Yhteenveto Nikon 1 -kameroista

25.08.2014

Pitkä puolen vuoden testikampanjani Nikon 1 -kameroiden parissa on nyt loppusuoralla. Kolmen erilaisen kompaktikameran testauksen jälkeen pitäisi valita niistä se oma suosikki. Helppo ja hauska Nikon 1 S1, Kaikenkestävä, mutta kookkaampi Nikon 1 AW1 vai kosketusnäytöllä varustettu huippunopea Nikon 1 J4? Siinäpä vasta pulma. Kaikissa on omat vahvuutensa, mutta ne ovat hyvin erilaisia keskenään. Mikä vastaisi parhaiten meidän tarpeisiin?

Nikon 1 S1 on ennekaikkea todella helppo, sitä oppi käyttämään nopeasti. Se on megapikseleiltään aika perusluokkaa, 10,1mpix, mutta kuvien laatu oli silti todella hyvä. Nikon 1 S1:stä löytyy kaikki sarjan tärkeimmät herkut, kuten huippunopa hybridityyppinen automaattitarkennus, kätevät kuvausohjelmat ja vaihdettavat objektiivit. Peruskäyttöön Nikon 1 S1 on enemmän kuin riittävä valinta. Vaihdettavilla objektiiveilla saa kätevästi muunnettua kameran juuri omiin kuvaustarpeisiin sopivaksi, mutta mukana tulevalla perusobjektiivillakin saa jo hyvälaatuisia kuvia.

IMG_7893xNikon 1 AW1 on iskun- ja vedenkestävä, siis täydellinen valinta meille lapsiperheenä. Siinä on jo todella kovat speksit ja enemmän ominaisuuksia. AW1:llä voi ottaa täyden tarkkuuden valokuvia samalla kun kuvaa videota, videon tallennus ei häiriinny. Kameraan on kaksi omaa, iskun- ja vedenkestävää objektiivia, ja niiden lisäksi kaikki muutkin Nikkor 1 -objektiivit sopivat siihen. Se kestää pienet tahmasormet, tippumisen vessanpönttöön ja kuvaamisen vauvauinnissa, mutta näyttää silti tyylikkäältä ja ajan hengen mukaiselta virtaviivaisine piirteineen.

Ainoa miinus mikä multa tulee AW1:lle jo yhden ison järjestelmäkameran omistajana: se ei ole niin kevyt, eikä niin kompakti kuin muut. Ei se iso ole todellakaan, eikä painava, edelleen ihan mukana kannettavissa, käsilaukkuun menee kätevästi. Mä itse kuitenkin kaipaan järkkärin vastapainoksi pienintä mahdollista kompaktikameraa. Jos mulla ei olisi vaihtoehtona kotona jo painavaa järkkäriä, mä ehdottomasti valitsisin AW1:n. Kameran kokoa kuitenkin havainnollistakoon se, että meidän esikoisemme otti sillä itse kuvia ihan menestyksekkäästi, eli ei se liian painava ole. Järjestelmäkameraa hän ei jaksa edes nostaa silmien tasalle, hahah!

IMG_7758xNikon 1 J4, viimeinen testattava. Minikokoinen tykki, josta löytyy ominaisuuksia joista en osannut edes haaveilla etukäteen. Kosketusnäyttö, sisäänrakennettu Wi-fi ja 18,4 megapikseliä ovat niin herkkuja ominaisuuksia että ei tälläistä kameraa vain voi olla valitsematta. Se fakta että J4 on testaamistani sarjan kameroista kaikkein pienin superominaisuuksistaan huolimatta, ei kyllä yhtään tee kameraa vähemmän houkuttelevaksi. J4:ssä on laajimmat kuvausohjelmavalikot, syväterävyyden esikatselu ja kaikkein eniten tarkennuspisteitä, sekä supertarkka näyttö.

IMG_1409xJ 4 on mun valinta, sen ylivertaiset ominaisuudet puhuvat puolestaan. AW 1 on iskun- ja vedenkestävyyden takia turvallisempi valinta lapsiperheeseen, mutta otan riskin ja valitsen silti J 4:n, koska se on kaikkea sitä mitä ksompaktikameralta haluan. Ehdoton suosikki! Sisäänrakennettu wi-fi mahdollistaa kuvien jakamisen samantien suoraan kamerasta Facebookiin tai instagramiin, tai erilaisten kuvanmuokkausohjelmien käyttämisen vaikka jo suoraan kamerassa. Muihinkin kameroihin wi-fin saaminen on helppoa wu-1b langattoman yhteyssovittimen kanssa, mutta J 4:stä se löytyy valmiina. Mä en keksi kamerasta yhtäkään huonoa puolta, joten eiköhän se ole selvää että tämä vastaa meidän tarpeita kaikkein parhaiten.

Tässä vielä pieni infokertaus hyödillisistä ominaisuuksista, jotka joko löytyvät kaikista Nikon 1 -sarjan kameroista, tai ovat yhdistettävissä niihin:

 • Useampi värivaihtoehto, kaikissa ainakin musta, valkoinen ja hopea, osassa myös esim. vaaleanpunainen, keltainen tai oranssi.
 • Helppokäyttöiset kuvausohjelmat, kuten parhaan hetken kuvaus
 • Huippunopea hybridityyppinen tarkennus
 • Full HD-videokuvaus
 • Vaihdettavat 1 Nikkor  -objektiivit
 • Tehokas CX-koon CMOS-kuvakenno joka tuottaa laadukkaita kuvia myös heikossa valaistuksessa
 • Laajat lisävarusteet, kuten esimerkiksi kotelo vedenalla kuvaamiseen ja wu-b1 -wi-fi yhteyssovitin.

Lisätietoa kaikista seitsemästä Nikon 1- kamerasta löytyy Nikonin nettisivuilta, joilla voi kätevästi vertailla eri kameroiden ominaisuuksia ja toimintoja keskenään, sekä lukea käteviä vinkkejä kameran käyttöön.

Yhteistyössä Nikon.

Mikä on teidän suosikki näistä kolmesta? Oletteko kokeneet hyödylliseksi tämän testijakson?


4 Responses to “Yhteenveto Nikon 1 -kameroista”

 1. Sara sanoo:

  Voi mä niin kuolaan nyt noita kameroita, viimeistä varsinkin! Mä haluisin kovasti jonkun kompaktin kokoisen kun oon todella laiska kantamaan järkkäriä (johon pitäisi saada enemmän objektiiveja) ulos ulko-ovesta. Ehkä vielä joku päivä :D

 2. Mulla paloi tuon vaaleanpunaisen kanssa niin hermot! En osannut yhtään säätää sitä ja valokuvaajaystävänikin totesi, että jos hän ei osaa 5 minuutin tuttavuuden jälkeen käyttää kameraa, on siinä jotakin vikaa. Ei kolahtanut tänne.

  Noista muista malleista olenkin kuullut paljon hyvää, mutta en itse testannut. :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.