Päiväreissu länsinaapuriin

23.04.2017

Piipahdettiin eilen koko perhe Ruotsin puolella, kun ajeltiin täältä Oulusta Haaparantaan. Torniolainen ystäväni sanoo ”Haaparannalle” mutta mun suussa se kuulostaa niin oudolta että on pakko sanoa Haaparantaan. Anteeksi kaikille jotka ovat eri mieltä. Ollaan jo monta kertaa Oulun reissuilla puhuttu että pitäisi ajella käymään Haaparannassa mutta ei koskaan olla saatu aikaiseksi. Eilen sitten lähdettiin piipahtamaan Candy Worldissa, MAXI ICAssa ja Max Hamburgaressa. Ei me viivytty Haaparannassa paria tuntia kauempaa mutta oli hauska reissu kuitenkin.

Hamstrasin Ramlösaa eri makuina ja Candy Worldista suolaista salmiakkia. Ikeassa ei käyty kun kuitenkin kotona on Ikea aivan naapurissa ja ei meidän autoon muutenkaan mahdu enää mitään kun jo tulomatkalla oltiin kuin sillit purkissa kun mä pakkasin vähän ”runsaasti”. Saa nähdä miten mahdutetaan edes Oulun ostokset mukaan. Ehkä Otto saa auttaa mua pakkaamaan tiiviimmin että mahdutaan kaikki. Se on hassua miten vauva on perheen pienin ihminen mutta vie kyllä varusteineen kaikkein eniten tilaa matkustaessa. Vauvalle on mukana vaunut ja sitteri ja leikkimatto ja kantoreppu ja vaipat ja ties mitkä.

Mä tykkään kyllä ihan hulluna Ruotsista, ja siellä on aina ihana käydä vaikka Ruotsin reissuja on mulla takana jo kymmeniä. Ihan sama onko se sitten parin tunnin reissu Haaparantaan (tämä oli mun kolmas kerta siellä), päiväristeily Tukholmaan tai pidempi reissu hotelleineen kaikkineen. Nautin Ruotsin tunnelmasta ja iloisista ihmisistä siellä. Odotan jo kovasti meidän ensi kuun risteilyä, kun ei olla pariin vuoteen käyty. Kesällä on tarkoitus tehdä vielä vähän pidempi reissu ja ottaa auto mukaan Tukholmaan niin päästään käymään muuallakin kuin vain siellä.

Puolentoista tunnin ajomatka kumpaankin suuntaan meni sutjakkaan ja Nova nukkui onneksi sekä mennessä että tullessa. Multa toivottiin postausta pitkästä ajomatkasta vauvan tai ylipäätään lasten kanssa, ja kunhan ollaan ajettu takaisin kotiin, aion myös kertoa meidän vinkit ja kokemukset. Isompien lasten matkustamisesta olen aiemmin kirjoittanutkin, mutta vauvan kanssa on tietysti omat juttunsa. Tulomatka Helsingistä Ouluun meni niin hyvin että en uskaltanut vielä silloin kirjoittaa postausta, katsotaan nyt vielä matka toiseenkin suuntaan ennen kuin uskallan hehkuttaa että vauvat nukkuvat autossa superhyvin ja pitkäkin reissu onnistuu helposti.

Tytöt olivat aivan innoissaan kun pääsivät ”ulkomaille” ja ihmettelivät että voiko ulkomaille mennä autollakin, eikö aina tarvitsekaan mennä lentokoneella niinkuin Mallorcalle tai laivalla niinkuin Ruotsiin. Siitä saatiin hyvät keskustelut aikaiseksi että millä kaikilla välineillä voi matkustaa minnekin.

Neidit saivat Max Hamburgaren lastenaterioiden mukana kirjat, ja Tiara luki heti oman helppolukuisen kirjansa kun tultiin takaisin tänne mun tädille illalla. Suomeksi Tipa on lukenut jo reilun vuoden ajan mutta ruotsiksi lukeminen on alkanut onnistumaan vasta tänä keväänä. Tuo 35-sivuinen tarina oli ensimmäinen tuollainen kouluikäisten ruotsinkielinen kirja jonka hän on lukenut yhdeltä istumalta kokonaan. Olen kyllä tosi ylpeä ja iloinen siitä miten hienosti lukeminen sujuu.

Mutta joo, sellaista rentoa viikonlopun viettoa täällä. Vielä muutama päivä tätä jäljellä, aiotaan nauttia niistä täysillä. Ihanaa sunnuntaita kaikille <3


20 Responses to “Päiväreissu länsinaapuriin”

 1. Elina sanoo:

  Haha, itsellä entisenä torniontyttönä särähtää aina korvaan tuo muiden Haaparantaan meneminen ja Haaparannassa oleminen 😀 Haaparannalle. Haaparannalla.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hahah 😀 Musta tuntuu luontevammalta että Haaparannassa 😀 mutta en tiiä nyt kun oon tätä miettinyt ja makustellut niin ei se -lle ja -lla hassumpi oo sekään 😀 katohan vaan niin kohta osaan mäkin käyttää sitä oikein 😉

 2. Jenni | big mamas home sanoo:

  Me matkustettiin viime jouluna Ouluun junalla vuoden ikäisen tyllerön kanssa. Kieltämättä aluksi vähän jännitti aluksi ensimmäinen pitkä reissu lapsen kanssa, mutta hyvin siitä selvittiin. Päiväunetkin sujuivat kivasti sylissä.

 3. Katriina sanoo:

  Yritän muistaa sanoa Haaparannalla. Tarkistin Kotimaisten kielten keskuksen kielitoimiston ohjepankista:”Kuntien, kaupunkien ja muiden asutusten nimiä on pyrittävä taivuttamaan siten kuin paikkakunnalla itse taivutetaan”. Kielitoimistolla on myös aakkosellinen luettelo Suomen kuntien nimien taivutuksesta. Haparandaa/ Haaparantaa siinä ei tietenkään mainita, mutta meänkieliset kaiketi sanovat Haaparannalla. Olen kateellinen kaikille, joiden vauvat nukkuvat autossa jopa superhyvin. Minun kolme vauvaani eivät malttaneet nukkua autossa,junassa, bussissa tai lentokoneessa lainkaan eivätkä varsinkaan pitkillä matkoilla autossa senkään vertaa kuin kotona. Riippuukohan se auton merkistä? Oppivat sitten kouluiässä nukkumaan autossakin, kun oikein ahkerasti harjoiteltiin.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tuo on kyllä ihan hyvä ja ymmärrettävä sääntö että pitäisi sanoa niinkuin paikalliset itse sanovat! 🙂 Ehkä mäkin opin sanomaan sen oikein! Ja voi ei, se on kyllä tosi hankalaa jos pienet ei malta nukkua tai muutenkaan tykkää matkustaa. Pidän sormet ristissä että meillä menee paluumatkakin hyvin 😀

 4. Elina sanoo:

  Kivalta reissulta kuulostaa, meillä on tarkoitus käydä ensi viikonloppuna täältä Rovaniemeltä käsin vähän Ikeassa shoppailemassa. 😀

  Haaparannalle sitä tosiaan pitäisi mennä, eikä Haaparantaan. Mulla ärsyttää ihan suunnattomasti, kun itse olen sellaisesta kylästä kotoisin, jonka kaikki lausuu väärin. Se on niinku Ylitorniolaiset muistaakseni sanoo, että sillä on eroa että onko sitä kusella vai kusessa (rannassa vai rannalla, Ylitorniolla vai Ylitorniossa, kylässä vai kylällä). 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hauskaa reissua teille! EIpä sieltä Rovaniemeltäkään ole sinne pitkä matka, vissiin aika samaa luokkaa kun Oulusta vai jopa lyhyempi 🙂 Ja joo se on varmasti paikallisen korvaan ärsyttävää jos ihmiset sanoo väärin 😀

 5. Äiti sanoo:

  Minkä takia te raahaatte sitteriä ja leikkimattoa mukaan??

 6. Anita sanoo:

  Ihania kuvia. 🙂
  Meillä lapset (8kk ja 2v 4kk) käyttäytyy autossa aika vaihtelevasti. Toivotaan aina että tää ois se hyvä autoilukerta 😀
  Ihanaa, että joku muuki pakkaa vauvalle todella paljon tavaraa mukaan. Mun puoliso aina kattelee(varsinki pidemmillä reissuilla), et tarviiks nyt noita kaikkia 😀
  Mukavaa loppureissua ja toivottavasti teillä menee kotimatkakin hyvin! 🙂 Ihana lukia sun blogijuttuja aina, oikeen ootan näitä postauksia!!! ♡

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon <3 🙂 Tsemppiä autoiluun! Varmasti myös ikä auttaa, tuollaisten 4- ja 5-vuotiaiden kanssa automatkoja ei tarvitse edes jännittää kun ovat jo niin isoja ja omatoimisia ja keksivät tekemistä hyvin. 🙂 Ja mä oon kyllä kans sitä mieltä että saa sitä pakata mukaan niin paljon kuin kokee tarvitsevansa, mieluummin överit kuin vajarit pakkaamisessa XD Ihanaa kevättä sinne ja kiitos vielä kivasta kommentista <3

 7. lillamy sanoo:

  Voi, Ruotsi on niin kiva maa <3 Haaparannalla olen käynyt kerran nopeasti, mutta olin silloin aika pieni joten mitään vahvoja muistikuvia ei ole. Muuten Ruotsissa tulee käytyä useamman kerran vuodessa, sellaisia 3-5 päivän reissuja yleensä 🙂 Ja hyvä Tiara, hän on niin taitava! 🙂 Ja ihan mahtavaa, että matkustaminen pieni vauva mukanakin voi oikeasti onnistua hyvin, usein kuulee vaan niitä "kauhutarinoita" 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Se on todellakin, ihana maa! <3 Ruotsi on kyllä ihana maa ehdottomasti! 🙂 Mä aina yritän kertoa niitä positiivisia kokemuksia koska olisin ainakin itse esim. raskausaikana googlaillessa joskus arvostanut jos jostain olisi löytynyt rohkaisua eikä ainaisia kauhutarinoita :DD Kiitos paljon kivasta kommentista <3

 8. emzi sanoo:

  Voi että toi Novan ilme xD

 9. Marika sanoo:

  Hei pakko kysäistä et millaisella autolla ajelette? Tässä mietinnässä auto johon saisi kolme turvaistuinta taakse ☺

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.