Naperoiden suosikkikastike

27.10.2015

Vaikka meidän lapset ovat aika hyviä syömään, ja reippaita maistajia, tulee meilläkin joskus tilanteita että he eivät haluaisi syödä jotain. Yksi heidän makuhermojaan ärsyttävä ruoka-aine tällä hetkellä on kesäkurpitsa, josta taas itse tykkään kovasti. Mä en halua pakottaa lapsia syömään jotain sellaista josta he eivät oikeasti tykkää yhtään, varsinkaan kun sellaisia ruoka-aineita ei ole kovin montaa. Mutta olen yrittänyt kokeilla tapoja, joilla heidätkin saisi tykkäämään vaikka nyt siitä kesäkurpitsasta.

Meidän kaikkien lemppariruokaa on ihan perus jauhelihakastike ja pasta. Jauhelihakastiketta saa helposti tehtyä ison satsin josta riittää useammallekin päivälle, kun lisää vihanneksia sekaan. Aikaisemmin ollaan aina raastettu porkkanat, ja pilkottu kesäkurpitsat sekaan, mutta viimeksi raastoin myös kesäkurpitsan. Hienojakoinen raaste toi makua, rakennetta ja määrää lisää, mutta upposi helposti myös lapsille. Tuskinpa he edes huomasivat sitä kastikkeen seasta, kun oli niin pientä. Eli jos teillä on joskus sellaisia ongelmia ettei vihannekset uppoa, niin etenkin jauheliharuokien kanssa suosittelen kokeilemaan raastamista. Raaste sekoittuu jauhelihaan niin hyvin että sitä ei huomaa ellei sitten ole tosi tarkka.

Jauhelihakastike 

400g naudan jauhelihaa

3-4 isoa porkkanaa

1 keskikokoinen kesäkurpitsa

1-2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

1 prk tomaattipyreetä

1 prk tomaattimurskaa (Lidl tai Mutti)

75g Grana Padanoa tai Parmiggiano Reggianoa

1 tl paprikamaustetta

 Reilusti välimeren yrttisekoitusta

Reilusti mustapippuria

Suolaa oman maun mukaan

300g pastaa

Laita pastavesi kiehumaan. Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet pieneksi. Pese ja kuori porkkanat, ja pese kesäkurpitsa. Raasta porkkanat ja kesäkurpitsat hienojakoiseksi raasteeksi. Ruskista jauheliha pannulla, lisää sekaan sipulit. Kuullota hetki, ja lisää porkkana-kesäkurpitsaraaste sekaan, sekoita hyvin. Keitä pasta ohjeen mukaan. Lisää jauheliha-vihannespannulle tomaattipyre ja tomaattimurska, sekä pieni loraus vettä. Sekoita hyvin. Raasta sekaan juusto, ja lisää mausteet. Säästä vähän juustoa tarjoiltavaksi pöydästä annoksen kanssa. Keittele kastiketta hetki ja tarjoile pastan ja juuston kanssa. Nam!


8 Responses to “Naperoiden suosikkikastike”

 1. Namehisa sanoo:

  Hassua kuinka tuo kesäkurpitsa kirvoittaa mielipiteitä 😀 Ite vihasin sitä lapsena, ja pikkusiskonikaan eivät sitä suostu syömään, ja ilmeisesti se on jokin yleinen inhokki lapsilla. Tosi mielenkiintoinen resepti, kiitos tästä! Muutakin kesäkurpitsasta kuin vain sitä perinteistä kesäkurpitsalasagnea 🙂

 2. Annina sanoo:

  Meilläkin pojan naama meni mutruun kesäkurpitsasta, vaikka eihän se ole mitään voimakkaan makuistakaan. Mutta pienemmäksi pilkkominen kyllä auttaa tai juurikin raastaminen 🙂

 3. st.brigitten sanoo:

  Meillä lapset rakastaa kesäkurpitsasta tehtyä ”nuudelia”, Kokeilkaa sitä 🙂 reseptejä löytyy Googlesta monenlaisia 🙂 meillä ainakin lapset luuli ekalla kerralla sitä ihan tavalliseksi nuudeliksi, hahah

 4. Julia sanoo:

  Mulla oli pitkään hirveä kammo kesäkurpitsaa kohtaan enkä muuten ole todellakaan nirso. Tiedostan kyllä tarkalleen mistä kammoni on peräisin: yläasteeni kasvisruokalinjaston ruuista suurinosa sisälsi tätä ”herkkua”. Parhaimmillaan sitä oli ensin salaatissa ja seuraavaksi pääruuassakin ihanasti ”höystettynä” tai ns. räkäkastikkeessa. Eli toisinsanoen se tapa millä kesäkurpitsaa on tuolloin ruuaksi käsitelty on ollut jotain aivan kuvottavaa. Vasta nyt myöhemmin olen päässyt kammostani eroon, koska olen ymmärtänyt että siitä on mahdollista valmistaa myös hyvänmakuisia ruokia 😀 Näistä esimerkkeinä kesäkurpitsa marinoituna grillissä tai täytettynä uunissa. Myös esimerkiksi thaimaalaisissa ruuissa törmää usein kesäkurpitsaan tai munakoisoon. Mun mielestä sulla on hyvä taktiikka: usemmiten itse ruoka-aine ei ole pahaa, se vain täytyy osata valmistaa maistuvaksi.

  Ps. Olisin tiedostellut sinulta mitä tykkäät kasvisruuista? Tuntuu usein että lapsiperheet elävät kanakastikkeella ja jauhelihasta tehdyillä ruuilla. Suosittelen kokeilemaan ton boksin ulkopuolelta ja kokeilla vaikkapa tummaa soijarouhetta jauhelihan tilalla esim. kastikkeessa. Netissä on ohjeita ja väitän että esim. lasagnessa ei voi edes huomata ettei se olisi oikeaa lihaa. Soijapaketti maksaa nimittäin saman verran kuin 400g jauheliha, mutta se riittää hurjan moneksi kerraksi eikä pilaannu.

  Mukavaa syksyä sinulle Iina 🙂

 5. veramarika sanoo:

  Huomasin, et Julia-nimimerkki suositteli soijarouhetta. Haluun vaa sanoo et kannattaa maistaa varovasti, se on aika allergisoivaa. Mulle tuli iha yllätyksenä oma allergia, ei olis tullu mieleenkään! Ja loppuun, kiitos reseptistä. Kuinka monelle tästä riittää?

 6. Emma sanoo:

  Heips ei sinänsä liity ko postaukseen, mut oon tilaamassa sitä vaaleaa Sheinsiden takkia joka sullakin on ja aattelin kysästä mikä koko sulla on takista? 🙂

 7. Elina sanoo:

  Kiitos, Julia vinkistä koskien tuota tummaa soijarouhetta. Kuluneella viikolla vellonut teurastamokohu sai ainakin minussa aikaan sen että aloin todella miettiä, haluanko omilla päivittäisillä ruokavalinnoillani tukea sellaisia käytäntöjä, mitä teurastamovideoilta näkyy. Ymmärrän toki suurten eläinten olevan vaikeita käsitellä, mutta videoilla näkyvä väkivalta oli todella kuvottavaa katseltavaa.

  Hyvän, terveellisen ja monipuolisen kasvisruoan tekeminen on vain omasta tietämyksestä ja viitseliäisyydestä kiinni. En kuitenkaan halua ryhtyä kokonaan kasvissyöjäksi, joten ajattelinkin kysyä, miten voisi parhaiten varmistua ostamansa lihan eettisyydestä? Onko luomulihalla jotakin tiukempia säädöksiä myös eläimen teurastuksen suhteen?

  Sori Iina, sain sun kivan jauhelihakastikepostauksen kääntymään keskusteluksi teurastuksesta. 😀 Jauhelihaa on minullakin jääkaapissa huomista varten, pitäisikin koittaa tuota porkkanaraastetta sekaan. Kiitos vielä ihanasta blogista, tätä on ilo lukea!

 8. Kookoo sanoo:

  Tämä oli hyvää arkiruokaa! Tein kastikkeen ilman juustoa ja hassua että mielestäni kesäkurpitsa maistui hyvällä tavalla juustomaiselta suussa. Välillä pakko yrittää kokeilla uusia reseptejä. 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.