Miten kävi lääkärissä

03.06.2016

Meillä oli tänään viimeinkin esikoisen lääkäriaika, jossa juteltiin mahdollisesta maitoallergiasta, laktoosi-intoleranssista ja keliakiasta, ja jonka jälkeen otettiin keliakia- ja laktoosi-intoleranssikokeet. Lääkäri oli maailman mukavin ja kuunteli meitä ja otti tosissaan kyllä kaiken, mutta pakko kai lääkäreiden on aina kyseenalaistaa myös vanhempia. Se tuntuu vaan niin hassulta, että vaikka itse tasan tietää että kyse ei ole ollut noroviruksesta tai muusta vatsapöpöstä kun oireet olivat niin erilaiset (+ meillä oli juuri ollut vatsapöpö viikkoa aiemmin), niin lääkäreille saa sanoa sitä monta monta kertaa ennen kuin he siirtyvät miettimään että mikähän se sitten olisi voinut olla. Mutta tosiaan kun tämä vatsatautipohdiskelu oli käyty läpi, niin päästiin juttelemaan ihan oikeasti näistä jutuista ja lisäksi lääkäri tutki neidin perusteellisesti ja totesi että tällä hetkellä vointi on aivan loistava, hän kasvaa todella hyvin omalla käyrällään ja vatsa oli täysin normaali.

Eli selkeästi tämä ruokavalio on auttanut. Nyt saatiin ohjeeksi palauttaa laktoosittomat tuotteet ruokavalioon kunhan ollaan seurattu vielä viikko ilman gluteenia ja kaikkia maitotuotteita. Sitten seurataan niitä viikko-pari tuleeko oireita, ja jos ei, niin toki voidaan jatkaa niiden laktoosittomien tuotteiden käyttöä. Sen jälkeen palautetaan gluteeni hiljalleen, ja seurataan tuleeko siitä oireita. Toki jos testeissä näkyy selkeästi keliakia, tai laktoosi-intoleranssin mahdollisuus (siitä ei voi saada 100% varmistusta), niin silloin mietitään uudelleen. Maitoallergiaa ei lääkärin mukaan voi testata millään yksittäisellä kokeella, vaan tämä altistaminen on ainoa luotettava tapa sitä testata.

Se ajatuskin siitä että raukka voisi saada uudelleen ne kauheat oireet on ihan hirveä, ja tuntuu kyllä hullulta että vielä 2010-luvulla ei ole löydetty tapaa testata allergiaa muuten kuin pakottamalla pieni lapsi kärsimään kivuista ja pahoinvoinnista. Toki mä nyt olen vain tällainen tavallinen perheenäiti että en varmasti ymmärrä mitään siitä miten hankalaa se allergian löytäminen jostain testinäytteestä olisi, mutta tuntuu vaan kauhealta ettei ole mitään muuta keinoa. Onneksi saadaan vielä viikko mennä näin, ja sitten todella varovasti kokeillaan laktoosittomia juttuja.

*Haalari saatu Polarn O. Pyretiltä.

Tottakai mä toivon että se olisikin ollut vaikka sitä vatsatautia, eikä olisikaan mitään allergiaa millekään, mutta epätodennäköiseltä se tuntuu. Muutos entiseen on niin selkeä tällä nykyruokavaliolla. Toivotaan parasta kuitenkin, ja katsotaan miten tämä tästä etenee. Onneksi Tipa on niin reipas ja ottanut tämän oikein hienosti, ja tänäänkin oli lääkärissä niin reipas ja höpötteli lääkärille vaikka mitä, eikä säikähtänyt edes verikoetta kun mä näytin samalla hassuja kuvia puhelimesta. Hienon nallepuh-tarrankin sai palkkioksi ja se pääsi kunniapaikalle hänen päiväkirjaansa.

Mitäs muuta meille kuuluu kuin päivitystä allergiatilanteeseen? Mä olin tosiaan siellä Startup-tapahtumassa Kaapelitehtaalla sekä eilen että tänään lääkärin jälkeen. Ollaan nautittu helteestä aina iltaisin sen minkä ollaan keretty, mutta mereen ei olla vielä uskaltauduttu uimaan. Mielessä kummittelee Stadikka, sinne on pakko päästä heti kun seuraava lämpöaalto tulee. Ja kyllä me vielä mereenkin mennään heti kun vesi vielä vähän lämpenee, niinkuin ollaan menty joka kesä.

Huomenna me kurvataan jo aamusta aikaisin Lahteen, sillä sain kutsun tulla tutustumaan Lahden kaupunkiin sekä tsekkaamaan YlexPop -konsertin. Otto ja tytöt tulevat mukaan ja meille tulee varmasti oikein mahtava päivä! Mä en ole koskaan käynyt Lahdessa muuten kuin ajanut läpi vaan, joten tosi kiva päästä tsekkaamaan ihan uusi kaupunki. Eikä ollenkaan haittaa nähdä Antti Tuiskua, Eveliinaa ja muita huippuartisteja esiintymässä siinä samalla. Jos olette YlexPoppiin tulossa niin tulkaa nykäisemään hihasta jos näette meitä siellä! Musta on aina niin mahtavaa päästä juttelemaan teidän lukijoiden kanssa ihan livenä, eikä tarvii pelätä että ois outoa sanoa moi, koska mä olen sellainen höpöttelijä ja tykkään siitä kun ihmiset moikkailee! Toivottavasti törmäillään!

Ja ihanaa viikonloppua kaikille <3


25 Responses to “Miten kävi lääkärissä”

 1. Avatar Ellinoora sanoo:

  Me käytiin keskiviikkona lasten kanssa aurinkolahden rannalla uimassa ja oli ihan suht koht lämmintä, että neljävuotias polski ja pitkään! Et ihan rohkeasti vaan.. meidän vajaa 2v. ei päässyt vielä pulikoimaan kun nukkui päiväunia juuri sopivasti.

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Hei jes! Pakko mennä kokeilemaan heti kun lämpenee uudelleen, nythän ne lupasivat että viilenee hetkeksi. :D Hyvä tietää! Kun viime kesänä oli vielä kesäkuun lopussakin ihan jääkylmää niin on tuntunut hassulta että vois olla jo nyt ihan lämmintä :D

 2. Avatar rilla sanoo:

  Eihän nyt vaan mene Tipan asiat täällä liian henkilökohtaiseksi, ymmärrän että kirjoitat lifestyle-perheblogia, mutta mun mielestä tässä on jo vähän liikaa infoa sun lapsen tilanteesta. Toivottavasti et joudu myöhemmin katumaan sitä, mitä olet tänne blogiisi kirjoitellut. Toki pikaista paranemista tytölle, toivottavasti selviää mikä masussa vaivaa.

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Ymmärrän tavallaan miksi olet tätä mieltä, mutta itse koen täysin eri tavalla. Kirjoitin tässä hyvin vähän nimenomaan tyttäreni tilanteesta, ja enemmän nimenomaan lääkärin sanomisista ja siitä miten keliakiaa tai maitoallergiaa yleisesti tutkitaan ja millaisia tunteita ja ajatuksia se herättää MINUSSA. Jos taas kirjoittaisin vaikka postauksen pelkästään siitä miten ja milloin hänen vatsansa toimii tai miten hän on käyttäytynyt lääkärissä tai mitä tahansa yksityiskohtaista nimenomaan hänestä, olisi se mun mielestä aivan liian henkilökohtaista, enkä niin ikinä tekisikään. Lisäksi koen myös että meidän kokemuksista voi olla jotain hyötyä muille samankaltaisessa tilanteessa oleville vanhemmille, ainakin edelliseen postaukseen tuli nimenomaan lukijoilta paljon hyödyllistä tietoa. :)

 3. Avatar T sanoo:

  Kuten jossain aiemmassakin kommentoinnissa mainitsin, niin oireet saattavat mennä myös ohi vaikka vuodessa kahdessa.
  Olen tosiaan itse ollut pienenä maidottomalla jonkin aikaa, sen jälkeen laktoosittomalla ja sitten taas vatsa kestänyt laktoosia. Kun taas murrosiässä oireet tulivat takaisin ja siirryin käyttämään laktoosittomia tuotteita. Nyt aikuisena vatsa ei oleihan niin herkkä, ellen syö paljon vaikka jäätelöä.

  En pidä hyvänä sitä, että ainakaan noin pienestä alkaen ilman selvää yhteyttä jätetään turhaan esimerkiksi laktoosi ja gluteeni pois kokonaan ruokavaliosta. Ymmärrän siis toki tämän oireiden selvittämisen, mutta silti kannattaa kokeilla niiden palauttamista ainakin jossain vaiheessa, jos siis esimerkiksi keliakiaa tms. ei selvästi löydy.

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Meillä on ihan selkeä suunnitelma siis tässä palauttaa ne ruokavalioon, kuten juuri kirjoitinkin. Ja lääkäreiden ohjeesta nimenomaan ”tuplavarmistetaan” eli ensin ollaan pari viikkoa ilman, ja sitten kokeillaan uudelleen, yksi mahdollinen allergisoiva tekijä kerrallaan takaisin ruokavalioon. En missään nimessä haluakaan jättää kaikkea pois turhan takia. :) Mullakin on pienenä ollut laktoosi-intoleranssi eikä nykyään ole mitään, eikä ollut enää ala-asteellakaan muistaakseni, eli tiedän että oireet voi mennä kyllä pois, onneksi! :)

 4. Avatar Sanna sanoo:

  Oletteko tehneet apteekista saatavaa keliakia-pikatestiä? Maksaa noin parikymppiä. Meidän 2,5-vuotiaan pojan keliakian se paljasti ja siitä osattiin heti lähteä lääkäriin hakemaan oikeat tutkimukset. Tietenkään siinä ei paljastu kaikkien keliakia, mutta aika suuren osan keliakian se paljastaa.

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Enpä ollut kuullutkaan ennen! Me nyt tosiaan käytiin tänään siinä testissä ihan lääkärissä, katsotaan mitä siitä paljastuu. Mutta onpa hyvä tietää että tällainen on! :)

   • Olen edelleen ihmeissäni lääkäreiden keliakiatietoudesta :( Keliakia on autoimmuunisairaus, joka voidaan todeta vain gastroskopialla. Pienikin aika gluteenittomuutta voi alkaa parantaa ohutsuolta, joloin tutkimuksessa saatu tulos voi olla väärä.

    Ensin voi tehdä apteekin keliakiatestin. Jos se on positiivinen, on kyseessä tilanne, että keliakia saattaa olla kyseessä. Testi ei ole lopullinen tieto!

    Tämän jälkeen otetaan veresta keliakian vasta-aineet. Jos ne ovat positiiviset, mennään gastroskopiaan eli tähystykseen, jota ennen EI saa olla käytössä gluteeniton ruokavalio 3kk-1v.

    Toivon sydämestäni, että gluteenittomuus ei pilaa diagnosointia nyt ja että Tipan oireet katoaa! <3

    Googleta meidän tilanne sanoilla Aavan keliakia.

    Mielelläni autan jos haluat kuulla lisää!

    • Avatar Hanna sanoo:

     Nykyään ei lapsilla keliakian diagnoosiin vaadita tuota gastroskopiaa, pelkkien vasta-aineiden positiivisuus riittää. Aikuisilta on toki hyvä varmistaa diagnoosi ja paraneminenkin koepaloilla.
     Ja tosiaan on totta, että ihan normaalin vatsataudinkin jälkeen voi kestää viikkoja vatsan toiminnan ja mikrobien normaalistumiseen. Ihan virusperäisetkin vatsataudit voi aiheuttaa muutamia viikkoja kestävän sekundaarisen laktoosi-intoleranssin, mikä korjaantuu siis kun suolen solut paranee ja alkavat taas erittää laktaasia.
     Sori pitkästä jaarittelusta, varmasti teilläkin lääkäri on ottanut nämä asiat huomioon ja haluaa vaan varmistaa ettei mitään vakavampaa ole taustalla. :)

     • Hei toinen Hanna, riittääkö tosiaan lääkärintodistuksen saamiseen pelkkä vasta-ainetesti? Todistushan tarvitaan päiväkotiin ja kouluun. Aikamoinen muutos parissa vuodessam jos näin on! Hyvä!

     • Avatar keliaakikon äiti sanoo:

      Ei ainakaan marraskuussa 2015 riittänyt pelkät verikokeet vaan tähystykseen oli mentävä. Kela ei myöskään myönnä vammaistukea ilman että tähystys on tehty jolloin diagnoosi on vasta 100% varma.

 5. Avatar Daisy sanoo:

  Toivottavasti tyttösi voi jo paremmin. Lääkäri sinänsä oli ihan oikeassa tosta vatsataudista, sillä noita vatsakramppeja saattaa tulla pitkään vielä vatsataudin jälkeenkin, meillekin sanoi noron jälkeen että maha saattaa olla herkkänä pitkään ja poijalle ei maistunut ruoka kunnolla viikkoon ja valitteli vatsakipua.
  Ootteko harkinnut että matka saattoi aiheuttaa sellasta mahakipujännitystä?
  Tsemppiä, ja toivottavasti ei löydy mitään ja pääsette jatkamaan elämää normaalisti :)

  • Avatar maijjaa sanoo:

   Joo ehdottomasti kannattaa muistaa, että stressi ja jännitys saattaa laukaista kivuliaita kramppeja! Mun vatsakivut on inhottavia, kun ei koskaan oikein löytynyt syytä. Ruisleipä on ehdoton ei, kaikkea muuta syön kohtuullisesti. Veikkaan, et itellä on ongelmana just stressivatsa, joka pahenee etenkin poissa kotona, kun ei pääse omaan vessaan. Toivotaan että teillä käy tuuri ja diagnoosi löytyy! :)

 6. Avatar V sanoo:

  Itse moniallergikkona voisin vähän kertoa kokemuksiani. Minulta löytyy valtava määrä allergioita ja saan hengenvaarallisia kohtauksiakin. Huolehdit tuossa siitä, että täytyy tuottaa lapselle kärsimystä ja onhan se tosi kurjaa, mutta allergiaperheen on ikävä kyllä totuttava siihen. Se on hurjaa, varsinkin noin pienen kohdalla kun haluaisi auttaa keinolla millä tahansa, mutta pitääkin vain tyytyä siihen, että on kädetön. Koen kuitenkin, että allergiat on antanut minulle kyvyn kestää ikäviäkin asioita ja pitää asenteen positiivisena.
  Tsemppiä teille ja toivottavasti oireet menevät ohi, allergiat on aina melkoisia mysteerejä!

 7. Avatar Elisabet sanoo:

  Voih, mekin painitaan samanlaisten asioiden kanssa. Meidän esikoisella on menossa maidoton kokeilu ja katsotaan auttaako. Jos ei, niin sitten tutkitaan muita juttuja. Tsemppiä teillekin näihin juttuihin!<3 Jospa nää asiat selviää ja sopivan ruokavalion avulla menee paremmin. :) Ja onpa vaan ihana ilme tuossa kuvassa Tiaralla, kun jätskillä herkuttelee! :D Oon niin iloinen, että meidänkin tytsy on nyt jäätelöä kuitenkin saanut, kun Oatlyn kaura-vesipohjaiset jäätelöt on hurjan hyviä!

 8. Avatar Laura sanoo:

  moi! tsemppiä teille ja myötätuntoisia haleja <3 ei oo helppo tilanne kellekään :(
  haluun kertoo "oman tarinani" mun allergioista. mulla alko allergiat ja atopia jo vauvana, olin tosi itkuinen ja iho ihan rikki koko ajan. mulla todettiin vaikee allergia, olin allerginen niin maidolle, viljoille (vain tattari ja hirssi sopi), kananmunalle, lähes kaikille hedelmille, marjoille, lihoille, eläimille.. Mun ruokavalio saatto olla välillä vaan maissi, possunliha ja mustikka. siihen aikaan ei siedätetty, se oli heti sitten että kaikki allergisoivat aineet pois. Allergioita kesti kuitenkin vaan muutaman vuoden, koska kolmevuotiaana ne alkoi häviämään. nyt pian 18vnä mulle käy kaikki muut paitsi muutamat hedelmät, niin hyvin allergia parantu. en tiiä mikä tässä oli pointti, mutta halusin vaan kertoo tän ettei mulla kestänyt allergiat kuin noin vähän aikaa. Atopia mulle jäi ja sen kans vielä kamppailen mutta oon niin onnellinen kun voin syödä (lähes) kaikkia nykyään! voimia teille, onpa Tiara ihanan reipas :) ja aivan ihania kesäkuvia <3 oon lukenut sun blogia jo monta vuotta mutta silti kommentoinut vaan pari hassua kertaa. Pitäis kommentoida useemmin kun tää on niin ihana :)

 9. Avatar A sanoo:

  Itellä on ollu vatsakipuja teinistä asti ja kaikissa kokeissa käyty mut mitään ei löytynyt niin diagnoosiksi ärtynyt suoli ja ainut hoito ruokavalion muutos. Kipulääkkeitä en käytä sillä ne vahingoittavat suolta vielä enemmän mutta koviinkin vatsakipuihin auttaa vehnätyyny! Eli mikrossa lämmitettävä tyyny joka asetetaan sit vatsalle kipeälle kohdalle ja se kyllä auttaa aika nopeaa :D Vatsakipuun tarkoitetut lääkkeet ei ikinä oikein auttanu mut kyllä tuo lämpöhoito on :) suosittelen lämpimästi hankkimaan semmosen Tipalle ku alotatte tuon testi viikon!

 10. Avatar pikkis sanoo:

  Miks ihmeessä menitte lääkäriin, kun teillä oli jo diagnoosi valmiina? En oo eläessäni tavannut lääkäriä, joka tykkäisi kun tullaan ovesta sisään ja ilmotetaan heti, mitä itse epäillään. Se on juuri sitä varpaille hyppimistä. Ei kaupan kassakaan pidä siitä, kun asiakas neuvoo miten joku asia pitäisi tehdä.

  Ymmärrän toki, että huoli on suuri, mutta ennemmin pitäisi kuvailla lääkärille ne oireet mitä on ollut, eikä vaan ilmottaa että ’meidän tyttärellä on joko maitoallergia tai keliakia’ Sulla ei kuitenkaan ole lääkärin tutkintoa, joten et voi olla aivan 110% varma, mistä asiassa on kyse.

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Tämä ”diagnoosi valmiina” oli kirjoitettu Lastenklinikalta myös edellisen käynnin epikriisiin ja sieltä pyydetty että varaamme lääkäriajan ja jatkamme oman terveyskeskuksen kanssa. :) Ei me ilmoitettukaan että hänellä on nyt jompikumpi näistä, vaan yhdessä pohdittiin mikä se voisi olla. Kylläpä nyt kuohuttaa tunteita tämä, huhhuh :D

   • Avatar Nimetön sanoo:

    Kyllä mä ainakin olen lääkärille aina epäilyni ilmaissut, eikä se ole koskaan lääkäreitä haitannut.
    Aika itseään täynnä oleva tyyppi täytyisi olla, joka loukkaantuisi siitä, että tuo julki huolensa ja epäilynsä.

 11. Avatar Sarkku K sanoo:

  Saattaa olla jo tuttu juttu, mutta Käypä Hoito-sivustolta kannattaa tutustua lasten allergioista kertovaan osioon. Avartaa varmasti ymmärrystä allergioiden syntymistä ja suosituksia kohtaan.

  Minusta ainakin juuri tämän tyyppiset postaukset on blogimaailman parhautta, eikä mielestäni kyseessä ole niin hlökohtainen asia, etteikö sitä voisi juuri vertaistuen ja -avun vuoksi blogissaan jakaa.

 12. Avatar Reetta sanoo:

  Hei!
  Ihan pakko kommentoida kun muistin, että mulla oli pienenä lapsena aivan samanlaista oirehdintaa kuin Tiaralla. Hirveät kouristavat mahakivut, maha aivan pallona ja huono olo. Minulla syyksi löytyi yllättäen liika ilma mahassa / suolistossa ja sain vaivaan lääkettä, joka pilkkoo ilmaa suolistossa. Ihan tabletti-lääke oli, mutta en muista nimeä. Tarkempaa syytä kipuiluihin ei löytynyt ja ne jäivätkin useaksi vuodeksi (20v) pois kunnes nyt taas lähemmäs 30 -vuotiaana mahani on alkanut kipuilla samalla tavalla ja itse epäilen, että vatsani on herkistynyt niinkin hassulle asialla kuin karkit. Sokerilakossa olemisen jälkeen vatsa ei taida enää sietää nameja. Toivottavasti teidän asia ratkeaa ja Tiara saa helpotuksen vaivoihin!

 13. Avatar sini sanoo:

  Minä muistan itse kuinka ala-aste ikäisenä noin kuukauden ajan kärsin ikävistä ja kivuliasta vatsa krampeista ja jouduin monta kertaa käymään ensiavussa ja kerran myös lastenlääkärillä keskussairaalassa. Syytä verikokeista, ulosteesta tai virtsakokeista ei löytynyt. Maitoa välttelin ja koskaan en maitoa en sellaisenaan ole juonutkaan juurikaan juonut. Syytä kipuihin ei koskaan löytynyt, eikä allergioita todettu. Yhdeksi syyksi lääkärit epäili vatsatautia, jonka olin sairastanut aiemmin ja jonka takia bakteerikanta suolistossa olisi mennyt niin sekaisin. Varmasti maitohappobakteerit olisi ollut hyväksi, mutta silloin niitä ei niin käytetty. Toivottavasti teillä selviää syy oireisiin tai oireet vaan katoaa, kuten itselläni sitten loppupeleissä kävi!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.