Mun rusketus

08.06.2015

Vastaanotin kesäsesonkiin sopivasti postaustoiveen siitä, millä tuotteilla mä hankin mun rusketuksen ja miten ylläpidän sitä. Mä olen käyttänyt itseruskettavaa ensimmäisen kerran ylä-asteella, seiskaluokalla. Muistan vielä tämän kokemuksen, se oli kerrassaan kauhea. Levitin jotain Garnierin tököttiä koko kropan täyteen, kuivattelin sitä alasti yksin kotona kaksi tuntia uskaltamatta koskea mihinkään, puin kevyet vaatteet päälle ja hengasin koko päivän varovaisesti. Silti seuraavana aamuna, kouluaamuna, heräsin niin raidallisena että kieltäydyin lähtemästä kouluun kun hävetti. Vietin koko päivän suihkussa kuorien ja seuraavana päivänä menin silti kouluun suunnilleen poolopaita päällä, toukokuun lämpimillä säillä. En tiedä oliko vika siinä ettei kyseinen tuote vain sopinut mulle, vai levitinkö mä sen vaan ihan päin pyllyä, vai puinko vaatteet liian nopeasti päälle.

Sen jälkeen vannoin etten koskaan enää koske noihin kamaliin itseruskettaviin, mutta joskus ennen rippijuhlia mä halusin edes jotain kevyttä väriä pintaan sen kalpeuden tilalle. Ostin Lorealin kevyesti päivettävää after sunia, jonka kanssa kokemus oli jo ihan erilainen. Sain kevyen värin, eikä tullut raitoja. Tykkäsin siitä kyllä kovasti, mutta sitten kun siirryin todelliselle opiskelijabudjetille muutaman vuoden päästä, mä keksin Doven asteittain päivettävän kuuden euron purkin. Sitä levittelin harva se päivä ja olin välillä kyllä niin oranssi että kuolen nauruun kun mietinkin. Olipahan ainakin hyvin kosteutettu iho silloin, vaikka ”vähän” oranssi olikin. Ohjeen mukaan käytettynä väri ei varmasti olisi ollut niin oranssi, mutta mun piti aina saada mahdollisimman tummaa mahdollisimman nopeasti.

Teini-iän nolompien rusketusten jälkeen olen yrittänyt löytää jotain vähän luonnollisempaa, joka levittyy kauniisti ja lähtee myös kauniisti pois. Matkan varrella on tullut silti kokeiltua aika montaa sammakkoa, varmaan kymmentä eri merkkiä ja kaikkia mahdollisia koostumuksia suihkeista voiteisiin, geeleistä mousseihin. Blogin myötä olen myös päässyt testaamaan jos jonkinlaisia itseruskettavia aina ajoittain, mutta yksikään niistä ei ole mun mielestä ollut kokonaisuutena niin hyvä että olisin halunnut erikseen täällä mainita. Sen sijaan olen löytänyt omat suosikkituotteeni, joita ostan kuukaudesta toiseen.

Ne tuotteet ovat Kick’sin Self Tanning Mousse ja Kick’sin Self Tanning Face Gel.

Mä tykkään Mousse-koostumuksesta, sitä on helppo levittää ja Kick’sin moussessa on myös levitysväri joka helpottaa levitystä, kun on helppo nähdä missä rusketusta jo on. Levitysväri on todella tumma, sen yhden päivän ajan mä olen aina ihan överiruskea. Pesen levitysvärin aina seuraavana päivänä pois, ja alta paljastuu luonnollinen eikä yhtään oranssi, mutta tarpeeksi tumma rusketus. Yleensä laitan tätä kaksi kertaa peräkkäisinä päivinä joka viikko, niin saan haluamani sävyn ja rusketus pysyy nättinä pidempään.

Tässäkin moussessa on haittapuoli, nimittäin se että se levitysväri värjää lakanat yöllä nukkuessa, ja sitä tarttuu myös vaaleisiin vaatteisiin iholta. Väri onneksi lähtee normaalissa konepesussa pois, mutta välillä on aika hirveän näköisiä lakanoita meillä. Levitysväri myös menee hirveän näköiseksi kastuessaan, koska sitä väriä lähtee heti pois jos se kastuu pisarankin, voitte siis kuvitella miltä mun käsivarret näyttää paljaana vesisateessa. Tämä ei vaikuta rusketuksen lopputulokseen (ellei kastuminen tapahdu ihan pari tuntia levityksestä), mutta näyttää ihan hirveältä ennenkuin sen levitysvärin pesee pois. Sitten kun se on pesty, ei väriä tietenkään enää tartu mihinkään tai valu vaikka rusketus säilyykin.

Sama haittapuoli löytyy myös esimerkiksi kaikista Vita Liberatan mousseista joita olen testannut. Niissä ei ole mielestäni mitään muuta eroa tähän Kicks’in mousseen verrattuna kuin paljon suolaisempi hinta. Kick’sin mousse 14,50€ (tai clubikortilla -20% joka kuukausi, jos käyttää kuukausittaisen alennuksen tähän tuotteeseen) ja Vita Liberata kokeilemani Phenomenal -voide 46,90€. Phenomenal ei myöskään kestänyt lupaamaansa 2-3 viikkoa, vaan lähti pois ihan samalla tavalla viikon kuluessa kuin edullisemmat kaveritkin.

Mä levitän itseruskettavan vartalolle aina hanskalla, koska nämä mousset tarttuvat lujaa kiinni käsien kuivimpiin kohtiin, testattu on. St. Tropezin hanska on hyväksi todettu, ja siitä en enää luopuisi.

Kick’sin omasta sarjasta löytyy monenlaisia itseruskettavia ja kerran ostin vahingossa heidän suihkettaan kun kiireessä nappasin väärän purkin. Tämä suihke antoi kauniin vaaleahkon lopputuloksen ja levittyi erittäin tasaisesti, mutta purkki ei ollut kovin riittoisa. Hinta taisi olla suht sama kuin tuolla moussellakin. Tästä suihkeesta ei mitään levitysväriä tartu, mutta lopputuloskin on huomattavasti vaaleampi kuin sotkevaisemmalla kaverillaan.

Kasvoille en koskaan levitä vartalolle tarkoitettua itseruskettavaa. Mulla on muutenkin todella epäpuhtauksiin taipuvainen iho, enkä halua tukkia ihohuokosia enää yhtään enempää. Kick’sin myyjä suositteli mulle kauan sitten heidän omaa Self Tanning Face Geliä, ja sitä mä olen käyttänyt nyt vuoden päivät. Geelikoostumus ei tuki ihohuokosia, ja siitä tulee ihanan kuultava lopputulos. Geeli myös kuivuu nopeasti, ja yksi purkki riittää mulla suunnilleen puoli vuotta, vaikka onkin tosi pieni. Tätä levitän vähän useammin, n. jokatoinen päivä, jotta väri säilyy, kun kasvojen ihoa tulee kuitenkin pestyä meikkien takia paljon enemmän. Tällä tuotteella on hintaa reilu kymppi.

Rusketuksen hyvänä pitämisen olennaisimmat osat hyvän tuotteen lisäksi on kuorinta ja kosteutus. Ihoa on hyvä kuoria pari kertaa viikossa, jotta rusketus irtoaa tasaisesti eikä läikikkäästi. Ja kun muistaa kosteuttaa usein, väri pysyy pidempään. Mä olen laiska rasvaaja, mutta Nivean In-Shower Body Lotion, jota sain blogin kautta testiin, on ollut hyvä tuote. Yleensä teen niin että kuorin ihon suihkussa, jonka jälkeen levitän body-lotionin myös suihkussa, huuhtelen, ja sen jälkeen iho on hyvin kosteutettu ja voin pukea vaatteet samantien päälle ilman rasvaista tunnetta.

Kuorinnassa se on vartalolle melko sama mitä tuotetta käyttää, kunhan on hyvä kuorintahanska. Mun hanska maksoi kaksi euroa Tigerissa, ja se on ollut tosi hyvä apuväline. Jos länttejä kuitenkin onnistuu saamaan, toinen hyvä apu itseruskettavan poistoon ovat aina-niin-tehokkaat baby wipesit. Liberon wipeseilla lähtee jokainen läntti jos on tosi kyseessä. En tiedä miksi, mutta esimerkiksi kainaloihin viikon aikana kerrostunut itseruskettava irtoaa superhyvin niillä.

Huh mikä rusketuspläjäys! Mä olen edelleen innokas kokeilemaan myös jotain tuotetta, joka kuivuisi nopeasti, antaisi ensimmäisellä kerralla jo tumman ei-oranssin sävyn ja jossa olisi levitysväri, mutta joka ei värjäisi lakanoita kuitenkaan. Hinta-laatusuhde on mulle tärkeä. Käyttämäni mousse kestää n. 3-4 viikkoa per purkki, joten 1-2 kertaa kuussa ei haittaa maksaa neljäätoista euroa. Rusketus ei kuitenkaan ole mulle niin tärkeä että haluaisin siitä useampia kymppejä säännöllisesti maksaa että tuote on täydellinen. Mutta jos teillä sattuu tulemaan mieleen joku hyvä kuvausta vastaava tuote niin hilputtelen ilomielin kauppaan ja kokeilen.

Vita Liberata-, The Body Shop- ja Nivea -tuotteet saatu blogin kautta.

Uskon että mulla on vielä paljon opittavaa itseruskettavien käytöstä, joten kaikki vinkit saa jakaa! Varmasti teitä lukijoitakin kiinnostaa lukea muiden kokemuksia, joten vinkkipankki kommenttilootassa voisi olla ihan kiva.


16 Responses to “Mun rusketus”

 1. Avatar Petra sanoo:

  Moikka! Tuli tästä mieleen et ootsä kokeillut jotain lorealin kuivasumutetta? Mun pitäis se nyt pistää testiin, mut vähän kyllä mietityttää :D joten olisko sulla kokemuksia tommosista kuivasumutteista? :) kuulemma on jo suihkuttaessa kuivaa.. Mutta mutta.. :D

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Moi! Oon kokeillut Lorealilta vaan sellasta moussea, joskus, mut Yves Rocherin sumutetta oon kokeillut ja se oli tosi tosi hyvä! Kuivui niinkun samantien. Mut musta tästä Kicksistä taas tulee sit kauniimpi sävy mun iholla :D Ehkä Lorealissa yhdistyisi molemmat, nopea kuivuminen ja kaunis sävy? ;)!

 2. Avatar Jen sanoo:

  Kokeile St Morizin moussea, se ei tahraa vaatteita ja lakanoita ja väri on superluonnollinen! Hintakin vain kympin luokkaa :)

 3. Avatar 101Dalmatialaista sanoo:

  Kiitos paljon tästä postauksesta, itsekin olen miettinyt jotain luonnollista päivetystä vastaavaa tuotetta ainakin jaloille, kasvoillekin voisi olla kiva :)

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiva jos tästä oli hyötyä! Tuo kasvotuote on musta tosi tosi hyvä, siinä ei ole mitään miinuksia! :D

 4. Avatar janina sanoo:

  Käytän apteekista saatavia Acon itserusketustuotteita, hintalaatusuhde mielestäni hyvä, ja uskon näiden tuotteiden sopivan paremmin itselleni, sillä olen melko allerginen. Oma tuoksunsa on kyllä näissäkin, mutta itse olen ollut tyytyväinen.

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Kuulostaa aika hyvältä, mä en olekaan niitä vielä kokeillut! Kiitos vinkistä :)

 5. Avatar Linkku sanoo:

  Kiitti tästä! Ite en oo pahemmin itseruskettavia käytellyt, mutta täksi kesäksi vois jotakin harkita. Aurinkoa en siis kohta voi enää ottaa koska otan uuden tatskan ens kuussa ja sitä pitää koittaa valolta sitten suojata. Ja muutenkin sairaanhoitajaopiskelijana tullut niin vainoharhaiseksi auringonotosta ja kaikenmaailman ihosyövistä :’D Että kyllä tuo ois siinä mielessä turvallisempi ja fiksumpi vaihtoehto kuin auringossa makailu ja solarium!

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Mä en rusketu ollenkaan Suomessa, ja siksi oon todennut että mun on turha ees yrittää ottaa täällä aurinkoa :D Ulkomailla väri tarttuu ihan vahingossa vaikka ois vaan uimassa ja kunnon suojakertoimet :D onneksi en myöskään pala helposti :D! Ja ei mitään kiitos itsellesi, ja wau sulle tulee varmasti makee tatska! :)

 6. Avatar Jau sanoo:

  Moikka! Mä nyt innostuin tosi paljon mousse-itsareista (kuten meilläpäin sanotaan :D). Kuinkahan helppoa tolla olisi saada katastrofi aikaan, mietin että uskallanko kokeilla ennen viikonlopun juhlia.. Ja hei kysymys siitä, että kun levittät moussen hanskalla (kintaalla, mikälie) niin levitätkö sitten lopuksi sitä vielä kämmenselkiin? Mua jotenkin ahdistaa se sormiin ja kämmenselkään jäävä raja.. Kiitos jos jaksat vastailla :)!

 7. Avatar Maiju sanoo:

  Oot kyllä löytänyt hyvät tuotteet, kun ei sillä tavalla pistä silmään, että ”katoppas sillä on itseruskettavaa”.
  Itsehän olen valkoinen haamu kesät talvet, tosin kesällä saattaa ehkä pienen pientä päivetystä kasvoihin (hyvällä tuurilla) tulla. Äidilläni on luonnostaan punaiset hiukset ja punapigmenttistenhän tulee välttää aurinkoa, koska palavat niin helposti. En perinyt punaista tukkaa, mutta sen, että palan todella helposti ja nopeasti, puoli tuntiakin riittää siihen, että näytän keitetyltä ravulta.. D:
  Käytän siis kesällä aina aurinkorasvaa. Yleensä käytän 20 asteeseen tarkoitettua rasvaa, jonka pitäisi aktivoida ihon omaa melaniinin tuotantoa siinä toivossa, että saisin hieman väriä tähän kalpeaan kroppaan.
  Toisaalta tykkään olla vaalea kun se kerran luonnollinen värini on. Olen ajatellut asian vähän niin, että jos se kroppa ei itsestään ota väriä niin en ala siihen mitään tunkemaankaan. En toki pidä pahana, jos joku toinen tekee niin :)

 8. Avatar Tiia sanoo:

  Itse tilasin nyt kokeiluun http://www.bodyaction.fi/curasano-self-tanning-spray-200ml kun Jutta Gustafsberg niin kehu facebookissa :D

Kommentoi