Luukku 10: Näin teet hyvää joulun aikaan

10.12.2017

Blogijoulukalenterin perinteinen hyväntekeväisyysluukku tulee tässä! Me käytiin tänä viikonloppuna viemässä Itiksen Hope:n joululahjapisteelle iso pussillinen mun saamaa erilaista (avaamatonta) kosmetiikkaa, sekä valitsemassa sieltä kolme lahjatoivetta jotka toteutettiin. Tästä on tullut meille jokavuotinen juttu, joka lasten kanssa aina tehdään, ja lapset itse asiassa kysyivät ihan itse kun joulukuu alkoi, että ”viedäänkö me tänäkin jouluna niitä lahjoja?”. Ja mä vastasin tietenkin että kyllä viedään. He jopa muistivat vielä, että viime vuonna ostettiin Ryhmä Hau piirustustaulu, ja Tatun & Patun ihmeellinen joulu -kirja joillekin pojille, ja miettivät että tykkäsivätköhän he niistä lahjoista.

Mun mielestä on todella tärkeää että lapset oppivat pienestä asti tekemään hyvää ja auttamaan, välittämään toisista ihmisistä. Kun kerran on mahdollisuus auttaa, niin silloin se mahdollisuus kannattaa käyttää. Ollaan juteltu lahjoista ja joulupukista lasten kanssa, että vanhemmat maksavat lasten lahjat, ja pukki vaan tuo ne (koska meillä käy joulupukki). Ja että kaikilla ei ole varaa maksaa lahjoja itse, jolloin heitä voi auttaa niin, että sellaistenkin perheiden lapset saa lahjoja, joilla ei itse ole lahjoihin varaa.

Lapset on ymmärtäneet sen oikein hyvin, ja haluavat auttaa, ja tämä auttaminen on mulle 1000 kertaa tärkeämpää, kuin lasten joulupukkiin 100% uskominen. Meillä eivät siis lapset ajattele että ”tuhmat lapset eivät saa lahjoja” tai että ”joulupukki valmistaa lahjat pajassaan”, mutta se että pukki tuo lahjat aattona, luo kyllä mahtavaa taianomaisuutta. Ja ihan yhtä innoissaan ovat kauppakeskusjoulupukeista kuin minäkin olin pienenä, vaikka luulin että pukki tekee kaikki lahjat itse. Mun mielestä ei myöskään ole kiva opettaa että ”tuhmat lapset eivät saa lahjoja” koska eihän se siitä ole todellakaan kiinni (eikä kukaan lapsi ole tuhma, apua joo ei lähdetä tähän, tämä hyväntekeväisyyspostaus alkaa muuttua kasvatuspostaukseksi kun mun näkemykset alkaa puskea pintaan).

Mulle on kertynyt vuoden aikana paljon sellaista kosmetiikkaa mitä en ole edes ehtinyt testaamaan tai on jäänyt kaapin perälle, ja lahjoitin ne kaikki eteenpäin Hope:lle, jonka kautta moni teini-ikäinen esimerkiksi toivoi kosmetiikkalahjaa. Toivon että mun viemällä pussilla saadaan muutaman teininkin kasvoille hymy jouluaattona. Lapset saivat sitten ottaa kukin yhden kortin, tosin minä toimin kuopuksen kortin valitsijana kun hän ei itse yltänyt rattaistaan valkkaamaan. Meillä on aiemminkin ollut se periaate että viedään yhtä monta lahjaa kuin meillä on lapsia, ja siksi siis tänä vuonna valitsimme nimenomaan kolme korttia.

Sitten käytiin etsimässä ja ostamassa lahjat, nuken tarvikkeita 2-vuotiaalle, Marcus & Martinus -fanitavaraa 12-vuotiaalle ja Muuttuva Labyrintti -peli toiselle 12-vuotiaalle. Koko hommassa vierähti meillä pari tuntia, kun niin innoissaan pyörittiin ympäriinsä ja etsittiin sopivia lahjoja. Lopulta löydettiin kivat jutut, ja vietiin ne pisteelle. Hope Ry:n pistettä pyörittävät vapaaehtoiset, jotka tekevät ihan uskomattoman arvokasta työtä.

Listasin  aiempien vuosien tapaan nyt useamman erilaisen keinon auttaa tänäkin jouluna, toivottavasti löydät listasta juuri sinulle sopivan tavan auttaa tänä jouluna apua tarvitsevia.

Hope joululahjakeräys

Hope yhdessä ja yhteisesti ry:n joululahjojen lahjoituspiste löytyy Helsingissä kauppakeskus Itiksestä, infopisteen vierestä. Lahjoja voi viedä 17.12. asti, ja lasten täsmätoiveita voi tsekata joko Hopen sivuilta tai suoraan pisteeltä. 

Joulupuu-keräys

Joulupuu-keräyksessä kerätään lahjoja lapsille jotka ovat lastensuojelun kohteina, huostaanotettuina, sijaisperheessä, lastenkodeissa tai muutoin vähävaraisen perhetilanteen vuoksi jäisivät ilman joululahjoja. Tällaisia lapsia on pelkästään Pääkaupunkiseudulla yli 10 000. Joulupuu-keräyksen järjestää Keskuspuiston Nuorkauppakamari, sekä paikalliset Nuorkauppakamarit, ja keräyksiä löytyy kaikista isommista ja pienemmistä kaupungeista ja kunnista. Oman kuntasi tilanteen voit tarkistaa keräyksen sivuilta. Helsingin keräyspiste sijaitsee kauppakeskus Forumissa, infopisteen vieressä ja on avoinna 14.-17.12.arkisin klo 16-20, lauantaina klo 10-19 ja sunnuntaina klo 12-18. Lahjavinkit ja tarkemmat ohjeet löytyvät Joulupuu-keräyksen sivuilta. 

Joulupata-keräys

Joulupatakeräys toimii sekä livenä, että netissä. Livekeräyksiin voi viedä käteistä rahaa, siistiä käytettyä tavaraa ja avaamattomia ruokapakkauksia, lähimmän padan sijainnin voi tarkistaa täältä. Saatu raha, ruoka ja tavara lahjoitetaan vähävaraisille lapsiperheille, pienituloisille eläkeläisille, työttömille ja työkyvyttömille, syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille sekä ruoka-apua tarvitseville opiskelijoille.

Kauneimmat joululaulut -keräys ja -tilaisuudet

Kauneimmat joululaulut-yhteislaulutilaisuuksissa kerätty kolehti, sekä netissä ja puhelimitse saadut lahjoitukset ohjataan tänä vuonna maailman unohdettujen lasten hyväksi. Varoilla tuetaan lasten koulunkäyntiä, varhaiskasvatusta, ravitsemusta ja terveydenhoitoa. Viidellä eurolla saa lisäravinnetta nälkiintyneelle lapselle, kymmenellä eurolla voi antaa koulupuvun orpolapselle. 20 eurolla voi taata odottavalle äidille sairaalasynnytyksen, jotta hän selviää synnytyksestä ja voi huolehtia lapsestaan myös tulevaisuudessa. 

Ole joulupukkina seniorille 

Ole joulupukkina seniorille -kampanjan ideana on lahjoittaa yksinäisille ja vähävaraisille vanhuksille kukkalähetyksiä. Kampanjan järjestäjä on seniorihoivapalvelu Home Instead, kampanjan yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi suurten kaupunkien hoivapalvelut sekä seurakunnat. Osallistuminen on yksinkertaista: tarkista listasta lähin kampanjassa mukanaoleva kukkaliike, ota nimilappu joulupuusta, osta kukka lahjaksi ja jätä se liikkeen myyjälle nimilapun kanssa. Kukka toimitetaan tervehdyksen kanssa vanhukselle liikkeen puolesta.

Hyvä Joulumieli -keräys

Hyvä Joulumieli -keräykseen on helppoa lahjoittaa rahaa (10€) soittamalla tai tekstiviestillä. Keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen Aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Radio Vegan kanssa.. Hyvä Joulumieli -keräys kestää 24.12. asti. Keräykseen lahjoitetuilla rahoilla hankitaan 70€ arvoisia lahjakortteja, joilla vähävaraiset tai vaikeassa elämäntilanteessa olevat lapsiperheet voivat ostaa jouluruuat. Tänä vuonna tavoitteena on kerätä yhteensä yli 30 000 lahjakorttia.

Stockmann & Hope Nuorten toivelahjakeräys

Nuorten toivelahjakeräyksessä Stockmann toteuttaa asiakkaiden kanssa vähävaraisten perheiden nuorten lahjatoiveita. Tavarataloihin on ripustettu esille nuorilta tulleita toiveviestejä, joista lahjoituksen antaja voi valita tietyn toiveen ja toteuttaa sen lahjakortin muodossa. Toiveita voi toteuttaa 1.-21.12. ja Hope – Yhdessä & Yhteisesti Ry välittää toivelahjat oikeaan osoitteeseen.

Aina ei tarvita rahaa tai mitään aineellista, jollekin läsnäolo on suurin lahja mitä voi antaa. On tärkeää muistaa soittaa läheisille vanhuksille vaikka asuisi itse kaukana, ja käydä kylässä aina kun se on mahdollista. On myös tärkeää auttaa ystävää silloin kun hän apua tarvitsee. Hyvää voi tehdä niinkin pienellä asialla kuin muistamalla sanoa bussikuskille moi, ja tarjoamalla vanhukselle tai huonokuntoiselle istumapaikan julkisissa liikennevälineissä. 

Ihanaa sunnuntaita kaikille <3


20 Responses to “Luukku 10: Näin teet hyvää joulun aikaan”

 1. nk sanoo:

  tuo hopen joululahja keräys on itseä kiinnostanut monena vuonna mutta siihen osallistuiminen ei ole mahdollista.asun melkein 300km helsingistä.mikään muukaan noista keräys kohteista ei ole minun pienellä paikkakunnalla mahdollista

 2. ajatus sanoo:

  Kaunis ajatus, mutta itseäni häiritsee se, että tuossa ostetaan uutta tavaraa :/. Joulun idea ei mielestäni ole se tavaran määrä, vaan enemmänkin yhdessäolo. Jostain syystä minua häiritsee vähän se, että ostetaan vaan lisää krääsää ikäänkuin se olisi joulussa se pääasia. Ja krääsää ja muovia ja muuta epäekologista tässä maailmassa piisaa ihan liikaa. En nyt oikein osaa muotoilla tätä ajatusta.. Olisi minusta parempi, että lahjoitettaisi jotain vanhaa, itselle tarpeetonta, eikä ostettaisi uutta. Hienoa, että sinä olet antanut lahjoituksena sellaista kosmetiikkaa, jota olet itse saanut, mutta joka on sinulle tarpeeton.

  Aiheeseen liittymättömänä haluaisin vielä lisätä, että sinulla on todella hienoja ajatuksia lasten kasvattamisesta ja omilla lapsillasi on kyllä varmasti aivan ihana lapsuus, kun heillä on noin mahtavat vanhemmat! Todella ihailen teidän tapaa lasten kasvattamisen suhteen!

  • S sanoo:

   Ymmärrän hyvin näkemyksesi. Liika tavara ja kuluttaminen ahdistaa minuakin. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että uudella tavaralla varmistetaan monesti tuotteen turvallisuus ja käyttökelpoisuus. Valitettavasti meillä Suomessakin eriarvoisuus periytyy ja on vanhempien vähävaraisuus saattaa aiheutta lapselle häpeää. Uudet ja ehjät tavarat ja vaattet voivat vähentää tätä tuntemusta. Vapaaehtoisia on varmastikin vähän eikä ole mahdollista tutkia jokaista lahjaa erikseen.

   Lisäksi haluan muistuttaa, että Hopelle voi tuoda myös käytettyjä (ehjiä ja puhtaita) vaatteita sekä leluja. Vapaaehtoiset lajittelevat nämä ja tavarat päätyvät kiertoon. Toiminta tähtää siis myös ekologisuuteen! 🙂 Niin ja myös esimerkiksi eläinsuojelun karvaisille asukkaille kelpaa myös huonompi kuntoinen kangasmateriaali!

   • Heli sanoo:

    S:n kanssa samoilla linjoilla, mutta haluan silti kommentoida.

    Hopelle tosiaan voi lahjoittaa käytettyä tavaraa ympäri vuoden, ja hopen toiminta perustuukin lähes täysin käytettyjen tavaroiden antamiselle eteenpäin. Kyseessä on siis hyvinkin ekologinen toiminta.

    Minuakin ahdistaa uuden tavaran hillitön ostaminen ja muovin järjetön määrä. Mutta ymmärrän niitä lapsiakin: kyllähän se on lapselle ihan järjettömän tärkeää saada kerran vuodessa se yksi uusi lelu, kirja tai peli. Helppo se on meidän huudella kierrättämisestä, jotka kykenemme ostamaan uutta kun tarvitsemme tai haluamme. Mutta lapsi, joka joutuu 365 päivää vuodessa käyttämään ilmaista, vanhaa, kierrätettyä tai lahjaksi saatua, ei osaa ajatella ekologisesta näkökulmasta, vaan tietää vain, että kaverit saavat uusia leluja. Joten tällaiselle lapselle se uusi, siis oikeasti uusi ja vain hänelle hankittu nukke jouluna on varmasti paljon isompi asia kuin sille lapselle, joka saa uutta muutenkin. Vaikka hänenkin vaatteensa ostettaisiin pääosin kirpparilta ekologiasyistä.

    Puhumattakaan siitä, minkä ilon se stressaantunut vähävarainen vanhempi saa, kun pystyy kerrankin antamaan lapselleen ”kunnollisen lahjan”.

    En tosiaan halua yhtään vähätellä kirpputoreja ja kierrättämistä, liputan niiden puolesta ihan täysillä, mutta aina ekologisuus ei ole se tärkein ja ainoa arvo. Lisäksi tuossa tosiaan varmasti on pointtina myös se, että termistä ”ehjä ja puhdas” on hyvinkin vaihteleva käsitys ihmisten välillä. Hope, kuten kaikki muutkin hyväntekeväisyysjärjestöt, saavat lahjoituksena uskomattomia määriä puhtaasti roskaa, joten yksittäisten joululahjakeräysten on helpompi olla rajattuina uusiin tavaroihin.

    Voit kuitenkin silti viedä käytettyjä, ehjiä ja puhtaita tavaroita hopelle, vaikka eivät joululahjakeräykseen menekään!

    T. Hopen ex-vapaaehtoinen, joka on kohdannut useita onnesta itkeviä äitejä sekä lapsia riemusta loistavin silmin, kun he ovat joulupaketin saaneet.

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Heli, juuri näin! <3 Mieletöntä työtä olet varmasti saanut tehdä Hopella! Kiitos kun selvensit ihan asiantuntijan näkökulmasta, miksi on tärkeää että keräykseen viedään nimenomaan uutta ja käyttämätöntä tavaraa, käytetyt voi lahjoittaa muutenkin ja muulloinkin. 🙂

     Ja samaa mieltä S & E! Myös meillä kiinnitetään kulutustottumuksiin huomiota arkipäiväisissäkin valinnoissa, ja olen tarkkana esimerkiksi vaatteiden eettisyydestä, ja harkitsen lastenvaateostosten tarpeellisuutta tarkkaan, sekä kierrätän lapselta toiselle. Mutta myös mun mielestä on ihanaa että niillä pienillä on edes kerran vuodessa mahdollisuus saada juuri se yksi ihana juttu mitä on itse toivonut, ja vielä ihan uutena, ihan omaksi, ei keneltäkään toiselta käytettynä! <3

  • E sanoo:

   Mun mielestä on taas pelkästään hyvä asia, että lahjojen täytyy olla uusia. Vaikka kierrättäminen onkin aina hyvä asia, niin mun mielestä on ihanaa että edes yhtenä päivänä vuodessa jollakin pienellä on mahdollisuus saada jotain ihan uutta ja hienoa, mitä on itse saanut toivoa. Käytetyt vaatteet ja lelut ovat mielestäni ehdottoman hyvä juttu ”tavalliseen arkeen”, mutta lahjaksi ne eivät minun mielestäni kuulu.

   Ja kiitos Iina vinkistä, että Itiksessä on nyt keräys käynnissä. Pitää ehdottomasti käydä! 🙂

 3. Inga sanoo:

  Kiitos Iina tästä postauksesta, tuli niin hyvä mieli! Oitis rupesin klikkailemaan sivuja auki, sillä haluan antaa oman panokseni hyväntekeväisyyteen. Ihanaa joulunaikaa teidän perheelle! <3

 4. annni sanoo:

  Pakko vinkata, että nyt pystyy tänä vuonna lahjoittamaan Prisman verkkokaupan kautta Hopelle ! Siellä on valmis Hopen joululahjalista ja toimitustavaksi valitsee Hopen ja maksaa lahjan. Tosi helppoa ! 🙂

 5. sssansan sanoo:

  Mä juuri äsken ruokakaupassa käydessäni ostin jollekkin 83-vuotiaalle joulukukan tuollaisen keräyksen kautta 🙂 Olisin halunnut ottaa lapun myös Joulupuu-keräyksen puusta, mutta siellä ei näkynyt yhtään lappua enää olevan jäljellä…mikä tietysti on hienoa, jos kaikki toiveet on jo ostettu!

 6. Jenz sanoo:

  Voi Iina tuo toppatakki ja sun hoikat jalat on kyllä killer combo, tukehduin melkein iltakahviini :’D Enkä sano tätä pahalla, mulla oli huono ilta tähän asti 😀

 7. Nannu sanoo:

  Hienoa, että teillä on tullu tällaisesta ”perinne”! Itsekin eilen otin 4korttia joulupuusta, pari vähän enemmän satsattavaa, pari pienempää. Viime vuonna ostin pienelle tytölle yöpuvun, lääkäri setin ja palapelikirjan, kun hänen perheensä oli menettänyt hometalon myötä oikeastaan kaiken irtaimiston. Pystyin paketin viemään ihan itse tälle naiselle ja tytölle ja voi elämä ku meinasin alkaa iteki itkemään, kun se nainen otti sen paketin vastaan kyynel silmäs. Kyllä se antamisen ilo on hieno tunne ja jokainen voi antaa aina jotakin. Oli se sitten lelu, hymy, halaus, läsnäolo jne.

 8. Vilma sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta! Pitääkin mennä heti ensi viikolla lahjoittamaan pari lahjaa joulupuu-keräykseen, sekä kukka vanhukselle. Oon monena vuotena ajatellut auttaa vähävaraisia, mutta se on jäänyt aina ajatuksen tasolle. Oon vasta 18v opiskelija, joten rahaa ei minullakaan liikaa ole liiaksi, mutta mielelläni autan muita etenkin näin joulun aikana. Mukavaa joulun odotusta Iina koko sun perheelle! 🙂

  • Heli sanoo:

   Jep, mulla sama, ei itelläkään niin hirveesti oo rahaa, mut aina voi vähän auttaa. Kukan ostin vanhukselle prismasta hintaan 3,95. Ei kovin iso rahallinen panostus mut varmasti piristää joulunaikaa ja itelle tuli hyvä mieli 🙂

 9. M sanoo:

  On mahtavaa että näitä keräyksiä on näin monipuolisesti ja laajasti. Tuli niin hyvä mieli kun lasten kanssa käytiin tänään viemässä kolme lahjaa joulupuu keräykseen. Tyttövauvalle yöpuku, taaperolle (pojalle) myös yöpuku ja 10-14 vuotiaalle pojalle seinäkalenteri. Siinä oli tarpeellisia lahjoja varmasti ja tämän ikäisten lahjoista kertoivat keräyspisteellä olevan pulaa. Eihän kaikkien lahjojen tarvitse olla leluja tai muovia, voi lahjoittaa vaikka piirustusvälineitä tai koulutarvikkeita 🙂

 10. Milja sanoo:

  Hei, tiedätkö onko tuo Stockmannin keräys niin että siinä tulee ostaa lahjakortti Stockmannille vai saajan toiveen mukaisesti mihin vain?

 11. Leena sanoo:

  Todella hyvä ja tärkeä postaus. Ihanasti ootte opettanut teidän lapsille näinki tärkeästä aiheesta. Meillä myös menee iso osa lahja- ja joulukortti rahoista tänä vuonna BC keräykseen ja tällä viikolla viedään 2 lahjaa joulupuu keräykseen forumiin. Myös sen verran mitä itsellä on lapsia. Pakko sanoa vielä että ihailen suuresti kuinka hyvä sydän sulla on ja se että lahjoitat eteenpäin tuotteita joita itse olet saanut. Paljon näkee esim tubettajia kuinka järkyttävän paljon he saavat testaukseen tuotteita ja kokeilevat ja sit laatikkoon lojumaan. Mielummin lahjottaisivat ylimääräset vähävaraisille. 🙂 ( enkä tarkota nyt pahalla ketään tubettajia tai ketään muutakaan kohtaan enkä myöskään väitä etteivät he tekisivät mitään hyvää tai olisivat ahneita yms. itse vaan pidän tärkeänä asiana elää mahd ekologisella ja eettisellä tavalla ja välttää turhan ostelua niin ymmärrät(te) varmaan. 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.