hirveää älämölöä nostaa, kokonaisvaltaisen terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ratkaisee. 🙂

 6. Arina sanoo:

  Aivan ihana Zelda! Onnea 1-vuotiaalle. <3 Tosi ihana postaus, kirjoitit niin kauniisti Zeldasta että itku meinasi tulla :')

 7. :) sanoo:

  Jos vaan jossai välissä ehdit niin ois kiva lukea teidän tyttöjen vaatepostausta! Esittelisit vähä mitä löytyy lasten vaatekaapeista 🙂

 8. Elisabet sanoo:

  Ihana Zelda! Paljon paljon onnea hänelle, näin jälkikäteen. <3 Meidänkin 1v tykkää paljon samoista asioista kun Zelda. 🙂 Oma leikkipuhelin on paras, mutta sen rinnalla kyllä melkein yhtä paljon kiinnostaa kaikki sellaiset jutut, mitä ei saisi ottaa tai tehdä. 😉

 9. Meidän 15,5 kk taapero oli tehnyt äidille piirustuksen…. joka oli aluksi paperilla, jatkui lattialla ja kirjahyllyn kaapitkin sai uutta lookkia. Ihastelin niitä rakkaudella ♥ Olisin varmaan kirvassu jos olisi tussilla piirrettyjä xD

  Onko Zelda (tai Tiara) tehnyt mitään mitä ei oikeistain sais tehdä? Mitä siinä tilanteessa tunnet? Mä en oikeastaan voi suuttua (vähän pahoittelen). Ihanalle, rakkaalle, sinisilmäselle tyypille ei oikein voi olla suuttunut. ♥

  • Iina sanoo:

   Voi toista, ihana kun taiteellista lahjakkuutta löytyy :)! Vaikka tussilla jos ois tehnyt niin ois voinut vähän ärsyttää 😀

   Kyllä molemmat tekee vaikka mitä kiellettyä, ja vaikka välillä suututtaakin niin pyrin suhtautumaan aikuismaisesti. Uhmaikäinen keksii kuitenkin noita metkuja niin eri tavalla kuin pienemmät, että välillä sitä on oikeasti helisemässä!

 10. nasu86 sanoo:

  onnea Zelda 🙂 suloinen tyttö! meidän poju kohta 6kk oli 5kk neuvolassa 70,3 cm ja 9 kiloa 4 grammaa päälle 😀 meillä on iso poju , setä miehetkin on sellasta 190 cm päälle pitkiä!

 11. Tyyne sanoo:

  Olen pahoillani, että jankutan vielä tätä samaa, mutta en ole itse siitä rasvasta tai sen puutteesta huolissani. Olen ihan varma, että lapset saa sen rasvan muualtakin.. Rasvaton maito on kuitenkin lähinnä värjättyä vettä, josta toki mm kalsiumia saa. Usein kuulee kuitenkin rasvattoman maidon haitoista terveydelle. Mm hedelmällisyyden vähenemiseen naisilla siitä on jo tutkimusfaktaakin jonkinverran… Vaikka se väite sitten kumottaisiinkin joskus, niin kannattaako ottaa riskiä?

  Jankutan kun rasvatonta käytetään tiedostamatta terveysvaikutuksia. Jokainen toki tekee niinkukn itse haluaa.:)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.