Kokemuksia sormiruokailusta & parhaat astiat vauvalle

24.08.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Ipanaisen kanssa.

Aloitettiin Novan kanssa kiinteiden maisteleminen 5,5kk iässä, kun valmiudet täyttyivät. Kirjoitin ruokailun aloituksesta ja siihen liittyneistä ajatuksista pitkän postauksen. Nyt ruokailua on takana kuukauden verran, ja todella nopeasti innokkaasta maistelijasta on kehkeytynyt taitava ruokailija joka syö jo viisi ateriaa päivässä, ja aterioi aina yhtäaikaa muun perheen kanssa.

Osan ruuista hän ruokailee itse, ja osa me syötetään, mutta kaikessa mennään lapsentahtisesti, eli koskaan ei laiteta lusikkaa/ruokaa hänen suuhunsa vaan hän tulee itse sitä kohti, ja lopetetaan aina heti kun hän vaikuttaa kylläiseltä. Nova osoittaa selkeästi olevansa kylläinen. Hän alkaa laittamaan sormia suuhun ja kääntää päätä pois lusikasta. Ruuan jälkeen kysytään myös onko ” kiitos!”, ja hän aina hymyilee tai nauraa tyytyväisenä ja alkaa taputtaa pöytää.

Alusta asti ollaan käytetty ruokailussa Ipanaiselta saatuja silikonisia Ezpz – Happy Mat – & Mini Mat -astioita. Ezpz:n matit kiinnittyvät suoraan pöytään, ja ovat pehmeitä. Niissä on ruokailualusta ja kuppi samassa. Näinollen lapsen huomio kiinnittyy suoraan ruokaan, eikä esimerkiksi lautasen heittelyyn tai pöydästä irroittamiseen, kun se on mahdotonta. Silikoni on aivan loistava materiaali vauvan ruokailuun, sillä se on hypoallergeeninen, myrkytön, kestävä ja turvallinen.

Elintarvikeluokan silikoni ei sisällä mitään haitallisia aineita, kuten ftalaatteja, BPA:ta tai PVC:ta. Silikoni on myös hygieeninen materiaali, sillä se ei kerää itseensä bakteereja, ja se on helppo puhdistaa tiskaamalla tai pesukoneessa. Meillä astiat ei ole myöskään värjäytyneet edes mustikoista, mutta olen innokkaana kyllä aina putsannut ne heti käytön jälkeen.

Happy Mat ihan oikeasti pysyy kiinni pöydässä koko ruokailun ajan, toisin kuin jotkut imukuppiastiat tai muut viritelmät, ja se tarttuu kaikenlaisiin pöytiin. Mini Mat on kulkenut meillä reissuissa mukana, ja se on kätevä ottaa mukaan kun on kooltaan vain puolet isommasta kaverista. Ezpz ruokailualustoja saa kivoissa väreissä, meillä on kaunis vihreä Mini Mat ja upea vaaleanharmaa Happy Mat. Ezpz:n alustat kestävät niin uunin, mikroaaltouunin kuin astianpesukoneenkin. Meidän mikro on vaan harmillisesti sen verran pieni, että Happy Mat ei sinne mahdu, mutta jos on tarvetta mikrottaa ruokaa niin onneksi voi sitten käyttää Mini Matia.

Ruokailualustoissa on hauska hymynaamakuvio, joka sekä naurattaa lasta, että auttaa hahmottamaan annoskokoja. Silmät ovat 1dl kokoisia, ja hymyilevä suu on 3dl kokoinen. Kolme lokeroa muistuttaa tarjoilemaan kasviksia, protskua ja hiilihydraatteja sopivassa suhteessa. Näistä saa tehtyä myös hauskoja ”naamoja” muutenkin, silmien yläpuolelle voi tehdä vaikka kurkkutikuista hiukset, ja ”silmiin” vaikka melonipalleroista ja mustikoista silmät, ja suuhun voi keksiä vaikka mitä hauskaa. 

Meillä on käytössä soseruokailussa myös Choomee Snack’n sose/smoothie/puuropussit, sekä Choomee Sipp’n -silikoniset korkit niihin. Kaupan smoothie-pusseissa on aina kovat ja ikävät korkit, jotka vuotavat heti jos vauva puristaa pussia ja tuntuvat ikävältä pehmeissä ikenissä. Ipanaiselta saa Choomeen silikonisia Sipp’n -korkkeja, jotka tekevät myös kaupan pusseista vuotamattomia, ja ovat pehmeitä pikkuisille ikenille. Pusseja ja korkkeja saa sekä erikseen, että yhteispakkauksessa Ipanaisesta.

Novakin osaa imaista itse smoothiet naamariin Choomeen korkkien avulla. Mä olen käyttänyt Choomeen uudelleentäytettäviä smoothiepusseja tosi paljon, ja tehnyt Novalle täytettä niihin itse. Itse moneen kertaan käytettävät, täytettävät ja pestävät pussit ovat ekologisia, ja mahdollistavat tuoreiden smoothieiden, puurojen ja muiden soseruokien helpon mukaan ottamisen ja, sen että vauva voi syödä ihan itse. Korkkien avulla se että vauva syö sosemaista ruokaa itse on jopa melko siistiä, mikä on yllättänyt mut täysin. Nova syö itse paljon siistimmin näistä pusseista, kuin mun syöttämänä lusikasta.

Novan kanssa ollaan käytetty melko vähän valmiita ruokia, ja menty suurimmaksi osaksi itsetehdyillä herkuilla. Välillä ollaan kyllä turvauduttu valmiiseenkin, kun ollaan reissattu enemmän. Tämä ei ole ollut mikään erityinen valinta, nyt on vaan ollut tarpeeksi voimavaroja ja aikaa siihen että ollaan kokattu hänelle. Ja jotenkin olen sisäistänyt nyt helposti sormiruokailun ja uusien ruokailuohjeiden kanssa sen, että puolivuotiaskin on jo valmis syömään ihan oikeaa ruokaa, eikä tarvitse olla mitään sileäksi ajettuja mahdollisimman mauttomia mössöjä.

Aamuisin ja iltaisin Nova syö kaurapuuroa tai neljän viljan puuroa hedelmäsoseella. Tässä olen käyttänyt joko itse tehtyä sosetta, tai Bonnen Suomessa valmistettuja 100% hedelmäsoseita jotka tulevat isoissa tetroissa, ja säilyvät jääkaapissa avattuna useita päiviä. Samoja Bonneja käytän kreikkalaisen jugun sekaan isommille tytöille ja itselleni. Välillä Nova syö puuron sijaan Talk -muruja ja hedelmäpaloja. Ja yleensä annan hedelmäpaloja/vihanneksia/marjoja myös puuron lisäksi, jotta hän saa myös sormiruokailla. Välipalan Nova sormiruokailee aina, ja se on yleensä vihannesta tai hedelmää. Lemppareita on vadelmat, kurkut, melonit, ja nektariini.

Lounaalla ja päivällisellä Nova syö samaa ruokaa kuin mekin, mutta vauvaversiona. Yksi Novan herkuista on avokadopasta, jota hän on nyt muutaman kerran syönyt. Avokadopasta on tietenkin vauvaversio meidän perheen klassikkoherkusta. Vauvan avokadopastaan tulee täysjyvämakaronia, tuoretta avokadoa, limemehua, basilikaa, valkosipulimaustetta (suolatonta), ja pari lusikallista äidinmaitoa (tai korviketta). Nova tykkäsi tosi paljon tästä herkusta. Ajoin sen silppurilla sellaiseksi kiinteäksi mössöksi jotta maut sekoittuivat, ja lisäsin sekaan tilkan äidinmaitoa suoraan lähteestä, kun koostumus oli melko kuiva.

Olen huomannut että Novan lemppareita on ruuat joissa on kunnolla makuja, mauttomat mömmöt hän jättää suosiolla muille. Yrteillä saa helposti makua vauvan ruokiin. Kerran kun Nova oli meidän kanssa keittiössä kokkailemassa, hän tarrasi basilikaan kiinni ja maistoi aivan onnesta soikeana sitä ihan itse.

Vaikka Nova syö jo viisi ateriaa päivässä, tissi on edelleen hänen pääravintonsa. Ruokaa hän syö yleensä n. 1-1,5dl kerrallaan yhteensä, ja aina ennen ruokia mä imetän hänet, kuten myös aina ennen päivä- ja yöunia, sekä yöllä. Nova käy rinnalla edelleen n. 8-12 kertaa vuorokaudessa.

Ruuan jälkeen me huuhdotaan Novan suu pienellä vesitilkalla, jonka hän nauttii itse nokkamukista. Meillä on käytössä Ipanaiselta saatu suloinen DonebyDeer -nokkamuki harmaalla kannella ja kultaisilla pilkuilla. Toinen nokkamukilemppari on Design Lettersin N-muki, siinä tosin ei ole kahvoja niin se ei pysy käsissä yhtä helpasti kuin DonebyDeer. Käytössä on myös Ipanaiselta saatu DonebyDeerin ruokailuessu.

Ruokailuun on Ipanaisella mittava valikoima innovatiivisia ja hauskoja tuotteita, jotka tekevät lapsen ruokailusta hauskaa, aavistuksen siistimpää ja helppoa. Ainakin meillä on tällä kertaa sujunut kiinteiden aloitus sata kertaa helpommin kuin koskaan ennen. Uskon että se on oikeanlaisten astioiden lisäksi eniten kiinni vauvan valmiuksista, ja myös omasta rennosta asenteesta, ja tietouden lisääntymisestä.

Ainiin, Novan maailman cooleimmat lusikat ovat Oogaan, ja nekin on saatu Ipanaiselta. Jos siis olet sitä tyyppiä joka leikkii lusikalla lentokonetta ja junaa, käy ostamassa nämä niin olet vielä uskottavampi!

Ihanaa päivää kaikille <3


24 Responses to “Kokemuksia sormiruokailusta & parhaat astiat vauvalle”

 1. E sanoo:

  ”Näinollen lapsen huomio kiinnittyy suoraan ruokaan, eikä esimerkiksi lautasen heittelyyn tai pöydästä irroittamiseen, kun se on mahdotonta.”

  Hmmm virheellistä Kyl mun 7kk repii ton irti tarjottimestaan heti .
  Vai onkoha sitte jotku pinnat mihin ei sovi. Meillä on ikean syöttötuoli+tarjotin

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No tuolla sivuilla mainitaankin että erityisen etevät lapset saattavat sen saada irti, vaikka tosi hyvin kiinnittyykin kaikkiin puhtaisiin pintoihin. Meillä se ei oo irronnut kertaakaan eikä Nova oo ees yrittänyt, vaikka kaikkia muita asioita heittelee ja huitoo 😀 teillä varmaan on sit erityisen taitava tyyppi!

  • Eveliina sanoo:

   Veikkaan, että noissa on myös jostain syystä vähän eroja, meillä nimittäin on kolme ko. lautasta ja yksi niistä pysyy kiinni aina, toinen irtoilee silloin tällöin ja yksi sitten ei ota millään pöytään kiinni! Outoa!

   Hih, muistan teidän lautasvirittelyt oliko Tiaran kanssa, kun olitte teipanneet lautasen pöytään teipillä;D

 2. emppu sanoo:

  Nuo kuvissa näkyvät rainbow hedelmäsoseet on kyllä tosi hyviä! Ainut vaan ettei ne taida olla suomalaisia toisin ku bonnet…

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo ei olekaan, mä ostin niitä testiin kun Simppelin sormiruokakeittiön fb-ryhmässä suositeltiin erityisesti tota omppua! 😀 Mut meillä on Bonnen trooppinen isompi hitti kuin tuo Rainbow -mango. Se omena oli kyllä ihan hyvää, mut paras on musta bonnen luomu omppusose, se on jotenkin ihanan makeaa, vaikka ei sokeria olekaan yhtään 😀

 3. Matsku sanoo:

  Mukava lukea teidän sormiruokailusta ja erityisesti siitä miten hienosti se on lähtenyt sujumaan. Oman esikoisen kanssa (nyt 1v5kk) aloitimme myös sormiruokailla, tosin alusta asti sai myös soseita ja mm puuron syötettynä. Nykyään lusikoi jo kaiken itse ja apua pyytää vain harvoin. Homma on myös muuttunut siistiksi syömiseksi toisin kuin alussa. Itse ihastelin myös aina noita ezpz alustoja, mutta ymmärsin että pysyvät kyllä kiinni pöydässä jo siitä kuppiosasta yrittää kiskoa, mutta ei silloin jos nostaa reunasta. Parhaaksi meillä on koettu irrallinen imukuppi, jolla tavalliset lautaset pysyvät tukevasti pöydässä kiinni.

  Hyvää syksyä teidän koko perheelle, toivottelee yks vakkarilukija joka vain on ihan saamaton jättämään kommentteja.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon! 🙂 Ihanaa kun jätit kommenttia! Ja joo, reunastahan nuo tosiaan irroitetaan muutenkin, eli sieltä kun osaa oikein lähteä irroittamaan niin tietysti irtoaa. Nova ei onneksi osaa, eikä esim suoraan ylöspäin kiskomalla kyllä lähde irti. Mä aina painelen tuon kunnolla tiiviisti kiinni pöytään enkä vaan laske sitä pöydälle, se auttaa myös 🙂 Hyvää syksyä sinnekin <3

 4. Leikkimyrsky sanoo:

  Tuo että vauva imetetään ennen kiinteiden syömistä on aina ollut minulle täysi mysteeri. Esikoisemme ainakin oli sellainen, että joi itsensä aina suurinpiirtein ähkyyn asti eli sitten ei enää kiinteät maistuneet. Nyt kuopuksella ikää kaksi kuukautta, annan uuden mahdollisuuden kun aloitetaan kiinteät ja voisihan sitä antaa enemmän sormiruokaa, jos siitä innostuttaisiin.

 5. Laura sanoo:

  Te saatte tuon ruokailun kyllä kuulostamaan niin helpolta! 🙂 onko teillä joku erityinen syy, miksi Nova jo nyt syö kiinteitä noin monta ateriaa päivässä? Itselläni on ollut sellainen käsitys, että vasta lähempänä 1 vuoden ikään tulisi olla se 5 ateriaa koossa, mutta voin toki olla väärässä ja miksipä sitä ei maistelisi useamminkin jos se ei kerta vaikuta rinnalla viihtymiseen mitenkään 🙂
  Meillä tyttö (ensi viikolla 7kk) hoksasi hyvin nopeasti, miten tuon ruoka-alustan saa irti pöydästä nostamalla sen kulmasta 😀
  Ihania ruokahetkiä teille jatkossakin ja kiitos hyvästä postauksesta, sain tästä hyviä vinkkejä meidänkin ruokailuihin 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   ”Kun koko perheellä on säännöllinen ateriarytmi
   ja terveelliset ruokavalinnat, lapsen on helppo
   alusta pitäen liittyä yhteiseen ruokailuun ja
   syödä mahdollisuuksien mukaan samaa ruokaa
   muun perheen kanssa. ” http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1

   THL:n syödään yhdessä -oppaan uusissa ruokasuosituksissa erityisesti suositellaan, että lapsi on mukana alusta asti kaikilla perheen aterioilla, ja saa osallistua yhteiseen ruokahetkeen. 🙂 Eli ihan jo siitä puolen vuoden iästä asti Nova on istunut aina samaan aikaan ruokapöydässä kuin muukin perhe, ja syö sen mitä syö, 5 kertaa päivässä. Ei määrien tarvitse olla suuria, eikä tärkeää ole se että saa viisi kertaa päivässä tietyn verran ruokaa, vaan enemmän juuri se että hän on mukana pöydässä ja siinä yhteisessä ruokahetkessä. Ja juuri siksi aina imetetään ensin, että maito on kuitenkin se pääravinto, jolloin ne ruokailut ei vähennä imetyskertoja liikaa. 🙂

   Ihania ruokahetkiä sinnekin ja kiitos paljon kommentista, mukavaa kuulla että koit postauksen hyödylliseksi! 🙂 <3

 6. Emilia sanoo:

  Hahah meillä oli kolme ezpz alustaa eikä mikään pysynyt meidän jäbän edessä pöydässä edes ekalla kerralla 😀 oon kuullut samaa myös tosi monelta muulta, mikä on harmi koska muutenhan noi on tosi söpöjä!

  Yks mitä kanssa suosittelen kokeilemaan on aventin pillimuki. Pillimukit on ihan puheterapeuttienkin suosittelemia, sillä ne on ilmeisesti parempia kielenkehitykselle kuin nokkikset. Ja toi aventin on loistava, koska siinä on kiva pehmeä pilli eikä laukussakaan oo vuotanut.

  Tää oli kyllä hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Meillä kanssa tosi samat linjat ja mun mielestä sormiruokailevat vauvat on niin suloisia kun he innostuvat maistelemaan ruokia <3 ja kyllähän se on paljon kehittävämpää kuin soseiden syöttäminenkin vaikka ei siinäkään mitään pahaa ole 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No jopas on, onneksi meidän vauva ei ole vielä hiffannut tuota, pääsee äiti niin helpolla tämän kanssa! 😉 Ja kiitos vinkistä, pitää tutustua Aventin pillimukiin. 🙂 Toistaiseksi meillä on kuitenkin niin vähäisellä käytöllä mukit että ei ole varmaankaan väliä että mistä sen juo, kun se kestää sen yhden hörpyn verran. 😀 Kiitos paljon, kiva että tykkäsit postauksesta <3 Munkin mielestä sormiruokailevat vauvat on niin söpöjä, on mahtavaa seurata sitä miten vauva tutustuu uusiin ruokiin ja niitä ilmeitä ja eleitä ja sitä miten nopeasti ne taidot kehittyy!! 🙂 Ihania sormiruokailuhetkiä sinne<3

 7. Nora sanoo:

  Meilläkään ei Mini mat ikinä pysynyt 🙁 viisikuisena jo heti ekana repi irti pöydästä. Tosin meidän pöytä ei ole korkeakiiltoinen.
  Tuoreet yrtit on muuten alle vuosikkailla vältettävien listassa, tuli tosta basilikasta mieleen. Ei kiellettyjä, mutta nitriittiä on runsaasti. 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä ainakin luin suosituksista (ja kysyin vielä tänään neuvolasta tämän kommentin luettuani), että tuoreet yrtit on ihan ok maltillisina määrinä, sillä ruuanlaiton yhteydessä yrttien kypsentäminen vähentää sitä nitriitin määrää. Mutta en niitä tietysti kaikkiin ruokiin laita, tuohon avokadopastaan basilika vaan kuuluu ehdottomasti! 😀 Kuivatut yrtit tietty hyviä myös, niitäkin on käytössä. 🙂

 8. Noora sanoo:

  Kiitos Iina, tämä oli 5kk esikoispojan äidille oikein hyvä ja hyödyllinen postaus! 🙂

 9. Terkkari sanoo:

  Mun on pakko terveydenhoitajan näkökulmasta kommentoida, että teidän ruokailut kuulostaa superhyvältä ja niin lapsentahtiselta kuin vain voi olla! Musta olet myös onnistunut tosi hyvin kertomaan yleensäkin sormiruokailuista ja kiinteiden aloittamisesta, erityisesti jäi mieleen se postaus mihin olit laittanut ihan linkkiä Thl:n oppaaseen ym. Kiitos siitä, näistä sun postauksista saa varmasti vanhemmat tosi hyviä vinkkejä ja tietoa :)!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos, aivan ihanaa kuulla! <3 Tuli ihan superhyvä mieli kuulla tällaista ihan ammattilaiselta!! 🙂 Toivon että näistä on hyötyä muillekin vanhemmille, se on parasta jos pystyy omalla esimerkillä innostamaan toisiakin! 🙂

 10. Hanna sanoo:

  Kiva postaus, mutta tuli mieleen yksi ihan hassu kysymys 🙂
  Eli miten noihin smoothie-pusseihin saa sen soseen sisälle: työnnetäänkö se tuosta ”imuaukosta” vai onko jossain isompi täyttöaukko. Jo näen mielessäni itseni ahtamassa hikihatussa sosetta pussiin jollain lusikalla ja tuntikausien työn jälkeen vauva imaisee pussin hetkessä tyhjäksi 😉
  Ja kiitos mahtavasta blogista, joka antaa paljon ajattelun aihetta ihan laidasta laitaan.

 11. Julia sanoo:

  Heippa!
  Kiva, kun teillä on onnistuttu sormiruokailussa ja muutenkin teillä tuntuu olevan hyvä asenne vauvan ruokailun suhteen 🙂
  Meillä on melkein samanikäiset kolme lasta, ja tuntuu, että ruokailessa menee suurin osa päivästä 😀 sotkua tulee kaikilta kolmelta, vanhimmalta vähiten, mutta pienemmältä senkin edestä! Sen verran nälkäinen ja energinen sekä menevä tapaus tuo meidän vauva, että sormiruokailusta vain hermostuu kun ei tule tarpeeksi ja niin kuin samantien. Vaikka olisi kyllä hyvät mahdollisuudet, silti luulen, että meillä joudutaan vähän odottamaan kypsempää tilannetta 🙂
  Mutta kivoja vinkkejä tuli tästä postauksesta, etenkin nuo uudelleenkäytettävät sosepussit ja Bonnen purkkisoseet. Täytyypä kokeilla 😉

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.