Vinkkejä kesäkuvaamiseen

21.06.2015

Olen mukana Indiedaysin ja Olympuksen Katumuotiviikot -kampanjassa, jonka tiimoilta sain lainaksi Olympus Pen E-PL7 -kameran ja 25mm objektiivin, ja joiden testailun myötä ajattelin jakaa teille muutamia kesäkuvausvinkkejä. Kesällä valokuvaaminen on osittain helpompaa kuin talvella, koska valoa ja valoisia tunteja on enemmän. Toisaalta taas todella kirkkaana paistava aurinko ja tiukat varjot asettavat omat haasteensa.

Mä jaan teille nyt muutaman vinkin jotka olen havainnut itse vuosien varrella toimivimmiksi kesällä kuvaamisessa. Ammattilainen mä en ole missään nimessä, ja valokuvauksen hatarat alkeetkin olen oppinut vasta parin viime vuoden aikana, joten mitään kovinkaan suuria taitoja vaativia vinkkejä ei ole tulossa, vaan nämä sopivat jo ihan aloittelijallekin. Mitään sommitteluvinkkejä tai muita en ala antamaan, koska mulla on niihin vain omat mieltymykseni jotka eivät välttämättä ole linjassa ammattilaisten mielipiteiden kanssa. Mun vinkit ovat enemmän käytännön vinkkejä jotka tekevät itse kuvaustilanteesta mukavamman.

1. Kuvausasetukset: Oli sää mikä hyvänsä, on tärkeää valita sopiva aukon koko ja valotusaika. Automaatti on ihan toimiva ratkaisu silloin kun ei ole ollenkaan aikaa säätää asetusten kanssa, mutta ehdottomasti parempaa jälkeä saa kun kuvaa manuaalilla. Hyvä keino opetella asetusten säätämistä on laittaa ensin automaatille, katsoa millaiset asetukset automaatti valitsee, valita ne manuaalissa, ja lähteä siitä sitten kokeilemaan itse numeroita pyörittelemällä, että mihin suuntaan väännettäessä kuvan väri ja valo näyttävät parhaalta. Jos aukon kokoa suurentaa (numero pienenee), täytyy suljinaikaa lyhentää, jotta kuva ei ylivalotu, ja sama toisinpäin.

2. Sää: Kuvaa pilvisellä säällä. Tämä kesä on ollut aika optimaalinen valokuvaukselle pilvisyyden takia, joten ainakin yksi hyvä puoli näissä ei-niin-lämpimissä säissä. Pilvisellä säällä valo tulee pehmeästi pilvien takaa koko taivaalta, eikä terävästi vain yhdestä pisteestä. Tällöin varjotkin ovat pehmeämpiä.

3. Valo: Jos pilviä ei taivaalla näy koko päivänä, kannattaa kuvata ilta-auringossa. Ilta-auringon valo on myös pehmeämpää ja tulee matalammalta, jolloin varjotkaan eivät ole niin teräviä kasvoilla. Siitä voi saada myös kivoja efektejä kuviin, kuten mä onnistuin yhtenä iltana saamaan kun oltiin pyöräilemässä.

4. Tuuli: Tänä kesänä on ollut ihan hurjan tuulista, ja viileää myös. Silloin kuvatessa ei välttämättä ole mukava olla, ainakaan jos yrittää kuvata jotain narutoppia tai muuta pienempää vaatetta, jota ei halua piilottaa kuvassa takilla. Silloin kannattaa mennä metsään, koska siellä ei tuule. Tai etsiä joku sopiva muu tuuleton nurkkaus talon pihalta tai kadulta. Allaolevaa kuvaa kuvattaessa oli niin hirveä tuuli että tuntui että tukka lentää päästä, mutta metsässä oli rauhallista ja tyyntä ja saatiin kuvat otettua.

5. Editointi: Jos mikään näistä vinkeistä ei ole toteutettavissa sillä hetkellä, kun olisi se täydellinen kuva muuten rakentumassa, kannattaa se kuva vain ottaa ja parantaa sitä jälkeenpäin. Mä olen huomannut että Adobe Lightroom CC on aika hitsin tehokas ohjelma, jolla saa vaikka minkälaiset väri- ja valovirheet kuvista pois. Olen kuvannut myös suorassa keskipäivän auringonpaisteessa, vastavalossa, ja vaikka silloin kasvot menevät aivan tummaksi ja harmaaksi terävästä varjosta tai vaihtoehtoisesti ihan valkoiseksi, tätä virhettä voi oikein hyvin ottaa Lightroomissa adjustment brushilla pois. Lightroomin käytön opetteluun löytyy paljon helppoja tutoriaalivideoita youtubesta, ja kokeiluversion saa ladata kuukaudeksi ilmaiseksi. Allaolevassa kuvassa hattu oli vähän sitä mieltä että olisi kiva varjostaa mun naamaa, ihan ymmärrettävää, mutta mielestäni sain harmaan naaman ihan kivasti muokattua vähän vähemmän harmaaksi.

Jos kiinnostaa ihan loistava kesäkamera, niin Verkkokaupassa on edelleen voimassa Olympus Pen E-PL7 -kamera + 25mm objektiivi –TARJOUS, jolla tälle paketille jää hintaa vain 599 euroa. Tässä on sellainen kombo jolla saa oikeasti hyviä kuvia, pienellä vaivalla. Lisää kameran ja objektiivin ominaisuuksista  voi lukea tästä mun aiemmasta aihetta käsittelevästä postauksesta, tai verkkokaupan sivuilta.

Kuten teistäkin moni on sanonut kevään aikana, mun kuvien laatu ja tarkkuus on parantunut Olympuksen ostamisen jälkeen huomattavasti. Olympuksen kameroilla on helppoa opetella asetusten säätämistä, ja ne oikeasti tottelevat ja toimivat niinkuin toivoisi, mikä on tunne jota en kaikkien muiden merkkien kameroiden kanssa ole aina tavoittanut. Vaikka ostinkin itselleni aiemmin OM-D E-M10 -mallin, voin suositella myös tätä edullisempaa Peniä joka on testikokemukseni mukaan ominaisuuksiltaan melko samanlainen.

Jakakaa ihmeessä omat parhaat kuvausvinkkinne kesään tai ihan yleisesti, jos sellaisia löytyy! Valokuvauksesta ei voi koskaan oppia liikaa, mua kiinnostaa aina parantaa omien kuvieni laatua ja asettelua.

Ihanaa sunnuntaita kaikille, illalla luvassa jotain ihan muuta!


2 Responses to “Vinkkejä kesäkuvaamiseen”

  1. Milla sanoo:

    Hyvä postaus, toimivia vinkkejä olet saanut kerättyä tähän! 🙂 Tuollainen jokaiseen laukkuun mahtuva pienempi kamera olisi ihana järkkärin rinnalla, jos ei järkkäri mahdu kulkemaan silloisessa laukussa. Hyviä kuvia olet saanut ja auringon hyödyntäminen kuvissa tuo kivasti ilmettä kuviin! ^^

  2. Essi sanoo:

    Kiva postaus!
    Mä harrastan valokuvausta, riippuen vähän opiskeluista ja töistä et kuin paljon ehtii mut harrastampa nyt kuitenkin ja osaan kuvatakin hyvin mutta ei oo koskaan ollut aikaa/rahaa muokkausohjelmiin ja niitten käytön harjoitteluun. Se kiinnostais kovasti ja nyt varsinki sait mut innostumaan; toi ennenjälkeen-kuva on mahtava, oot tosi hyvin saanu kuvaa paremman väriseks! Mitä ohjelmia sä suosittelisit ja mitä hyvää niissä on? 🙂
    Ps. Ihana kosinta, en jaksa mennä sinne erikseen kommentoimaan enää tota 😀 ootte kyl söpöjä!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.