Miltä näyttää viisi vuotta käytössä ollut paita

01.03.2018

Viikkasin eilen pyykkejä kaappiin, ja bongasin keskimmäisen paitahyllyltä Mini Rodinin pallokalapaidan, jonka ostin koossa 92/98 1,5-vuotiaalle esikoiselle keväällä 2013. Tajusin samalla, että se on oikeasti ollut viisi vuotta putkeen käytössä, ja nyt lähtee jo kolmannelle käyttäjälle, sillä siirsin sen samalla kuopuksen paitahyllyyn, ja sieltä suoraan päälle.

Mini Rodinin pallokalateeppa on ollut mun lemppari siitä asti kun sen ostin viisi vuotta sitten. Siihen ei vaan voi kyllästyä, ja melkein tuntuu jo valmiiksi haikealta että se menee ”enää” pari-kolme vuotta kuopukselle ennen kuin hänkin kasvaa metrin mittaiseksi ja paita alkaa olla pituudeltaan kinttana.

Se on pesty niin monta kertaa että ei mitenkään pysty laskemaan, onhan se ollut viisi vuotta kaapissa käyttövaatteissa, eikä kertaakaan edes jemmassa. Se on ollut meidän isompien tyttöjen päällä kymmeniä, ellei satoja kertoja. Se on ollut käytössä 85-senttisellä esikoisella siihen asti että hän oli metrin, keskimmäisellä siihen asti että hänkin oli metrin mittainen ja nyt se on käytössä kuopuksella, joka on 76cm pitkä viimeisimmän neuvolan mukaan.

Lyhythihainen t-paita on ehkä kaikkein pitkäikäisin vaate mitä lapsella voi olla, sillä sitä voi käyttää niin eri kokoisella lapsella helposti vähän lookia muunnellen. Paita menee niin oversizena kuin istuvampanakin. Oversizena vaikka leggareiden kanssa, ja istuvampana esimerkiksi hameen kaverina, paidan helma hameen alla. Toki täytyy ottaa huomioon juuri se, että T-paita on laadukas, ne saumoista ekassa pesussa kiertyvät, printeistä halkeilevat ja harmaantuvat t-paidat taas ovat niitä jotka eivät lähde kiertoon enää kenellekään.

Pallokalateepalle on kaadettu mustikkakeittoa, syöty pasta bolognesea ensimmäistä kertaa itse ja kieritty nurmikolla kesäpiknikillä. Se päällä on saanut maalata vesiväreillä, syödä banaania ja puhaltaa saippuakuplia, ihan niin kuin kaikki muutkin meidän lasten kaapista löytyvät vaatteet päällä saa. Ja vielä vaan, näiden kaikkien vuosien jälkeen se on kuin uusi. Ei pesunukkaa, ei kulumaa, ei kutistumista tai kiertäviä saumoja. Maksoin siitä uutena 29 euroa vuonna 2013 ja se on ollut käytössä viisi vuotta. Näin jälkeenpäin voin sanoa, että oli oikein hyvin käytetyt 29 €, ei paljoa jää käyttökerralle hintaa. Pallokalat on siitä kiva kuosi, että se menee hyvin kaupaksi vielä sitten parin vuoden päästä kun se jää meille lopullisesti pieneksi. En epäile hetkeäkään etteikö paita selviäisi priimakuntoisena vielä kuopuksenkin jäljiltä eteenpäin laitettavaksi.

Koska meidän isommilla tytöillä on niin isot ikäerot kuopukseen, olen ehtinyt paljon myydä myös niitä lemppareita siinä välissä, silloin kun en vielä tiennyt että meille tulisi joskus kolmas ihanuus. Mutta onneksi on näitä muutamia ihanuuksia jotka olivat tosi pitkään käytössä, ja joita otin jemmaan raskausaikana kun ne jäivät pieneksi isoille tytöille. Tämän hetken vaatteista jemmaan varmasti jo suurimman osan.

Tämä pallokalateepaita on vaate, jollaisista haluaisin että meidän lasten vaatekaapit koostuvat kokonaan, ja niin myös mun oma kaappi. Vuosi vuodelta olen lähempänä sitä tavoitetta, kun ostan harkitusti vain niitä ajattomia ja kauniita lemppareita, jotka saavat sydämen sykkimään edes puoliksi niin kovaa kuin nämä pallokalat vuonna 2013. Niitä jaksaa katsella vuosiakin kaapissa. Vähemmän on todellakin enemmän, ja ne vanhat lempparit on juuri niitä joilla vaatekaapista saa persoonallisemman.

Tässä pallokalat, tai tuttavallisemmin ”pallikset” meidän kaikkien kolmen neidin päällä <3 

Mikä on teidän oma pisimpään käytössä ollut vaate? Entäs lasten? Tykkäättekö jemmata isompien sisarusten vaatteita pienemmille?


25 Responses to “Miltä näyttää viisi vuotta käytössä ollut paita”

 1. Heidiiii sanoo:

  Aivan ihana postaus! Kyllä laatuun kannattaa panostaa. Itse 4v ikäerolla vanhemmalta tytöltä nuoremmalle olen säästänyt kaikki suosikit.

 2. Nimk sanoo:

  Tiiätkö mun on pakko kommentoida ihan vaan sitä, että tää oli aivan mahtava postaus. Luen kaiken, mitä kirjoitat ja en nyt otsikon perusteella juuri perus arkipostausta ihmeellisempää odottanut (älä ymmärrä väärin, rakastan kaikkia ja etenkin niitä ihan arkipostauksia, mutta harvoin odotan niiden saavan minut suurinpiirtein itkemään).
  Jostain syystä tämä postaus paidasta nyt kuitenkin kolahti ja kovaa (siis oikeesti, t-paidasta, mitkä lie imetyshormonit itkettää)! Siis miten ihanaa, että on jotain noin hyvin säilynyttä jokaiselle lapselle. Tässä jos missä on hyvät perustelut lastenvaate harrastukselle ja laatuun panostamiselle! Ja kaiken kukkuraksi toi paita on vielä aivan upea.

  Miä oon nyt 7 kuiselta esikoiselta laittanut säästöön osan, mutta osa vaatteista on valitettavasti jo parin pesun jälkeen ihan pesuhaituvassa tai saumassa reikä. Minäkin haluaisin vauvan kaapin koostuvan muutamista laadukkaista ja helposti yhdistyvistä vaatteista.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos, aivan ihanaa kuulla että tykkäsit kovasti! <3 Ja kiva että postaus herätti tunteita, vaikka siis toivottavasti positiivista itkua eikä surullista 😀 <3 Tiedän kyllä mitä noi imetyshormonit saa aikaan, mullekin käyny välillä noin! 😀 Ja mä oon samaa mieltä, että kyllä tässä on hyvät perustelut omalle harrastukselle :D. On ihanaa kun saa pukea niitä samoja lemppareita uudelleenkin <3 Ihanaa kevättä sinne ja kiitos ihanasta kommentista!

 3. Lotta sanoo:

  Meillä on toki vasta yksi pian kaksivuotias lapsi, mutta hällä olen tykännyt kovasti käyttää papun vaatteita. Juuri vanhoja kuvia katsellessa huomasin, että meillä on ollut yhdet papun leggarit ja paita melkein vuoden käytössä! Ja se on pitkä aika tän ikäiselle, joka jo viime syksyn aikana kasvoi 10cm pituutta. Ne on vaan niin näppäriä, kun resoreita kääntämällä saa niin paljon pienennettyä ja niitä avaamalla sitten taas suurennettua kokoa 🙂 vaatteet ei myöskään oo mennyt miksikään pesussa, värit ehkä inasen haalistunut, mutta edelleen on hyvän näköiset 🙂 muutamia reikiä on tullut meidän vilpertin touhuissa, mutta ne oon parsinut eikä näy, ellei tarkasti syynäile.
  Nyt tuo lempparisetti alkaa käydä naftiksi ja äitiä surettaa jo valmiiksi 😀

 4. Sanna sanoo:

  Eikää! Naurattaa kun olen joskus ennenkin nähnyt sinun postauksen tästä paidasta.. No, luin silloin että PÄÄKALLOpaita ja yritin saada paidan kuviosta pääkalloa enkä tajunnut millään että miten siinä on pääkallo! Mutta en todellakaan mitään kalaa siitä löytänyt. Nyt kun vihdoin luin oikein että pallokala ni johan käy järkeen ja ihan selvästi näen sen tuossa paidassa :Dd Huom. Luin kyllä taas ensin väärin ja yritin tuosta selästä, kainalon alla olevasta pallosta saada pääkalloa.. Juttua lukiessa eteenpäin hoksasin jutun juonen…

 5. D sanoo:

  Huomaa kyllä, ettei sun ole tarvinnut paljon raha-asioita miettiä. Yritä hyvä ihminen ymmärtää, että kaikilla ei ole kolmeakymppiä yhteen t-paitaan kerralla, vaikka se olisi miten laadukas.

  • Jaaha sanoo:

   Oletko katkera…. Uskon, että Iina ymmärtää täysin, ettei kaikilla olee varaa ostaa merkkiä, mutta miksei hän silti saisi niitä kehua ja esitellä blogissaan?? Jos pahastut, älä lue. Vai pitäiskö Iinankin ostaa hmää ja kirpparia vaan siks et kaikilla ei oo varaa… haloo näitä kommentteja tähän ja edelliseen postaukseen. Ja jos nyt kerron pari faktaa, vaikken itsekään merkkejä raaski yleensä ostaa. Esim lindexin/hmn yksi paita maksaa 10 e ja merkki 30 e, merkki kestää tosi kauan hyvänä ja kun myy, saa ainakin puolet hinnasta vielä takaskin.. ja käytettynä merkkiä ostaessa hinta on lähelle samaa kun ne hm lindex… ja kun myyt 10 e maksaneen lindexin käytetyn vaatteen, saat siitä euron. Ja täällä puhuu ihminen joka tykkää lindexin vatteista mutta ostaa myös välillä merkkiä ja molemmat on musta ok ja meillä lindexit kestänyt tosi hyvin, pilalle mennyt vain jos on puhki kulunut, tullut reikä tai banaanitahraa..

   • J sanoo:

    Pakko kommentoida… 30€ vaatteesta, varsinkin merkistä, ei oo paljon. Ymmärrän sen myös, että kaikilla ei oo varaa, mutta esim. ihan työssäkäyvällä ja, jolla taloudellinen tilanne tasainen, niin on varmasti varaa 30€ maksavaan paitaan. Ja tosiaan jos ei oo, niin sitten ei osta ja se, jos joku ostaa, ei oo keneltäkään muulta pois!

    • Nimetön sanoo:

     No kyllä vaan 30 euroa T-paidasta on paljon, en raaskisi ostaa itsellenikään.
     Mutta ostaa ken haluaa, eihän se tämän postauksen pointtina ollutkaan.

     • mymmeli sanoo:

      niin, 30e yhdestä paidasta on toki jonkin verran euroja mutta kuinkas monta niintä 8e h&m:n t-paitoja olisi tarvinnut sen 5vuoden ja 3 käyttäjän aikana ostaa? Voisin nopsaan laskeskella, että kyllä niihin enemmän olisi uponnut.

  • Interesting i sanoo:

   Harmittele kaikin mokomin sitä, ettei kaikilla ole varaa kolmenkymmenen euron t-paitaan, kun jotkut eivät saa syödäkseen eivätkä ole eläissään saaneet puhdasta juomavettä. Kuinka Iina kehtaa kirjoittaa haluamistaan asioista mainitsematta joka kerta tiedostavansa kuinka etuoikeutettu ja onnekas hän on? Minun mielestä Iinan kiitollisuus kyllä paistaa läpi ilman itsestäänselvyyksien toitottamista. Ps. En itsekään osta kolmenkymmenen euron t-paitoja, koska ei ole muka varaa, mutta sitten kuitenkin poltan tupakkaa. Naurettavaa, eikö? Valintoja ne on huonotkin valinnat. Pps. Kirjoitin tämän kommentin älypuhelimella. En usko tajuavani, ettei kaikilla ole varaa sellaiseenkaan.

 6. Tuua. sanoo:

  Mulla on edelleen käytössä yks musta Nanson t-paita, jonka mun äiti osti mulle kesällä 2008 eli kohta kymmenen vuotta ollut jatkuvassa käytössä! Edelleen on musta ja muodossaan pysynyt, vaikka oon käyttänyt sitä kolmen raskauden ja imetyksen ajan:)

 7. Lukija sanoo:

  Moikka!

  Tällaisia vaatteita haluaisin itsekin ostaa, mutta kerta toisensa jälkeen sorrun ostamaan jotain ”ihan ok”, koska löydän tosi halvalla. Positiivista tosin on se, että yleensä ostan kirpparilta, jolloin näen, että vaate on vielä käytön jälkeenkin suht hyvässä kunnossa, enkä muutenkaan juuri osta kuin tarpeeseen. Ei myöskään harmita sitten niin paljon, jos tahraa ei saa lähtemään tai vaatteet kokevat kovan kohtalon lasten raisuissa ulkoleikeissä, kun ei ole hirveästi panostanut. Mutta ehdottomasti ajaton ja muotonsa pitävä vaate on paras.

  Parin päivän takaista aihetta liipaten: oletko aina ollut niin positiivinen ja kiitollisuutta kokeva vai oletko hiljalleen kasvanut siihen tai rytinällä jossain vaiheessa muuttanut ajatusmaailmaa? Oletko tehnyt työtä sen eteen vai tuleeko se vain luonnostaan? Olen itse viime aikoina pohtinut tätä paljon. Tuntuu, että itse olin joitakin vuosia sitten paljon positiivisempi ja iloisempi ja pienistä asioista iloitseva, mutta vuosien varrella olen kadottanut tätä piirrettä itsestäni ja mietin, miten saisin enemmän vanhaa minääni takaisin.

 8. Nimetön sanoo:

  Meillä kun on sekä tyttöjä että poikia sarjassa, moni vaate, yleisistä kauniista sukupuolineutraaleista kannanotoista huolimatta, ei jää kiertmään lapselta toiselle. Vaatteita, joita kaikki ovat käyttäneet, ovat mm. Polarn o pyretin punainen talvihaalari ja punainen toppatakki mjstilla housuilla. Tai saman firman musta soft shell takki. Marimekon raitapaidat kiertävän klassisuudessaan kirpparin kautta läpi koko sarjan ja kelpaavat vielä kiertoon sen jälkeenkin.
  Pienempinä eteisessä kiersivät samat Kuoma-saappaat vuodesta toiseen. Ja niille ei muuten koskaan käynyt käytössä mitään…

 9. Maria sanoo:

  Meillä menee lähes kaikki vaatteet esikoiselta kuopukselle. Olen myös huomannut että hintavammat vaatteet vaan pysyvät paremmin hyvänä kuin halpismerkit. Esim Pop miikkari ja Reima kestävät hienosti lapselta toiselta ja pysyvät lähes virheettömän. Halpismerkit kuitistuvat ja menettävät värejä ym. Olisi ihana panostaa vain niihin hyviin merkkeihin mutta aina ei raha vaan riitä.

 10. Ajattomia vauvanvaatteita olen jemmannut, vaikka tuskin niitä tarvitaankaan 😀 en vaan raaski luopua uudenveroisista 🙂 Isommalta oon Rodinia juurikin jemmannut pienemmälle, koska ne on säilynyt tosi hyvinä. Ulkovaatteita myös aina jonkunverran ja kenkiä. Jopa jotain HM vaatteita on säilynyt niin hyvänä, että oon jemmannut lapselta toiselle 🙂 Yleensä laitan kaikki turhat lopulta kiertoon rehellisen kuntoluokituksen mukaan – kaikelle löytyy yleensä ostaja jos ehyttä kuitenkin on. 🙂

  Mun omat vanhimmat vaatekappaleet on varmaan tyyliin… 14vuotta.. Reps 😀

 11. amppuli sanoo:

  Järkevää toimia juuri noin vaatteiden suhteen :). Itsekin panostan mieluummin laatuun, vähemmän on enemmän ja omassa kaapissa on jo vuosia käytössä pysyneitä lemppareita, jotka ovat edelleen hyvässä kunnossa. Luonnonkuidut ja laadukas jälki kunniaan :). Pakko tosin mainita, että mulla on Mini Rodinin laadusta erilaisia kokemuksia kuin sulla. Huollan ja pidän hyvää huolta vaatteista, mutta MR:n kaksistakin leggareista on lähteneet saumat repeilemään, vaikka uutena olen ne ostanut :(. En siis itse ole kokenut juuri tuota merkkiä laadukkaimmaksi, mutta omat laadukkaat suosikit on kyllä löytyneet.
  Aurinkoista kevättä teidän perheelle!

 12. Nimetön sanoo:

  En kyllä usko, että tämä paita on kestänyt lukemattomat pesukonehurruttelut siinä 60 asteessa, jossa kerroit pyykkääväsi. 😀 Ihmettelen edelleen tätä asiaa, ota tämä kommentti huumorilla!
  Joka tapauksessa ihanaa, että panostatte laadukkaisiin vaatteisiin(materiaaleihin), jotka säilyvät hyvänä sisarelta toiselle. Kaunis paita kyllä. 🙂

  • Hanna sanoo:

   Harva vaate kyllä oikeesti noin kauan kestää, mutta omasta kokemuksesta sanoisin, että kauemmin kestävät jos peseee 60:ssa! Kylmällä jos pesee, tulee sellanen haju ja nihkeys vaatteisiin (ja musta jotenkin tuntuu, että tulevat sameiksikin, mutta se voi kyllä olla vain päässäni ;D)

   Toki erikoismateriaalit pesen omalla ohjelmallaan.

 13. Elina sanoo:

  Ihan mahtava postaus! Olis muutenki kiva jos kertoisit yleisesti kokemuksia lasten vaatteista. Mitkä on laadukkaimpia ja mihin kannattaa panostaa 🙂

 14. S sanoo:

  Mä oon kans huomannut et vähän ku panostaa ja ostaa laadukkaampaa vaatetta ni ne säilyy hyvänä pitkään. Esim vertaus h&m leggarit muutaman käyttökerran jälkeen jo reikä ja pesussa kulahtaa melkein heti sit vaikka popin leggarit säilyy monta vuotta hyvänä v

 15. Laura sanoo:

  Hieno puheenvuoro laadun puolesta ja kertakäyttöisyyttä vastaan! 🙂

  Sitä en vaan ymmärrä, millä olet saanut kaikki nuo tahrat lähtemään mustavalkoisesta paidasta?? 😀 Voisitko antaa vinkkejä?

 16. Elisabeth sanoo:

  Itse tykkäsin kovasti tästä jutusta! Meillä on mennyt niin, koska siskollani on 4kk nuorempi tyttö, että suurin osa tyttäreni vaatteista on mennyt siskontyttärelle. Jotkut olen kuitenkin säästänyt, ja jotkut olen myynyt eteenpäin.
  Mielestäni, kun tyttöni oli alle vuoden ikäinen, niin haalarit ja potkupuvut olivat parhaimpia ja pitkäaikaisimpia hankintoja! Nyt taas mekot ovat ehdottomasti monikäyttöisimpia! Jos ostan merkkejä niin suosin kotimaisia ja pohjoismaalaisia.
  Olen sellainen hassu äiti, joka tykkää ajatuksesta, että minulla ja tyttärelläni on samat värit päällä – hän päiväkodissa ja minä töissä. Jotenkin se tekee minut iloiseksi kun mietin tyttöä töissä. Joskus tätä samaa värimaailmaa ei huomaa kukaan muu kuin minä itse, joskus joku huomaa jos meillä on esim. samat kuosit legginseissä ja paidassa/haalarissa tai joku voimakas väri (keltainen/vihreä). Pieni juttu, mutta suuri ilonaihe itselleni 🙂

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

 17. Sannna sanoo:

  Wau miten kestänyt! Hyvin pidetty 🙂 mä pesen aina meillä lapsen vaatteet värinkeräysliinojen kans ja hinkkaan tahrat sappisaippualla, ärsyttää jos halpaankin tulee tahraa 😀 muuten kämppä on sekanen mut lapsrn vaatekaappi on huoliteltu, hah.

  Mä varmaan jotain säästän mutta pelkään et maku muuttuu jo seuraavaan lapseen mennessä.. tai ehkä tunnearvo ja nostalgia saa käyttämään uudestaan 🙂 ite ostan ittelleni vähän ja noshia mutta kestää!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.