Pieniä vihreitä valintoja arkeen ja juhlaan

12.04.2018

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Evergreenin kanssa.

Olen usein puhunut blogissa arjen pienten hyvin valintojen puolesta, ja koen niistä puhumisen myös vaikuttajana olevan jossain määrin oma velvollisuuteni. Joku on muuten joskus kysynyt, mistä termi ”vaikuttaja” tulee, ja ihmetellyt mikä tekee minusta vaikuttajan. Termillä tarkoitetaan kaikkia omissa kanavissaan esillä olevia, kuten instagrammaajia, tubettajia, bloggaajia & muita mielipidevaikuttajia. Tyyppejä, joilla on oma seuraajakunta. Koirakin voi olla vaikuttaja, ja moni koira onkin instassa mua suositumpi. Se on ihan alan yleistermi, jota käytetään. Vaikuttaja kattaa vähän paremmin sen mitä esimerkiksi itse teen, koska olenhan aktiivinen monessa muussakin paikassa kuin vain blogissa. No juu, ei vaikuttamisesta sen enempää, nyt palataan takaisin pieniin hyviin valintoihin.

11.4. vietettiin suomalaisten laskennallista maapallon ylikulutuspäivää, eli päivää jona olemme kuluttaneet koko vuoden luonnonvarat. Jos kaikki maailman kansalaiset eläisivät kuten suomalaiset, tarvittaisiin 3,6 maapalloa, jotta luonnonvarat riittäisivät. Suomi on maailman 18. eniten luonnonvaroja kuluttava maa, ja se ei ole listasijoitus, josta  voisi olla kovin ylpeä. Juuri siksi on ihan tavattoman tärkeää, että puhutaan parempien valintojen tekemisestä. Itse en kuitenkaan usko syyllistämisen voimaan, vaan uskon että ne kestävät paremmat ratkaisut tehdään silloin, kun ne on tehty mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi. Kun tutustuu niihin pieniin, kestäviin ratkaisuihin, on helpompaa tehdä myös niitä isompia kestäviä valintoja.

Monilla pienillä arjen teoilla voi pienentää omaa luonnonvarojen kulutustaan ilman että elämä olennaisesti hankaloituu. Oikeastaan juuri päin vastoin: monet ekoteot jopa helpottavat arkea. Hedelmät kannattaa pakata kaupassa aina kestohedelmäpussiin, tai vähintäänkin biohajoavaan pussiin, jonka voi vielä uudelleen käyttää biojätepussina. Ruokaostoksia varten kannattaa aina olla mukana kestokassi, jos toinenkin. Niissä ostokset on muuten paljon helpompi kantaa, kun niissä on tasainen pohja ja tukevat kahvat.

Kasvisruoka on ekologisempaa, ja jo edes 1-2 kasvisruokapäivää viikossa tekee suuren muutoksen omaan hiilijalanjälkeen (ja omaan oloon). Itse tykkään ruuassa myös satokausiajattelusta: suosin aina kauden kasviksia ja hedelmiä, ja parhaani mukaan lähellä tuotettua, jotta mun pöperöitä ei turhaan tarvitse turhaan kuskata ympäriinsä. Kauden vihannekset maistuvat tuoreelta ja aromikkaalta, koska ne ovat aina juuri silloin parhaimmillaan.

Yksi helppo ja pieni hyvä valinta, jolla kuitenkin on iso merkitys, on vaihtaa tuliaisviinit luomulaatuisiin. Kun mennään esimerkiksi ystäville tai sukulaisille kylään, helppo tuliainen on laadukas luomuviini, kuten espanjalainen tumman marjainen Evergreen Monastrell punaviini, tai kuivan herukkainen ja limettinen chileläinen Evergreen Sauvignon Blanc valkoviini. Evergreenin luomuviinien tuotantoketju on kokonaisuudessaan luomusertifioitu, joten niitä voi nautiskella hyvällä omallatunnolla. Evergreen-viinejä myydään litran palautettavissa muovipulloissa, joten ne on helppo ottaa mukaan ystävälle lähtiessä, tai vaikka mökkireissulle. Ei tarvitse pelätä että pullo hajoaa laukkuun matkalla.

Mä olen vasta aivan muutaman viime vuoden aikana tutustunut viineihin, ja oppinut nauttimaan silloin tällöin lasillisen ruuan kanssa tai juhlatilaisuuksissa.  Silloin kun ruokaan on panostettu, tai kun mennään jonkun luo syömään ja viiniä on tarjolla, on mukavaa kruunata upea ateria siihen sopivalla viinillä. Evergreen Sauvignon Blanc sopii mun makuhermoille, sillä siinä on ihanan pehmeä maku, ja kuiva valkkari on muutenkin enemmän mun juttu, kuin makea. Sauvignon Blanc sopii erityisen hyvin salaatin, tai vähärasvaisen kalan kaveriksi. Mä nautiskelen sitä mielelläni lasillisen juustojen ja viikunahillon kaverina, mutta en olekaan viiniasiantuntija. Sen kuitenkin tiedän, että se on herkullista!

Evergreenillä on litran punaviinin ja valkoviinin lisäksi valikoimassaan myös 3l Evergreen Merlot -punaviini, 0,75l Organic Seco kuohuviini, sekä kuiva ja puolikuiva luomu omenasiideri. Valikoimaan voi tutustua paremmin kampanjasivulla.

Huom! Koska kyseessä on alkoholia koskeva kaupallinen yhteistyö, alkoholia koskevia kommentteja ei ole sallittua julkaista alkoholilainsäädännön nojalla. Ethän siis kommentoi alkoholia ollenkaan. Juustoja, kuvien tunnelmaa, tai mitä tahansa yleistä saa kommentoida jos siltä tuntuu, ja ne kommentit voi julkaista.

Ihanaa päivää kaikille <3 


13 Responses to “Pieniä vihreitä valintoja arkeen ja juhlaan”

 1. Iitu sanoo:

  Heissan. Tuosta biohajoavadta pussista. Se on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin muovinen, mutta jos vain mahdollista suosin aina mieluummin paperipussia. Biopussit on biohajoavaaMUOVIA jonka on tutkittu hajoavan huom. Ei maatuvan, tietyissä testiolosuhteissa. Aina luonto ei niin toimi ja siksi pussien hajoamisprosessi ei mene niin kuin on suunniteltu ja ne hajoavat hitaammin ja jäävät luontoon mikromuovin tavoin pidemmäksi aikaa. :) Olen kertoillut muovittoman elämän ideoista lisää Facebookissa Muoviton elämä sivulla.

  Toinen mikä jäi hieman mietityttämään oli tuo kausi ja lähi vihannekset ja hedelmät. Kuitenkin usein kuvissasi näkyy mansikoita ja pensasmustikoita keskellä talvea. Ovat siis pistäneet ennenkib silmään kun puhut pienistä teoista :),

  Tykkään blogistasi hirveästi ja olen sieltä löytäbyt paljon ideoita omaa elämään. Varsinkin kiva seurata kun esikoinen on vain reilu kk kuopustasi nuorempi. :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Aivan totta! Paperipusseja vaan harvemmin on kaupoissa esillä ainakin mun kokemuksen mukaan, siinä missä kestohedelmäpusseja ja biopusseja löytyy ainakin meidän lähikaupoista. Kiitos vinkistä, pitääkin käydä tutustumassa tuohon FB-sivuun.

   Ja kuten vastasin tuossa alempana, niin olet aivan oikeassa siinä, että kuvan hedelmät ovat tekstin kanssa ristiriidassa. Hyvä että te sanoitte tästä, sillä se kannustaa mua jatkossa pitämään entistä parempaa huolta siitä, että en osta talvella tuoreita pensasmustikoita, vaan ennemmin suomalaisia pakastemustikoita. :) Suurin osa mun ekologisista arvoista on tullut blogin ja teidän kommenttien myötä, sillä niistä opin aina uutta. Musta se on vaan hyvä että haastatte mun valintoja, ja sen ansiosta mä pystyn miettimään omia valintojani ja arvojani, ja sitä ovatko teot sanojen kanssa ristiriidassa. Varmasti jatkossa mietin vielä paremmin, millaisia juttuja ostan kuvia silmällä pitäen (enkä pelkästään niitä arjen vakiojuttuja jotka eivät täällä hirveästi näy). Kiitos että toit tämän esiin asiallisesti! Ja aurinkoista kevättä <3

  • Vilma sanoo:

   Itseasissa paperipussi ei ole paras vaihtoehto, vaan joidenkin laskelmien mukaan jopa muovipussi olisi parempi. Paperipussin valmistukseen kuluu paljon energiaa, mikä nostaa sen ekologisen jalanjäljen korkeaksi.

 2. Nimk sanoo:

  Miksi on päädytty muovipulloon perinteisen lasisen sijasta? Eikö muovi ole epäekologisempaa? Mulla ei siis ole tietoa, ainoastaan olettamus, joten aidosti kiinnostaa :)

 3. Pihvi sanoo:

  Jotenkin nämä kuvat eivät istuneet tekstiin, kuvassahan ei taida olla ensimmäistäkään suomalaista tuotetta saati sitten lähellä tuotettua… Ei sillä ettenkö itsekin olisi suuri tapausten syötävä mutta kun puhe oli hiilijalanjäljen pienentämistä… :)
  Mutta litran muovipullo kuulostaa hyvältä!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Olet kyllä aivan oikeassa! Tulin ajatelleeksi tätä vasta kun yhdistin kuvat ja tekstin, ja tähän olisi pitänyt kiinnittää paremmin huomiota. Innostuin niin kovasti kun hain inspiraatiota juustokuviin, että en tajunnut ristiriitaa. Tapakset ovat kertakaikkisen herkullisia, mutta meilläkin ne ovat sellainen spesiaaliherkku – arjessa ehdottomasti suosin nimenomaan lähellä tuotettua ja kotimaista. :)

 4. Johanna sanoo:

  Minulla vähän särähti edellisten kommentoijien huomioiden lisäksi se, että juuston hiilijalanjälki on melkein yhtä suuri kuin naudanlihan..

  Mutta kaikki paremmat valinnat ovat aina hyviä valintoja, pienetkin. Ihan mahtavaa että että tuot esille / herättelet seuraajia pohtimaan vastuullista kuluttamista :)

 5. Vaikuttaja on vielä laajempi termi kuin SOMEVAIKUTTAJAT. Opettajat, vanhemmat, urheiluseuran vetäjät, poliitikot, vammaisjärjestöt, luonnonsuojelijat jne… Kaikki ketkä tavalla tai toisella vaikuttavat toisen käyttäytymiseeen, mielipiteihin, arvoihin jne… Toiset ovat alttiimpia vaikutuksille kuin toiset. Lapset erityisen haavoittuvia huonoille, mutta myös hyville vaikuttajille.

 6. Mi sanoo:

  Kuvat näyttää kyllä niin herkullisilta, oot tosi taitava tekemään asetelmia ja valokuvaamaan!

 7. Rosa sanoo:

  Nuo biohajoavat pussit olisivat kyllä muuten ok mutta hyvä jos ne saa kaupasta ulos ehjänä joten siksi jäävät usein ottamatta…

 8. Elina sanoo:

  Todellakin herkullisen näköisiä kuvia ja ihania värejä! Olen raskaana ja himoitsen ihan hulluna sinihomejuustoa. Voin ihan tuntea nenässäni sen tuoksun näistä kuvista. :)

 9. julia sanoo:

  Moi!
  En halua olla töykeä ja nämä ovat hyvin henkilökohtaisia ja monimutkaisia asioita. Mutta kysyisin, pohditteko lastenhankinnassa asiaa myös ekologisesta näkökulmasta? Länsimaissa synnytetään yhä vähemmän, mutta tulevaisuudessa maapallo kärsii ylikansoituttumisesta. Jokainen tekee omat ratkaisunsa, itse en voisi hankkia kolmea lasta, koska se vaan tuntuisi liialta mulle (henkilökohtaisesta sekä ekologisesta syystä) Mutta toki, kaikki yksilöt kuluttaa eri verran, eikä välttämättä kolmesta lapsesta tulekaan kolminkertaista kulutusta. Siispä erityisesti lapsiperheessä tosi tärkeä aihe ja muksut saa kotona jo hyvän mallin ja esimerkin vastuullisista kulutusvalinnoista. Tuntuu kyllä tosi hankalalta tää koko teema ja esim se kuinka länsimaissa kohta syntyy liian vähän (esim.huoltosuhteen ylläpitämiseksi) ja kehitys-/kehittyvissä maissa liikaa ihmisiä… :P #maailmantuska

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.