Liikkumaan opettelevan välikausi ja parhaat jalkineet

08.10.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Ipanaisen kanssa.

Välikausi on päässyt kunnolla vauhtiin, ja ulkona oikeasti pitää jo kerrospukeutua jotta tarkenee. Vielä pari viikkoa sitten pärjäsi oikein hyvin vähemmälläkin vaatteella, mutta viimeistään tämän viikon sateet ja tuulet ovat osoittaneet että on korkea aika ottaa kunnon välikausikamppeet esille täällä Etelässäkin. Isommat lapset ovat toki käyttäneet kuorivaatteita päiväkodissa jo useamman viikon, kun ne on niin helpot ja pitävät vedet ja liat poissa pidemmissäkin leikeissä. Nyt kurkataan kuitenkin meidän liikkumaan opettelevan kuopuksen välikausivaatteisiin – ja tietenkin myös siihen mitä tuollainen askelia tapaileva kasikuinen laittaa jalkaansa.

Silloin kun isommat tytöt oli pieniä, tuntui jotenkin että välikausivaateviidakossa on miljoonia eri vaihtoehtoja, eikä mulla ollut mitään hajua mikä on juuri se paras vaihtoehto meille. Aina kyllä panostin teknisiin ominaisuuksiin päällimmäisessä kerroksessa, mutta niiden alle laitettavien vaatteiden kanssa olin hukassa. Niitä 1. ja 2. -kerroksen vaatteita kun on niin moneen lähtöön erilaisia, ja sillä alus- ja välikerroksella on suuri merkitys myös siihen kuinka mukavaa ulkoilu lapselle on.

Nyt kuopuksen kanssa kokemusta onneksi on jo vähän enemmän, ja on löytynyt ne omat lempparit ja parhaimmiksi havaitut vaihtoehdot jokaiseen kerrokseen. Silloin kun ihan kunnolla ulkoillaan, aluskerrokseksi laitetaan pehmeää ja ohutta merinovillaa. Välikerrokseen sitten paksumpi villahaalari tarvittaessa, ja päällimmäiseksi tuulenpitävä ja vettä hylkivä haalari. Talveksi ja kevääksi meillä on täysillä teknisillä ominaisuuksilla varustetut haalarit jo varattuna, nyt syksyllä me ajateltiin pärjätä tällä yhdellä haalarilla, kun kuopus on vielä niin pieni että jättää ne rajuimmat ulkoleikit vähän isommille. Välikerrokset menee samat myös talvikamppeiden alle, mikä on kätevää.

Merinovilla on hengittävää, pehmeää ja siitä on helppoa pitää huolta. Se hylkii likaa, ja pysyy kuivan tuntuisena ihoa vasten vaikka tulisi hiki. Kaikki meidän merinovillatuotteet on valmistettu eettisesti ja eläinystävällisesti keritystä merinovillasta.

Asusteissa sama vaatekerroksissa: alle ohutta merinovillaa, ja päälle paksumpaa merinovillaa, tai sään salliessa jompaa kumpaa yksinään. Löytyy kypärälakkia, ohutta pipoa, nauhapipoa ja beanieta. Kaulaan on puuvillatrikoista tuubihuivia ja paksumpaa merinovillahuivia. Ainoa mitä pitää vielä ehkä ostaa, on kunnon hanskat. En vielä ole ostanut, kun halusin ensin vähän seurata tätä liikkeellelähtöä ja säiden kehittymistä, että tuleeko niille hanskoille tarvetta vai riittääkö, että talveksi on tekniset hanskat. Seurailen vielä vähän aikaa, että kuinka nopeasti säät tästä viilenevät, kun tuntuu hassulta ostaa vain mahdollisen parin viikon käyttöajan takia hanskoja. Toistaiseksi tyyppi tykkää eniten puistossa keinua, eikä ole hirveän innoissaan hiekkalaatikosta tai maassa möyrimisestä muutenkaan vielä.

Jalkineet on ihan oma lukunsa, sillä en arvannut etukäteen että kasikuisen kanssa olisi vielä kunnon vk-kengille tarvetta. Syksyn aikana on kuitenkin käynyt selväksi että jossain vaiheessa syksyn tai talven aikana tämä tyyppi jo liikkuu ihan itsekseen kunnolla siellä puistossakin. Loistava ja pitkäikäinen valinta liikkumaan opettelevalle ja taaperolle on Stonz -töppöset.

En tiedä kuinka moni muistaa, mutta mun ihan ensimmäinen blogiyhteistyö koskaan, oli nimenomaan Stonzeista vuonna 2o12 järkätty arvonta. Näin ollen merkki oli mulle tuttu, ja ne oli ekat jalkineet joita ajattelin että lähden kuopukselle hankkimaan tähän kauteen. Stonz -töppöset, ovat tosin uudistuneet siitä viiden vuoden takaisesta, ja ovat nykyään entistäkin paremmat ja monikäyttöisemmät.

Stonzeja saa Ipanaiselta, ja ne sopivat sekä välikauteen, että Stonz Linerzien kanssa myös talveen. Stonzit mukautuvat lapsen jalan mukaan, eivätkä kiristä tai purista. Niissä on 100% kierrätysmateriaalista valmistettu kestävä PLUSfoam -pohja, ja veden- sekä tuulenpitävä Nylon-päällinen, ja ne ovat pehmeät ja ergonomiset. Parhaat mahdolliset ensiaskelkengät lapselle, sillä näissä jalka saa muotoutua luonnollisesti liikkeen mukana, kuten asiantuntijatkin suosittelevat. Jos haluaa päästä helpolla vauvan jalkineiden kanssa, kannattaa ostaa nämä, sillä ne sopivat useamman koon ajan, ja mukautuvat tosiaan sekä syksyyn että talveen.

Vaikka vauva nyt juuri pärjäisikin ihan tavallisilla pehmeillä töppösillä, tilanne voi muuttua vaikka viikossa niin että hän haluaakin jo pyöriä hiekkalaatikolla ja konttailla mutalöllössä puistossa. Siksi koen että on fiksumpaa, että hommattiin valmiiksi sellaiset jalkineet, jotka menevät myös silloin, eikä erikseen pehmotöppösiä ja sitten joskus kenkiä. Stonzeissa on säädettävät kiristysnauhat ja ne on tosi helppo pukea jalkaan vauhdikkaankin vauvan kanssa. Kiristysnauhojen avulla ne pysyvät hyvin jalassa. Mun mielestä Stonzit on tosi fiksut, koska niissä on säältä suojaavat ominaisuudet, mutta ne ovat siitä huolimatta tosi kevyet ja pehmeät vauvalle. Sellainen miellyttävä pehmeä lasku kenkien maailmaan.

Linerzit ovat pehmeää Sherpa-fleeceä, ja niiden avulla vk-töppöset muuttuvat pakkasta kestäviksi talvitöppösiksi. Se pitää ottaa huomioon Stonzeja ja Linerzeja valitessa, että Linerz pienentää Stonzien kokoa. Tällöin on siis parempi ottaa suurempi koko, kuin pienempi. Tämä M-koko joka meillä on, on meille kuitenkin tosi hyvä valinta nyt ja menee varmasti pitkään sekä sisävuoren kanssa että ilman.

Toistaiseksi ollaan käytetty Stonzeja ilman Linerzeja, joko ohuen merinovillasukan kanssa, tai sitten vähän paksumpien puuvillaisten sukkien kanssa. Jalat on olleet aina ihan lämpimänä. Mutta tuonne saa hyvin kerrostettua lämpöä ihan samalla tavalla kuin vaatteissakin, että suoraan ihoa vasten ohutta merinoa, päälle paksumpaa jos tarve, ja sitten vielä Linerzit ja päälle Stonzit. Luulisin että pysyy melko hyvin lämpimänä kylmemmälläkin säällä.

Stonzeja saa monessa eri värissä ja kuosissa, me valittiin kauniit harmaat Stonzit jotka menevät sekä vk- että talvivaatteiden kanssa kivasti yhteen. Uskon että pärjätään näillä tosi hyvin kevääseen saakka ja ehkä vielä pidempäänkin.

Tärkeintä meille on sekä vaatteissa että kengissä mukavuus, lämpimyys ja hengittävyys. Tällä hetkellä tuntuu olevan oikein sopiva setti kasassa, ja vaikka kuopus ei varsinaisesti pukemista rakasta, sitten kun vaatteet on saatu päälle hän on oikein tyytyväinen.

*Stonzit & Linerzit saatu Ipanaiselta, ja osa vk-vaatteista saatu blogin kautta. 

Ihanaa sunnuntai-iltaa kaikille <3


25 Responses to “Liikkumaan opettelevan välikausi ja parhaat jalkineet”

 1. Marjo sanoo:

  Moi! Mitä kokoa Nova käyttää? (Stonz) Mulla samanikäinen poika, antaisi vähän osviittaa

 2. Marjo sanoo:

  Hupsista, mainitsitkin koon

 3. Salome sanoo:

  Taidat käyttää paljon merinovillan lapsilla? Tiedätkö mistä löytyisi taaperolle merinovillaiset sukkahousut?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Käytän kyllä! 🙂 Polarn O. Pyretillä on 80% villaa sisältäviä sukkahousuja jotka on musta hyviä, ja lisäksi ainakin Johalla ja Meltonilla löytyy kivoja villasukkahousuja. PO.Pin sukkikset on ainakin Mulesing Free-villaa eli niitä uskallan suositella! <3

 4. Elisa sanoo:

  Moikka! Kyselisin neuvoja talvivauvan pukemiseen. Meille on syntymässä helmikuussa vauva (LA puolivälissä helmikuuta) ja olen pohdiskellut kannattaako pienelle hankkia toppahaalari/-puku. Meillä on jo lämpöpussi hankittuna, jota varmasti tulee käytettyä niin vaunuissa kuin kauppareissuillakin kaukalossa. Tämän lisäksi hankittuna on paksumpi villahaalari. Nyt vain mietin olisiko vielä toppahaalarillekin tarvetta vai pärjätäänkö kerrospukeutumalla lämpöpussin alla. Ihan pientähän ei voi kovissa pakkasissa muutenkaan pitää. Teidän kuopus taitaa olla helmikuun lapsia, joten tästä syystä lähdin kyselemään, miten teillä tuo talven pukeutuminen hoidettiin pienen kanssa? Kiitokset jo etukäteen, jos jaksat vastailla. 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka <3 No viime talvi oli aika leuto eli vastaan sen pohjalta, meillä oli toppahaalari jota käytin koko kevään aikana ehkä 5 kertaa maksimissaan. Eli lämpöpussi + villahaalari-kombo oli paljon käyttökelpoisempi 😀 Eli jos nyt shoppailisin helmivauvalle niin jättäisin kyllä toppahaalarin ostamatta, niitähän löytää kyllä vaikka alesta sitten jos oikeasti tulisi tarve. Mutta hyvä lämpöpussi ja villahaalari tai ihan vaan sisävaatteet + pipo sinne niin niillä pääsee pitkälle <3

   Paljon onnea tulevasta pienestä!! <3

 5. Kaisla sanoo:

  Minulla la 16.3. Ja ihan samaa mietin. Maaliskuussa saattaa olla vielä ihan talvi tai sitten jo kevät kunnolla päällä. Hankalaa, kun ei nyt haluaisi ylivarustautua muttei myöskään ali. Ja ensimmäisen kanssa on ihan pihalla XD

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Paljon onnea sinullekin tulevasta pikkuisesta <3 ja sama vastaus: me oltais ainakin pärjätty ilman toppahaalaria 😀 Eli kantsii ainakin kokeilla lämpöpussi+villahaalari -kombolla ensin, saa niitä haalareita vaikka alesta sitten jos tuliskin tarve! 🙂

 6. Jenna sanoo:

  Moikka! Laitatteko merinovillavaatteiden alle ihan sisävaatteet vai tuleeko merinovilla ihoa vasten? Terkuin hukassa oleva esikoisen äiti 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka! 😀 No vauvalla laitetaan ihan suoraan ihoa vasten tuota ohutta merinovillaa, sillä tavalla ne ominaisuudet pääsee oikeuksiinsa. Mutta dagiksessa ja eskarissa ei tietty toimi ihan samalla tavalla kun ei siellä ole aikaa vaihdella sisävaatteiden ja aluskerrastojen välillä, siellä sit paksumpaa villaa sisävaatteiden päälle isommilla. 🙂 Mut kotona ulkoillessa alimpana merinokerrastot! 🙂 Mäkin oon ollut hukassa oleva esikoisen äiti! 😀 Ihanaa syksyä teille <3

 7. Marjanne sanoo:

  Hei! Miten popin merinovillavaatteet vastaavat kokoaan ? Minkä kokoiset Novalla on nyt käytössä? Itsellä myös helmikuun alussa syntynyt tyttö ja nyt käytössä 74/80 koot muissa vaatteissa niin mieti mikä koko olisi hyvä ja mahdollisesti menisi koko talven 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka! 🙂 Meillä on kans käytössä 74/80 koko noista merinoista ja muutenkin, ja mun mielestä noissa riittää pituus hyvin koko talven vaikka kasvaisi reilustikin pituutta. Ja ovat niin ohuet että ei haittaa että lahkeet on esim. vähän reilut vielä 72cm pituiselle 🙂 Uskon että sama koko ois teillä hyvä myös! Kivaa syksyä sinne<3

 8. Ann sanoo:

  Vau noi Stonz töppöset! Juuri tuollaisia olisin kaivannut viime syksynä/talvena kun kuopus konttasi ja nousi tukea vasten seisomaan puistossa. Äitiyspakkaustöppöset eivät ole kovin säänpitävät, käyvät vaunuissa oleiluun muttei maassa pyörimiseen. Ostin sitten kunnon talvikengät, vaikkei kuopus vielä kävellyt ilman tukea. Lopputalvesta käveli.
  Mua kiehtoo noi merinovillavaatteet, mutta en usko että toimii meillä. Pukeminen muutenkin vaikeaa, niin siten pitäisi vielä riisua aina sisävaatteet ja pukea villa-alusvaatteet… helpompi kerrostaa sisävaatteiden päälle. Vaikka merinovilla on ihoa vasten parempi kuin puuvilla.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Nämä on kyllä aivan loistavat, juuri tuohon aikaan kun kunnon talvikenkiä ei välttämättä tarvitse mutta toppatöppöset ei ole tarpeeksi! 😀

   Merinovilla on kyllä ihana, ja Nova tykkäisi muutenkin olla noissa. Monesti jos tiedän että ollaan heti aamupäivästä menossa ulos, puen merinot suoraan yökkäreiden jälkeen, ja otan sitten pois kun tullaan ulkoa ja laitan sisävaatteet. Näin ei tarvitse käydä läpi erikseen pukemisriisumisrumbaa aamulla. 🙂 Mutta kyllähän villa lämmittää puuvillan päälläkin tietty, ja ei täällä Suomessa mitään hurjia pakkasia ole ollut paljoa pitkiin aikoihin. 🙂

 9. Laura sanoo:

  Moi! Saako udella, että minkä kokoinen haalari Novalla on kuvassa? Onko koko sun mielestä reilua mitoitusta? 🙂

 10. Milja sanoo:

  Kiitos vinkeistä! Saisiko sulta apua myös taaperon talvihaalarin valintaan? Meillä on nyt 1v. lapsi joka vielä viime talven köllötteli vaunuissa äitiyspakkauksen haalarissa, mutta täksi talveksi tarvitsee haalarin, jossa on mukava ja lämmin leikkiä lumessa ja loskassa. Mitä ovat nämä täydet tekniset ominaisuudet, joista mainitsit? Entä osaatko suositella jotain hyviä lämpimiä topparukkasia, jotka eivät kastuisi loskasta? Enpä olisi uskonut, miten vaikeaa talvivaatteiden valinta voi olla ensimmäisellä kerralla 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tästä on tulossa postausta ihan pian, mutta täydet tekniset ominaisuudet on siis vesipilariarvo, teipatut saumat ja hengittävyys. 😀 Meillä hyviksi havaittuja ja testattuja merkkejä talvivaatteissa on Polarn O. Pyret, Mini Rodini & Molo, muista ei oo kokemusta, mutta jokainen näiden merkin tekninen vaate joka meillä on ollut, on lunastanut lupauksensa ja ollut kovassakin käytössä! 🙂 Ja lämpimimmät ja parhaat talvirukkaset mun kokemuksen mukaan on Reimatecilla tai Polarn O. Pyretillä! 🙂 Mut näistä tulossa seuraavan parin viikon aikana juttua blogissa myös! 😀 Tsemppiä talvivaatteisiin, tämä lastenvaateviidakko on kyllä melkoinen ennen kuin siihen tutustuu enemmän 😀

 11. Tuua. sanoo:

  Hei missä nuo Suomessa myynnissä olevat Stonzit on valmistettu? Täällä Stonzien alkuperäismaassa kävi muutama vuosi sitten semmonen juttu, että ”Made in Canada” vaihtui ”Made in China”-lappuun ja laatu huononi:( onneksi oon löytäny käytettynä meille pari eri kokoa ja väriä tuota Kanadassa valmistettua mallia. Pitää paremmin vettä ja on kestävämpi 🙂

 12. Enna sanoo:

  Hei! Mä oon kyllä aatellu et toi pico ei olis tarpeeks teknisiltä ominaisuuksilta muuhun kuin kauppa/vaunuilupuvuksi.. teillä se on siis ihan konttauspukuna? Mitä mieltä olet, pitääkö tuo oikeasti kuivana ja kestääkö kangas niin rajua kulutusta? Kiitos jos vitsit vastata ja kertoa kokemuksiasi 🙂

 13. Pihla sanoo:

  Merinovilla on siitäkin hyvä, että se ei kutita ihoa niinkuin villa yleensä. Itse tykkään todella paljon merinovilla vaatteista juuri sen takia koska ne ei kutita, ei tarvitse pestä kuin harvoin ja pysyy monta vuotta todella hyväkuntoisina! 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.