Haluaisitko sinä synnyttää autossa?

23.09.2014

En minäkään. Viime aikoina on ollut paljon esillä pienten synnytyssairaaloiden mahdollinen lakkauttaminen, koska päivystysasetuksia muutetaan synnytysten osalta. 1.1.2017 voimaan astuva päivystysasetus kuuluu näin: ”Asetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa tulee olla ympärivuorokautinen hätäsektiovalmius sekä saatavilla tulee olla nopeasti lastentautien erikoislääkäri tai lastentautien hoitoon hyvin perehtynyt lääkäri, jolla on mahdollisuus neuvotella hoidosta lastentautien erikoislääkärin kanssa. Tarvittaessa lastentautien erikoislääkärin on saavuttava nopeasti päivystysyksikköön.”

Asetus kuulostaa hyvältä ja turvalliselta, mutta tuo mukanaan paljon ongelmia. Jo nyt, vielä 27:n synnytyssairaalan ollessa toiminnassa, joillakin alueilla synnytysmatkat ovat kohtuuttoman pitkiä, kymmenistä pahimmillaan satoihin kilometreihin. Vuoden 2017 alusta alkaen sairaaloita saattaa olla enää 20, ne sairaalat, joissa nykyisellään hoidetaan yli 1000 synnytystä vuodessa. Synnytysten keskityksestä yliopistosairaaloihin puhuessa vedotaan turvallisempaan synnytyksenhoitoon saatavilla olevan ympärivuorokautisen päivystyksen vuoksi.

IMG_8239Se on ihan totta, että synnytys on varmasti turvallisempaa sairaaloissa, joista se päivystys ja lastenlääkäri löytyy, mutta entäs jos sinne sairaalaan ei ehdi pitkän matkan takia? Entäs jos on niinkuin minä, ensisynnytys käynnistyy spontaanisti lähes viisi viikkoa etuajassa, vauvan ollessa perätilassa, ja on kestoltaan neljä tuntia, joista sairaalassa ehdimme olemaan kaksi. Mun matka synnärille kesti noin 20 minuuttia, entä jos se olisikin kestänyt tunnin, tai kaksi? Miten olisi käynyt Tiaran, jonka perätilasynnytyksessä olisikin lastenlääkärin, kahden kätilön ja erikoislääkärin sijaan ollut mukana taksikuski ja vauvan tuleva isä Otto? Zeldan synnytyksen kesto oli 1h30min.

Matkasynnytysten lisääntyminen mitätöi täysin suurten synnytyssairaaloiden päivystysvalmiuden hyödyt. 1/1000 vauvasta tarvitsee hoitoa välittömästi synnyttyään, ja mielestäni ehdottomasti parempi vaihtoehto on pienen sairaalan tällaisia tilanteita varten koulutettu, osaava henkilökunta, joka antaa alkuhoidon – vaikka ilman sitä lastenlääkäriä – ja lähettää vauvan sitten tarvitsemaansa hoitoon suureen sairaalaan, kuin se että vauva syntyy tienposkeen ilman minkäänlaista hoitoa, ja menehtyy. Matkasynnytyksissä vastasyntyneen riski kuolla on tutkimuksen (Hemminki E. ym. 2011) mukaan kuusinkertainen.

IMG_8513Matkasynnytyksessä ei myöskään ole mitään mahdollisuutta seurata vauvan sydänääniä, tai hoitaa hengenvaarallisia komplikaatioita, kuten äidin runsasta verenvuotoa. Matka synnytyssairaalaan, se 20 minuutin matka, oli mun synnytyksen kamalin ja epämukavin osa. Taksin penkillä oli aivan hirveää kiemurrella hankalassa asennossa synnytystuskissa, vailla mitään tietoa siitä kuinka pitkällä synnytys on, vailla minkäänlaista mahdollisuutta kivunlievitykseen. On epäinhimillistä laittaa synnyttäjät istumaan autoon tai makaamaan ambulanssiin pahimmillaan tunneiksi kivuliaassa avautumisvaiheessa, jolloin nimenomaan supistuskipua helpottava liikkuminen  ja muut lääkkeelliset ja lääkkeettömät kivunlievityskeinot olisivat tarpeen.

Jos synnytysosastoja suljetaan, vaarana on myös koko sairaaloiden lakkauttaminen, ja potilasmäärien kohtuuton kasvaminen suurissa sairaaloissa kaikilla osastoilla. Kuten aloitteessa todetaan, synnytysosasto on pienen sairaalan sydän, ja jos sitä ei enää ole, pelkona on koko sairaalan alasajo. Voidaanko me enää jatkossa luottaa saavamme laadukasta ja yksilöllistä hoitoa suurissa sairaaloissa, joissa jonotusajat ovat jo nyt ihan järjettömän pitkiä, ja tulisivat pitenemään entisestään potilasmäärien kasvaessa? Tämä ei vaikuta vain synnyttäjiin, vaan kaikkiin sairaanhoitoa mahdollisesti tarvitseviin. Lisäksi myös työttömyys lisääntyisi sairaalatoimintojen loppuessa.

Pikkuinenmurunen 147Kätilöiden ja lääkäreiden työtahdin kiivastuessa olisi vaikeampaa turvata esimerkiksi riittävä imetysohjaus lapsivuodeosastolla, ja 24-48h kuluessa synnytyksestä tapahtuvat kotiutumiset lisääntyisivät. Äidit kotiutuisivat ennen maidonnousua, ja myös neuvoloiden taakka lisääntyisi, kun lapsivuodeosaston neuvonta ja vastasyntyneen seuranta siirtyisi neuvoloiden tehtäväksi. Meidän Tiara alkoi kellastua kolmantena päivänä synnytyksestä, ja arvot nousivat todella korkeaksi. Jos olisimme kotiutuneet jo 48h synnytyksestä, olisi se jäänyt meidän oman arvion varaan, että tarvitseeko hän valohoitoa.

Voimaan tulevan asetuksen perusteena on potilasturvallisuuden parantaminen, joka mielestäni jäisi asetuksen nykyisellään toteutuessa toteutumatta. Kuten tätä asetusta vastustavan kansanaloitteen kirjoittaneelle Sari Behmille, myös minulle tulee asetuksesta vaikutelma, että tavoitteena on ainoastaan kustannusten vähennys, ja lähtökohdat ovat hallinnolliset ja taloudelliset. Kustannustehokkuus on täysin kyseenalaista, jos asetusta ajattelee sen ensimmäisiä lauseita pidemmälle.

Pikkuinenmurunen 112Vaikka teistä tuntuisi, että tämä ei kosketa aiheena teitä juuri nyt, pyydän että allekirjoitatte kansalaisaloitteen päivystysasetuksen muuttamiseksi. Me ei voida edes vielä tietää, kuinka montaa ihmistä tämän asetuksen läpimeno tulisi loppupeleissä koskettamaan! Allekirjoittaminen ei vie kuin hetken, ja se onnistuu omilla verkkopankkitunnuksilla, TÄSTÄ linkistä. Kiitos teille kaikille jo etukäteen <3


43 Responses to “Haluaisitko sinä synnyttää autossa?”

  1. Nora sanoo:

    Mä mietin myös sitä, että jos jo nyt joudutaan lähettämään Jorvista Kättärille koska synnärillä ei ole tilaa, niin mites kohta kun Kättärilläkään ei enää voi synnyttää?

    • Iina sanoo:

      Mä luin aiheesta, ja päättäjät vakuuttavat että Naistenklinikan remontin jälkeinen kapasiteetti riittäisi hoitamaan kaikki Helsingin synnytykset, mutta en sitten tiedä että miten se käytännössä sujuisi. Samaa olen miettinyt..

  2. titti sanoo:

    Kiitos Iina tästä! Itse kävin heti allekirjoittamassa, kun tämä tuli. Toivottavasti tästä aloitteesta olisi apua ja esim. Oulaskankaalla säilyis synnytykset!

    • Iina sanoo:

      No ei kiittelemistä, tärkeä aihe! Mäkin olen allekirjoittanut, ja toivottavasti pian myös niin moni muu että aloite nousisi käsittelyyn!

    • Olivia sanoo:

      Mä asun Ylivieskassa 30 km Oulaisista ja siellä käy kaikki synnyttämässä tästä lähialueelta. Jos se lakkautetaan niin joudutaan menemään 80km päähän Kokkolaan tai 130km päähän Ouluun…. Ja mites sitten lapissa asuvat joilla on jo nyt ihan törkeen pitkät matkat synnyttämään?? 🙁

  3. Äitilandia sanoo:

    Tosi hieno juttu Iina että otit tän esille!
    Mulle tää aihe on tosi lähellä sydäntä (köhöm miksköhän ihmeessä :D) ja joudun jo nyt koulutuksen puolesta mm. Käymään valmiudet matkasynnytyksen hoitoon. Täällä kun Kys on valmistautunut pidentyneisiin synnytysmatkoihin pitämällä valmiyden lähettää yksi kätilö sen lanssin mukaan joka lähtee potentiaalista matkasynnyttäjää hakemaan. Mutta. Kun kuka pystyy ennustamaaan synnytyksen kulkua? Tääkin on mun mielestä niin resurssien hukkaanheittämistä, ja synnytyssalitkin kärsii näin henkilökuntavajeesta jos yksi joutuu ykskaks lähtemään. Huh. Aatelkaa, Kys on yliopistisairaala miljoonapotilaan piiri. Meillä syntyy vuosittain noin 2500 lasta ja koko Suomessa noin 60 000 ja esim Kys on jo nyt aika täyteen buukattu synnyttäjiä (vain 8 salia ja 4-5klöä per vuoro). Jos kaikki synnärit joissa syntyy alle1000 lasta vuodessa suljetaan niin johan tulloopi ruhkaa näihin isompiin. Tai sit synnytetään näin just, autoon tai tienposkeen.

    Jokaisella synnyttäjällä on oikeus kätilöön. Taidampa itsekin allekirjoittaa tuon aloitteen samantien 🙂

    • Iina sanoo:

      Kiitos Helena, tää on tosi tärkeä aihe! 🙂

      Toit tosi hyviä pointteja esille, joita en tajunnut edes ajatella! Mutta tosiaan tää on hyvä aloite, voi toivottavasti vaan se saisi tarvittavat nimet kasaan ajoissa, enää muutama viikko aikaa :(!

  4. Sara sanoo:

    Niin samaa mieltä! Mä pohdin tätä kanssa kun mietin jos meillä olisi ollut se 50km matka synnyttämään niin olisi tämä jälkimmäinen kyllä syntynyt autoon. Ja tosiaan, se vartin automatka oli täyttä tuskaa jokaisine pomppuineen. Mun tajuntaan ei vain mene se, että miksi synnytyksistä ja hoidosta on karsittava. Eiköhän tästä maasta löydy satoja muita turhanpäiväisiä kohteita Guggenheimeja myöten joista voi karsia. Miksi aina lapsilta tai vanhuksilta, tai synnyttäjiltä?

    • Iina sanoo:

      No kyllä, siis se lyhytkin matka on jo tuskaa, niin tuntuu hirveältä ajatella että jotkut joutuvat kestämään sellaista meininkiä tunteja 🙁 Kyllä sitä saa välillä ihmetellä että millä ihmeen perusteilla nämä päätökset tehdään, ja kenen etua ajatellen..

  5. Merlina sanoo:

    Allekirjotettu jo ajat sitten! 🙂 Meidän synnäri on lopetusuhan alla, ja täältä seuraava sijaitseeki 1,5h ajomatkan päässä Oulussa. Lopettaminen tarkottas myös valitettavasti sitä, että meidän lapset on tehty. En halua tieten tahtoen synnyttää tien päälle, sairaalaan asti kun en todennäköisesti tulisi kerkeämään. Meidän sairaalassa kaikki muut vaaditut asiat täyttyy paitsi 1000 synnytystä..

    Mun päähän ei mahdu miten tässä syntyy säästöjä :/

  6. Tiitu sanoo:

    Itse synnytin kesäkuun 29 päivä vahingossa kotiin ku ei ehditty enää sairaalaan ja sitä en kyllä toivo kellekään joka ei etukäteen sitä suunnittele. Vielä kamalampaa ois synnyttää autossa jossakin tienvarressa onneksi itse en ehtinyt kotoa lähteä olisi syntynyt muuten autoon matkalla. Eli joskus jopa noin 30km matka voi olla liian pitkä niinkuin minun tapauksessa.

    • Iina sanoo:

      Voi miten hurjaa! Siis toivottavasti kaikki meni kuitenkin hyvin teillä. Ja kyllä, se 30km olisi mullakin ollut liikaa tokan synnytyksen kohdalla :S

      • Tiitu sanoo:

        Kyllä onneksi kaikki meni hyvin kuin ohjekirjasta paitsi itse kärsin kamalasta verenvuodosta nopean synnytyksen takia ja vauva vähän viileni matkalla sairaalaan ja joutui lämpökaappiin lämmittelemään. Kuitenkin loppu hyvin kaikki hyvin! 🙂

  7. Martta sanoo:

    Juuri näin! Mun mielestä Suomessa pitää tukea pienempien paikkakuntien synnäreitä eikä ajaa vain yliopistosairaaloiden ja isompien kaupunkien etua. En usko, että yksikään äiti haluaa kuulla synnärille päästessään ”Ai tulit synnyttämään, no sori, mutta meillä on nyt vähän kiire. Ota vuoronumero ja odota tuossa muiden synnyttämään tulleiden kanssa.” Ainakin itse menen mieluummin sinne pieneen sairaalaan, kuin kärsin autossa tai ruuhkaisessa sairaalassa. Jokainen lääkäri tietää ja osaa toimia hätätilanteissa, vaikka ei olisikaan erikoistunut pediatriaan. Ja kuten sanoit, voi erikoislääkärin saada paikalle myöhemmin. Toivottavasti Suomi tajuaa, kuinka arvokasta on säilyttää pienemmätkin synnärit 🙂

    • Iina sanoo:

      No kyllä, vaikka en kyllä koe että se olisi isompienkaan kaupunkien etu, että synnytykset keskitettäisiin niihin, sillä Helsingissäkin on synnytyssulkuja jo nyt eivätkä synnyttäjät mahdu aina synnyttämään valitsemaansa sairaalaan. Mitä kävisi sitten jos kaikki keskitettäisiin lähialueilta tänne? Mä todella toivon että Suomi tajuaisi sen, ja ottaisi tuon aloitteen käsittelyyn.

  8. Salla sanoo:

    Mahtavaa, että olet ottanut asiaan kantaa ja aloite saa tätä kautta lisää huomiota! Puhut postauksessa kyllä aivan asiaa ja toivotaan että aloite menee läpi! 🙂

    T. tuleva kätilö

  9. Sanna sanoo:

    Todella hyvä teksti! Haluaisin vielä yhden haittapuolen synnytysmatkojen pitenemisestä tuoda esille, nimittäin sairaalasta kotiutuminen. Jos kuvitellaan vaikka tilanne, että äiti on joutunut ambulanssilla lähtemään esim. 180km päähän sairaalaan synnyttämään, ja on riski, että lapsi syntyy jo matkalla, tällöin tuleva isäkin haluaa ehdottomasti olla mukana ambulanssissa todistamassa lapsensa syntymän. Miten sitten kun koittaa kotiutumispäivä, meneekö isä ensin taksilla kotiin (n. 250€) ja ajaa sitten omalla autolla sairaalaan turvakaukalot, kotiutumisvaatteet yms mukanaan (n.20€) ja sitten takaisin kotiin (toiset 20€) jolloin synnytysmatkoillekin tulee hintaa melkein 300€. Mielestäni tästäkin tilanteesta on inhimillisyys melko kaukana.

    Vielä jos ajatellaan useamman tunnin ajomatka vastasyntyneen vauvan kanssa. Meillä alkoi ympärivuorokautinen koliikki jo heti synnytyssairaalassa, ja meidän 15minuutin kotimatkakin tuntui raastavalta kun vastasyntynyt vauva istuu yksin turvakaukalossa ja huutaa vatsavaivojaan, huutamisesta johtuvaa kuumuuttaan ja ehdottomasti turvattomuuttaan kun ei pääse vanhemman iholle. Miten jos olisimme joutuneet istumaan autossa vaikka kaksi tai kolme tuntia? En halua edes kuvitella…

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos hurjasti! <3 Tämä on todella tärkeä aihe, ja hyviä pointteja sinullakin. Mä mietin lähinnä omien kokemuksien kautta, ja nuo mainitsemasi asiat eivät tulleet edes mieleen, taas monta haittapuolta, jos tämä päätös menee läpi. Voi että kun vaan päättäjät tajuaisivat tämän asian oikean laidan.

  10. Sanna sanoo:

    Ja vielä äskeiseen kommenttiini haluaisin lisätä sellaisenkin näkökulman, että mites sitten kun perhe on tullut esim 200km päästä vieraalle paikkakunnalle synnyttämään, ja paikkakunnalla ei ole tuttuja, jossa isä voisi yöpyä. Synnytysten siirtyessä vain suuriin synnytyssairaaloihin, tottakai myös perhehuoneisiin on enemmän tunkua. Miten jos tällainen kaukaa tullut perhe ei saa perhehuonetta, eikä paikkakunnalla ole tuttuja, ja äiti ja vauva joutuvat yöpymään esim 4 yötä tai pidempään sairaalassa. Joutuuko isä oikeasti ajelemaan päivittäin parisataa kilometriä katsomaan perhettään, tai vaihtoehtoisesti olemaan useita päiviä näkemättä vastasyntynyttä lastaan ? Ei voi kun ihmetellä tätä päättäjien järjenjuoksua 🙁

    • Iina sanoo:

      Sekin on aivan totta! Perhehuoneista tekee nyt jo tiukkaa, entäs sitten vastaisuudessa. Ei tällä asetuksella kyllä ole mitään hyviä puolia, pelkkiä ongelmia vain 🙁

  11. rila sanoo:

    Vaikkei tämä asia ole itselleni vielä ajankohtainen, niin tämä teksti oli hyvin kirjoitettu. Sait kiteytettyä kaikki tärkeät asiat ilman suurempia jaaritteluita. Täällä meidän paikkakunnallamme lakkautettiin synnytysosasto, ja näin ollen seuraavaan mahdolliseen synnytyspaikkaan on matkaa sen 110 km. Kilometrien määrä on hurja ja synnytykseen matkaavien naisten matka sinne on varmasti pitkä ja tuskainen.

    Hirvittää ajatella, että kuinka monta ns. väärää hälytystä tapahtuu kenties ennen synnytystä? Entäs juuri nämä pikaiset synnytykset? Entäs perhe? Kaikilla läheisillä ei ole mahdollista matkata katsomaan äitiä ja pikkuista noin pitkän matkan päähän. Jos äiti joutuu viettämään luultua enemmän aikaa toisen paikkakunnan sairaalassa, niin varmasti läheisten tuki ja vierailut olisivat tärkeässä asemassa, mutta välimatkan takia sinne harva pääsee monta kertaa viikossa käymään. Puhumattakaan lapsen isästä.

    Itseäni ahistaa suunnattomasti tuo ajatus ”yksinäisyydestä”, joten niin pitkään kun asun tässä kaupungissa, en tule lapsia täällä tekemään. Näillä uudistuksilla pienet kaupungit ja kylät kuihtuvat kasaan ja muuttuvat vain vanhusten paikoiksi.

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos todella paljon, kiva kuulla että teksti oli hyvin kirjoitettu! Tämä on tosi tärkeä aihe ja toivon että mahdollisimman moni tajuaisi mahdollisuuden allekirjoittaa aloite.

      Sä toit myös todella hyviä pointteja esille, joita mä en ollut tajunnut edes ajatellakaan kirjoittaessani tekstiä. Se olisi todella kohtuutonta, että isä joutuisi matkaamaan satoja kilometrejä äitiä ja vauvaa katsomaan, puhumattakaan muusta perheestä. Ajatus yksinäisyydestä on tosissaan ahdistava. Varmasti moni ajattelee juuri niinkuin sinä, mikä on enemmän kuin ymmärrettävää, ja riski pienten kaupunkien kuihtumisesta on ehdottomasti olemassa, jos päätöksiä jatketaan tähän tahtiin..

  12. AnnaMaria sanoo:

    Tärkeä asia ja hyvä, että otit esille, näin saadaan toivottavasti lisää aloitteenkannattajia joukkoon. Itse olen käynyt jo allekirjoittamassa ja toivon todella, että synnytyssairaalat pysyisivät lähes ennallaan. Itse on edes vaikea kuvitella, miten kamalaa olisi joutua makaamaan ambulanssissa joku puolitoista tuntiakin kovissa tuskissa, tuskin sitä ilmapiiriä ainakaan rentouttavaksi voisi kutsua… Itselläni oli sairaalaan 10min matka, jota ei voi verrata sitten mihinkään, sillä ehdin autossa kokemaan vain kaksi supistusta. Heti kuitenkin synnytysosastolle päästyämme supistuksia alkoi tulemaan jatkuvasti kahden minuutin välein ja mitäköhän olisi voinut tapahtua, jos sairaalaan olisi ollutkin se kahden tunnin matka.

    Kaikesta huolimatta suuri hatunnosto niille äideille (ja isille), jotka ovat matkasynnytyksen kokeneet.

    Kommenttini taisi muuttua ihan sekavaksi, mutta kiitos kuitenkin sinulle Iina, kn otit tämän asian esille 🙂 Ja mukavaa syksyn jatkoa!

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos paljon sinulle! Mä toivon että saataisiin edes muutama allekirjoitus lisää tämän tekstin myötä, ja ehdittäisiin kerätä ne nimet ennenkuin keräysaika loppuu.

      Ajatus siitä että joutuisi viettämään sen parikin tuntia ambulanssissa tai autossa matkaten sairaalaan kovissa synnytyskivuissa, on sietämätön ja kauhea! Toivottavasti myös päättäjät sen ymmärtäisivät, ennenkuin tilanne muuttuu todella huonoksi synnyttäjien (ja kaiken hoitohenkilökunnan) kannalta. 🙁 Oikein mukavaa syksyn jatkoa sinnekin<3

  13. Lappilainen sanoo:

    Lapin ainoa synnytyssairaala sijaitsee Rovaniemellä, jonne ei kovin monesta kunnasta pääse alle tunnissa. Päivystysasetuksessa sanotaan, että ”vain alle kahdella prosentilla väestöstä matka-aika on yli tunnin”. Rovaniemen lähimmistä kunnista ainostaan Tervolasta, Kemijärveltä ja Ranualta ehtii navigaattorin mukaan nippa nappa tunnissa. Entä jos on huono keli? Kannattaako mielummin ajaa ylinopeutta sairaalaan kuin synnyttää kotona? Entä kun Utsjoelta on 450km matka sairaalaan? Itselläni matkaa on onneksi vain 180km, joka taittuu kesäkelillä vain kahdessa ja puolessa tunnissa. Pistää miettimään..

    • Iina sanoo:

      Lapin synnytyksistä on ainakin mun äitiysaikana ollut paljon juttua lehdissä, ja joka kerta mä olen vaan miettinyt että miten ihmeessä siellä ei ole voitu järjestää tuota asiaa mitenkään fiksummin. Ihan uskomatonta typeryyttä! Olen kuullut siitäkin että monet matkaavat jo etukäteen ennen synnytyksen käynnistymistä sen 450km matkan ja joutuvat olemaan pitkiä aikoja erossa läheisistään.

  14. Eveliina sanoo:

    Meidän kaupungista loppuu synnytykset vuoden loppuun mennessä. Ihan älytöntä kun täällä hyvin toiminut päivystysjärjestelmä ei kelpaa valtiolle. Jokainen synnyttäjä saanut hyvää ja yksilöllistä hoitoa, kätilöt olivat minun molemmissa synnytyksissä lähes koko ajan läsnä. Päivystävä naistentautien lääkäri 5min ajomatkan päässä kotoa ja puhelinyhteydessä yöaikaan. En ymmärrä miten potilasturvallisuutta parannetaan sillä, että lähdetään ajamaan monta sataa kilometriä yliopistolliseen sairaalaan, jossa on kätilöillä niin kiire ettei ehdi edes huonetta saamaan kun synnyttäjiä on jonoksi asti. Mites esimerkiksi kivunlievitykset hoituvat!? Anestesialääkäreillä varmaan on jonoksi asti potilaita, mikäs siinä kipujen vallassa odotella milloin on minun vuoro saada epiduraalipuudutus. Autosynnytyksistä puhumattakaan. Tunnin ajomatkakin on jo aika paljon synnytyksessä, kun tilanne voi edetä nopeasti ja kivut käydä sietämättömäksi. Koitapa siinä sitten istua autossa perse penkissä supistusten vallassa. Ärsyttää nämä Suomen kamalan tyhmät ideat ja byrokratiat!!

  15. ssss sanoo:

    Asia voisi hyvinkin koskettaa itseäni tulevaisuudessa, jos lapsia saadaan. Meiltä on Kajaaniin matkaa 80 kilometriä, joka sekin jo hieman kauhistuttaa. Jos KAKSilta lakkautetaan synnytysosasto, en edes halua miettiä matkaa yli 200 kilometriä kauemmas Ouluun tai Kuopioon. Onneksi Kajaanin synnytysosasto ollaan näillä näkymin pitämässä, mutta ymmärrän hyvin useiden huolen.

  16. Aino sanoo:

    Ymmärrän kyllä pointtisi ja olen kyllä samaa mieltä siinä, että parempi olisi synnyttää sairaalassa, oli se millainen tahansa, kuin taksin takapenkillä! Kuitenkin esimerkiksi Savonlinnan keskussairaalan synnytysosasto, jota aloitteen liikkeellepanija edustaa, on hoidon tasolta erittäin puutteellinen ja kyseiselle osastolle onkin annettu valvontatahoilta lukuisia huomautuksia ja nyt lopulta asetettiin päivämäärä, jolloin toiminnan tulee loppua kyseisellä synnytysosastolla. Olen itse kotoisin Savonlinnasta ja moni tuttuni ja ystäväni on synnyttänyt kyseisessä sairaalassa. Suurimmalla osalla synnytys on mennyt onneksi hyvin, mutta liian suurella osalla synnytys ja sen jälkeinen hoito on ollut erittäin puutteellista ja jopa vauvalle vaarallista. 🙁
    Halusin tuoda esille myös tämän näkökulman, sillä kaikki sairaalat eivät todellisuudessa ole samantasoisia, eikä synnyttäminen ja turvallisuus näin ollen aina ole turvattua, vaikka sairaalassa ollaankin. Mielestäni on parempi, että ”epäpäteviä” synnytysosastoja, tai sellaisia osastoja, joissa ei ole tarpeeksi pätevää henkilökuntaa hätätapauksien varalle, suljetaan synnyttäjien ja vauvojen turvallisuuden takaamiseksi. Suurin osa kuitenkin luottaa sairaaloihin ja hoitohenkilökuntaan, joten mielestäni on asiakkaan harhaanjohtamista esittää, että sairaalassa synnyttäminen on turvallista kaikissa tapauksissa, jos näin ei todellisuudessa ole.

    • Hoitaja sanoo:

      Jaa,a ensimmäistä kertaa kuulen tällaisen mielipiteen Savonlinnan synnytyksistä. Itse olen kuullut pelkkää hyvää, miten ammattitaitoisia kätilöitä siellä on ja kuinka hyvää hoitoa saa kun synnyttäjiä on hoitajiin nähden vähän. Enkä kyllä ole kuullut yhtäkään tapausta jossa vauvan henki olisi ollut vaarassa pienen synnytysyksikön vuoksi. Itse kun kuitenkin työskentelen kyseisessä sairaalassa….

  17. Tiia Karita sanoo:

    Ihanaa, että otit asian esille blogissasi! Sulla on niin monta lukijaa, että teksti varmasti tavoittaa paljon ihmisiä, jotka eivät ole vielä allekirjoittaneet. Allekirjoitus on elintärkeä kaikkien äitien ja vauvojen turvallisuuden kannalta sekä kätilön ammattia ajatellen. On ihan kamala ajatus, että synnytykset keskitettäisiin aivan kuin ne olisivat aivan vähäpätöinen asia, joista ei välitetä ollenkaan. Minusta olisi ihanteellista, että pienissäkin paikoissa olisi oma synnytystupansa, jos kyseessä olisi vain matalan riskin synnyttäjät eli ne joilla ei ole odotettavissa ongelmia synnytyksessä. Toki tärkeää on myös, että paikoissa on valmiudet hätäsektioon. Tuhat synnytystä vuodessa -raja on vain liian tiukkaan vedetty. Tuhat synnytystä vuodessa on riittävästi! Kyllä kaikille äideille tulisi turvata synnytyksen hyvä hoito sen kaikissa vaiheissa ja se tarkoittaa sitä, että apua on saatavilla heti eikä vasta 200 km päässä. Synnytyksissä säästäminen on aivan väärä säästökohde! Mutta eiväthän ne poliitikot ylhäisessä yksinäisyydessään voi ymmärtää miten synnytys voi vaikuttaa yksittäisten naisten koko loppuelämään… Niiden täytyisi ymmärtää, että nykypäivänä ei enää putkautella vauvoja saunan lauteille. Kun meillä on kerta mahdollisuus hoitaa äitejä hyvin, miksi emme tee sitä?
    T. Tuleva kätilö
    ps. Olen lukenut blogiasi jo pitkään mutta nyt vasta sain kommentoitua. 🙂 Olet ihana ihminen!

  18. roosa sanoo:

    Kävin kannattamassa aloitetta 🙂
    Asia ei ole minulle ajankohtainen ja uskon, että lähellä sijaitseva sairaala säilyttää asemansa, mutta kauheaa edes ajatella niitä, joilla asia ei näin ole. Mä olen vakavissani harkinnut jo Suomesta poismuuttoa, kun asiat tuntuvat kurjistuvan jatkuvasti…
    Mahtavaa, että otit näin tärkeän asian esille blogissasi!

  19. anna sanoo:

    tuntuu, että nykyään tehdään aivan järjettömiä päätöksiä. Kai se on ne säästöt mitä tavoitellaan, vaikka sehän siinä on juuri ristiriitaista että ei niitä säästöjä edes välttämättä synny! Meilläkin päin ollaan lakkauttamssa koulun keittiötä, vaikka koulu on kasvava oppilasmäärässään ja sitten se ruoka kuskattaisiin noin 20 km päästä. Ei synny säästöjä, koska kuljettaminen ja muu maksaa.. Älyttömiä kyllä tuollaiset jopa 200 km matkat synnyttämään.. Kyllä siinä varmasti useampi miettii ”hankkiiko” lisää lapsia!

  20. raaraaraa sanoo:

    Kannatettu!

  21. huomio sanoo:

    Mahtavaa että otit aiheen esille blogissasi! Kiitos Iina sinulle, tämä uudistus on minustakin täysin järjetön ja huolestuttava. Tuo aloite on päässyt ohi silmieni, täytyykin käydä heti allekirjoittamassa. Sanat eivät riitä kuvailemaan minkälaista raivoa tunnen näiden typerien päätösten vuoksi.

  22. Ida sanoo:

    Päivää vaille vuosi sitten 19 kilometrin matka sairaalaan oli liian pitkä, sillä tyttäreni syntyi autoomme alle viiden minuutin ajomatkan jälkeen. Joten jos alle 20 kilometriä pääkaupunkiseudulla oli minulle toivottoman pitkämatka, niin en halua edes kuvitella millaisia kylmiä väreitä satojen kilometrien ajomatkan aiheuttavat. Ehdottomasti allekirjoitan<3

  23. Tosi tärkeä juttu! Itse synnytin myös pienessä yksikössä, joka nyt löytyy myös lakkautettavien listalta. Jos vielä lapsia meille tulee niin nyt on ihan vieressä TYKS, joka on nyt jo kuulemma aina täynnä. Melkein houkuttelisi lähteä ajamaan 50km sinne tuttuun ja turvalliseen, saisi samalla vähän kannatusta sairaalalle.

  24. Toinen näkökanta sanoo:

    Vastustan synnytyssairaaloiden vähentämistä, mutta silti ymmärrän mitä uudella asetuksella on haettu takaa. Jotta voitaisiin varmistaa kätilöiden ammattitaito, tarvitaan heille riittävää osaamisen ylläpitoa eli riittävä määrä synnytyksiä. Kun työskennellään kolmessa vuorossa ja jos synnytyksiä on vuodessa 1000, ei synnytyksiä keskimäärin riitä edes yksi vuorossa. Pitkään synnyttävät ovat tietenkin paikalla useamman vuoron, mutta kun synnytykset eivät millään tavalla ilmaannun täysin tasaisesti, voi yksittäinen kätilö jäädä ilman harjoitusta esim. ponnistusvaiheesta saatika haastavimmista tilanteista yllättävänkin pitkäksi aikaa. En tosin sano, että viiva täytyisi silti vetää 1000 synnytykseen, mikäli kätilöiden ammattitaitoa pidetään muuten hyvin yllä.

    Toinen huomiota vaativa asia asetuksessa on vaatimus hätäsektiovalmiudesta. Kun hätäsektioon joudutaan, on lapsi saatava ulos niin pian kuin mahdollista tai tilanteesta riippuan lapsen henki on vaarassa tai lapsen ja äidin henki on vaarassa. Tilannetta ei aina pysty millään tavalla ennakoimaan. Ystäväni lapsi pelastettiin hätäsektiolla, koska napanuora oli revennyt kalvojen puhkaisun yhteydessä, lapsi saatiin elvytettyä menetettyään valtavan määrän verta. Mikäli hätäsektio ei olisi ollut mahdollista tehdä alle kahdeksassa minuutissa, lapsi olisi kuollut. Tilannetta ei osattu millään tavalla ennustaa etukäteen. Mutta tämä on vain yksi esimerkki, synnytyksessä voi kuitenkin mennä moni asia ”pieleen” ilman, että sitä osataan etukäteen ennustaa ja vaikka kuinka ammattitaitoinen kätilö olisikin vieressä, ei hän kykene hätäsektiota toteuttamaan. Tämä asettaa synnyttäjät hyvinkin eriarvoiseen asemaan synnytyssairaalan valinnan mukaan.

    Mutta tietenkin voi vältellä siitä, onko parempi olla edes jonkinlainen synnytysosasto kuin ei lainkaan synnytysosastoa lähellä. Ministerin mielestä (varmaankin johonkin tutkimuksiin perustuen, en osaa varmaksi sanoa) matkasynnytyksen riski on pienempi kuin hätäsektion tai jonkun muun kiireellisen tilanteen ilmaantuminen. Uskoisin, että valtion ja kuntien rahat loppuisivat kesken, mikäli jokaiseen nykyiseen synnytyssairaalaan lähdettäisiin hoitamaan hätäsektiovalmiudet ja tarvittavat lääkärit riittävän lyhyen matkan päähän, mutta listalla on myös sairaaloita, joilla nämä valmiudet ovat kunnossa, mutta 1000 synnytystä puuttuu. Ehkä ihan näin kovalla kädellä ei kuitenkaan kannattaisi karsia 😛

    Mutta asialla on tosiaan monta puolta…

  25. Sirpa sanoo:

    Meillä lakkautetaan vuodenvaihteessa synnäri. LA on huhtikuussa. Joka ikiseen ”lähi”sairaalaan on 100-200 km matkaa – kyllä pelottaa. Eka synnytys oli vaikea ja pitkä, 17h enkä ilman apuja olisi koskaan lasta maailmaan saanut! Nyt kaikki on auki, kukaan ei vielä tiedä mitään, en tiedä missä synnytän, tuskin voin mitään toiveita osastolle etukäteen laittaa, en tiedä missä isä yöpyy, kerkeääkö edes mukaan, joutuuko itse kustantamaan yöpymisen…entä jos en kerkeä? En todellakaan ole tyytyväinen näihin päätöksiin.

  26. Nimetön sanoo:

    Suomi maksaa EU:lle noin 2 miljardia jäsenyysmaksun vuodessa. Se on noin 2000 M. Yhden sairaalan ylläpitäminen maksaa yli miljoonan vuodessa.
    Voi laskea kuinka paljon sairaaloita, terveyskeskuksia, kouluja, päiväkoteja, poliisiasemia jne. tällä maksulla saisi.
    Nato-jäsenyys on vielä kallimpi. Voi laskea KUINKA MONEN TERVEYSKESKUKSEN, SAIRAALAN jne. LOPETTAMISEEN se johtaisi

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.