Jouluherkkuja lahjaksi

13.12.2016

 

Olen mukana Suomen Sokerin & Lifien kampanjassa, jossa valmistettiin itse joululahjoja Suomen Sokerin Dansukker –tuotteiden avulla. Mulle ihan perus kuivat sokerit olivat jo entuudestaan tuttuja, mutta nyt testasin niiden lisäksi erilaisia siirappeja joita en koskaan aiemmin ollut käyttänyt leivonnassa tai muussakaan. Kokeilin kahta erilaista reseptiä, toisen löysin Suomen Sokerin sivuilta ja toisen sovelsin itse selattuani muutamia erilaisia ohjeita.

Jos on vielä siis itsetehtävät herkulliset ja helposti toteutettavat lahjat hakusessa tai kaipaat itsellesi vähän turhan namia iltaherkkua niin kannattaa jatkaa lukemista. Molemmat reseptit on helppo toteuttaa, ja aktiivista valmistusaikaa kului näihin yhteensä puolisen tuntia, eli mistään pitkästä rupeamasta ei ole kyse vaan nämä voi valmistaa vaikka juuri ennen aattoa viemisiksi. Toiseen reseptiin testasin Dansukkerin glukoosisiirappia ja toiseen Dansukkerin ruokosokerisiirappia (eli cane syrup). Lisäksi käytin Dansukkerin taloussokeria, sekä Dansukkerin tomusokeria.

Paahdetut kanelimantelit

200g kuorellisia manteleita

1dl Dansukker tomusokeria

0,5dl Dansukker ruokosokerisiirappia

1rkl vettä

1,5tl kanelia

sormisuolaa

Mittaa kaikki ainekset suolaa lukuunottamatta teflonkattilaan yhdessä ja kuumenna täydellä teholla kunnes seos alkaa kuplia. Alenna lämpöä ja lisää ripaus sormisuolaa. Sekoita huolellisesti kunnes kaikki sokeri on kokonaan sulanut ja seos on tasaista, varo ettei seos pala pohjaan. Kaada leivinpaperoidulle uuninpellille jäähtymään, erottele manteleita toisistaan ja ripottele vielä sormisuolaa päälle. Kun mantelit ovat jäähtyneet, irroita ne toisistaan ja paketoi vaikka nättiin rasiaan tai sellofaaniin ja anna lahjaksi rakkaalle ihmiselle joka tykkää makeansuolaisista herkuista. Tai syö kaikki itse jäätyäsi maistaessa koukkuun ja tee uusi satsi lahjaksi!

Karpalo-valkosuklaafudge (alkup. resepti Dansukkerin sivuilla)

2 dl kuohukermaa
2 dl Dansukker Taloussokeria
½ dl Dansukker Glukoosisiirappia
200 g valkosuklaata
1 dl kuivattuja karpaloita

1. Laita kattilaan kerma, sokeri ja glukoosisiirappi. Keitä seosta kunnes se sekoittuu kunnolla keskenään. Dansukker neuvoo mittamaan seoksen sokerilämpömittarilla 115-asteiseksi, mutta meiltä puuttui lämpömittari ja ihan hyvin se toimi silmämääräisestikin arvioituna.

2. Pilko valkosuklaa pieneksi kulhoon ja vedä kuivatut karpalot saksilla kolmeen osaan jotta saat sopivan pieniä sattumia. Kaada päälle kerma-sokeriseos ja sekoita tasaiseksi.

3. Vuoraa leivinpaperilla sopivan kokoinen pieni vuoka tai lautanen (meillä ei ollut pientä vuokaa) ja kaada seos siihen. Anna jähmettyä peitettynä yön yli jääkaapissa.

4. Pilko pieniksi annospaloiksi ja säilytä kylmässä. Muista mainita lahjaa antaessasi myös että se on hyvä säilyttää kylmässä.

Dansukkerin glukoosisiirappi on tosi suosittua leivonnassa nykyään, ja sitä voi hyvin käyttää myös esimerkiksi itsetehdyn jäätelön ja muiden jäädytettyjen herkkujen valmistukseen sillä sen avulla ei muodostu liian suuria jääkiteitä vaan herkut säilyttävät oikeanlaisen pehmeän suutuntuman. Ruokosokerisiirappi taas on tummista siirapeista kaikkein miedoimman makuinen, ja se sopii ihan sellaisenaan vaikka pannukakkujen kanssa tarjoiltavaksi, tai pyöristämään myös suolaisten ruokien makua. Ruokosokerisiirapilla on hyvä maustaa myös herkulliset kuumat juomat. Tummalla Muscovadosiirapilla voi hyvin maustaa itsetehdyn BBQ-kastikkeen (tämäkin muuten loistava lahjaidea!), ja perinteiset vaalea ja tumma siirappi sopivat tosi hyvin joululaatikoiden kokkaamiseen.

Kaikille varmasti tuttujen taloussokerin ja tomusokerin lisäksi Dansukkerilla on myös herkullisia ja enemmän makua sisältäviä tummia sokereita, kuten fariinisokeri ja tumma muscovadosokeri, sekä tietenkin ruokosokeri.

Mä olen jotenkin tänä jouluna löytänyt tämän itsetehtyjen lahjojen tekemisen ihan uudella tavalla, ja innostunut siitä oikein toden teolla. Ainut ongelma vaan on että meinaa tehdä tiukkaa aina säästää käärittävää lahjapakettiin kun kaikki on aina niin herkullista (enkä nyt tarkoita kehua omia taitojani yhtään, nämä reseptit on vaan niin helppoja että jopa minä onnistun). Tykkäättekö te tehdä itse makeita tai suolaisia viemisiä? 

Yhteistyössä Suomen Sokeri.


5 Responses to “Jouluherkkuja lahjaksi”

 1. Avatar Donja sanoo:

  Annan usein ruokalahjoja: leivon leipää tai kakun, keitän hilloa tai teen itse makeisia tai muita naposteltavia.

 2. Me ei kyllä joulukylään tänä vuonna viedä mitään muuta kuin itsemme. Mutta todennäköisesti multa tilataan sitten paikan päällä mun mausteinen glögikakku jälkiruuaksi joulupöytään.

 3. Avatar Päivi sanoo:

  Glukoosisiirappi, voi mä vihaan sitä! Se siis valmistetaan usein vehnästä ja näin vilja-allergisena se hankaloittaa elämää ihan tosi paljon. Sitä kun on melkein joka paikassa. Jäätelöissä, karkeissa, rahkoissa, jugurteissa, lihajalosteissa ym. Glukoosisiirappia voi valmistaa myös esim. riisistä tai maissista, mutta valitettavan harvoin pakkauksessa kerrotaan mistä juuri tämä ”makeutusaine” on valmistettu.

  Ei liittynyt ihaniin jouluherkkuihin tämä, mutta pakko oli avautua kun kyseinen aine vaikeuttaa niin monia asioita vilja-allergisella. :(

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Heippa! Mä tn tiedä auttaako tämä mutta ainakin Dansukkerin sivuilla sanotaan näin: ”Dansukker Glukoosisiirappi on gluteeniton. Glukoosisiirappi on valmistettu vehnätärkkelyksestä, mutta gluteenipitoisuus pienenee valmistusprosessin aikana alle 0,002 prosenttiin (alle 20 ppm). Kun gluteenipitoisuus on alle 0,002 prosenttia, tuote voidaan luokitella gluteenittomaksi.” On kyllä ikävää että vaikeuttaa noin paljon :/ Toivottavasti valikoima runsastuisi kaikkien gluteenittomien tuotteiden osalta!

   • Avatar Päivi sanoo:

    Jep, näin on.

    Vilja-allergia ja keliakia on kaksi eri asiaa. Vehnätärkkelys ei sovi vilja-allergiselle, koska siinä on vehnän proteiineja. Gluteiinia siinä ei ole, joten sopii kyllä keliaakikoille.

    Gluteiiniton tuote ei välttämättä sovi vilja-allegiselle juuri esim. näiden tärkkelyksien vuoksi.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.