Nikon 1 J4 matkalla mukana

31.07.2014

Nikon 1 -testauskamppiksen viimeinen testikamera, pieni upouusi Nikon 1 J4 lähti meidän Berliinin matkalle mukaan. Yksikään kamppiksen kamera ei ole ollut pettymys testausjaksolla, päin vastoin. Olen iloisesti yllättynyt Nikonin helppokäyttöisyydestä, vaikka Nikonin kamerat eivät olleet mulle entuudestaan tuttuja. J4 ylitti silti kaikki odotukseni, se on aivan erilainen kuin mikään aiemmin testaamani kamera!

IMG_1409xNikon J 4:ssä on kosketusnäyttö, mikä on mulle ainakin jotain täysin uutta kameroiden saralla. Olen toki käyttänyt kosketusnäyttöpuhelimia jo reilut viisi vuotta myös kuvaamiseen, mutta kosketusnäytöllistä kameraa mulla ei ole ollut. Kosketusnäyttö on kuvatessa äärimmäisen kätevä, sen avulla voi laukaista, tarkentaa ja muokata kuvausasetuksia. Kamerasta löytyy silti myös perinteiset nippelit ja nappulat kaiken tekemiseen, mutta kosketusnäyttö tekee kuvaamisen helpoksi, mukavaksi ja ennenkaikkea nopeaksi.

Nopeus on se, mikä Nikon 1 J4:ssä on parasta. Kaikki tilanteet on mahdollista ikuistaa sen avulla, sillä se ottaa jatkuvan tarkennuksen ollessa käytössä, jopa 20 kuvaa sekunnissa. Myös J4:stä löytyvät kätevät Nikon 1 -kuvausohjelmat, jotka helpottavat käyttöä entisestään. Mä oon pitkään kuvannut manuaalilla järkkärillä, ja en yleensä ole käyttänyt kuvausohjelmia, vaan säätänyt asetukset itse myös Nikonin kameroilla. Parhaan hetken kuvaus -tilan aktiivinen kuvaus -toiminto on silti ollut etenkin nopeita tilanteita kuvatessa huippukätevä. Se ottaa siis 20 kuvaa sekunnissa, joista voi tallentaa vaikka jokaisen, jos haluaa. Lasten kanssa tätä toimintoa ei voi kuin suositella!

DSC_0014 DSC_0019Koska bloggaan, koen valokuvauksen äärimmäisen tärkeäksi myös matkustettaessa, enkä halua tinkiä totutusta kuvanlaadusta matkoilla edes piirun vertaa. Matkoilla on kuitenkin ikävää raahata isoja kameroita, etenkin jos on yhtä tiukat painorajat kuin meidän lentoyhtiöllä oli. Meillä oli reissukameroina sekä järkkäri, että pienempi J4 siksi, että räpsittiin Oton kanssa molemmat kuvia, näin saatiin ikuistettua reissu vielä kokonaisvaltaisemmin, mutta jos Otto ei olisi halunnut kuvata, olisin ottanut pelkän J4:n. Omaa höyhenenkevyttä minikameraa (paino akun ja muistikortin kanssa 232g) kantaessa välillä säälitti kun Otto raahasi megakokoista järkkäriä 30 asteen kuivassa helteessä. Onneksi sillä on vähän enemmän voimaa kuin mulla!

DSC_0046 DSC_0067J4:n oma objektiivi on sähköisellä zoomilla varustettu, ja ultrakevyt kuten runkonsakin. Parasta siinä on pienen koon ja hyvälaatuisten kuvien lisäksi se, että siinä ei ole erillistä linssinsuojaa. Mä olen linssinsuojien kanssa ihan surkea, ne tuntuvat olevan aina hukassa, tai ainakin jossain missä ei pitäisi. Miten sitä onkin niin vaikeaa muistaa laittaa ne paikoilleen? Oman objektiivin lisäksi J4:ään käyvät myös kaikki muut Nikkor 1-sarjan objektiivit, ja matkalle mukaan pääsikin järeämpi 32mm objektiivi, koska siitä on muodostunut mun ylivoimainen suosikki. Rakastan sen tuottamia valovoimaisia kuvia!

Ainoa milloin kaipasin järkkäriominaisuuksia Berliinissä kuvatessa, oli TV-tornissa. Tornin sisällä paloi jonkinverran valoja, ja hätäpoistumistiekylttejä, jotka heijastuivat ikkunaan, ja mielestäni pelkän näytöllä olevan etsimen avulla oli hieman hankalampaa kuvata, kuin mitä järkkärin silmäaukolla, näistä haasteista johtuen. Sen sijaan kuvista tuli mielestäni hyviä siihen nähden, että kuvasin valaistusta sisätilasta pimeään ulos, heijastavan ikkunan läpi. Eli se ongelma on vain mun päässä ja kuvaustuntumassa, kuvanlaatuun se ei vaikuta ollenkaan. Sitä on vain niin vaikea käsittää, miten paljon tarkempi Nikonin näyttönäkymä on kuin jos normaalilla, suht uudella järkkärillä kuvaa pelkän näyttönäkymän varassa.

DSC_0077x DSC_0079xTässä kamerassa yhdistyvät mielestäni todella hyvin pienen kameran kompaktius, mutta kuitenkin suuren kameran ominaisuudet. Ehkä jopa testaamistani kameroista kaikkein parhaiten. Kirjoitan vielä piakkoin yhden koontipostauksen kampanjan aikana testaamistani kameroista, jossa vertailen niitä ominaisuuksiltaan. Koen kampanjan, ja siihen sisältyneen valokuvauskoulutuksen olleen itselleni todella hyödyllinen, ja olen tullut tosi iloiseksi saamistani kommenteista Nikon 1 -kameroihin liittyen!

Yhteistyössä Nikon 1.

Nyt mä alan valmistautumaan lähtöön, sillä meidän pitää tyttöjen kanssa käydä shoppailemassa muutama synttärilahja kavereille! Palaan illemmalla, kivaa päivää kaikille<3


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.