Kirjeet pukille

12.11.2015

Tehtiin tänään jotain kivaa, tai oikeastaan ei vaan kivaa vaan ihan huippuhauskaa! Nimittäin kirjoitettiin kirjeet joulupukille, jotka huomenna laitetaan sitten postiin ja matkaamaan kohti Korvatunturia. Molemmat tytöt osallistuivat innoissaan, ja piirsivät vielä kuvia kirjeisiin mukaan. Zelda saneli kirjeensä minulle, ja Tiara kirjoitti oman kirjeensä alusta loppuun asti ihan itse.

Mulle tämä kirjeiden kirjoittaminen on tärkeä traditio jonka haluan tehdä yhdessä tyttöjen kanssa joka vuosi. Ei siksi että tytöt voisivat pyytää mahdollisimman paljon, vaan siksi että kirjeen kirjoittaminen on heille hyvä hetki myös miettiä kulunutta vuotta ja omaa itseään. Vaikka tekstiä ei kirjeeseen (ainakaan vielä) niin paljoa tulekaan, niin keskustelu kirjeen tekemisen aikana kävi vilkkaana ja heille tuli mieleen vaikka ja mitä. Juteltiin paljon siitä miten toisia ihmisiä kohdellaan, ja etenkin siitä miten tytöt käyttäytyvät toisiaan kohtaan.

Tiaran kirje kuului näin:

”Rakas Joulupukki,

Olen ollut hyväkäytöksinen, mutta en ihan aina. Vähän olen riidellyt Zeldan kanssa jostain tavarasta. Mutta Zelda on silti rakas, ja sen kanssa on kiva leikkiä. Tänä vuonna toivoisin lahjaksi:

– My Little Pony Equestria Girls Rainbow Rocks koulu

– My Little Ponyja

– Semmoisia Bratzeja jotka osaa ottaa ihan oikeesti selfien

– Ehkä semmoinen peli missä kameli sylkäisee jotain mutta mä en tiedä mitä se sylkäisee

– Ja uusi bassokitara, lasten semmonen

– Uusi kiva satukirja joka kertoo velhosta joka tekee koirasta sammakon.

– Ei muuta.

– Ja uusia tusseja koska ne on vähän hukassa ja kuivunut.

KIITOS Joulupukki ja terveisiä Tiaralta.”

Zeldan kirje kuului näin:

”Rakas joulupukki, Ei oo vielä joulu näyttää ihan siltä että on punaiset posket. Olen ollut kiltti, mutta vähän en koska siksi. Teen sulle oman kortin sinne Korvatunturille. Toivoisin:

– Sylvanian Families -talon ja niitä ukkeleita ja sinun vanhan auton

– Oman ison Minionin

– Minionin leikkaus -pelin (Operation -pelin minionversio)

– Nooo apinan tai apinoita

– Myös vauva-apinan ja toisen vauva-apinan

– Ja toisen vauva-apinan

Minä tykkään enemmän rummusta. Ja haluaisin  kyllä Tiaran omalle tanssitunnille, mutta se on Tiaran oma niin enhän mä voi mennä sinne. Mut haluaisin vielä palloja!

Minä tykkään joulupukista ja minun masu murisee. Heippa!

Toivoo Zelda”

Ollaan selattu jo pari viikkoa yhdessä tyttöjen kanssa lelukuvastoja ja bongattu kivoja leluja. Silti niitä varsinaisia toiveita ei heiltä tullut ainakaan mun mielestä hirveän paljoa, ja kummatkin myös tietävät sen että eivät välttämättä saa kaikkia toivomiaan leluja ja heille se on ihan ok. Luulen että jos kummatkin saavat edes yhden toivomansa lahjan niin ovat aika innoissaan. Mua ei kauheasti yllättänyt nämä poni- ja miniontoiveet, mutta muutama villi kortti sieltä kyllä löytyi. Jos kukaan tietää mistä saa pelejä joissa kameli sylkäisee jotain, niin kertokaa ihmeessä! Ja mistä mä löydän apinavauvoja?

Peleistä mä olen ainakin ihan intona, tai siis joululomalla on hauskaa pelata yhdessä koko porukalla kaikkea. Toki siinä on se että pelien pienet osaset menevät helposti hukkaan kun lapset itse alkavat itsenäisesti pelaamaan, terveisin viime joulun peleistä kaikki nappulat hukassa.

Aijaijai, nyt alkaa tulla kyllä niin niin joulufiilikset, mikä varmasti näkyy myös täällä blogin puolella lisääntyvinä joulujuttuina. Eihän jouluaattoonkaan ole enää kuin kuukausi ja puolitoista viikkoa päälle. Se ei ole paljoa ja menee varmasti nopeasti! Ihanaa torstai-iltaa kaikille <3


43 Responses to “Kirjeet pukille”

 1. emmi sanoo:

  Vau kun Tiara osaa kirjoittaa hienosti! 🙂 ihanat kirjeet tytöt tehnyt. Mua kiinnostais vielä et mihin te nää kirjeet laitoitte, tai siis miten ”toimititte joulupukille”? 😀 Itse vein oman kirjeeni aina rivitalomme päädyssä olevaan kahden tiilen väliseen pieneen koloon, josta ”tonttu” kävi sit sen hakemassa. Nyt oman lapsen kanssa asutaan kerrostalossa, niin on yrittänyt miettiä hyvää paikkaa mihin kirjeen voisi laittaa tontuille haettavaksi, mutta ei oo vielä tullu mitään ideoita 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitoksia <3 On ne kyllä! Mä ajattelin että laitetaan postissa tyttöjen kummitädille Rovaniemelle joka "asuu pukin naapurissa ja käy viemässä ne sinne pajakylään" 😀 <3 Mut voihan ne viedä postiin vaikka ei ketään siellä asuiskaan, ja sit laittaa osoitteeksi että joulupukki ja Korvatunturi! 😀

  • Sinna sanoo:

   Me asuttiin pienenä kerrostalossa ja laitettiin ne aina parvekkeelle, tai sit sinne tuuletusikkunan väliin 🙂 sieltä tonttu näki ne. Tiedäks siis sen ikkunaosan joka avataan? Jos ei oo parveketta:) ite oon ainaki ilonen et äiti on säästäny ne, eikä oikeesti lähettäny mihkää että ne säästy:)

  • Lukija sanoo:

   Meillä niitä pidettiin jääkaapin ovessa, josta tonttu ne sitten hipsi yön aikana hakemaan. Usein saatiin odottaa jopa viikko, koska ”maailmassa on niin monta lasta, kun meidän naapurissakin on jo näin monta!” 🙂 se kutkuttava fiilis oli ikimuistoinen, kun kirjeet oli viimein haettu!

   Mutta mun äitini isä joskus huijasi äitin veljen heittämään kirjeet roskikseen ulkona 🙁 sanoi että sieltä ne tontut ne hakee jos on hakeakseen, samaan paikkaan päätyvät kuitenkin…
   Tosin saman miehen huumorintaju on muutenkin outo. Äitini toivoi saavansa sähköpianon enemmän kuin mitään, kun eno toivoi isoa mankkaa. Vaari sitten osti enolle sähköpianon ja äidille mankan. Temppu olis voinut toimia vanhemmille lapsille, mutta kyllä sitä kouluikäsenä mielensä niin pahotti 🙁

 2. Heidi sanoo:

  Vau miten hyvin Tiara osaa kirjoittaa!! Oon ollu päiväkodissa töissä ja siellä ei monet 5-vuotiaat lapset osanneet kirjoittaa kun oman nimensä, jos sitäkään 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tiara on tosi kiinnostunut kirjaimista, ollut aina 😀 😀 Tää on kyl uutta et on nyt oppinut jättämään välit sanojen väliin ja sit kirjottamaan vähän pienemmin eikä niin että mahtuu kaksi sanaa per A4-paperi 😀

   • Löpö sanoo:

    Mutta toi on tosi hienosti, että osaa ihan itsenäisesti kirjoittaa noin pitkän kirjeen. Oppiko Tiara ensin lukemaan vai kirjoittamaan? Tosi taitavaa. Mun kuusivuotias pystyis kirjoittamaan tollasen ehkä saneltuna (siis ei edes tavuttain, mutta niin, että luettelen kirjaimet), mutta tuskin jaksais.:D

 3. rk sanoo:

  Kamelipeli löytyy BR:lta, kummityttö sai sen synttärilahjaksi ja jestas et on pelanneet paljon

  http://m.hintaseuranta.fi/product/3841857

 4. Pia sanoo:

  Mahtaa olla spitting camel peli nyt tytöllä hakusessa, br-leluista ainaski löytyy 🙂

 5. Laura sanoo:

  Ihania kirjeitä! Sylvanian familiesilta löytyy apinaperhe; vanhemmat ja kaksi ”vauvaa”

 6. Laura sanoo:

  Voi miten ihanat kirjeet. :’) Mullekin oli lapsena hirmu tärkeetä saada kirjoittaa pukille kirje (joka jätettiin parvekkeelle, jotta tontut voivat sen sitten yöllä hakea ;)).

  Oikein mukavaa joulunodotusta teidän koko perheelle!

 7. Mmaaauuu sanoo:

  Lähettäkää vaan joulupukille! 🙂

  Joulupukki
  Joulupukin Pääposti
  96930 NAPAPIIRI

  T. Postin täti

 8. Minä sanoo:

  Voi ei, aivan ihanat kirjeet, varsinkin tiaran!:3 Meillä on pienenä äiti laittanut piiloon meidän kirjeet ja niitä on ollut isompana sitten todella kiva katsoa kyllä ja nauraa mitä kaikkea sinne on kirjoittanut! 😀

 9. Mirkku sanoo:

  Osaakp tiara jo lukea kun osaa kirjoittaa,vai oletko sanellut kirjaimet hänelle? On kyllä reipas tyttö 🙂

 10. Emery sanoo:

  Silloin joskus 15 v. sitten kun olin alle kouluikäinen niin oli sellainen apinapehmosarja, oli isompaa apinaa ja pikkuapinaa ja niille kaikkia vaatteita ja ties mitä:D Vähän niinku vauvanukkeja, mut apinoita. Ei kyllä mitään muistikuvaa että mikä sarjan nimi oli, saati hajua että myydäänkö niitä vielä. Tuli vaan mieleen, kun mulla ko. apina oli ehdoton lempparilelu ja toinen on niin fiilareissa apinoista. 😀

 11. Jelena sanoo:

  Ihanat kirjeet tytöillä! 🙂

  Mun on kanssa ihan pakko kehua, miten hyvin Tiara osaa jo kirjottaa! Sujuuko lukeminen jo vai onko pelkästään kirjottaminen se juttu tällä hetkellä? Mites ruotsin kieli sujuu? Osaako Tiara kirjottaa myös ruotsiksi vai onko kirjottaminen vielä sen verran hankalaa, että kirjoittaa ainoastaan yhdellä kielellä?

  Zelda taitaa olla aika apina-fani, kun noin paljon apinoita ja apina-vauvoja toivoo lahjaksi! Ihan mielettömän söpöö.

 12. Amanda sanoo:

  Voi kun ihanat kirjeet! Muistan itse oppineeni lukemaan 5 vuotiaana mutta en noin hyvin osannut vielä kirjoittaa. Osasiko Tiara itse kirjoittaa jopa tuon ”hyväkäytöksinen” sanan?
  Huh! Ihania tyttöjä ja hyvää joulun odotusta koko porukalle:)

  • Deus sanoo:

   Noin puolet lapsista oppii lukemaan ennen kouluikää, suurin osa niistä 4-6 -vuotiaana. Enkä kyllä uskoisi tätä nelivuotiaan itse kirjoittamaksi, ellen olisi lukenut, että näin on. Hän on osannut kirjoittaa kaikki lauseet, yhdyssanat ja vierasperäisetsanat aivan oikein. En voi lakata hämmästelemästä sitä, kuinka taitava hän on. Varmasti Tiara osaa jo lukeakin, kun kirjottaakin noin hienosti. Näin ekaluokkalaisen kirjoittaman joululahjatoivekirjeen, jossa oli kirjoitettu mailitleponi. 😀

 13. Krista sanoo:

  Voi miten ihanat kirjeet, ja ihana kirjoitus! Meilläkin 7-vuotias vielä uskoo täysin ja illalla juuri pohti kun ei ole vielä ehtinyt pukille kirjoittaa:) meilläkin se tehdään yhdessä ja tänä vuonna myös 2-vuotias varmasti haluaa ”kirjoittaa” omansa. Ihanaa talven ja joulun odotusta, terveiset tytöille ja ihania tanssitunteja Tiaralle! Blogiasi on kiva seurailla, kiitos 🙂

 14. rosa sanoo:

  Ihana toi Zeldan kirje!! 🙂

 15. Tiina sanoo:

  Voi että, mulla olis vaikka kuinka apinoita, vauvoja ja aikuisia, mistä pitäis päästä eroon eikä niitä viitsi koiran leluiksi antaa… Zelda, I feel you, koska apinat on <3

 16. Kata sanoo:

  Ai että nää teiän tyttöjen jutut on aina niin liikuttavia :)! Oon vähän huono aina kommentoimaa, kun en millään koskaan muista ettiä vastauksia postauksista ja keskustelu jää kovin lyhyeeks :)! Tykkään kauheesti lapsista ja olin töissä päiväkodissa ennen kun alotin nää terkkarin opinnot 🙂 oli niin hauskaa kuunnella mitä lapset juttelee keskenään 😀

 17. Vape sanoo:

  Tipan kirjees ei tyylii edes yhtää kirjoitusvirhettä ja kaikki englanninkielisetki sanat ihan oikein. Ei varmaa edes moni koululainen osais kirjottaa itsenäisesti noin hyvin.

  • Elina sanoo:

   Oisko kuitenkin hieman autettu kirjoittamisessa, lueteltu kirjaimia tai kirjoitettu malli. En jaksa uskoa, että kukaan neljävuotias osaisi TÄYSIN itsenäisesti kirjoittaa ilman yhtäkään virhettä, ja vielä englanninkielisiä sanoja 😉 Mutta hienoa työtä joka tapauksessa!

   • Kröhömm sanoo:

    Tuolla kyllä kerrotaan, että hän on kirjoittanut alusta loppuun täysin itse, mikä varmasti tarkoittaa, että hän on niin tehnyt. Jos kirje olisi kirjoitettu kirjaimia luettelemalla tai mallista niin ei kukaan väitä lapsen kirjoittavan alusta loppuun täysin itse. Hyväksy se, että Tipa on poikkeuksellisen taitava!

   • Pinja sanoo:

    Ei ole autettu, siinä lukee, että alusta loppuun täysin itse eli on sekä keksinyt että kirjoittanut. Taitava tyttö todellakin. 🙂

 18. Nimetön sanoo:

  Pakko kyllä sanoa, että onpa lahjakas lapsi! En varmaan itsekään osaisi tosta vain kirjoittaa tota My Little Pony- juttua kokonaan oikein.:D Opin 5-vuotiaana lukemaan ja kirjoittamaan samalla, kun sisko meni ekalle luokalle.. halu oppia oli niin kova. Onneksi on niiltä ajoilta päiväkirja 🙂 Tosin täytyy myöntää, että englanniksi en olisi varmaankaan osannut kirjoittaa, enkä myöskään yhdyssanoja.

 19. Sara sanoo:

  Ihanat kirjeet! Tykkään tosi paljon tuosta ideasta miettiä myös kulunutta vuotta ja sitä millainen on ollut! 🙂 Teidän lapset on kyllä juttuinensa ihan supertyyppejä. Zelda varsinkin heittää niin huikeita hyvänmielenjuttuja että ne puree muhun ihan huolella. Esimerkiksi tuo lahjatoive ”sinun vanhan auton” ja lopetus ”Minä tykkään joulupukista ja minun masu murisee. Heippa!”

  Ihanaa joulunodotusta teille ja toivottavasti löytyy kamelinsylkypeli, kuulostaa nimittäin melko mielenkiintoiselta! Ü

 20. Anni sanoo:

  Oi, osaako Tiara jo kirjottaa ite? : o Vau! : )

 21. Emma sanoo:

  Siis apua, pakko kommentoida ihan vaan siksi, et nauroin ääneen noille listan viimeisille apinavauvoille. Emmääkestä

 22. Ella sanoo:

  Ihania kirjeitä. Pelithän on aina muoveissa, niin sopikaa että avaatte ne vasta seur päivänä rauhassa sitten kun niillä oikeasti pelataan. Muutenkin olen huomannut, että tärkeintä saada joku heti valmis leikkiin valmis lahja. Yleensä aina pitää asentaa pattereita, irrottaa muovinipsuja, koota rattaat tms, joten viime jouluna puinen pizza oli tytön ainoa heti valmis ja sekin sitten kelpasi.

 23. Ella sanoo:

  Miten mä luin väärin, että palat katosi jo jouluna…. Eli huono kommentti 🙂 meillä kyllä napit pysyy noilla ok tallessa keskenään, kun saa ottaa vain yhden pelin kerrallaan ja se vietävä paikalleen ennen uutta. Toki meillä vähän vanhempia nuo lapset

 24. Jane sanoo:

  En kestä noita Zeldan juttuja :’D<3 Ihan mahtavia! "koska siksi" 😀 Hieno kirje Tiaralla 🙂 Ja nam nuo rocky roadit..

 25. Huhhuh miten hienosti noin pieni tyttönen kirjoittaa!! Ihan kaiken sai selvää 😮

  Zeldan kirje sai nauramaan vedet silmissä, hassu pieni <3

  Meidän pojan suurimmat toiveet on iiiiiso lentokone (ilmeisesti se oikea versio, mutta josko tyytyisi brion lentsikkaan 😀 ) ja ´´kotileikki kone`` mä veikkaan et meinaa leikkivatkainta tms. :'D

  Mä muistan kuinka mä pienenä toivoin joulupukilta koiran- ja kissanpentuja, pikkusiskoa, pikkuveljeä, paljon vauvoja.... Lista oli arvatenkin ihan hemmetin pitkä, mutta niitä toteutettavissa olevia ei sit tainnutkaa olla ihan niin paljoo 😀

 26. Ilkeitä juoruja sanoo:

  Olen lukenut muutamasta paikasta tästä Tiaran kirjeestä ja ihmiset ovat epäilleet, että Tipa ei olis kirjoittanut tätä itse. Mutta eikö olekin niin, kuten tuolla sanotaan, että hän on kirjoittanut sen alusta loppuun itsenäisesti, eikä esimerkiksi mallista tai saneltuna?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ei voi muuta sanoa kuin että huh 😀 Oikeastiko ihmiset käyttää aikaa siihen että pohdiskelevat että onko jonkun lapsi kirjoittanut kirjeen joulupukille itsenäisesti vai avustettuna mutta itse! Tekstissä siis käytän sanaa ”itse”, kirjoittanut alusta loppuun asti itse. Minä en siis ole kirjoittanut sitä, eikä kukaan muukaan kuin hän. Mutta kyseessä on kuitenkin 4-vuotias, että totta hitsissä olen auttanut sanelemalla vaikeita sanoja, ja jos hän on kysynyt apua johonkin yhdyssanaan tms! 🙂 En ole vaan ehtinyt vastaamaan näihin kaikkiin kommentteihin, kun niitä on niin paljon ja ihmiset on ihan itse lähteneet näitä asioita pohdiskelemaan ja mietiskelemään. Ehkä olisin voinut taas vääntää rautalangasta, se on hassua kun sitä aina itse unohtaa miten ihmiset takertuvat yksittäisiin sanoihin, itse näkee vain kirjoittamansa kokonaisuuden. 🙂

   • En haluaisi kertoa, mutta Leena sanoo:

    Hei,

    yritän kirjoittaa mahdollisimman aseentettomasti, koska sellainen ehdottomasti olen. 🙂

    Päädyin lukemaan tätä erään ystäväni kysymyksen kautta. Olen ammatiltani lastentarhan- ja luokanopettaja, kotona on kouluikäisiä (ja pienempiä) lapsia. Mainittakoon vielä, että olen totaalisen ulkona tästä blogigenrestä. 😀

    Olkoonkin, että tämä on vain yksi pieni osa kirjoitustasi, mutta ymmärrän hyvin, että ihmisiä kiinnostaa/ihmetetyttää nelivuotiaan selvästi taitavan lapsen kirjoitus- (ja luku)taito. Jäin itsekin tätä miettimään. Mahdotonta ei toki ole, että lapsi kirjoittaa itse(näisesti) noin taitavasti, mutta varmasti hyvin, hyvin harvinaista. Pääsääntöisesti ekaluokalle tulevien lukutaidon omaavien kirjoitustaito on hyvin vaihteleva. Sanoisin, että syksyn alussa raapustus ”koira istuu ulkona” on jo aivan kiitettävä suoritus. 🙂 Lausetaju harvoin syntyy ilman opastusta ja kaksoiskonsonantit, diftongit ja yhdyssanat vaativat pääsääntöisesti paljon harjoitusta.
    Oletkin kertonut, että autoit tytärtäsi vaikeimmissa sanoissa. Tietenkin, kuka vanhempi nyt näin ei tekisi. 🙂 Jäin vaan miettimään, että onko taitava tyttäresi oikeasti mahtanut kirjoittaa tämän pääsääntöisesti ilman mallia/kirjainten luettelua vai juuri näissä asioissa avustettuna? Että oletteko olleet pöydän ääressä ja tyttäresi on kirjoittanut pääsääntöisesti itse, kysyen välillä: ”Äiti, miten kirjoitetaan My Little Pony?”, mutta jatkanut sitten taas itse kysyen apua vasta seuraavan vaikeamman sanan kohdalla. Vai oletteko mahdollisesti edenneet yhdessä tyyppisesti, että olet näyttänyt/luetellut kirjaimia tai tavuja ja kertonut pisteet ja yksityiskohtaisemmin vaikeammat sanat? Jos nimittäin on niin, että tyttäresi on kääntynyt puoleesi vain noiden muutamien vaikeimpien sanojen kohdalla ja muuten saanut paikalleen pisteet, sanavälit ja kaikki kirjaimet niin luokittelen tämän todella taitavaksi ihmeeksi. (Ja teen näin siinäkin tapauksessa, että olette kirjoittaneet kirjeen yhteistyöllä, mutta tyttäresi on tehnyt sen alusta loppuun itse.:)

    Anteeksi jos kysymykseni loukkasi tai tuntui jankkaukselta. Sanotaanko, että tämä kiinnostaa minua vaikka ammatillisessa mielessä.

    Kiitos vastauksestasi jo etukäteen ja oikein hyvää joulunodotusta!

 27. väinö sanoo:

  Hei! Olen väinö ja haluisin joululahjaksi ps4 ja nhl16 ja kaksi ohjainta t:Väinö

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.