Taaperon vaatekaappi, mitä sieltä löytyy?

02.05.2018

Kirjoitin Vauvan toimiva vaatekaappi helposti -postauksen talvella, ja nyt on tullut aika julkaista jatko-osa, eli Taaperon vaatekaappi. Tänään siis esittelyssä meidän taaperon sisävaatevalikoima melkein kokonaisuudessaan, kuvista puuttuu parit pöksyt ja pari paitaa, jotka olivat joko päällä tai pesussa kuvienottohetkellä. Vauvan vaatekaappi-postauksessa esittelin vaatteet jotka olivat käytössä n. 6-12kk iässä, eli meillä n. kokoja 68-80. Tässä postauksessa esittelen vaatteita, jotka on otettu käyttöön tänä keväänä, ja ovat luultavasti käytössä koko vuoden, ainakin suurin osa. Nyt meillä on käytössä vaatteesta riippuen 74-92 -koot, mutta suurimmaksi osaksi kokoja 8o ja 86, tai 80/86. Mitoitus vaihtelee tosi paljon eri vaatevalmistajien välillä, ja siksi käytössä on näinkin suuri valikoima eri kokoja.

Nythän on kesä ihan tuloillaan, ja meiltä puuttuu myös muutama hellevaate vielä, joita pitää ostaa Kreikan matkaa varten. Listalla on ainakin farkkushortsit, parit ohutta kangasta olevat shortsit/housut ja pitkähihaiset paidat, sekä uv-puku tai pari. Kreikassa tulee olemaan lähemmäs 30 astetta lämmintä hyvin suurella todennäköisyydellä, joten on tärkeää että iho on hyvin suojattu, mutta ei kuitenkaan tule liian kuuma. Hellevaatteista voisin tehdä ihan oman jutun sitten kun ne ovat ajankohtaiset, mutta keskitytäänpä nyt ihan tähän arkivaatekaappiin. Hei ja niin, yökkäreitähän meillä on sisävaatteina toki myös, sekä  sukkia ja sukkahousuja, jotka nyt puuttuvat näistä kuvista. 

Toimiva kokonaisuus yhteensopivilla väreillä ja kuoseilla

Viimeksi kirjoitin paljon siitä, miten aloitin toimivan vaatekaapin rakentamisen: kuosiövereiden tilalle yksiväristä, ja yhteen mietittyjä värejä. Helppo yhdisteltävyys on tärkeä juttu, ja aina vaateostoksia tehdessäni mietin jo olemassaolevia vaatteita, ja katson ostokseni niin, että ne sopivat yhteen. Edellisessä postauksessa vaatevalikoima oli melko tummasävyinen, ja siellä oli paljon murrettuja värejä. Näin kesää kohti mentäessä murretut sävyt on kyllä edelleen pop, mutta niiden kaveriksi on tullut paljon keltaista, vaaleanpunaista ja vaaleansinistä.

Toimivan vaatekaapin pohjana on mun mielestä selkeät basic-vaatekappaleet. Mustat ja harmaat basic-leggarit, harmaa basic-body, yksiväriset pitkähihaiset paidat ja t-paidat, sekä yksiväriset hupparit. Kuosit mietin niin, että sopivat sitten yksiväristen vaatteiden sävymaailmoihin hyvin. Alaosissa suosin tummia värejä aina paitsi helteellä, koska sitten ei tarvitse miettiä esim polvien tahriintumista. Osaan kyllä tahranpoiston hyvin, ja aina olen saanut tahrat pois tarvittaessa, mutta se niiden syynääminen pyykkien joukosta on sen verran aikaavievää, että säästän monta tahranpoistominuuttia suosimalla tummia alaosia. Yläosiinkin tulee tahroja, ja usein vielä enemmän kuin alaosiin, ja käytänkin oman tahranpoisto-energiani niihin. Kaikki vaatteet on meillä käytettäväksi tarkoitettu, enkä koskaan käske lapsia varomaan vaatteitaan, tai kiellä tekemästä jotain vaatteiden takia.

Vaatteiden määrä:

5kpl pitkähihaisia bodyja

13kpl housuja tai leggingssejä (2/13 puuttuu kuvasta)

6kpl pitkähihaisia paitoja (1/6 puuttuu kuvasta)

8kpl lyhythihaisia paitoja (1/8 puuttuu kuvasta)

2 jumpsuitia

2 hupparia

4 collegea

4 neuletta/neuletakkia

11 mekkoa

2 shortsihaalaria

1 haalarihousut

*Kuvissa näkyvistä 58 vaatteesta 8 kpl on saatu blogin kautta. 

Hupparit, colleget ja neuleet:

Moni edellisen postauksen lukenut varmasti huomaa, että huppareiden ja collegepaitojen määrä on lisääntynyt ihan huimasti vauvanvaatepostauksesta. Tämä johtuu siitä, että talviaikaan vauva on helpointa pukea aina vaan sisävaatekertaan, ja sen päälle sitten villahaalari ja ulkovaatteet. Meillä ei siis ollut oikeastikaan käytössä talvella juuri ollenkaan huppareita tai collegeita, kun taas taaperon kanssa keväällä ne on todella monikäyttöisiä, ja joka päivä päällä.

Paksummat paidat ja hupparit on tärkeä osa vaatekaappia, ja ne on käteviä niin kaupunkitakin alle, kuin haalarin allekin. Haalarin alle me puetaan aina college, kun taas bomber-takin kanssa hupparit menevät tosi hyvin, kun huppu ei jää jumiin minnekään. Neuletakit on mekkojen kanssa kivoja.

Pidemmän malliset basic-hupparit on musta tosi hyviä, ne suojaavat selkää ja pyllyäkin, vaikka housut vähän valuisi, haha. Collegehaalarit on edelleen käytössä esim. automatkoilla, mutta alkavat varmasti viimeistään kesällä jäädä pieneksi. Pantterihaalari on ollut käytössä viime kesästä asti, eli pian vuoden verran. Kaksoiskoot ja käännettävät resorit = pure love.

T-paidat, bodyt ja pitkähihaiset paidat:

Pitkähihaisia mä en oo juurikaan ostanut tänä keväänä, eli ne ovat kaikki ostettu jo talviaikaan, ja valmiiksi koossa 80 pienellä kasvunvaralla. Kaikki ovat sopivia edelleen, ja käytössä. Bodyja en varmasti ostakaan enää, sillä taaperon kanssa paidat on kätevimpiä. Ulkoillessa body on kuitenkin kiva, niin pysyy selkä piilossa ja on lämmin tunne ihoa vasten.

Lyhythihaiset t-paidat ja topit on todella monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä vaatteita, sillä niitä voi käyttää silloinkin kun kasvunvaraa on reippaasti. Pallokalapaidasta kirjoitinkin enemmän TÄÄLLÄ, se yksi ja sama paita on siis ollut meillä käytössä 1-5 vuotiailla, vuodesta 2013 alkaen taukoamatta.  Eli mun vinkki teeppojen suhteen on, että osta vaan reilu koko, niin se voi mennä parikin vuotta jopa.

Alaosat:

Musta ja harmaa dominoivat alaosavalikoimaa, kuten kuvasta näkyy, mutta pari iloista ja vaaleaakin kappaletta on eksynyt joukkoon. Polvipaikkaleggarit on kaikki tosi reilua mitoitusta, ja vaikka ne ovat kokoa 74/80, niin ne on kaikista isoimpia housuja. Nuo kuvan raksileggarit on just jääneet käyttökelvottoman pieneksi, mutta meillä on toiset kokoa isommat käytössä, ne vaan sattuivat olemaan pesussa, niin kuvasin nuo vanhemmat mukaan että näkee sen kokonaisuuden. Olen niin ihastunut rastileggareihin edelleen vuoden jälkeen, että luulen että metsästän niitä jossain vielä seuraavassakin koossa. Niistä on tullut sellainen basic-vaatekappale, niin kuin harmaameleeratut polvipaikat ja mustat leggingssitkin on.

Nuo ”farkut” on unelmanpehmeää trikoota, ja myös tosi hyvät ja monikäyttöiset pökät. Aasihousut saatiin kummitädiltä lahjaksi, ja ne on aivan ihanat, mutta niitä en oikein osaa yhdistellä. Musta yläosa, tai aasicollege toki sopivat hyvin, mutta pitäisi keksiä jotain muutakin hauskaa.

Mekot & shortsihaalarit:

Mekkojen määrä on lisääntynyt sitä mukaa, kun taapero lakkasi konttaamasta ja alkoi kävelemään. Konttaajalle mekot ei mun mielestä ole kovin käteviä, ja siksi niitä ei meillä talvella juuri ollutkaan. Nyt on, ja ne on IHANIA! Näistä mekoista neljä on isosiskojen perintöä, ja itse asiassa satuin löytämään kolme niistä vasta vähän aikaa sitten, kun olin jo ostanut kesämekkoja. Voi olla että en olisi ostanut ihan näin monta mekkoa, jos olisin tiennyt niitä olevan myös jemmassa. Luulin antaneeni tai myyneeni eteenpäin kaikki tyttöjen vanhat mekot, ja yllätyinkin iloisesti kun löysin pienen aarrepussillisen siivotessani varastoa.

Shortsihaalarit on aivan ihania, ja tuo Monkind Berlinin sinappihaalari on ihanin vauvan tai taaperon vaate mitä mä oon koskaan ostanut. Se on väljä, viileä, pehmeä, kaunis ja maailman mukavin. En kestä, ja siis se, miten söpö voi taapero olla se päällään.

Siskoilta perityt vaatteet:

Koska meidän lapsilla on niin suuri ikäero keskenään, tai siis kahdella isommalla kuopukseen, ei meillä ole hirveästi tallessa vanhoja vaatteita. Muutamia herkkuja kuitenkin (onneksi) aikanaan säästin, vaikka en varmuudella tiennytkään että niille tulisi tarvetta. Ja yhden pussillisen vaatteita olin ilmeisesti vahingossa unohtanut, sillä en muista ainakaan säästäneeni niitä tarkoituksella. Löysin ihanan vaateyllärin varastosta, ja siellä olikin kaksi farkkumekkoa, ihana keltainen kukkatoppi, jäätelötoppi ja pitsikoristeinen paita, jotka ovat myös isompien vanhoja. Ihanaa kun saa käyttää myös vanhoja lemppareita uudelleen. Jaguarit, delfiinit ja pallokalat on mun ikisuosikkeja all over print -vaatteista.

Värit ja kuosit:

Tämänhetkistä vaatekaappia hallitsee perus mustien ja harmaiden vaatteiden lisäksi näkyvimmin ehkä keltainen. Mulla on ollut keltainen kausi aiemminkin n. viisi vuotta sitten, ja nyt se on tullut uudelleen. Kaikki keltainen ihastuttaa, mutta kaikkein eniten ihana murrettu sinapinkeltainen. Keltaista on helppo yhdistellä, ja se on niin ihanan raikas ja iloinen väri, joka sopii meidän minille super hyvin. Kuosejakin löytyy, mutta olen yrittänyt pitää kiinni omasta säännöstäni, että niitä saa olla maksimissaan se 1/3 osa kaapin sisällöstä.

Mä olen kokenut tämän valikoiman helposti yhdisteltäväksi, ja kaikki vaatteet on olleet kovassa käytössä, eikä hutiostoja ole tullut. Siskojen vanhat vaatteet tuovat ihanasti persoonallisuutta vaatevalikoimaan, kun ne on sellaisia joita ei enää mistään saa.

MUISTILISTA TAAPERON TOIMIVAN VAATEKAAPIN RAKENTAMISEEN:
 • 1-2 neutraalia pääväriä, joita suurin osa vaatteista
 • 3-4 tehosteväriä omien mieltymysten mukaan
 • vähintään 2/3 yksivärisiä vaatteita & max. 1/3 printtivaatteita jotta helppo yhdisteltävyys säilyy
 • Tuplakoot ja käännettävät resorit tai tuplanapit bodyissa pidentävät käyttöikää
 • Pehmeät materiaalit, ei liian tiukkoja vyötärönauhoja tai kaula-aukkoja, joita on hankala pukea
 • Bomberin alle menee hupparit, mutta haalarin alle mieluummin collegepaitoja tai neuleita
 • Kesäksi kevyttä ja ohutta, mutta peittävää, jos suuntana on etelän aurinko. Esim pellavapaidat ja -housut voisivat olla aika ihanat!

Kyselin teiltä Instagram storiesissa toiveita tätä artikkelia koskien. Suurin osa teidän toiveista oli jo täytetty tekstissä, mutta pari kysymystä oli sellaisia, joihin halusin vastata tässä lopussa, kun ne eivät tulleet tuossa aiemmin kirjoitetussa tekstissä vielä esille. Eli tässä vielä vastaukset niihin kysymyksiin:

Mitä tapahtuu pieneksi jääneille vaatteille teillä? Mä jaan ne yleensä kolmeen eri paikkaan. Eli ekaksi annan sukulaisten ja kavereiden tsekata läpi ne vaatteet joita en säästä kuopukselle, tai jotka kuopukselta on jo jääneet pieneksi. Ihan kaikkea en säästä, koska ikäero on niin suuri, että vaatteita saa jemmata aina muutaman vuoden ennen kuin pääsevät taas kuopukselle käyttöön. Sukulaiset ja kaverit siis saavat ottaa mitä haluavat. Sen jälkeen laitan jäljelle jääneet vaatteet kirpparille myyntiin, ja ne jotka eivät mene kaupaksi mä lahjoitan Hope Ry:lle. Joskus jäljelle jää vielä reikäistä kampetta, harvoin, mutta kuitenkin aina joskus, ja ne mä laitan sitten kierrätykseen, eli vien esim H&M:lle keräyslaatikkoon, jossa niistä jalostetaan uutta materiaalia.

Mitä otatte huomioon kun ostatte vaatteita? Mulle tärkeintä on jo edellämainittujen juttujen lisäksi se, että vaatteella on läpinäkyvä ja eettinen tuotantoketju, vaate on turvallinen ja kemikaaliton, ja sen valmistuksessa on käytetty mahdollisimman kestävää ja laadukasta materiaalia. Suosin vaatteissa eettisiä ja ekologisia merkkejä. Kuopuksen vaatevalikoimassa on ihan muutama ketjuliikevaate, jotka on nekin isompien vanhoja. Isommilla on vähän kuopusta enemmän myös ketjuliikkeistä ostettuja vaatteita, koska he niin kovasti toivovat välillä esim. samaa paitaa joka kaverilla on tms. ja mielestäni heillä on oikeus ilmaista itseään ja omia mieltymyksiään vaatteilla, ihan siinä missä meillä aikuisillakin. En siis mitenkään välttele ketjuliikkeitä, vaan ostan kyllä niistäkin aina silloin tällöin. Silloin kun sattuu sopivasti, niin kiertelen myös kirpparilla, esim. käydessäni Ipanaisessa tsekkaan samalla kirppispuolen. Selaan myös FB-kirppiksiä, ja joskus teen niistä löytöjä.

Mitkä on teidän lempivaatemerkit lapsille? Mini Rodini on kestosuosikki hulluine kuoseineen. Sen lisäksi Tinycottons, I Dig Denim,  Bobo Choses, Papu, Monkind Berlin, Gugguu, Makia ja Adidas. Valkamalla ja Pono Designilla on kivoja headwrappeja & pipoja.

Tästä tuli ihan uskomaton maratonipostaus, mutta toivottavasti tykkäsitte! Musta on aina ihan huippua kirjoittaa ja kuvata näitä, koska siinä samalla tulee sitten käytyä se taaperon vaatekaappi kunnolla läpi, ja nähtyä kaikki kerralla kokonaisuutena, koska joskus omassa päässä se kuva siitä vaatekaapin sisällöstä on vähän erilainen, kuin mitä se sitten todellisuudessa on. Suosittelenkin siis kaikille, jotka haluavat rakentaa toimivan vaatekaapin, että levitätte ihan kaikki vaatteet kerralla esille, ja otatte vaikka kuvan. Näin on helppoa sitten ostoksilla vaan palata siihen kuvaan, ja tsekata, että kuinka monen vaatteen kanssa mahdollinen ostos sitten sopisi yhteen, vai sopiiko se joukkoon ollenkaan.

Noin! Ihanaa iltaa kaikille <3


17 Responses to “Taaperon vaatekaappi, mitä sieltä löytyy?”

 1. Nk sanoo:

  Moi mistä Novan lila hellehattu on?

 2. Paula sanoo:

  Voi vitsit miten ihana postaus! Meillä lapset on vasta harkinnan alla, mutta silti tämä oli niin mukava postaus. Oon jotenkin tosi listaihminen ja lisäks tykkään varautua kaikkeen ennalta. Ollaankin paljon mietitty paljonko säästötilillä pitäis olla rahaa ennenkun lapset on vihdoin ajankohtaisia meidänkin perheessä. Tämän kaltaset postaukset auttaa tällaisissa mietinnöissä. Olisipa kiva lukea samantyylisiä muistakin aihepiireistä, itteä kiinnostaa esim sisustaminen vauva/taaperoperheessä. Sellasia ”mitä tarvii hankkia ennen vauvaa” -postauksiahan toki on paljon vauvablogeissa, mutta tykkään sun otteesta tosi paljon niin olis ihana lukea muistakin hankinnoista vähän tällaiseen listatyyliin ja nimenomaan monen lapsen näkökulmasta – mikä säästyi eteenpäin, mitä piti hankkia monesti, mikä osoittautui ihan turhaksi jne 🙂

 3. Emma sanoo:

  Olisko antaa tahranpoistovinkkejä yhdelle tahra-tumpelolle? 😀

 4. Miia sanoo:

  Tosi kiva postaus! Niin hyvin toteutettu. Musta on ihana katsella teidän tyttöjen vaatteita/ asuja, vaikka itsellä ei lapsia olekaan. Samantyylinen postaus olisi aivan huippu myös sun omasta vaatekaapista! Siis esim sellainen, missä kerrot sun kevätpukeutumisen kulmakivet ja mitkä on semmosia perusjuttuja sun kaapissa Toivoinkin aikaisemmin postauksia sun omasta tyylistä ja ilokseni myös niitä on täällä näkynyt. Huippua! Mukavaa kevättä!

 5. Tiia sanoo:

  Kiva postaus ja samanlainen isompien vaatekaapista ois mukava myös!

 6. Elina sanoo:

  Muistan kun satuin joskus vuosia sitten tämän blogiin pariin vähän vahingossa ja ihastelin jo silloin sitä, miten kauniita vaatteita löysitte silloin vauvaikäiselle Tiaralle. Nyt vuosia myöhemmin mä ihastelen edelleen samaa asiaa 😀

 7. Sara sanoo:

  Toi ”kemikaaliton” särähtää kyllä korvaan. Kaikki meidän ympärillä koostuu kemiallisista aineista, eli kemikaaleista. Ihme vouhkaamista, kun kaiken pitää olla ”kemikaalitonta”.

 8. Suvi sanoo:

  Pitää kyllä seuraavassa koossa tähdätä samankaltaiseen kokonaisuuteen omilla muksuilla 😀 Minkä merkkinen se Novan kultainen ruokalappu on? Aivan ihana!

 9. Maippi sanoo:

  Tosi mukava lukea Novan vaatekaapin sisällöstä! Mulla on muuten melkein sama maku vaatteissa kun sulla mutta pojan kaappiin ei kuulu legginsit ja mekot,harmi vaan

 10. Maippi sanoo:

  Piti laittaa vielä et mua kiinnostais kans lukea sun kirjoitusta tahranpoistosta ja kaikki vinkit jakoon, pliis

 11. Jii sanoo:

  Kattavan postauksen olit jaksanut tehdä! 🙂 Meidän 1-veellä ei oo lähellekään noin paljon vaatteita käytössä, ups… 😀 Kivoja vaatteita Novalla!

 12. Nimetön sanoo:

  En ikinä uskaltasi inventoida meidän lasten vaatekaappeja! Vaatteita on niin valtavasti, siis ihan liikaa. 🙂

  Nykyään kyllä pyrkn olemaan ostamatta, kun eipä nuo lapset niin kasva, että kovin usein pitäisi uusia. Suurimman osan vaatteista teen itse. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnän myös kirpputoreja.

  Pyrin pitämään esimerkiksi kesävaatteissa väripaletin kolmessa värissä / lapsi. Silloin lapsen voi huoletta antaa itse valita vaatteensa aamulla, kun kaikki shortsit ja t-paidat sopivat aina yhteen.

  Taaperon hellevaatteisiin valitsisin pellavaa. Viileästä materiaalista voisi ommella ihania pussihousuja pitkin lahkein, niin ei aurinko pääsisi polttamaan…

 13. Idu sanoo:

  Tää oli kiva postaus 🙂 Olisi kiva saada myös samantapainen postaus sun omasta vaatekaapista. Ei tietenkään kaikkia vaatteita pysy esitellä, mutta esim. kestosuosikkeja, luottovaatteita yms. Ellei sellasta postausta ole jo olemassa..

 14. Keijuli sanoo:

  Nextillä oli aika hyvä valikoima uv uikkareita, pienemmille ei ollu ehkä niin paljoa kun isommille. Ite tilasin sieltä pari viikoa sitten 4v uikkarit reissuun. Vastas hyvin kokoaan mitä muuten käytetään (lindexin vaatteisiin vaikka verrattuna) 🙂

 15. mymmeli sanoo:

  Noiden aasien kanssa olisi siistit Rodinin leopardit! Ja sopisi moneen muuhunkin teidän vaatteeseen 🙂
  Lindexin baby-puolelle oli juuri tullut ihania ja superpehmeitä farkkushortseja!

 16. Tuuli sanoo:

  Ihana postaus, nää vaatepostaukset on aina kivoja 🙂 Olisi aika kiva lukea myös isompien tyttöjen vaatekaapista, tai vaikka koulun aloittavan lapsen vaatekaapista. Tahranpoistovinkit olisivat täälläkin tarpeen! Sappisaippuaa ja Vanishia on meillä käytössä, mutta silti tuntuu, että vain murto-osa tahroista oikeasti lähtee. En tiedä, teenkö sit jotain väärin… Joten kaikista kikoista olisi hyötyä 🙂

 17. Elina sanoo:

  Kiitos tosi paljon näistä vaatekaappi-postauksista! Odotan ensimmäistä lastani ja muistin tästä tekstistä aiemman vauvan vaatekaappi -tekstin mihin pitää ehdottomasti palata. Olen hankkinut (käytettynä) vauvanvaatteita suurin piirtein näiden määrien mukaisesti, vaikken siis ole mitenkään tietoisesti seurannut tiukkoja sääntöjä esim. väreistä. Ajatuksesi vaatteiden yhdisteltävyydestä on mielestäni tosi järkeviä ja yhdisteltävyys taas tarkoittaa sitä ettei vaatteita tarvitse olla mieletöntä määrää. Luulen silti ostaneeni liikaa pienimpiä kokoja. Ensikertalaisen on vaan niin vaikea tietää kuinka paljon esim. perus-bodeja ja leggareita tarvitaan. Ja ne pienimmät vaatteet on vaan niin ihania… 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.