Valokuvausta opettelemassa

28.06.2014

Moni varmaan muistaakin, että olen mukana Nikonin kampanjassa, testaamassa erilaisia Nikon 1 -sarjan vaihdettavilla objektiiveilla varustettuja kompaktikameroita. Ensiksi testasin Nikon 1 S 1 -kameraa söpön vaaleanpunaisena, minkä jälkeen sain testattavaksi vähän järeämmän Nikon 1 AW 1 -kameran. AW1 on  Nikonin testien mukaan 15:n metrin syvyyteen asti vedenkestävä, ja kestää 2m pudotuksen rikkoutumatta, aika mielettömiä ominaisuuksia näin lapsiperhekäyttöä ajatellen.

Mun oli tarkoitus testata vedenkestävyyttä jo aikaisemmin, mutta kelit eivät ole olleet niin uimista suosivia, että oltaisiin päästy mereen testaamaan. Uimahalliin kamera kaulassa kävely tuntuu ajatuksena jotenkin ahdistavalta, en halua vaikuttaa siltä että salakuvaan muita uimareita veden alla, hahha! Aion kuitenkin ehdottomasti vielä kokeilla vedenkestävyyttä, sillä kuvaaminen veden alla kuulostaa niin siistiltä! AW 1:n 15:n metriin asti vedenkestävä, yhdysrakenteinen esiin ponnahtava salama tulee varmaan tarpeeseen Suomen sameissa ja pimeissä vesissä kuvatessa

IMG_7758xAW1 on kooltaan vähän suurempi kuin aiemmin testissä ollut S 1. Siihen saa hyvän otteen kun kuvaa, ja tykkään koosta, vaikka se ei mun minikokoiseen Michael Korsin crossbodyyn mahdukaan. AW1 ei ole kooltaan ihan peruspokkari, mutta ei kuitenkaan yhtään niin kömpelö kuin järjestelmäkamerat yleensä, vaan helposti mukaan otettava ja käytännöllinen. Kamera on mulla testissä valkoisena, mikä miellyttää mun silmää todella paljon, ja sopii kivasti mun läppäriin ja puhelimeen.

IMG_4558xOnneksi myös testissä olevista neljästä objektiivista kolme on valkoisia, ja yksi, lempparini 32mm objektiivi on hopea, joka sekin sopii kivasti kameraan. AW1:lle on saatavilla kaksi erilaista veden- ja iskunkestävää objektiivia, joista toinen mulla on testissä myös. Kaikki Nikkor 1 -objektiivit sopivat AW1 -kameraan, mutta tosiaan vain kaksi niistä on yhtä kestäviä kuin kamera itse.

Kävin juuri ennen kesäreissuja Nikonin asiantuntijan Mikon opastuksessa, ja koin sen todella hyödylliseksi. Eniten yllätyin siitä, että Mikko piti mun kuvia jo lähtökohtaisesti laadukkaina ja blogini ilmeeseen sopivina, vaikka itse kuvittelin että mulla on kaikki aivan pielessä. Kuvatessa hän opasti mua kiinnittämään huomiota kuvakulmiin ja kuvien rajaukseen, mikä oli todella hyvä. Lisäksi kävimme läpi kuvien jälkikäsittelyä, mistä koin saavani ne kaikkein tarpeellisimmat vinkit.

En ollut aiemmin itse tullut ajatelleeksi, että yleensä rajaan kohteen aina keskelle kuvaa ja sitten mulla on peräkkäin kymmenen kuvaa, joissa kaikissa on keskellä ihminen tai kahvimuki, pläts pläts pläts, tosi tylsää eikö? Miksi en pitäisi hauskaa kameran kanssa, ja kokeilisi erilaisia rajauksia? Ruokaa kuvatessa voi pelkän, tarkkaan rajatun annoksen sijaan näyttää myös kaunista kattausta. Ja kun otan kasvokuvaa lapsista, pään ei tarvitse olla keskellä, vaan kuvan voi rajata vaikka sen mukaan mihin suuntaan lapsi katsoo.

Mä tykkäsin koulutuksessa erityisesti siitä, että me ei tuijotettu isoarvoja ja valotusaikoja, sillä Nikon 1 -kameroilla on jo lähtökohtaisesti todella helpot ja hyvät asetukset, joita olen oppinut muokkaamaan. Mikko keskittyi enemmän siihen, että tosiaan kuvia otetaan, koska se on kivaa, eikä niin että hampaat irvessä tuijotellaan lukuja vaan. AW 1:n valikot ovat monipuoliset, ja antavat paljon mahdollisuuksia hyvien kuvien ottamiseen. AW 1 on suunniteltu aktiiviselle ihmiselle vaihtoehdoiltaan, mikä sopii paremmin kuin hyvin lapsia tai lasten kanssa kuvatessa.

_DSC0524 _DSC0629xAW1 kykenee ottamaan jopa 60 täyden tarkkuuden kuvaa sekunnissa, kun tarkennuksen lukitsee tiettyyn kohtaan.Valokuvavalitsin ja hidastettu näkymä ottavat 20 peräkkäistä kuvaa, joista voi valita parhaat. Valokuvavalitsin suosittelee viittä parasta kuvaa, kun taas hidastettu näkymä näyttää kuvat samanaikaisesti hidastettuna kameran laadukkaalla nestekidenäytöllä, jolloin parhaan otoksen valinta on helppoa. Nämä ovat ominaisuuksia, joita kahden hulivilitytön äitinä osaa todella arvostaa.

Meidän ollessa laivareissulla, Otto kuvasi meidän isolla järkkärillä ja mä kuvasin AW 1:llä. Me otettiin molemmat reilut 300 kuvaa reissun aikana, ja laadussa kompaktikameran kuvat eivät hävinneet järkkärikuville ollenkaan, melkeinpä päinvastoin. Nikon 1 -kameroiden valikot auttavat kuvauksessa, jolloin vähän kokemattomampikin kuvaaja saa todella helposti aikaiseksi näyttäviä kuvia. Ison järkkärin kanssa pitää tietää ainakin vähän mitä tekee, jotta kuvista saa edes etäisesti sellaisia kuin toivoo.

Aiemmin mainitsemani kuvien jälkikäsittelyn opastus oli tosi hyödyllistä mielestäni! Mulla oli aiemmin käytössä ainoastaan netissä käytettävä Picmonkey kuvien muokkaukseen, mutta se ei ole kyllä mikään paras mahdollinen ohjelma. Sillä on hyvä tehdä kollaaseja ja lisätä tekstiä kuviin, mutta peruskuvankäsittelyyn mulla on nyt käytössä Photoshop Elements 11, joka tuli tämän uuden Oton mulle ostaman läppärin mukana. Elementsillä on kätevää muokata kuvan valkotasapaino ja värit kuntoon, mulla kun on aiemmin ollut vaikeuksia saada kuvien värit luonnolliseksi, kuvat ovat olleet välillä, etenkin talvella todella harmaita.

valkotasapaino valkotasapaino2Toivon että koulutuksen opit, ja laadukkaat testikamerat auttavat parantamaan blogin kuvien laatua, ja monipuolistamaan kuvia, sillä viimeinen asia mitä haluan on tylsät kuvapötköt harmaalla värityksellä. Seuraavaksi testailen viimeistä testikameraa, täysin uutta Nikon 1 J 4 -minikameraa, joka on taas vähän erilainen tuttavuus suurikokoisemman AW 1:n jälkeen. Sitä ennen aion kuitenkin päästä kokeilemaan vielä sitä vedenalaista kuvausta AW 1:llä, ja tulen kirjoittamaan siitä jos ja kun onnistun!

Kaikki postauksen kuvat kuvia itse kamerasta lukuunottamatta otettu Nikon 1 AW 1 -kameralla. Yhteistyössä Nikon.

Onko teillä kokemusta veden alla kuvaamisesta? Onko se helppoa vai hankalaa? Parhaat vinkkinne?


8 Responses to “Valokuvausta opettelemassa”

 1. Avatar ellu sanoo:

  Nikon on kyllä ykkönen meidänki kameravalinnoissa. Kestääköhän tämä testikamera myös suolaista vettä, eli reissussa kun snorklaa ja kuvaa.. Meillä on yksi ei nikon joka punaisessa meressä otti suolasta itseensä.. eikä siinä harmiksi ollut salamaakaan mikä parantaisi värejä. Ois mielenkiintosta nähdä kuvia luonnon vedestä otettuna. Laita meille kameraa lainaan niin kuvaan etelänlomamatkalla pinnalta ja pinnan alta ;)

  • Iina Iina sanoo:

   Mä en oo kokeillut vielä suolaista vettä, mutta meressä ajattelin testata eli täytyy toivoa että kestää :D Harmi kun en voi eteenpäin lainata, mut raportoin kyllä sitten veden ja suolankestävyydestä kun olen testannut ;) Ihanaa reissua!!

 2. Avatar Emilia sanoo:

  Meillä on pokkari, jolla pystyy kuvaamaan veden alla. Kerran kokeilin ja se oli niin kivaa! :) Tosin laatu oli kameran takia surkeaa, joten innolla odotan millaisia kuvia tolla saa :)

  • Iina Iina sanoo:

   Mä voin vaan kuvitella miten hauskaa se on!! :) Heti kun vaan pääsen sinne veden alle niin laitan kuvat tänne näytille! Tänään oli jo vähän lämpimämpää ;)

 3. Avatar kia sanoo:

  Itse havittelen tällä hetkellä uutta kameraa sillä edellinen järkkärini hajosi tipahtaessa kalliolle meidän ulkomaan reissulla. Nyt päätin uutta reissua varten ostaa uuden kameran sillä uusi ulkomaan matka onkin jo ensi kuussa! Millaisia kuvia tämä nikonin kamera tuottaa ihan tuollaisenaan ilman erikseen ostettavia objektiiveja jne? Koon puolesta pitäisin tätä kameraa aivan täydellisenä sillä iso järkkäri esimerkiksi merireissuilla on aivan liian vaativa, kun taas hajamielisenä ihmisenä pienen pieni kamera jää vähät väliä minne sattuu unohduksissa. Mikä on oma suosikkisi ja mitä suosittelisit juuri kauniita maisemia ja vaikkapa lemmikkejä kuvatessa? Hintahan aina on aika huomattava ja juuri tässä kamerassa aika ylärajoilla mun budjetissa pyöritään siihen nähden että kamera ei varmaan jokapäiväisessä käytössä olisi, mutta jos ilman sen kummempia objektiiveja kuvat ovat silti laadukkaita, niin uskon että tämän kameran hankin ensi tilassa!:) niin ja hyvää loppu kesää sinne:)!

  • Iina Iina sanoo:

   Voiei, olipa huono tuuri edellisen kameran kanssa! ;/ Mä en juurikaan ole kuvannut tuolla normaaliobjektiivilla, koska se ei ole se kaikkein optimaalisin perusblogikuvaukseen, mutta se ei tarkoita sitä etteikö se palvelisi sun tarpeita. Maisema- ja lemmikkikuvaus on erilaista kun blogikuvaus, ja uskoisin että kameran mukana tuleva objektiivi olisi niihin tarkoituksiin ihan riittävä. Itse koen kuvaamisessa olevan huomattavan edun kun mukaan ottaa vaihdettavat objektiivit, en enää pystyisi kuvaamaan asukuvia jatkuvasti (oli kamera mikä hyvänsä) sillä perusobjektiivilla, pakko olla joku jossa saa ihmisiä kuvatessa kauniin syvyysterävyyden ja hyvän valotuksen. Mun lemppari obiska on se 32mm ja toinen on 50mm asu- ja muotokuviin, ja kameroista uskon että joko tuo AW 1 tai sitten se uusi J 4 voisi olla myös aika hyvä :)!! Kiitos paljon ja ihanaa loppukesää sinnekin<3

 4. Avatar Saru sanoo:

  Veden alla kuvatessa on ainakin huonommalla kameralla hyvä pitää kamera aika lähellä pintaa niin valoa tulee kuvaan tarpeeksi. Salaman kanssa valoa saa kivasti, mutta samalla ihmisen veden alla voivat ylivalottua valkeiksi läikiksi. Hankalinta on mun mielestä ehkä se, että tähtääminen täytyy tehdä aika summan mutikassa jollei sitten sukella lasien kanssa kurkkimaan mitä kamerassa näkyy. Ihan hyviä ja jännittäviä kuvia on meillä silti saatu muun muassa vauvauinnista.

 5. Avatar Jonna sanoo:

  Edellisen Nikon-postauksen innoittamana ostin Nikon 1 J3 kameran. Mulla ei ole aiemmin ollut kuin kännykän kamera ja ikivanha pokkari. Aioin ostaa sen S1 mutta tuosta J3:sta sattui löytymään hyvä tarjous, josta sain viimeisen kappaleen. On varmaan sen J4:n vanhempi versio, mutta olen ollut tosi tyytyväinen. Vielä kun joskus raskisi ostan sen 32mm objektiivin. Voit siis kertoa Nikonille, että yhteistyöstä on ollut hyötyä. ;) Kameran mukana tuli lahjakortti Nikonin koulutukseen. Netissä ei kuitenkaan näyttänyt olevan yhtään kurssia. Tiedätkö, onko niitä tulossa?

Kommentoi