Vertaistukea vanhemmille – uudistunut Liberokerho

11.05.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Liberon ja Lifien kanssa.

Vanhemmuuden myötä vertaistuen merkitys nousi mulla suuremmaksi kuin koskaan aiemmin. Ennen äitiyttäkin oli hauskaa jos joku oli kokenut jotain samaa kuin minä, tai eli samaa elämänvaihetta kuin minä. Se ei kuitenkaan ollut mitenkään erityisen tärkeää mulle, enkä kaivannut mitään sen suurempaa tukea tai paikkaa josta etsiä samassa elämäntilanteessa olevaa seuraa. Koulusta ja töistä löysi hyvin kavereita, joiden kanssa oli helppoa viettää vapaa-aikaa yhteisten aktiviteettien merkeissä.

Äitiyden myötä jäin kuitenkin yksin kotiin, vaille sitä sosiaalista samassa elämäntilanteessa olevaa verkostoa. Olin kaveripiirini ensimmäinen äiti 20-vuotiaana, ja silloin kun minä olin vauvan kanssa kotona, vanhat ystäväni olivat koulussa tai töissä. Alkuun en edes kaivannut seuraa niin paljoa, rakastin pesiä vauvan kanssa kotosalla, mutta sitten kun synnytyksestä oli toipunut kunnolla ja muutenkin alkoi tottua vauva-arkeen, tajusin että kaipasin tosi paljon kavereita jotka olisivat samassa elämäntilanteessa. Miksi?

Koska on niin monia asioita vauva- ja lapsiperhearjessa, jonka vain toinen vanhempi voi ymmärtää. Jokainen kaipaa sitä että joku sanoo että ”Mä niin tiedän mistä sä puhut” ja ”Meillä myös!”, ja sitä että joku toinen jolla on yhtä isot silmäpussit jakaa sen kahvikupposen ja nauraa mukana keskellä yötä yllättäneille pikkuvauvan niskakakoille.

Vaikka mulla on ollut Otto siinä tukena kokoajan, ei hänkään esimerkiksi voi jakaa kokemusta siitä miltä kropassa tuntuu synnytyksen jälkeen tai vaikkapa omakohtaisia vinkkejä imetyksen onnistumiseen. Minä taas en voi jakaa Otolle omakohtaisia vinkkejä siitä miltä isänä jokin asia tuntuu tai miten se kannattaisi tehdä. Enkä myöskään voi jakaa vertaistukea vaikkapa siihen, miten ikävää on jos vauva vaikkapa viihtyy enemmän äidin kanssa kuin isän kanssa, niinkuin meillä oli Zeldan vauva-aikana. Vanhempana vertaistukea tarvitsee aiempaa enemmän, koska vastuu ja omat paineet ovat niin paljon suuremmat kuin missään aiemmassa mitä on elämässä kokenut.

Mä tutustuin toisiin samanhenkisiin äiteihin helposti blogin kautta, ja uskaltauduin myös vauvamuskariin ja perhekeroon Tiaran vauva-aikana. Kerhossa mua jännitti hirveästi koska olin kaikkia muita niin paljon nuorempi, enkä oikein kokenut sopivani joukkoon. Zeldan vauva-aikana me ei enää käyty siellä, mutta blogin kautta löytyneet ystävät jäivät. Ensin juteltiin netissä, ja myöhemmin jo tavattiin. Nykyään moni äiti joihin olen tutustunut virtuaalimaailmassa, on mulle korvaamattoman arvokas ystävä ja jopa lapseni kummi.

Perhekerhoja ei ole joka paikkakunnalla, eikä pikkuvauva-aikana aina jaksa lähteäkään yleensä aikaisin aamupäivällä pidettäviin vauvakerhoihin ja -harrastuksiin. Silti olisi kiva saada seuraa, tai edes vaihtaa ajatuksia jonkun kanssa. Silloin kannattaa tutustua Liberokerhoon, jos se ei ole vielä tuttu.

Tein perheprofiilin uudistuneelle Liberokerhon sivustolle muutama viikko sitten, ja olen sen jälkeen tutkinut ahkerasti kerhon sivuja. Keskustelu on vilkasta Vanhempien jutut -osiossa, ja sieltä löytää paljon vertaistukea ja vinkkejä erilaisiin vanhemmuuden haasteisiin tai kasvatusasioihin. On mahtavaa huomata miten monet vanhemmat ovat viihtyneet Liberokerhon sivuilla jo yli kymmenenkin vuotta ja solmineet kestäviä ystävyyssuhteita. Sivuilta voi myös hakea omia ystäviään ja läheisiään, ja jakaa oman perheprofiilinsa heidän kanssaan.

Liberokerhon sivuilla on sekä äitejä että isiä, nuoria että vanhoja, esikoisen vanhempia ja suurperheen päitä. Sieltä löytyy varmasti jokaiselle omantyylistään seuraa. Ja jos ei itseä innosta mennä juttelemaan heti, voi selata toisten keskusteluita, niistä löytää usein jo helposti vastauksia pohdiskelemiinsa asioihin. Helppo tapa tutustua kerhossa toisiin on vaikkapa raskausaikana liittyä oman lasketun ajan kuukaudelle perustettuun keskusteluketjuun, kuten vaikkapa Helmikuiset 2017. Kuukausiryhmissä on aina omalle vauvalle tai raskaudelle ajankohtaista vertaistukea saatavilla, ja sen olen kokenut erityisen mukavaksi kaikkien kolmen vauvavuoden ja raskauden aikana.

Suomen suurin vanhemmuuteen keskittynyt kerho tarjoaa oivan paikan tutustua toisiin nykyisiin ja tuleviin vanhempiin, ja samalla säilöä omat vauvamuistot turvalliseen paikkaan. Käykää ihmeessä tutustumassa Liberokerhoon, ja luomassa itsellenne oma perhesivu.

Yhteistyössä Libero.

Ihanaa päivää kaikille!


3 Responses to “Vertaistukea vanhemmille – uudistunut Liberokerho”

 1. Nede sanoo:

  Hei en vielä ehtinyt lukea postaustakaan mutta pakko nyt kommentoida että muistan. Tykkään siitä että sulla lukee yhteistyöasiat jo heti postauksen alussa :) Vaikka postauksen lopusta löytyvät ilmoitus mahdollisesta yhteistyöstä ei tee siitä yhtään sen ”epärehellisempää” tai enemmän tai vähemmän mainostavaa, on kiva tietää heti mitä on lukemassa :)

  Mukavaa viikonloppua sinne!

 2. Marika sanoo:

  Kiva postaus! Kiva että jaksat nähdä vaivaa ja tuoda myös yhteistyöpostauksiin henkilökohtaista näkökulmaa, eikä vain pelkkää mainostamista. Kyselisin vielä, että mistä tuo vaaleanpunainen peitto on? :)

 3. PiPa sanoo:

  Hei, mitenkä pitkään kaupallinen mainos pitää olla, ennen kun saat tehdä uuden postauksen?

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.