Valokuvaus talven hämärässä

09.01.2015

Meidän tytöt ovat sellaisessa iässä, että eivät juurikaan pysy paikoillaan, ellei heitä itseään juuri sillä sekunnilla satu kiinnostamaan mallina toimiminen, mitä tapahtuu etenkin kuopuksen kohdalla äärimmäisen harvoin. Etenkin näin talvella se paikallaanpysyminen olisi aika kiva juttu, kun kuviin joutuu muutenkin lisäämään valoa, ja kuvattava kohde ei saisi heilua juuri ollenkaan. Kesällä kaikki on niin paljon helpompaa, mutta onneksi, onneksi, onneksi mulla on ollut lainassa tämä Olympus OM-D E-M10 kamera, joka ei heiluvia mukuloita, tai sumuista päivää paljoa säikähdä loistavan kuvanvakaajan ja nopean tarkennuksen ansiosta.

P1010503xTalvella mä harvemmin onnistun saamaan ”vahingossa” hyviä kuvia, vaan jokainen tarkka ja hyvin valottunut, kauniin sävyinen kuva kivasti rajattuna, on työn ja tuskan ja viidenkymmenen epäonnistuneen ruudun tulos, hyvällä tuurilla. Paitsi nykyään. Tämä alkutalvi on ollut bloggaamisen ja blogikuvien suhteen helpointa aikaa koskaan, vaikka en ole vielä edes onnistunut löytämään aikaa testatakseni kaikkia OMD:n valokuvausta ja blogikuvausta helpottavia ominaisuuksia. OM-D:n 81 pisteen supernopea Fast AF tarkennusjärjestelmä ei ole pettänyt mua, vaan se toimii hyvin sekä manuaalitarkennuksessa, että automaattitarkennuksessa kuin unelma.

P1010880xJo niillä ominaisuuksilla joihin mä olen tutustunut, olen helpottanut elämää huomattavasti. Haluaisin vielä testata Olympuksen sovellusta, joka mahdollistaa puhelimen käyttämisen kaukolaukaisemisena, ja kuvien ottamisen kameralla täysin siihen koskematta (tietenkin kamera pitää ensin asetella oikeaan asentoon yms), pelkän puhelimen avustuksella. Puhelimen näytöltä voi vielä muokata kuvausasetuksia, tarkentaa ja korjata valotusta, samalla kun kuvaa kameralla vaikka itsestään asukuvaa. Samalla sovelluksella voi myös siirtää kuvat kamerasta suoraan luuriin, helpottaisi siis instakuvaamistakin kovasti.

P1011412xMulle henkilökohtaisesti hankalinta kuvatessa sisällä, keinovalossa, on saada värit oikein, ja luonnolliseksi, ei keltaiseksi eikä sinertäväksi. Mä en osaa muokata asetuksia sen suhteen, ja siksi saan järkkärilläni huonoja kuvia keinovalossa. Olympus sen sijaan tuntuu lukevan ajatuksia, sillä vaan tulee aina täydellisen sävyisiä kuvia, oli valon lähde mikä hyvänsä.

P1011660xxTiedän että jokaisen itseään kunnioittavan bloggaajan tulisi osata muokata valaistusasetukset, mutta en vain ole sitä oppinut, muilla kuin ikivanhalla järkkärilläni joka meni rikki reilu vuosi sitten. Olympuksen kanssa en ole uskaltanut alkaa sörkkimään, ihan vaan koska kuvaien värit menevät automaattisesti niin hyvin. Pelkään että mun omat näppärät sormet saisivat aikaan katastrofin ja menettäisin upeat kuvat joita kamera tuottaa ihan itsestään.

P1011640Moni ehkä mieltää OM-D:n blogikameraksi, sellaiseksi jonka käyttöön pitää olla  valokuvaustaitoja, onhan se paljon ollut esillä blogeissa ja valokuvausammattilaisilla. Mutta mä sanon että OM-D sopii myös aloittelijalle, ja hyvin sopiikin. Sen kanssa uskon että aloittelijakaan ei turhautuisi surkeaan kuvanlaatuun taitojen puutteessa (kuten mulle kävi muutama vuosi sitten kun aloittelin kuvaamaan), vaan enemmänkin innostuisi siitä, mitä kameralla saa aikaan jopa ilman taitoja, ja odottaisi innolla, mitä saa aikaan kunhan taidot karttuvat harjoitellessa.

P1012450xOlympuksen näyttö ja kaikki asetukset ovat todella selkeät, ja jopa minä, jolle aukkojen, valotusaikojen ja isoarvojen säätö on ennen ollut äärimmäisen vaikeaselkoista, olen oppinut tämän avulla niitä helposti säätämään ja jopa ymmärtämään mitä teen enkä vaan pyörittelemään numeroita eri suuntiin. Kuvausasetuksia on erilaisia, ja mä kuvaan useimmiten sillä jossa on aukon esivalinta valmiina. Näin talvella se aukko on yleensä aina kuvatessa se aiemmassa tekstissä mainittu f. 1.8.

P1012584xOM-D:ssä on sähköinen etsin, mikä oli mulle itselleni uusi juttu. Mutta se ei oikeastaan käytössä eroa juurikaan tavallisesta etsimestä, vaan reagoi kaikkeen ihan yhtä nopeasti kuin että katsoisi paljaalla silmällä linssin läpi. Sähköisen etsimen valoisuustasot ovat luonnolliset, mikä auttaa sekä auringonpaisteessa, että hämärässä normietsimeen verrattuna. Kaikissa kompaktikameroissa etsintä ei ole ollenkaan, ja mulle se on todella tärkeä ominaisuus, koska tykkään käyttää enemmän etsintä kuin näyttöä. Olympuksella tosin myös näyttö on käytössä paljon, vähän kuvaustilanteesta riippuen.

P1010363xxxKaksi kuukautta laina-Olympuksen kanssa on mullistanut mun käsityksen valokuvauksesta täysin, ja opettanut mulle paljon uutta. Kuten jo aiemmin sanottua, muita kameroita en enää koskaan haluaisi edes käyttää, tämä on vienyt mun sydämen, ihan täysin! Kysykää ihmeessä jos tulee vielä jotain kysyttävää mieleen, mä yritin kertoa nyt vähän enemmän myös kameran ominaisuuksista, kun niistä viimeksi kaipasitte lisätietoa!

Mukavaa perjantaipäivää kaikille<3


14 Responses to “Valokuvaus talven hämärässä”

 1. Avatar Jonna sanoo:

  Mie oon nii rakastunu tällä kameralla otettuihin kuviin täällä siun blogissa! Niin tekis mieli päästä testaamaan, mutta vielä oon tyytynyt omaan vanhaan, jolla saa myös ihan kelpokuvia. Kamerakuume tulee vain näitä katsoessa/lukiessa. Yh :D

 2. Avatar sannanna sanoo:

  On kyllä hyvin onnistuneita kuvia, kelpais itellenikin tuo kamera jos vaan joskus olisi tarpeeksi rahaa… :D

 3. Avatar Nicole sanoo:

  Onko sulla kokemusta Olympus pen e-pl7? Oon sitä nyt ite harkinnu halvan hinnan vuoksi. Tällä hetkellä mulla samsung nx 1000..

 4. Avatar Miia sanoo:

  Saanko kysyä mikä objektiivi sulla on käytössä? :) Kauniita kuvia!

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Mulla on 25mm objektiivi käytössä, kirjoitin siitä enemmän tuossa edellisessä postauksessa (jonka linkki on tässä postauksessa myös, jos haluat lukea lisää) :)! Se on tosi hyvä kyllä! Ja kiitos paljon<3

 5. Avatar AnnikaN sanoo:

  Aah Zeldalla on niin ihanat posket! <3

 6. Avatar Anne sanoo:

  Tuo Olympuksen kamera on kyllä ihan huippu, itsellä sama käytössä. Minuakin kiinnostaa että mikä objektiivi sulla on? Ihania kuvia ♥

 7. Avatar muumimamma sanoo:

  Hei, voitko jakaa porkkanaranskalaisten reseptin täällä? Vai löytyykö se jo blogistasi? :)

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Ei taida löytyä! Mut mä laitan aina kilon porkkanoita, pilkon ne tikuiksi, sitten sotken hunajaa ja öljyä ja suolaa ja pippuria semmoseksi ”marinadiksi” , n. desi öljyä, pari rkl hunajaa ja mausteita maun mukaan, ja sit sivelen pullasudilla ranujen päälle, ja paistan jonkun 20-30 minuuttia 225 asteessa pellillä! :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.