#SEKERTA

23.04.2017

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Bayerin ja Lifien kanssa. Lähdin mukaan Bayerin #maaliinasti -kampanjaan, sillä tässä on aihe josta mulla on omakohtaista kokemusta todellakin. Bayer haastoi meidät jakamaan omia kokemuksiamme siitä, kun ehkäisyä jätetään käyttämättä, se pettää tai sitä käytetään väärin.

Kun ehkäisyä jättää käyttämättä ensitreffeillä, siitä harvoin seuraa mitään hyvää. Se on edesvastuutonta ja vaarallista. Siitä voi saada tauteja, jopa hengenvaarallisia sellaisia – tai sitten voi tulla raskaaksi, niinkuin mulle kävi. Tilastokeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan vain 2% 18-29 -vuotiaista naisista suunnittelee tulevansa raskaaksi seuraavan vuoden aikana, mutta silti jopa 32% saman ikäluokan naisista harrastaa seksiä ilman minkäänlaista ehkäisyä (Raskauden Ehkäisy 11/2016, Taloustutkimus Oy). Mä näen näissä luvuissa aika suuren ristiriidan.

19-vuotiaana tavattuani Oton mä olin huoleton ja naiivi. Tiesin kyllä mitä voi seurata jos jättää ehkäisyä käyttämättä, ja yleensä olinkin sen kanssa kovin tunnollinen, mutta sillä kertaa suljin koko asian pois mielestäni. En oikeastaan muista enää yli kuuden vuoden jälkeen että miksi me ei kiinnitetty siihen mitään huomiota siinä tilanteessa. Mutta jälkeenpäin ajattelin että ”ei mulle kuitenkaan käy niin, en mä voi tulla raskaaksi yhdestä kerrasta”. Koska niin harvinaiselta se tuntui, kuka muka tulee raskaaksi yhdestä kerrasta? No minä tulin. Yhtäkkiä se niin harvinaiselta tuntunut mahdollisuus olikin täyttä totta, olin raskaana kuukausi sen jälkeen kun oltiin tutustuttu ja alettu juuri seurustelemaan.

Kuten te kaikki tiedätte, meille kävi lottovoitto. Me rakastuttiin toisiimme palavasti alusta asti, eikä yksi, kaksi tai kolmekaan vauvaa ole sitä rakkautta vienyt pois vaan ainoastaan lisännyt sitä. Mä olin aina halunnut tulla nuorena äidiksi, ja Otto oli alusta asti mukana. Me ollaan rakennettu ihana yhteinen elämä tuon hetken jälkeen. Mutta kuinka todennäköistä se on että niin käy? Kuinka paljon todennäköisempää on että yhden kerran edesvastuuttomuudesta seuraakin HI-virus, abortti tai vähintäänkin kuumotusta seuraaviin menkkoihin asti? Paljon todennäköisempää. Välillä kun mä mietin meidän tarinaa ulkopuolisen silmin, olen varma että mun koko elämä on jotain unta ja utopiaa, sillä se on niin absurdia mistä me ollaan lähdetty ja mihin päädytty.

Raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20-24-vuotiaille, ja vaikka aborttien kokonaismäärä on laskussa, toistuvien aborttien määrä on kasvanut viime vuosina. Eli samat henkilöt tekevät useamman abortin. Vuonna 2015 abortteja tehtiin 9440 kertaa Suomessa. Se on aika iso luku kun miettii kuinka pieni maa Suomi kuitenkin on. Näihin lukuihin voidaan vaikuttaa vain lisäämällä tietoutta ja keskustelua ehkäisystä entisestään ja varmistamalla että sitä käytetään oikein.

Myös mulle itselleni ehkäisy on jälleen ajankohtainen asia kolmannen raskauden jälkeen, sillä myös imetysaikana on tärkeää huolehtia ehkäisystä. Vaikka täysimetän meidän vauvaa, se ei yksinään ole tarpeeksi varma ehkäisykeino ja siksi myös mun täytyy miettiä meille parhaiten sopivaa ehkäisymuotoa. Usein abortteja tehdään, kun uusi ei-toivottu raskaus alkaa nopeasti edellisen raskauden jälkeen, ja sitä mä en halua ikinä kokea. Onneksi se on helposti estettävissä huolehtimalla kunnollisesta ehkäisystä.

Ehkäisyyn on tarjolla niin lyhytaikaisia kuin pidempiaikaisiakin vaihtoehtoja, ja hormonittomia sekä matalahormonisia vaihtoehtoja myös.Tärkeintä on löytää se muoto mikä sopii itselle ja omalle kumppanille parhaiten, jotta ehkäisy on luonnollinen osa elämää ja sitä tulee käytettyä oikein. Jopa 64 % e-pillereiden ja 42 % ehkäisyrenkaan käyttäjistä raportoi käyttäjävirheitä kuten unohduksia, ja pitkäaikaisen ehkäisyn kuten minihormonikierukan tai ehkäisykapselin käyttö voikin lisätä ehkäisyn tehokkuutta. Tarkemmin ehkäisyasioista kannattaa kuitenkin keskustella oman lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa, niin mäkin aion tehdä. #maaliinasti -sivustolla voi helposti ja kätevästi tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin.

Mä haastan teidät jakamaan omia kokemuksianne siitä, kun ehkäisy pettää tai sitä jätetään käyttämättä. Kommentit ovat erittäin tervetulleita! Pidäthän kuitenkin mielessäsi, ettei kommenteissa saa näkyä ehkäisyvalmisteiden nimiä, koska lääkkeiden markkinointi ja terveysviestintä on erittäin tarkkaan laissa säädeltyä. Viranomaisten lisäksi lääkkeiden mainostamista ja terveystiedottamista valvoo myös Lääkemarkkinoinnin valvontakunta. Pysytään siis ihan yleisellä tasolla.

Yhteistyössä Bayer.


47 Responses to “#SEKERTA”

 1. Darzan sanoo:

  Pakko nyt vaan kommentoida, että arvostan niin paljon sun rehellisyyttä, suorapuheisuutta, aitoutta ja kauneutta ihmisenä! Kun aloitin seuraamisesi, ajattelin vaan, että onpa hauskan ja positiivisen oloinen tyyppi, ja perheen kasvaessa blogiin tuli paljon syvyyttä ja kerroksisuutta.
  Olen muutaman vuoden sinua vanhempi, lapseton, mutta herätät paljon ajatuksia ja saan monesti vahvistusta siitä, mitä ja millainen haluan olla tulevaisuudessa jos joskus saan lapsia.

  On niin tärkeää lapselle että (vanhempi/) vanhemmat ovat rehellisiä, avoimia, empaattisia, ymmärtäväisiä, aitoja ja inhimmillisiä ihmisiä, ja mulla on sellainen viba, että teillä on just sellainen meininki kotona. Tietysti on paljon asioita, jotka jäävät blogista pois, ja on pakko muistaa muistuttaa itseään siitä, että inhimmillisyys ja ”virheet”, niin vanhemmuudessa kuin muussakin elämässä, kuuluu siihen. Se on myös tapa, jolla lapset oppii. Vau! Kiitos työstäsi!

  Ja ehkä jaan myöhemmin ehkäisykokemuksistani, nyt oli pakko vaan laittaa pikakommentti!

 2. Päkkärä sanoo:

  Me pelattiin miehen kanssa viime kesänä upporikasta ja rutiköyhää, tiedettiin siis riskit. Oltiin laskettu varmat päivät, mutta molemmat ollaan luettu lyhyt matikka lukiossa, ja laskettiin päivät väärin ja nyt odotetaan esikoista saapuvaksi ihan näinä päivinä, laskettu aika oli jo torstaina. Alkuun raskaus oli shokki, mutta molemmat oltiin heti valmiita kantamaan vastuu omista teoista. Oltiin raskauden tullessa ilmi seurusteltu 9 kuukautta ja asuttu yhdessä 2 kuukautta.

 3. Maria sanoo:

  Me ollaan mieheni kanssa käytetty kumia alusta asti, mä en suostu ikinä koskemaan hormonaaliseen, sillä en halua olla täysin eri ihminen, kun mitä oikeasti. Mun kavereilla on, ja he ovat muuttuneet aivan kokonaan, kun aloittivat hormonaaliset.. En suoraansanottuna kestä heidän seuraansa. Järkyttävää kiukkuilua ihan koko ajan, mielialat vaihtelee – en koskaan tiiä mikä on kivaa ja mikä ei. Ihan sairasta, että ehkäsy saa tollasta aikaan, mutta itse toki kiistävät kaiken, sillä eihän ne sitä ymmärrä.

  Kaverin kaveri teki aikoinaan monestikin abortteja, kun ei jälkiehkäsyä jaksanut käyttää( tai sitten sen unohtui), jälkeenpäin piti sitten kuitenkin lapsensa.

  Mulle äitini ehdotti yläasteella hormonaalista ja terkkarikin kysyi amiksessa siitä, mutta vastasin aina kieltävästi, koska se ei kuulostanut mun korvaan hyvältä (olisi ehkä auttanut silloisiin kipeisiin menkkoihin), syödä jatkuvasti jotain pillereitä kellontarkasti. Mä en sillon edes tiennyt että mitä ne on.
  Myöhemmin, tajusin kuitenkin mistä on kyse ja kiitän itseäni niin monta kertaa, etten alkanut siihen. About kaikki keiden tiedän lopettaneen niiden käytön, kärsivät todennäköisesti loppuelämänsä ihosairaudesta – kuten aknesta.
  Päivittäin kuulee/lukee siitä, miten ihmiset kysyy että ”jos lopetan pillerit, niin tuleeko akne ja miten sen voi hoitaa ja kauan sen kestää?” = aika varmasti tulee, koska sun hormonit heittää häränpyllyä, hoitaa voi siten, miten lääkäri neuvoo ja voi kestää loppuelämän.

  Mua harmittaa se, ettei e-pillereistä puhuta tarpeeksi 🙁 varsinkin sen riskeistä. Itse olen todella todella todella tyytyväinen, että mieskin kehotti olla ottamatta pillereitä, sillä on niitäkin tarinoita, missä aletaan seurustella ja sitten pillereiden vuoksi hormonit menee sekaisin ja kumppani ei niiden takia enää miellytäkään. Mulla esim oli yksi kaveri, joka söi pillereitä ennenkuin tapasi nykyisensä, joten todennäköisesti jos lopettaisi niiden syömisen – ei se mieskään enää miellyttäisi.

  Mutta, elämä on! Mulla ei onneksi ole kokemusta siis ylläriraskauksista, sillä meillä kumi on toiminut 100% varmasti ja aina tarkastetaan, että se on ehjä – ennen sekä jälkeen.

  Oli vain pakko kirjoittaa tää kommentti, sillä mua häiritsee aina nämä asiat tässä kommentissa, mutten viitsi niitä mihinkään fb ryhmän keskusteluun kirjottaa, sillä ketään en halua tuomita, mutta tietoa pitäisi ehdottomasti lisätä!

  • Nimetön sanoo:

   Moi!
   Kommentissasi on varmasti paljon totuutta ja varmasti useilla on näin hormonaalisten ehkäisyjen kanssa, mutta huh, mitä yleistystä (varsinkaan kun sinulla itsellä ei ole henkilökohtaista kokemusta asiasta).

   Ensinnäkin joillekin hormonaalinen ehkäisy voi olla ainoa toimiva (jos on paha kumiallergia tai tarvitsee hormonaalista apua sairauksiin/kipuihin). Lisäksi joillekin se vain sopii. Lisäksi se, että hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta tulisi loppuiän akne, ei pidä todellakaan paikkaansa. Totta on se, että ottaa aikansa, että oma hormonitoiminta tasaantuu/palautuu normaalitasolle, mutta ei se kestä todellakaan loppuelämää..

   Itse kuulun näihin, kenelle sopii hormonaalinen ehkäisy. On ehkäissyt raskautumiset 100%, ei ole koskaan ollut ongelmia mielialojen kanssa (olen kyllä muutenkin erittäin tasainen ja positiivinen persoona) ja ei ole ollut iho-ongelmia juurikaan (no menkkojen aikana joo, mutta käsi ylös kellä ei?!). Lisäksi todella huono hemoglobiinini pysyy hyvänä, kun pillereillä voi pitää harvemmin menkkoja.

   Käytin hormonaalista ehkäisyä 10v, kunnes toiveissa oli raskautuminen. Jätettyäni pillerit pois, en huomannut mitään muuta muutosta, paitsi rasvaantuvan tukan (piti pestä joka päivä, kun aiemmin riitti paljon harvemmin). Menkat palasi normaalisti kuukaudessa ja raskauduin jo toisesta yrityksestä. Lääkärin mukaan hormonitoimintani tasaantui nopeastii. Nyt imetyksen ohessa käytän minipillereitä. En ole ainakaan toistaiseksi huomannut mitään negatiivista.

   Lähes kaikki ystäväni ja siskoni käyttävät hormonaalista ehkäisyä ja vain yhdellä on ollut ongelmia sen kanssa kuvailemallasi tavalla. Hän kävi läpi useamman eri valmistajan tuotteet ja löysi lopulta kuitenkin sopivan. Näiden kokemusten valossa kommenttisi kuulostaa hieman kärjistetyltä.

   Hyvää viiko

   • Netta sanoo:

    Olen samaa mieltä kanssasi nimetön, turha pelon lietsonta aiheuttaa vaan lisää ei-toivottuja raskauksia ja muita ongelmia. Maria yleistät aika rankasti, hienoa että olette miehesi kanssa löytäneet hyvän ehkäisykeinon mutta kaikille ei sovi sama kuin sinulle. Lisäksi epäilen vahvasti että kaikki pillereitä käyttävät ystäväsi ovat ihan kauheita hormonihirmuja tai että mielipiteesi heistä johtuisi nimenomaan ehkäisystä :D. Totta on että pillereiden syöntiin liittyy myös haittoja joista ei välttämättä puhuta tarpeeksi, mutta kaiken kaikkiaan ne ovat paljon varmempi ehkäisykeino kuin kumit.

    • Maria sanoo:

     Siis mun mielipide on nimenomaan tullut siitä, kun kavereiden käytös on täysin muuttunut e-pillereiden takia – jos olisin nähnyt ne pillerit hyvänä asiana, niin sittenhän mä kehuisin ne maasta taivaisiin, en vain itse niillä halua myrkyttää itseäni.
     Toi kommentti oli mun mielipide, en ole täällä miellyttämässä ketään mun sanavalinnoilla 😀 enkä näe tossa kun mun näkemyksen, en tunne itse ketään (huom EN TUNNE) , kelle ei kumi sopisi, mutta kaverit vedonneet aina siihen että tuntuu paremmalta ilman – vaikka tutkimukset on todistaneet, että samalta se tuntuu kumilla ja ilman. Mut siihen en ota enempää kantaa.

     Meitä on moneen junaan. En valitettavasti jaksanut lukea noita kommentteja kokonaan, sillä mulla meni jo omaan kommenttiin ikuisuus kirjottaa, enkä jaksa nyt provosoitua.

     Harvoin jaksan kommentoida, ja tääki jäi näköjää vikaks kerraks kun jotkut tykkää vetää hernettä nenään 😀 ihanaa kevättä Iina kuitenkin! Kiitos tästä postauksesta 🙂
     Että jos pystyt, niin voisitko poistaa ton mun alotuskommentin? Itse en sitä pysty tekemään :/

     • Sussu sanoo:

      Olen tuo ensimmäinen nimetön, joka kommentoi Maria kirjoitukseesi (jostain syystä kommentti tuli nimettömänä, vaikka laitoin nimen). Joka tapauksessa, halusin vaan sanoa, että en todellakaan vetänyt hernettä nenään kommentistasi. Halusin vaan antaa toisenlaista näkökulmaa asiaan ☺ Ihmiset on kuitenkin niin erilaisia, ettei mielestäni voi yleistää, ettei kellekkään sovi hormonaalinen ehkäisy. Kommenttini oli kirjoitettu ihan hymy huulilla, ei missään nimessä vihaisena tai provosoituneena.

      Jäin miettimään kommentistasi, että olisiko kavereidesi muuttumisen taustalla voinut kuitenkin olla murrosikä, kun puhuit, että pillereitä ehdotettiin yläaste-ikäisenä? Naisilla kun tuo murrosikäkin vaikuttaa vahvasti mielialoihin 13-18 vuotiaana riippuen ihmisestä.

      Mielestäni tämä aihe on mielenkiintoinen keskustella, harmi ettet jaksanut lukea kommentteja ja mielestäsi niistä täytyy provosoitua. Mielestäni keskustelu on mielenkiintoista, kun on eri näkökulmia, eikä niistä tarvitse provosoitua. ☺

      Jokainen päättää loppukädessä ihan itse, miten ehkäisyn hoitaa. Sinun tapasi on varmasti juuri sinulle oikea.

      Omalla kohdalla kumi aiheutti tunnottomuutta sekä miehelle, että minulle, joten nautinnonkin kannalta kumi ei ollut vaihtoehto. En ole mitään tutkimuksia nähnyt kumin vaikutuksesta tuntemuksiin, joten en voi sanoa kuin oman mielipiteeni. Meillä kumi vaan ei toiminut.☺

      Ja sini sanoikin hyvin, ettei hormonaalinen ehkäisy ole vain pillerit. Pillerit tosiaan saattavat olla se huonompi vaihtoehto, jos on herkkä hormonivaihteluille. Kierukka voi vaikka toimia paremmin.

  • Sini sanoo:

   Hei, munkin pakko vastata tähän kommenttiin! Kun puhutaan hormonaalisesta ehkäisystä, ei se tarkoita vain pillereitä. Myös hormonikierukka ja ehkäisykapseli toimivat hormoneilla, sekä pillereissä on vaihtoehtoina minipillerit ja e-pillerit. Teininä sain minipillerit, koska kuuluin e-pillerien riskiryhmään (veritulppa&migreeni mm.) Mä menin aivan sekaisin minipillereistä, mun mielialat heitteli ihan älyttömästi ja olin tosi kiukkunen ja itkuinen kokoajan. Menkat vaihtui säännöllisistä hyvinkin epäsäännöllisiksi eli en saanut minipillereistä mitään apua. Lopetin ne vuoden syömisen jälkeen ja vannoin etten koske hormonaaliseen ehkäisyyn enään ikinä…

   …kunnes sain diagnoosin endometrioosiin, jonka hoitona on VAIN hormonaalinen ehkäisy. Se oli kun nyrkillä silmään. Olin ollut nykyisen poikaystäväni kanssa vuoden ja pelkäsin muuttuvani ihan täysin, pelkäsin menkkojen menevän taas epäsäännöllisiksi. Ihana gynekologini kuitenkin selitti miksi hormonikierukka varmasti sopii mulle, vaikka olen tosi herkkä hormonitasojen muutoksille. Kun syöt pillereitä, hormonitasot nousee piikkinä ylös, ja laskee vuorokauden mittaan kunnes on aika ottaa taas seuraava pilleri. Pilleri, niinkuin kaikki lääkkeet, päätyvät verenkiertoon ja koko kroppaasi joten ne vaikuttavat vahvasti. Hormonikierukka ja -kapseli taas ovat paikallaan ja irtauttavat hormonia tasaisesti 24/7. Mitään piikkejä ei tule ja hormonikierukka ei eritä mitään verenkiertoon, se vaikuttaa vain ja ainoastaan paikallisesti kohdussa tehden kohdun limasta paksumpaa.

   Mulla on ollut nyt 3 vuotta hormonikierukka enkä vaihtaisi sitä pois ikinä. Ensimmäiset 6kk oli todella vaikeita, mutta kroppani tottui lopulta eikä mulla 1. ole enää menkkoja 2. saati kramppeja 3. hormonit eivät sotke mielialaani mitenkään 4. ei tarvi muistaa ottaa pillereitä.

   Eli vaikka luulin ettei hormoniehkäisy sovi minulle, olikin kyse vain minipillereistä! Onneksi on tarjolla myös kapseli, hormoni ja kuparikierukka, ehkäisyrenkaat ja monta muuta!

   • Elisa sanoo:

    Tähän vielä tarkentaisin, että endometrioosiin ei ole hoitoa. Sen sijaan hormonaalinen ehkäisy vähentää endometrioosin oireita, jotka monesti tulevat esille/pahenevat kun kroppa on ilman lääkkeellistä hormonihoitoa.

   • p sanoo:

    Minipillerikin on e-pilleri (e-pilleri= ehkäisypilleri).Tarkoittanet yhdistelmäpillereitä joka taas on eri asia kun minipilleri.

  • Nimetön sanoo:

   Mitähän propagandaa olet lukenut? Suosittelen ottamaan selvää hormonaalisen ehkäisyn vaikutuksista luotettavista tutkimuslähteistä. Tuskinpa kukaan on hormonaalisen ehkäisyn takia jättänyt kumppaniaan kun ei niiden lopettamisen jälkeen enää ”miellytä”. Hyvin moni on myös saanut avun hormonaalisesta ehkäisystä esim. iho-ongelmiin ja itselleni ei ole koskaan tullut mitää ongelmia ehkäisyn lopetettua.

  • Kissa sanoo:

   Mulla taas e-pillerit olivat vain hyvä juttu: epäsäännölliset menkat säännöllistyivät ja mitään mielialavaihteluita tai kuvaamiasi persoonanmuutoksia en kokenut. Lopetin ne kuitenkin siitä syystä, etteivät ne ole tässä elämäntilanteessa tarpeellisia ja ne ovat haitaksi ympäristölle.
   Siinä olet kyllä oikeassa, että pillereiden haitoista pitäisi puhua enemmän ja erityisesti korostaa, että niillä on myös ympäristöhaittoja (hormonit päätyvät virtsan mukana vesistöön), mutta yleistit tosi rankasti pelkkien omien kokemustesi perusteella. Yhtä hyvin minäkin voisin sanoa omien kokemuksieni perusteella, ettei pillereistä ole mitään haittaa koska ne sopivat minulle ja kavereilleni. Pointti siis siinä, että turha demonisoida asiaa varsinkaan pelkältä mututuntumalta pitäen omia kokemuksia ainoana totuutena. Jokainen on erilainen ja se mikä ei sovi toiselle, saattaa toimiakin toisella.

 4. Nainen sanoo:

  Nyt 27 vuotiaana muistelen samalla tavalla itseäni naiivina ja rehellisesti sanottuna typeränä kun olin 18-19 vuotias. Tulin ensimmäisen kerran raskaaksi 18 vuotiaana yhdestä kerrasta ilman ehkäisyä. Tein abortin paniikki päätöksellä: en seurustellut tai tuntenut ihmistä jonka kanssa olin ollut. Olin kuitenkin aina tiennyt että haluan lapsia. Itkin viikkoja päätökseni vuoksi vaikka tiesin ettei elämäntilanteeni ollut oikea saada lasta. Kun vihdoin aloin antaa itselleni anteeksi, aloin saada oireita ja kävin sukupuolitauti testeissä. Kärsin edelleen taudista, jonka sain 18 vuotiaana siitä samaisesta yhdestä kerrasta ilman ehkäisyä. Toivon todella, että niiden huolettomien ja naiivien nuorten joukossa olisi koko ajan vähemmän niitä, jotka eivät ota vakavasti ehkäisyä.

  Sain kuitenkin onnellisen lopun hyvin rankkojen vuosien jälkeen! ♡ Seurustelen ihmisen kanssa jonka tapasin 21 vuotiaana ja meillä on ihana 4 vuotias poika. Ja hänellä on toivottavasti lähivuosina pienempi sisarus. Katsotaan mitä elämä tuo! Oikein hyvä ja tärkeä postaus. Kaikkea hyvää!

 5. Ei enää koskaan ilman ehkäisyä sanoo:

  Juuri 18 vuotta täyttäneenä ja villinä bilettäjänä en osannut aatella että mulle voisi käydä niin että tulisin raskaaksi vaikka ehkäisyä ei käyettykään.
  Mulla oli vakituinen ”hauskanpito kumppani” eikä todellakaan ollut mistään vakavasta kyse. Puolenvuoden jälkeen sitte tulinki raskaaksi, keskusteltiin kyllä riskeistä sekä mitä tehdään jos.. -asioista ja tässä sitä ollaan 22vuotiaana kohta 3v. Lapsen yksinhuoltaja.
  Kyllä sitä miettii edelleen että kuinka tyhmä sitä olikaan, vaikka en tuota lasta vaihtais koskaan pois.
  Lapsen isä valitsi olla olematta lapsensa kanssa missää tekemisissä ja näillä mennään.
  Jälkitarkastuksessa sitten keskusteliin terkkari kanssa ehkäisyistä ja valitsin ehkäisykapselin, halusin ehkäisyn jota ei tarvi muistaa joka päivä tai viikko edes ja tämä on ollut mulle se paras valinta, syksyllä kapseli ollut kolme vuotta ja aion kyllä todennäköisesti ottaa vaan uuden kapselin ku tämä kerta toiminut hyvin eikä haittavaikutuksia ole ollut

 6. Jenzi sanoo:

  ”Kommentit ovat erittäin tervetulleita! Pidäthän kuitenkin mielessäsi, ettei kommenteissa saa näkyä ehkäisyvalmisteiden nimiä, koska lääkkeiden markkinointi ja terveysviestintä on erittäin tarkkaan laissa säädeltyä. Viranomaisten lisäksi lääkkeiden mainostamista ja terveystiedottamista valvoo myös Lääkemarkkinoinnin valvontakunta. Pysytään siis ihan yleisellä tasolla.”

  Anteeksi mutta missä kielletään ehkäisyvalmisteiden nimillä käytävä keskustelu netissä? Pikaisella googlauksella en löytänyt mitään tuohon viittaavaa, paremminkin päinvastoin: ”kokemuksia lääkkeestä x aknen hoitoon?”jne.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Keskustelupalstoilla keskusteleminen on aivan eri asia kuin markkinointia sisältävän postauksen kommentit. 🙂 Keskustelupalstoilla saakin ihan vapaasti puhua.

 7. Nimetön sanoo:

  Mä toivoisin että ois helppo ja näppärä oman hedelmällisyyden tason selville saamiseksi…nimittäin kun on koko aikuisiän pelännyt raskaaksi tulemista (saanut ensin nuppinsa ja kroppansa totaalisen sekaisin hormoniehkäisyllä, ollut sen jälkeen superhuolellinen kondomin käyttäjä…ja hakenut jälkehkäisyn niinä harvoina kertoina kun kumi on hajonnut), niin suoraan sanottuna hieman pännii kun päätetään miehen (juuri sen kanssa jonka kanssa on 10 vuotta varottu raskaaksi tulemista) kanssa antaa lapsen tulla ja sitten 1,5 vuotta yrittämällä yritetään tulla raskaaksi…että tasan ei mee hedelmällisyyslotto 😀 Niinpä kypsässä 35+ iässä ollaan miehen kanssa oltu huolettomia (varmat päivät, keskeytetty yhdyntä ja tarpeen mukaan kumi) jo viisi vuotta (lapsen syntymästä lähtien siis), hyvin luotettavasti on pysytty ei-raskaana nämä vuodet (en toki suosittele tätä kenellekään muulle ja meille vauva ei olisi katasrofi)…on tosiaan aika kusetettu olo näiden ”voit tulla ekasta kerrasta raskaaksi” propagandan kanssa…

  • Jasmiina sanoo:

   Nyt on pakko kyllä kommentoida, että ”voit tulla ekasta kerrasta raskaaksi” ei todellakaan ole mitään propagandaa vaan ihan fakta. Minun mielestäni on ihan ehdottoman hyvä pitää varsinkin nuoret varpaillaan asian kanssa, koska hedelmällisyys todella riippuu ihan yksilöstä ja pariskunnan ”keskenäänsopivuudesta”. Better be safe than sorry? Koska sitä hedelmällisyyttä aika harva lähtee selvittämään ennen sitä ekaa kertaa, niin ennemmin neuvoisin olemaan ylivarovainen kuin ajatella ”voit tulla ekasta kerrasta raskaaksi” propagandana.

   • Nimetön sanoo:

    Noh, sit kun oot itse yrittämällä yrittänyt (ovulaation ajankohdan paikallistaen jne) 1,5 vuotta (käy ihan työstä), niin saatat ehkä ymmärtää että ”raskaaksi voi tulla ekasta kerrasta” kuulostaa huonolta vitsiltä. Joo ja eihän se valetta ole, kyllä hän positiivinen todennäköisyys raskaaksi tulemiseen on joka yhdyntäkerralla, mutta se propagandaosuus on että asia esitetään niin että se todennäköisyys ois lähellä 1. Ei nimittäin ole. Kun perehtyy siihen miten haastava prosessi siittiöille on matkustaa munasolun luo ja selvitä kohdun vihamielisessä ympäristöstä (kyllä, se on siittiölle vihamielinen ympäristö) ja lopulta hedelmöittää munasolu (ja siitä edespäin), niin lähinnä olen hämmästynyt että ylipäänsä kukaan tässä maailmassa tulee raskaaksi 😉 Ehkäisy (kondomi!) on erittäin hyvä juttu, etenkin nuorilla ja uusien partnereiden kanssa, mutta fakta on, että aina raskaaksi tuleminen ei ole helppoa, edes nuorille ja siitäkin on syytä puhua.

    • Anonyymi sanoo:

     Mä olen tullut molemmilla kerroilla raskaaksi kerrasta. Tokalla kerralla jopa suunnittelin päivän jolloin halusin tulla raskaaksi ja tulinkin. Näin taas toisilla.

 8. Ruusu sanoo:

  Nuorempana olin todella lyhytkatseinen, naiivi ja idiootti. 17-18- vuotiaana olin ainakin neljän miehen kanssa suojaamattomassa yhdynnässä. Vielä kymmenen vuodenkin jälkeenkin hävettää oma käytös. Olen miettinyt syitä ehkäisyn puuttumiseen ja syynä oli yleensä se, että jos mies ei kortsua ottanut esiin, en kehdannut itse siinä tilanteessa asiasta sanoa. Nolotti, mikä on typerää, mutta olin ujo tuolloin. Oli ylipäätänsä riittävän siistiä edes päästä sänkyyn jonkun kanssa. Heikko itsetunto oli varmaankin kaiken taustalla.

  Minulle silti kävi TODELLA hyvä tuuri, enkä saanut tauteja tai tullut raskaaksi, vaikka kaikesta huolimatta pelkäsin niitä. En oikeastaan ymmärrä, miksi minulle kävi niin hyvin, mutta kiitollinen olen. Nyt minulla on pitkä, vakituinen suhde ja toivottu lapsi. Ehkäisynä käytän hormonikierukkaa. Vaivaton ja minulle sivuvaikutukseton ja sopii pysyvään suhteeseen.

 9. Mini sanoo:

  Toissa vuoden lopulla mulla loppui pillerit kesken ja huonossa rahatilanteessa karsittiin se sitten ostoslistalta. Olin kuullut että voi mennä pitkäänkin pillereiden lopettamisen jälkeen ennen kuin tulee raskaaksi. Meillä ”vahinko” sattui sitten ekasta kierrosta. Pitkään pähkäiltiin mitä tehdään, mies järjen äänenä puhui ettei meillä tässä rahatilanteessa ole varaa yhteen lisäsuuhun ruokapöydän ympärillä.

  Mä kuitenkin pidin pääni ja ilmoitin etten mä pystyisi luopumaan siitä herneenkokoisesta pikkutyypistä johon rakastuin samantien kun lääkäri soitti labratuloksia siitä että olen raskaana.

  Mieskin lopulta muutti mieltään ja molemmat vaihtoivat parempipalkkaisiin töihin. Nyt meillä on melkein vuoden ikäinen pieni tyttö joka on meille tärkeintä maailmassa. <3

 10. Rosa sanoo:

  Tämä osuu aiheeseen mutta vähän eri näkökulmasta kuin muilla. Aviossa ollaan ja kumilla ollaan menty koko suhteen ajan. Miehellä kuitenkin syrjähyppy jossa ei kumia mukana ja toinen osapuoli väitti syövänsä pillereitä. Lopputulos tästä syntymässsä kuukauden sisään ja on ollut melkoinen kriisin ja kasvunpaikka. Yhdessä jatketaan näillä näkymin

 11. Hormooniton, kiitos sanoo:

  Oon valehtelematta testannut melkein kaikki. Monet e-pillerit, kierukat, renkaat, kondomit. Kaikista tulee PALJON haittavaikutuksia, jota oma pää ja kroppa ei vaan kestä. Parisuhde on koetuksella ja elämänlaatu huononee. Sain myös kaikista matalahormoonisimmista kierukasta kaikki harvinaisetkin sivuoireet. Lääkärit vähätteli, ei uskonut, ja kaikki oli kauheeta tappelua. Päätettiin poikaystävän kanssa, että kokeillaan LadyCompia, ja jos vauva tulee niin tulee. Kierukan poistanut lääkäri totes käynnin jälkeen, että toivottavasti ei nää mua sielä kohta raskaana. En oikein ymmärtänyt miksi, koska olemme molemmat jo ihan reippaasti aikuisia, elämä on raiteillaan ja vakituinen parisuhde. No, käytimme LadyCompia, mutta riskeerasimme myös tietoisesti ”punaisilla päivillä”, ja tässä sitä ollaan, raskausviikolla 10. Mutta voi että ollaan molemmat onnellisia asiasta! Yksi parhaista päätöksistäni oli ottaa kierukka pois, vaikka se olikin aika tappelua.

  • Sini sanoo:

   Hei! Ihan mielenkiinnosta, en mitenkään jossittelu-mielessä siis, kysyisin, että miksei kuparikierukka? Hormoniton, helppo vaihtoehto. Mitä selailin ylempää keskustelua sielläkään kukaan ei sanallakaan maininnut.. Itselläni oli semmoiset ehdot mielessä ehkäisyä valitessa että a. sen pitää olla helppo eli sellainen jota ei tarvitse muistaa ja b. mikä tärkeintä täysin hormoniton. Ei tarvinnut pitkään miettiä; täydellinen vaihtoehto oli kuparikierukka ja minulla toiminut aivan täydellisesti 🙂 Ei ole lisännyt millään tavalla edes vuotoja tai kipuja kuukautisten aikana melkeinpä päin vastoin. Ihmettelen siis vaan, miksei kukaan muu puhu täällä siitä ehkäisyvaihtoehdosta?

   • Mm sanoo:

    Kaikki eivät pidä kuparikierukkaa eettisesti mieluisana vaihtoehtona, sitä ei myöskääm välttämättä suositella naisille jotka eivät ole synnyttäneet. Itse luin niin paljon kauhukertomuksia sen asettamisesta aiheutuvasta kivusta, että jäi ottamatta!

    • Vilma sanoo:

     Minulle asennettiin (hormoni)kierukka hieman vajaa vuosi sitten. Olin myös lukenut kaikki mahdolliset kauhutarinat läpi, jonka takia jännitin laittoa paljon, etenkin koska ennen asennusta minulla ei ollut takana aikaisempia gynekologi-käyntejä, tai edes yhdyntöjä. Loppupeleissä kuitenkin asennuksessa eniten sattui se ”levittämisvaihe”, eikä niinkään asennus. Lisäksi asennuksen jälkeen kohtuni supisteli kovasti ja väitin etten enää koskaan synnytä Pointtini kuitenkin oli, että se kipu on vain pieni hinta reilu 5 vuoden ehkäisystä!

   • Liisa sanoo:

    Moi!

    Kuparikierukka sopii osalle, taitaa olla hyvin yksilöllistä! Mulla oli 2 eri kuparikierukkaa, se pienempi ensin ja sen jälkeen isompi. Pienemmässä oli tiputteluvuotoa koko vuoden ajan ja lopulta huomattiin, että se oli valunut ja piti ottaa pois. Laitto myös sattui älyttömän paljon ja seuraava yö tuntui kuin olisin synnyttänyt kierukan ulos.

    Mulle laitettiin isompi siitä 2 viikon päästä, koska kohtu oli tarpeeksi ”iso” sitä varten. Kivut kasvoi vuoden aikana kokoajan, ja menkkojen kesto myös. Lopussa mulla kesti menkat 2 viikkoa ja tuli 2 viikon välein… Se oli ihan järjetöntä aikaa. Menkat oli myös ihan älyttömän runsaat. Kivut oli pahimmat aina 2 ekaa päivää menkoista, supistelu sai myös alaselän niin jumiin etten pystynyt nukkumaan…

    Mä luulen, että mun kokemus kuparikierukasta on huonnoimmasta päästä, eli en sano että olisi huono ehkäisykeino, näköjään vaan jokaisen kroppa reagoi eri tavalla :O

    Aikaisemmin oli myös ehkäisykapseli käytössä, koko vuoden tiputteli. Sen takia nyt vaan kondomi käytössä. En saa käyttää estrogeenia, kun on ollut migreeni niin siksi ei ole enää vaihtoehtoja jäljellä…

 12. Jenni sanoo:

  Meidän tarina on hyvin pitkälle samanlainen kuin teidän. Nuorina ja tyhminä ehkäisyä ja tulevaisuutta enemmän kiinnosti vain se itse touhuilu siinä hetkessä, ensisilmäyksestä asti rakastuneita kuin oltiin. Neljä viikkoa ensitapaamisesta tein positiivisen raskaustestin. Abortti ei ollut vaihtoehto minulle, mutta annoin miehelle valinnan olla mukana tai olla olematta mukana elämässämme. Niimpä 9kk myöhemmin synnytin 19-vuotiaana esikoisemme. Me ollaan oltu pian seitsemän vuotta yhdessä, joista viisi naimisissa. Nyt yhteisiä lapsia on kolme. Aina sitä jaksaa muistaa ja olla kiitollinen, kuinka onnekas on ollut että kävi näin hyvä ”tuuri”.

 13. Nimetön sanoo:

  Itsekin sain esikoiseni 19 vuotiaana yhdestä kerrasta. Nyttemmin päälle 30 olen joutunut turvautumaan ivf hoitoihin lapsen yrittämisessä. Olen päättänyt olla ehkäisemättä enää koskaan niin monta lasta saa tulla kuin on tullakseen. Tosin tällä hetkellä näyttää aika heikolta. Kannattaa muistaa, että hedelmällisyys muuttuu iän myötä.

 14. Nimetön sanoo:

  Niin siis se hedelmällisyystietokonehan ei tosiaan auta ehkäisyssä jos ei toimi valojen mukaan 😀 Punainen väri kertoo hyvin todennäköisestä raskauden riskistä tai mahdollisuudesta, kummin sen nyt haluaa ajatella.

  Ymmärrän että ”aina voi tulla raskaaksi” auttaa ehkä ihmisiä massana käyttämään paremmin ehkäisyä. Valitettavaa siinä vain on se, että se ei ole ensinnäkään totta. On myös niitä tunnollisia, jotka pelkäävät raskautumista ihan turhaan myös ehkäisyä (pillerit, kortsut) käyttäessään. Hedelmällisyystietokone on nokkela vempain, jonka avulla myös oppii omasta kehosta (ovulaatio ja siihen liittyvät oireet, menkat sekä kierron muut vaiheet) eikä tarvitse ottaa hormonallista ehkäisyä. Punaisina ja keltaisina päivinä kortsut käyttöön.

  Mielestäni ehkäisyneuvonnassa pitäisi suuntautua enemmän siihen, että mikään muu kuin kortsu ei suojaa sukupuolitaudeilta, minkä vuoksi sitä tulisi aina käyttää uusissa suhteissa. Kun on varmuus ettei kummallakaan osapuolella ole tauteja, voi ottaa mukaan tietokoneen, joka mittaa turvalliset päivät ja on yhtä luotettava kuin pillerit. Kaksi vuotta ollut itsellä käytössä enkä ole raskaaksi tullut.

 15. Mamma sanoo:

  Olen kanssa nuorena kokeillut hetkellisesti minipillereitä ja turposin reilut 10 kiloa, en kylläkään toivotuista kohdista 😀 menkat vaihtui epäsäännöllisiksi ja päätin sitten lopettaa. Muuten sitä ollaa aina kumilla menty ja pelattu siinäkin varman päälle. Ensimmäisen lapsen kohdalla kun alettiin yrittämään vauvaa riitti se yksi kerta ja testi oli positiivinen. Mietin kovasti mikä olisi hyvä hetki toiselle lapselle ja haluanko sellaista sittenkään saada. Silloin kävi vahinko, miehen kanssa hieman alkoholin humuisen illan johdosta saatiin sitten toinen ihana lapsi reilu vuoden ikäerolla. Itseäni pelotti mutta mies tiesi että tullaan pärjäämään kahden lapsen kanssa ja niin ollaankin. Nyt mietin jo välillä josko sitä kolmatta ehkä yrittäisi kun lapset sen verren isompia. Eli näinkin voi käydä että avioliitossa voi se ”vahinko” käydä. Silti asiat ei olisi voineet mennä paremmin mutta itsellä raskaus toteutui kahdesti ensi yrittämällä 😉 niille tiedoksi jotka eivät usko että yksi kerta riittä, ei se enempää vaan tarvitse.

 16. Nimetön sanoo:

  Minä muistan koulun ym. ehkäisyopastuksesta kaikki ne pelottelut, että suurin piirtein kun miestä kohti katsoo niin paksuksi pamahtaa. Aina huolehdin tarkasti ehkäisystä nuorempana.
  Nyt olen ollut nykyisen poikaystäväni kanssa jo monta vuotta. Kun parisuhde alkoi olla vakaalla pohjalla, jätettiin ehkäisy pois ja luotettiin varmoihin päiviin. Tätä jatkui pari vuotta, kunnes vuosi sitten alettiin yrittämään lasta ihan tosissaan. Nyt tuli vuosi täyteen eikä raskautta kuulu positiivisista ovulaatiotesteistä (eli seksiä on ollut aina oikeina päivinä) huolimatta. Jos olisin tiennyt nuorempana, että raskautuminen on näin vaikeaa, en olisi koskaan käyttänyt mitään ehkäisyä. Mieluummin olisin saanut lapset vaikka yksin ja nuorena, jos vaihtoehto on, että niitä ei saa koskaan, koska suurin toiveeni on aina ollut saada oma lapsi. Mutta mistäpä sitä voi tietää etukäteen mitkä kortit itselle on valittu. Ei auta kuin jatkaa eteenpäin ja toivoa, että vielä joskus meillekin onni suotaisiin.

 17. Milla sanoo:

  Mistä sen tietää onko toisella sukupuolitauti?
  Miten joku uskaltaa uuden kumppanin kanssa olla ilman kondomia.
  Vaikka toinen vakuuttelee ettei sillä ole mitään niin voihan sillä silti olla, vaikka se ei tietäisi itsekkään.
  Pelottavaa edes ajatella.
  Kuinka moni nuorikin saa jonkun taudin.. :/

  • K sanoo:

   No kyllä ainakin itse olen aina uuden suhteen alussa vaatinut uudelta kumppanilta testit ja tietty myöskin itse vastaavasti käynyt testeissä ja sitten ollaan luettu toistemme testitulokset. Ehkäpä tosiaan teininä tällaisia ei ajattele/kehtaa tehdä, mutta kahden aikuisen välillä mielestäni ihan normi käytäntö.

  • Niinpä sanoo:

   Sanos muuta! Olen ollut 100% luotettavassa parisuhteessa jo useita vuosia. Emme halua lapsia, joten olemme uskollisesti käyttäneet kondomia aina alkuajoista lähtien (kondomia siksi, etten henk. koht. halua hankkia hormonaalista ehkäisyä, eikä poikaystävänikään ole hormonaalisen ehkäisyn suurin kannattaja). Pari vuotta sitten poikaystävälläni todettiin kuitenkin yllättäen HPV. Olimme olleet suhteessa jo useampia vuosia ollen tuon koko ajan toistemme ainoat petikumppanit. HPV:tä vaan voi ikävä kyllä kantaa mukanaan pitkäänkin ennen kuin se oirehtii millään tavalla tai puhkeaa näkyväksi – tässä tapauksessa se oli ilmeisesti saatu entiseltä tyttöystävältä jo vuosia aiemmin. Jos siis olisimme heivanneet kondomin koska olimme ”vakiintunut pari” ja ehkäisseet vaikka vain pillereillä, olisin minäkin ollut huomattavasti suuremmassa vaarassa saada tartunnan.

 18. Onni sanoo:

  Loppuvuodesta sain kuulla etten tule saamaan lapsia ilman hoitoja. Kuukauden päästä harrastin suojaamatonta syksyä ja nyt laskettu aika syyskuussa. Lapsen isä on muuttunut hyvästä ystävästä puolisoksi. Ikää on molemmilla jo reippaasti joten onnellisia ollaan

 19. Mimmi sanoo:

  Itse olen tällä hetkellä 22-vuotias ja raskaana oleminen ei ole vaihtoehto, kun haluaa kouluttautua vielä. Poikaystävälläkin on omia unelmia. Harmillinen ongelma on, ettei ole löytynyt ehkäisyä joka sopisi. Minulla on migreeni, joka rajaa vaihtoehtoja. Kaikista kokeilluista pillereistä mikään ei sovi, kuparikierukkaa ei suositella. Tällä hetkellä käytössä on hormonikierukka, joka sekin aiheuttanut lukemattomia haittavaikutuksia ja vaikuttaa jokapäiväiseen elämiseen. Kondomi ei tule kysymykseenkään (varsinkaan lääkärien mielestä). On meillä naisilla vaikeaa 😀

  • Nimetön sanoo:

   Hei! Miksi kuparikierukkaa ei suositeltu sinulle?

 20. Neito sanoo:

  Oon onnellinen, että mun eka poikaystävä oli niin fiksu ja vastuullinen, ettei suostunut menemään ”loppuun asti” ennen kuin oli ehkäisy kunnossa. Söin melko tunnollisesti minipillereitä (ja aina, kun unohtui, käytettiin viikon ajan varulta kumia) koko suhteemme ajan. Sitten kun ero tuli, söin pillereitä reseptin voimassaoloajan loppuun. Harrastin muutamia irtosuhteita, vaikka mulla oli vaan ne pillerit. Ja myöhemmin oon kyllä ihmetellyt, miten mitään ei käynyt. Eräänkin kerran uudelle tuttavuudelle vain vakuutin, että hei mulla on pillerit, ei tässä mittään. Luojan kiitos kumppani oli rehellinen ja kertoi itse omasta taudistaan ja tarjoutui laittamaan kortsun ennen lempimisen aloitusta. Kerran saman tyypin kanssa hajos kumi ja olin ihan rikki jonkun aikaa ja pelkäsin jokaista kutinaa ja ihokarvan värähdystä alakerrassa.

  Nykyään oon onneks vähän fiksumpi ja sama kumppani pysynyt vierellä nyt jo useamman vuoden. Minipillereitä kokeilleena halusin kokeilla hänen kanssaan alun kumi-säädön jälkeen ehkäisykapselia, jossa on sitä samaa hormonia, mitä mun vanhoissa pillereissä oli. Olen ollut todella tyytyväinen. Lähipiirissäni on jonkinlaista hormoni-skepsismiä, mutta uskon että jokaiselle löytyy kyllä se oma keino ehkäisyyn – oli se sitten kumi, pillerit, kuparikierukka, rengas tai kapseli.

  Ai niin ja on mulla kyllä kondylooma-syyliäkin ollut, ehkä nuoruuden sekoilun seurauksina tai mistä lie niitä nyt ikinä tulikaan. Onneks nykyään kaikille tytöille taidetaan antaa se papa-rokote joka estäis käsittääkseni myös kondyloomia aiheuttavat papillooma-virukset. Ja onneks ne syylätkin sai pois reseptivalmisteella. Tuli vaan siitäkin kauheen leimattu ja kelvoton olo, vaikka joidenkin tilastojen mukaan 80 prosenttia ihmisistä saa jossain vaiheessa elämäänsä vastaavan viruksen. Musta pitäs sukupuolitaudeista valistaa myös, että miten niitä hoidetaan ja muistuttaa, että elämä jatkuu, vaikka viruksen kantajana oletkin. Ja sit siitä, että jokainen vielä tuntis sen oman vastuutensa taudin kantajana, kuten vaikka se mun entinen heila.

  Olikohan siinä kaikki 😀

 21. Sonja Susanna sanoo:

  Ihan ensiksi, oot mahtava bloggaaja ja teijän perhe-elämää on ollut mahtava seurata <3
  Mun (ja avopuolisonkin) tarina siitä, kuinka ehkäisyä ei käytetä ei oo ihan se tuiki "tavallinen". Mulla on liuta erilaisia sairauksia, ja nuorena sairastettu syömishäiriö tekee tepposiaan vieläkin kropassa.. sain 14vuotiaana "lapsettomuus"tuomion, eli mun kroppani ei olisi kykenävä saamaan lapsia. Se oli kova paikka, sillä rakastan lapsia ja oon aina halunnut suurperheen. Täysi-ikäisyyden lähentyässä tapasin nykyisen avopuolisoni ja kerroin hänelle tietenkin heti, että en välttämättä saa lapsia. Asia oli hänelle ok, ja emme käyttäneet ehkäisyä. Olin kuitenkin aina tarkka kierrostani ja kuukautiseni alkoivat aina samaan aikaan ja tietyn ajan jälkeen 😀 oltiin 6kk seurusteltu ja muutettu yhteen, kun havahduin, että mulla on kuukautiset myöhässä. Aattelin, että ihan vaan muuttostressiä varmaan.. Halusin kuitenkin tehdä testin ja se oli positiivinen <3 Aluksi se oli shokki ja ilo mutta sitten huolestuin, että pystyykö mun kroppani nyt tähän ja saanko tosiaan oman pienen nyytin.. pääsin todella nopeesti kätilö-opistolle tarkastukseen ja lääkäri sanoi minulle, että "sinun sairaushistorialla tämä pieni ei välttämättä pysy matkassa" raskausaika oli raskasta ja jouduin alottamaan lääkityksenki, mutta lopulta synnytin pienen tytön maaliskuussa 2016 <3

 22. Jenni S. | big mamas home sanoo:

  Mä olen ollut nuorena todella onnekas, koska en tosiaankaan ole ollut riittävän varovainen ehkäisynkäyttäjä. Ennemminkin tällainen säännöllisen epäsäännöllinen tyyppi. Mä olen onneksi välttynyt kaikilta sukupuolitaudeilta ja raskauksilta. Ikä on kuitenkin tuonut mukanaan järkeä ja vaikka olen ollut kohta kymmenen vuotta saman kumppanin kanssa, meillä huolehditaan edelleen ehkäisystä, silloin, kun se on tarpeen. Toistaiseksi on menty kondomilla, mutta toisen lapsen jälkeen aion kyllä miettiä jotain pitkäaikaisempaa ratkaisua, kuten kapselia.

 23. Johanna sanoo:

  Mä oon ennenkin ehkä jakanut meidän tarinana täällä. Mä oon myös tehnyt positiivisen raskaustestin kuukauden seurustelun jälkeen. Mulla tosin piti ehkäisyn olla kunnossa, söin pillereitä todella tarkasti! Myöhemmin selvisi että parin viikon ajan syömäni lääke heikensi pillereiden tehoa. Tälläinen vaihtoehto ei tullut mulle edes mieleen, eikä siitä maininnut lääkäri eikä apteekin täti. Lääkäri ainakin oli myös tietoinen pillereistä, kun vastaanotolla kysyi ennen lääkkeen määräämistä muista syömistäni lääkkeistä.
  Muistan niin hyvin sen tunteen kun epäuskoisena tuijotin raskaustestiin piirtynyttä kahta viivaa. Poikaystävä odotti oven toisella puolella ja pelotti mitä hän sanoo. Turhaan pelkäsin, tossa vieressä tuo on vielä nyt 7 vuotta myöhemminkin. Naimisissa niistä vuosista on nyt oltu viisi.
  Abortti välähti mulla hetken mielessä, vessassa raskaustesti kädessä. Tosissaan en sitä missään vaiheessa miettinyt ja onneksi en miettinyt eikä siihen päädytty. Poika, nyt 6v, jää meidän ainokaiseksi. Hän on ihme jonka ei pitäisi olla mahdollinen lääkärien mukaan. Myöhemmissä tutkimuksissa toista lasta haaveillessa kun meille selvisi että mä en pysty lapsia samaan…

 24. Lina sanoo:

  Vierastan hormonaalista ehkäisyä, enkä ole siksi halunnut aloittaa mitään pillereitä jne. Nyt yli viisi vuotta ollaan oltu avomiehen kanssa yhdessä ja joka ikisessä yhdynnässä on kumia käytetty tarkasti. Se tuntuu kaikista vaivattomimmalta ehkäisytavalta, vaikka uskon puolisoni olevan minulle uskollinen samoin kuin minä hänelle. En siis pelkää sukupuolitauteja sinällään, vaan puhtaasti raskauden ehkäisyä on ollut tähän asti. Kummallakaan ei ole koskaan ollut aikaisempia seksisuhteita.
  Lähipiiristä olen kuullut sekä hyviä, että huonoja kokemuksia hormonaalisesta ehkäisystä, ja näistä ne huonot kokemukset painavat eniten. Niin kauan kun en esim. osaksi muuta hoitoa (endometrioosi tms) ”ylimääräisiä” hormoneja tarvitse syödä niin niitä en myös käytä. Lapsi olisi haaveissa tulevina vuosina, mutta aika näyttää mitä meille suodaan.

 25. Terhi sanoo:

  Alettiin seurustella poikaystäväni kanssa vuonna 2009. Kondomit meillä ei oikeen koskaan toiminut. Jotenkin niiden kanssa sählääminen keskeytti hyvän tunnelman.. 😀 No, aloin syömään pillereitä ja söinkin niitä vuoteen 2011 asti. Jossakin vaiheessa ajatus siitä, että tuuppaan elimistööni ylimääräistä hormonia ja ties mitä muuta alkoi mua kuvottaa ja päätin lopettaa niiden syömisen. Olo keveni ja painokin tippui (pillereiden syönti aiheutti mulle yli 10 kilon lihomisen).

  Kondomit eivät edelleenkään toimineet ja sitten typerinä otimme ”ehkäisykeinoksi” keskeytetyn yhdynnän. Se toimi pitkään, enkä tullut raskaaksi. Sitten menkat olikin yhtäkkiä myöhässä ja oksentelin aamuisin. Tein testin ja positiivinenhan se oli. Silloin abortti oli ainoa vaihtoehto meille.. Itse aborttia en ole katunut, mutta tosi usein mietin että minulla voisi olla kohta kouluikäinen lapsi.

  Tämän kaiken jälkeen olemme pistäneet kondomit toimimaan. Toki se on edelleen vähän ikävä vaihtoehto, mutta mielummin ollaan sitten ilman seksiä, kuin tehdään lapsi ilman pitkää harkintaa.

 26. RK sanoo:

  Esikoisen plussaa oottaessa oltiin 9kk ilman ehkäisyä.
  Kuopus oli ”no ei kai yksi kerta ilman haittaa”…

  Kuparikierukan jälkeen olen nyt alkuvuodesta palannut takaisin e-pillereihin, kuparikierukka alkuun oli tosi hyvä ja helppo, mutta sitten rupesivat oireet olemaan jo aika ikävät. Pillerit ovat olleet ”ihan ok”. Eli ei valittamista.

 27. steriloimislaki sanoo:

  Steriloidun ei tarvitse maksaa loppuikänään raskauden ehkäisystä, paitsi tarvittaessa kondomeista sukupuolitautien ehkäisemiseksi.

  Oikeutta sterilointiin pitäisi laajentaa.
  Suomen nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.
  Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.

  Nyt on käynnissä kansalaisaloite ”Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta”
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
  Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.

  Siitä ei ole kerrottu isoimmissa tiedotusvälineissä.

  Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.