Kestäviä kouluvaatteita

12.08.2018

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Lindexin kanssa.

Alkuviikosta kirjoitin ekaluokkalaisen vaatekaapista, ja se on muutenkin ollut meillä viime aikoina ajankohtainen juttu. Mainitsin postauksessa, että onneksi nykyisin myös ketjuliikkeistä löytyy ekologista ja kestävästi tuotettua vaatetta, koska meidän esikoinen monesti ihastuu eniten juuri niihin. Haluan tukea hänen itseilmaisuaan vaatteilla, mutta myös pitää kiinni omista arvoistani vaatteita ostaessani.  Lupasin palata aiheeseen myöhemmin, ja tässäpä sitä asiaa nyt tulee!

Lindex on sellainen lapsiperheiden suosikki-vaateliike, koska sieltä löytyy fiksuun hintaan kivannäköistä ja kestävää vaatetta, vauvasta koululaisiin. Lindexillä käytetään paljon GOTS-sertifioitua puuvillaa, joka tarkoittaa sitä, että ulkopuolinen taho valvoo vastuullisuutta myös, ja sertifioinnin kriteerit on todella tiukat. Se on tosi hienoa! Me ollaan koko vanhemmuutemme ajan asioitu Lindexillä, ja se on ehdottomasti yksi niistä vaateketjuista, joista pystyn ostamaan hyvällä omallatunnolla vaatteita.

Lindex on yksi muodin kestävän kehityksen edelläkävijöistä, sillä jopa 80% Lindexin lastenvaatteista on vastuullisesti tuotettu.  Se on hurjan suuri parannus siihen, mitä tilanne on ollut monissa ketjuissa vielä viisi vuotta sittenkin, ja mikä on joissakin edelleen. Lindexin sivuilta voi lukea viime vuoden (ja monen aiemmankin vuoden) vastuullisuusraportin halutessaan, ja mä selasinkin koko 42-sivuisen raportin läpi, koska mä olen näistä asioista aidosti kiinnostunut.

Meidän perheessä on kolme tyttöä, ja niin kuin olen ennenkin kirjoittanut, me tykätään kierrättää vaatteita lapselta toiselle. Varsinkin kahdella isommalla vaatteet ovat nykyisellä kasvutahdilla usein jopa 2-3 vuotta putkeen käytössä (ensin vain esikoisella, sitten molemmilla yhtäaikaa, ja vielä loppuajan vain keksimmäisellä). Siitä ne lähtevät joko eteenpäin sukulaislapsille tai kirppikselle, ja sitten ne kaikkien herkuimmat ja rakkaimmat säilötään vielä 2-3 vuoden ajan kuopukselle käyttöön. Vaatteet joutuvat siis kestämään kovaa kulutusta.

Me pidetään myös vaatteiden määrä melko minimalistisena, koska en halua ostaa muuten kuin tarpeeseen. Harkitsen jokaista ostosta tarkkaan, ja pyritään suunnittelemaan vaatekaapin sisällöt kokonaisuutena. Aina kun ostetaan uusi vaate, mietitään ekologisuuden lisäksi myös miksi ostetaan se, minkä kanssa se sopii yhteen (pitää löytyä useampi vaate) ja millaista käyttöä se kestää. Näin on aika helppoa välttyä hutiostoksilta, ja lapsen on itsekin helppoa ottaa kaapista vaatteita, joista syntyy helposti kivoja yhdistelmiä.

Jokaisesta vaatteesta pyritään ottamaan ”kaikki irti”, ja esimerkiksi leggareita on helppoa paikata silityskuvilla tai vaikka vanhoista housuista leikatuilla polvipaikoilla. Roskiin mä en laita ikinä mitään, sillä usein pikkuvikaisetkin saa annettua eteenpäin ompelutaitoisille. Meidän lapsilla on oma lasten ompelukone, joka tosin ompelee kyllä ihan tavallista jälkeä, ja olen sitä itsekin heiltä joskus lainannut. Joskus annankin parhaat päivänsä nähneet vaatteet heille ompelukankaiksi, niin saavat tehtyä vielä barbeille vaatteita, tai vaikka pehmoleluja.

Vaatteiden ehjänä ja siistinä pysymiseen vaikuttaa paljon vaatehuolto. Mä poistan aina kärsivällisesti kaikki tahrat sappisaippualla, ja pesen vaatteita mahdollisimman harvoin, jotta ne eivät kulu enempää kuin on pakko. Toki näkyvästi likaiset pestään heti, mutta esimerkiksi farkkuja voi käyttää monta kertaa ennen kuin ne täytyy heittää pesuun. Huolellisella vaatehuollolla saa pidennettyä vaatteiden käyttöikää roimasti, kuitenkaan joutumatta vaikuttamaan siihen, mitä vaatteet päällä saa tehdä. Meillä kaikki vaatteet on tarkoitettu leikkiin ja normaaliin olemiseen, enkä kiellä taaperoa maalaamasta vesiväreillä tai syömästä bolognesea koskaan siksi, että päällä on uusi paita.

Meidän ekaluokkalainen valitsi itselleen Lindexistä kouluvaatteiksi strassikoristeisen samettipuseron, ja nahkaa muistuttavat leggingssit, jollaisia meillä ei ennen ollutkaan.  Kaveriksi hän valkkasi ihanan hiuspantasetin. Kauppaan astellessa mä sanoin, että hän saa valita ihan mitä tahansa itse haluaa, ja niin hän myös teki. Meidän shoppailureissusta näkyikin videota Instagram Storyssa, bongasitteko tekin innostuneen shoppailijan?

ALENNUSKAMPANJA LINDEXILLÄ: OTA KOLME MAKSA KAKSI LASTENVAATETTA

Lindexillä on juuri nyt 19.8. asti käynnissä ota 3 maksa 2 kampanja, jonka aikana saa kolme lastenvaatetta ostaessa edullisimman niistä ilmaiseksi. Kamppis koskee kaikkia lastenvaatteita, eli jos on vielä kouluvaatteet hakusessa niin nyt kannattaa suunnata sinne. Ihan loistavaa!

Käytiin yhtenä iltana nappaamassa nämä kuvat yhden koulun pihalla ekaluokkalaisen kanssa samalla, kun käytiin puistossa. Kyllä hän vaan näytti niin koululaiselta valitsemissaan vaatteissa, ison koulun portailla <3 Ei tosin ole tämä hänen oma koulunsa, mutta tästä sai aika ihanan koululaisviban näihin kuviin.


8 Responses to “Kestäviä kouluvaatteita”

 1. Ostan paljon Lindexiltä vaatteita, kestävät hyvin ja näyttävät kivoilta. Ihania kuvia ja reipas kuvattava :)

 2. Nk sanoo:

  Lindexin vaatteita suositaan tässäkin perheessä.tosi hyvä hintalaatu suhde ja rikkinäiset vaatteet voi viedä lindexin myymälään.vastineeksi saa 5€ alen.poika on mahdoton kuluttamaan polvia housuista.meillä ei paikat polvissa auta eli usein pitää housut heittää pois.sappisaippua on oiva keino poistaa tahrat mutta autotallissa tulleita öljy tahroja ei mikään poista

 3. Nimetön sanoo:

  Huomaan olevani nykyään huono ostamaan uusia vaatteita. Itselleni tai lapsille.
  Sairastuin tunsas vuosi sitten ja jouduin pois työelämästö tämän vuoksi. Tulot laskivat, tottakai, joten ylimääräiseen shoppailuun ei ollut varaa. Samalla kunto oli niin huono, ettei ajan tappaminen kauppakeskuksissa ollut enää vaihtoehto. Niinpä vierrotuin ostamisesta, kuin vahingossa, sairauteni sivutuotteena.

  Kirpputorilta löytämistä harrastan edelleen. Siellä myyminen on taannut meidän perheelle apua taloudellisesti vaikean viime vuoden aikana, ja haluan ajatella voivani myös auttaa jotain toista ostamalla häneltä niitä isompia kokoja pienempien myytyjen tilalle. Olen kirpputorillakin tarkka ostaja, sillä kaikkea ei sieltäkään tarvita. Erityisen kranttu olen kuitnekin vaatekaupoissa.

  Mitä sitten etsin?
  Hyvää istuvuutta. Housut, joissa ei voi mennä kyykkyyn (kun takapuoli vilkkuu), eivät ole lopulta kovinkaan käytökelpoiset koululaisen housut.

  Keinokuituja yritän välttää. Siksi luen uudesta vaatteesta hintalapun lisäksi ensin myös materiaalista ja pesulämpötiloista löytyvän informaation. Lapsen pukeminen muoviin Ei houkuttele. Valitettavasti esimerkiksi suurin osa neuleista on akryylia tms. Pehmoisia toki käteen, mutta herkästi sitten nypyillä ja sähköisiä. Edullisempia kuin villaiset, mutta ketä se muovinlopulta lämmittää? Samasta syystä fleese ei kuulu materiaalina meidän vaatekaappiin.

  Paras lukemani ekovinkki vaatekaapille on ollut se, että ostetaan vain lapselle mieluista. Ei siis niin, että vain lapsi päättää, mitä pukee. Vaan niin, että jätetään ostamatta ne, jotak vanhemman mielestä on kivoja, mutta lapsen mielestä ei. Ei hän niitä kuitenkaan käytä, jos ei niistä pidä. Lapsen övereimmät valinnat on aikuisen lupa karsia ostoskorista pois, samoin aikuisella on tietysti valta ja vastuu myös opettaa niitä omia arvojaan ostopäätösken tekemisessä. Mutta muuten löytyy aina jotain yhteistä, joka on molempien mieleen.

  Myös kirpputorilla ostaessani pyrin siihen, että väripaletti pysyy hallittuna. Kun ”kaikki sopii kaikkien kanssa” jo ostoskorissa ja on uskollinen omalle maulleen, on vaatekaappikin helposti sellainen, josta voi pukea päälleen yhteen sopiia vaatteita.

 4. Miumau sanoo:

  Kiva, että myös ketkuliikkeen vaatteet saavat bloginäkybyyttä. Täällä näkyy usein merkkivaatteita, eikä siinä tietysti ole mitään vikaa. Tuntuu vain, että lasten vaatteiden ympärillä vallitsee nyt jonkinmoinen hype. Merkkiä on saatava merkin takia, ei esim. sen takia, että merkkivaatteet olisi tuotettu ekologisemmin (joskus näin voi olla, enkä viittaa tällä sinuun – kaikki eivät ekologisuudesta kuitenkaan piittaa).

  Itse toivon, että vaikka vanhemmat ostavat lapselle mitä tahansa merkkiä, he eivät viesti lapselle toisen merkin olevan parempaa / arvokkaampaa kuin toisen. Te ette varmasti näin tee, eikä tämä ole palaute Iina sinulle (vaikutat upealle vanhemmalle ja teillä tuntuu olevan ihania lapsia!). Ettei käy niin, että jo pienet päiväkoti-ikäiset lapset alkavat arvostaa / arvostella toisiaan sillä perusteella, kenellä on merkkivaatteet ja ketkä kulkevat kirpputorilla ostetuissa vaatteissa.

  • Nimetön sanoo:

   Olen työskennellyt päiväkodissa lastentarhanopettajana kohta kaksikymmentä vuotta, enkä pysty nyt mieleeni palauttamaan yhtäkään sellaista tilannetta, jossa lapsi olisi arvostellut toisen vaatteita. Tottakai päivän kuumimmat sankarit, Elsat tai spidermanit, saavat aina ajallaan osakseen ihastusta ja ihailua, mutta eipä nuo lapset juuri ajatusta suo sen eteen, kuka olisi pukeutunut ”väärin” tai väärään merkkiin. Heillä on onneksi muutakin ajateltavaa ja vaateet ovat käytännössä vain suojaa ja lämpöä varten.

   • Miumau sanoo:

    Ihana kuulla! Tuollaista ”uhkakuvaa” olen omassa päässäni mietiskellyt. Pienimmät 1-3-vuotiaat eivät varmasti ymmärrä eivätkä välitä, kenellä on mitäkin päällä. Vanhemmat varmasti jo ymmärtävät. Ja kouluikäisten keskuudessa tuollaista arvottamista valitettavasti jo tapahtuu.

 5. Cami sanoo:

  Kovasti odotan sitä, että meidän neiti haluaa myös valita omat vaatteensa, vaikka helpompi kai se näin on kun äiti saa vielä valita :D Ihana myös päästä kaupoille oman tyttären kanssa. Me (tai siis minä) suositaan pukeutumisessa Newbien vaatteita, sillä ne ovat suloisia ja helposti yhdisteltävissä.

 6. Mila sanoo:

  En tiiä onko tästä aiheesta jo postausta mut kiinnostaisi millaisia vaatteita itse ostat ja mistä? Kun ekologisuus ja eettisyys on sinulle tärkeää, niin näkyykö se myös omassa vaatekaapissa? :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.