Luukku 5: Kauneimmat joululaulut

05.12.2016

Sain tänä vuonna suuren kunnian olla mukana Kauneimmat Joululaulut -kampanjan kasvona. Tämä ei ole mikään kaupallinen yhteistyökampanja, sillä palkkioksi osallistumisestani en saa rahaa tai mitään muutakaan aineellista. Sen sijaan saan hyvän mielen, ja tunteen siitä että saan olla osana jotain tärkeää, välittämässä tietoa ja mukana auttamassa ja tuottamassa hyvää mieltä. Ja se on mulle näin joulun aikaan ihan äärimmäisen tärkeää.

Kauneimmat Joululaulut on Suomen Lähetysseuran järjestämä, jo 44. kertaa tänä vuonna soiva koko kansan musiikkitapahtuma, ja seurakuntien jouluperinne, jonka tarkoituksena on vahvistaa yhteislauluperinnettä ja samalla kerätä rahaa avustustyöhön ja levittää lähimmäisenrakkauden sanomaa. Kauneimpia joululauluja lauletaan kaikissa Suomen evankelisluterilaisissa seurakunnissa ensimmäisestä adventista alkaen. Kauneimmat Joululaulut -yhteislaulutapahtuma on osallistujamäärältään ja konseptiltaan kansainvälisesti ainutlaatuinen kirkkojen jouluperinteiden joukossa, ja se on levinnyt Suomen seurakunnista myös moniin ulkosuomalaisten seurakuntiin. 

Kuva: Ari Vitikainen / Suomen Lähetysseura

Tänä vuonna Kauneimmat Joululaulut soivat unohdetuille lapsille. Maailmassa on miljoonia lapsia, jotka ovat orpoja tai elävät muuten vailla riittävää turvaa. Lähetysseura ohjaa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksista ja lahjoituksista saadut keräystulot kehitysmaiden lasten koulutukseen, lasten ja äitien terveydenhuoltoon sekä perheiden toimeentulomahdollisuuksien parantamiseen. Kirjoitin aiheesta artikkelin Kauneimpien Joululaulujen sivuille, ja sen voi käydä lukemassa täällä

Me ollaan menossa ensi sunnuntaina lasten kanssa laulamaan Kauneimmat Joululaulut-tilaisuuteen ja virittäytymään joulutunnelmaan. Tilaisuuksia järjestetään niin lapsille, perheille kuin aikuisillekin. Lauluvihkoista löytyvät kaikki suomalaisten rakastetuimmat joululaulut, myös ne ihanimmat mitä itsekin olen lapsena käynyt äidin kanssa laulamassa Temppeliaukion kirkossa, sekä tämän hetken suurin suosikki: Tulkoon joulu. Mulle Kauneimmat Joululaulut oli lapsuudessa ihana jouluperinne äidin kanssa, ja samaa perinnettä haluan jatkaa omienkin lasteni kanssa. Kauneimmat Joululaulut -sivuilta näet kaikki paikat joissa järjestetään laulutilaisuuksia.

Kuva: Ari Vitikainen / Suomen Lähetysseura

Kauneimmat Joululaulut -tapahtumissa voi lahjoittaa rahaa kolehtiin, jonka tuotto menee maailman unohdettujen lasten hyväksi. Jos tilaisuuteen ei pääse osallistumaan, rahaa voi lahjoittaa myös puhelimella tai netissä, tai liittymällä kuukausilahjoittajaksi. Jo viidellä eurolla voi auttaa, sillä nimittäin saa lisäravinteen aliravitulle lapselle. 20:lla eurolla saa turvallisen sairaalasynnytyksen yhdelle äidille. Neuvolan sairaanhoitajan kuukausipalkkion saa maksettua lahjoittamalla 150 euroa. Lisää esimerkkejä siitä mitä lahjoitetulla rahasummalla konkreettisesti saa, löydät täältä. Samalta sivulta pääset myös suoraan lahjoittamaan.

Mulle apua tarvitsevien auttaminen on yhtä tärkeää kuin ruuan ostaminen tai mikä tahansa muu arkipäiväinen asia. Se on tärkeä osa mun elämää ympäri vuoden, mutta haluan kiinnittää hyväntekeväisyyteen erityishuomiota etenkin näin joulun alla. Jokainen voi auttaa omalta osaltaan, ja myöhemmin jaan vielä blogijoulukalenterissani linkkejä ja vinkkejä siihen millä muilla keinoin apua tarvitsevia voi auttaa Suomessa ja ulkomailla joulun alla, kuten olen tehnyt jo useampana vuonna.

Kuuluvatko Kauneimmat Joululaulut teidän jouluperinteisiin? Mikä on teistä se kaikkein kaunein joululaulu?


No Responses to “Luukku 5: Kauneimmat joululaulut”

 1. Tuuli sanoo:

  Rakastan Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia, niissä on niin ihana tunnelma ja perinteiset, nostalgiset joululaulut. Toivottavasti pääsisin tänä vuonna osalistumaan. Kiva, kun olet kampanjan ”kasvona”! Oma lempparini vuodesta toiseen on Maa on niin kaunis, se on vaan niin harras ja ihana. Toinen suosikki En etsi valtaa loistoa.

 2. J sanoo:

  Kauneimmat joululaulut kuuluu ehdottomasti myös mun perinteisiin 🙂 itse osallistuin nyt tänä vuonna hyväntekeväisyys projektiin töiden kautta missä kerättiin ”jouluboksit” kehitysmaihin orpokoteihin mistä löytyy perus hygienia tarvikkeet, piirustusvälineitä ynnä muita leluja ja tarpeellista. Meidän toimisto onnistui keräämään 220 boksia ja toi kyllä itselle hyvän mielen 🙂

 3. Karoliina sanoo:

  Hei mistä sulla näissä kuvissa päällä oleva neule on peräisin? 🙂 En ikinä kommentoi mitään mutta blogisi on ihana ja tulee säännöllisesti seurailtua!

 4. Saga sanoo:

  On muuten todella kauniit kuvat teistä<3 Ootte ihania 🙂

 5. Inga sanoo:

  Hieno kirjoitus Iina! Tämä on todella tärkeä aihe ja tuntuu, että nykypäivänä se pääsee unohtumaan ihmisiltä. Aion itsekin mennä Kauneimpiin joululauluihin, se on niin ihana tapahtuma ja tuo hyvän mielen! 🙂

 6. M sanoo:

  Teet hyvää työtä, kävin lahjoittamassa 🙂

 7. Tiia sanoo:

  Kauneimmat joululaulut kuuluu myös mun tärkeimpiin joulunodotus perinteisiin. Rakastan joululauluja ja rakastan yhteislauluja, joten siinähän ne yhdistyy ihanasti.
  Mun tän hetken lemppari on jouluyön hymni. Aika uus tuttavuus itselle, mutta niin valtavan kaunis <3

  Tiia

 8. Noora sanoo:

  Minä olen lapsena käynyt äidin kanssa Kauneimmat Joululaulut tapahtumassa ja nyt haluan tuota samaa perinnettä jatkaa omien lasten kanssa. Nyt on ensimmäinen joulu että mennään omien tyttöjen kanssa laulamaan. Minulla on kaksi lempi laulua: Tulkoon joulu ja Sydämeeni Joulun teen

 9. Cici sanoo:

  Rakastan joululauluja ja laulamista (vaikka en hyvä olekaan :D) mutta ikävä kyllä Kauneimpia joululauluja tulee käytyä laulamassa ihan liian harvoin 🙁 Viime vuonna kyllä onneksi pääsin ja tänä vuonna olisi kiva käydä myös. Mun lempijoululaulu oli ennen myös Tulkoon joulu ja vaikka siitä hirmuisesti pidän edelleenkin, niin nää perinteisimmät ovat jotenkin kiilaneet nyt ohi! Nykyään lempijoululauluni ovat siis En etsi valtaa, loistoa ja Maa on niin kaunis 🙂 Jälkimmäinen on etenkin todella kaunis. Äitini oli kuuntelemassa kauneimpia joululauluja juuri ennen jouluaattoa vuonna -92 kun hänen äitinsä oli kuollut vasta pari päivää aikaisemmin ja hän vasta silloin ymmärsi, mitä tarkoittaa kun siinä laulussa lauletaan ”kiitävi aika, vierähtävät vuodet, miespolvet vaipuvat unholaan”. En tiedä, siitä lähtien siitä on tullut minulle eräänlainen joululaulu jo edesmenneille läheisille.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.