Luonteeni vahvuudet ja heikkoudet

17.10.2018

Olin eilen päivällä Indieplacen järjestämällä Pilots Helsingin kolmen tunnin positiivisen psykologian luennolla. Luento oli tosi mielenkiintoinen, ja musta tuntui, että opin paljon itsestäni, ja sain ikäänkuin sellaista vahvistusta omille valinnoilleni ja ajatuksilleni. Että en ole naiivi tai tyhmä siksi, että haluan ajatella asioista positiivisesti ja uskon asenteen voimaan. Ymmärrän realiteetit, mutta en yleensä takerru negatiivisuuteen, vaan mietin asioita positiivisuuden kautta. Olen ihan tiedostamattani harjoittanut arjessa posiitivista psykologiaa jo monta vuotta, mutta usein olen saanut kuulla siitä myös negatiivista palautetta. Oli ihanaa kuulla joltain muultakin, että positiivinen suhtautuminen on enemmän kuin ok ja siitä voi olla monenlaista hyötyä mulle.

Vaikka monia asioita ajattelen jo posiitisuuden kautta, on mullakin myös muutamia sellaisia juttuja, joissa toistan usein samaa ajatusmallia. Esimerkiksi saatan joskus ylianalysoida jonkun tutun kirjoittamaa viestiä tai kiinnittää huomiota johonkin pieneen negatiiviseen asiaan, vaikka se olisi paljon vähemmän merkityksellinen kuin ne sanotut posiitiviset asiat siinä ympärillä. Se on ihan inhimillistä, mutta toivon, että luennolla läpikäytyjen haitallisten ajatusmallien myötä sain uusia keinoja käsitellä asioita. On tärkeää pysähtyä miettimään, mitä oikeasti tapahtui ja miten se oikeasti vaikuttaa elämään, vai vaikuttaako mitenkään, eikä heti hypätä tekemään niitä ikäviä johtopäätöksiä.

Myös pelot ovat sellaisia, joiden kanssa en ole aina osannut olla niin positiivinen kuin haluaisin. Esimerkiksi joistain pienistäkin fyysisistä oireista saatan huolestua ja epäillä heti pahinta, vaikka järjellä tiedän, että kyse ei todellakaan ole mistään vakavasta. Kuolemanpelko on ihan selkeä seuraus vanhemmuudesta itselläni, tai siis, että sen myötä se on pahentunut. Uskon, että sain luennolta vahvuuksia käsitellä myös näitä pelkoja rationaalisemmin, ja päästä irti niistä turhista pelottavista ajatuksista. Eivät nämä satunnaiset pelot ole mulle mitään arkea hankaloittavia asioita, mutta olisi mahtavaa jos asioiden pelkääminen ei koskaan veisi nanomilliäkään tilaa mun ajatuksista, koska se on ihan turhaa.

Luennolla vinkattiin myös Via-instituten persoonallisuustestistä, jolla voi testata omia luonteenvahvuuksiaan. Mä heti kiinnostuin testistä, ja teinkin sen tänä aamuna. Testi oli ilmainen, piti vaan täyttää joku profiili, ja vastata kysymyksiin. Testi kertoi mulle 24 luonteen vahvuuttani, ja sen järjestyksen, että mitkä ovat mun luonteessa kaikkein vahvimpia, ja mitkä taas eivät tule niin luonnostaan. Testi ei kerro luonteen heikkouksista, mutta ne, jotka sijoittuvat listan häntäpäähän ovat niitä, jotka tarvitsisivat enemmän harjoitusta tullakseen esiin vahvemmin.

Tässä mun TOP10:

1. Luovuus

2. Uteliaisuus

3. Reiluus

4. Kiitollisuus

5. Rakkaus

6. Oppimisen ilo

7. Innokkuus

8. Rehellisyys

9. Ystävällisyys

10. Johtajuus

Mä olin jopa vähän yllättynyt tästä testin tuloksesta! En ollenkaan arvannut, että esimerkiksi johtajuus voisi olla mulla noin korkealla. Koen kyllä olevani sosiaalinen tyyppi, mutta en ole koskaan ollut johtavassa asemassa. Mä olen aina ajatellut, että pystyn kyllä tekemään hyvin yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa, mutta en koskaan ole pysähtynyt ajattelemaan, että mulla voisi olla taitoja johtamiseen, koska se ei koskaan ole ollut asia, josta olisin erityisesti haaveillut.

Luovuus, uteliaisuus, oppimisen ilo ja innokkuus liittyvät mulla oikeastaan kaikkeen mitä teen. Silti olin yllättynyt siitä, että ne olivat noin korkealla vastauksissa. Mutta kyllähän tuo käy järkeen nyt kun mietin, miten olen edennyt esimerkiksi influencerina. Mä tykkään haastaa itseäni, etsin aina uusia keinoja tehdä mun työtä ja olen tosi kiinnostunut oppimaan uutta. Koen saavani hurjan paljon irti keskusteluista muiden alalla olevien kanssa, ja olen erittäin halukas kehittämään tätä alaa ja omia kanaviani ja keinojani tehdä työtäni entisestään.

Reiluus ja rehellisyys on mulle ihan kunnia-asioita. Kaikkia ihmisiä pitää kohdella reilusti ja oikeudenmukaisesti, ja haluan aina olla rehellinen sekä kaikille ympärillä oleville, että itselleni. Mä haluan olla ihminen, jonka sanaan voi luottaa, ja koen kyllä sitä olevani. Joskus pidän niin hanakasti kiinni lupauksistani, että aiheutan sille jopa itselleni hankaluuksia, mutta koen vaan ihan super tärkeäksi olla luottamuksen arvoinen. Esimerkiksi pidän lähes aina kiinni sovituista deadlineista, vaikka mulle tulisi oksennustauti, paha migreeni tai mitä ikinä. En vaan halua aiheuttaa kenellekään muulle hankaluuksia omien ongelmieni vuoksi, vaikka tiedän, että se olisi muille ihan ok. Koen siis reiluuden ja rehellisyyden olevan pääosin vahvuus, mutta joskus se on mulle myös heikkous.

Rakkaus, ja ystävällisyys on mun henkilökohtaisessa TOP2:ssa asioissa, joita arvostan kaikkein eniten. Olen siis iloinen, että ne olivat myös luonteenvahvuuksissa korkealla. Mä osoitan rakkautta mielelläni sanoin ja teoin, ja haluan, että kaikki mun ympärillä olevat ihmiset tietävät, kuinka rakkaita ja tärkeitä he ovat minulle. Mä haluan, että mun ja mun läheisten arki tuntuu rakkaudentäyteiseltä ja lämpimältä, ja pyrin siihen vahvasti ihan joka päivä.

Kiitollisuus on jotain sellaista, mitä tunnen joka päivä ihan valtavan suurissa määrin. En koskaan lakkaa hämmästelemästä ja olemasta kiitollinen siitä, miten ihania ihmisiä mulla on ympärillä ja miten mahtavia asioita olen päässyt kokemaan ja tekemään.

24 kohdan häntäpäässä mulla oli harkitsevaisuus, henkisyys ja urheus, ja se käy myös aivan hyvin järkeen. Olen jossain määrin harkitsevainen, mutta olen uskaltanut tehdä rohkeitakin ratkaisuja, kuten esimerkiksi ryhtyä yrittäjäksi raskausaikana, tai heittäytyä täysillä rakkauteen ja perhe-elämään oikean ihmisen kanssa vain hetken tuntemisen jälkeen. Positiivinen asenne ja usko omiin kykyihin ja rakkaisiin ihmisiin, ja siihen, että kaikki järjestyy, ajaa mulla yleensä sen varovaisuuden ohi. Silti mietin aina ensin, mihin oikeasti pystyn ja mitä ei todellakaan kannata lähteä tekemään.

Henkisyys on jotain sellaista, mille haluaisin järjestää arjestani enemmän aikaa. Haluaisin enemmän pysähtyä miettimään, ja antaa tilaa niille omille ajatuksille. Usein arki on vaan sen verran toiminnallista, että ei vaan tule mieleen keskittyä henkisyyteen tai alkaa esimerkiksi meditoimaan. Olisi kuitenkin hyvä pysähtyä edes muutamaksi minuutiksi päivittäin tyhjentämään ajatukset kaikesta, ja vaan olla. Tästä aion ottaa onkeeni.

Urheus yllätti häntäpäässä, koska nimenomaan siellä oli myös se harkitsevaisuus. Ehkä ne olivat molemmat häntäpäässä, koska sijoitun sinne rohkean ja varovaisen välimaastoon niin selkeästi. En ole uhkarohkea, mutta en myöskään ylivarovainen? Mene ja tiedä.

Yhtäkaikki, tämä oli tosi mielenkiintoinen testi, ja oli hauskaa pysähtyä hetkeksi miettimään itseään ja omaa luonnettaan. Usein sitä vaan porskuttaa eteenpäin ja toimii totutulla tavalla, pysähtymättä yhtään miettimään niitä omia tapojaan ja ratkaisujaan. Välillä tosi hyvä ottaa tällainen hetki itsenanalysointiin, niin voi jatkossa tehdä entistä parempia valintoja ja muuttaa omia pinttyneitä tapojaan.

Oletteko te tehneet tuota testiä? Miten itse koette omat luonteen vahvuutenne? Entä heikkoudet? 


21 Responses to “Luonteeni vahvuudet ja heikkoudet”

 1. Eevi sanoo:

  Anteeksi että utelen, mutta oletko raskaana? Seuraan jonkin verran blogiasi mutta kaikkia postauksia en aina ehdi lukemaan joten mietin onko tällaisen asian julkistus menny minulla ohi.. Hehkut kauniisti.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Haha, kiitos kauniista sanoista! Tässä postauksessa hehku taitaa johtua vaan optimaalisesta valosta kun kuvat on otettu golden hourin aikaan 😀 En siis ole raskaana 😀

 2. Mari sanoo:

  Erityisesti (mahtavan luonteen, älykkyyden, sympaattisuuden ja aitouden, sekä loistavan sisällön lisäksi ) ihailen sussa bloggaajana sitä, kuinka ”realiaikaisesti” ja säntillisesti kirjoitat. Tämäkin postaus on saanut inspiraatiota eilisestä luennosta, eli olet tuottanut tekstin tosi ripeästi. Synttäripostaukset, matkapostaukset ja muut tulee aina loistavasti aikataulussa vielä ajankohtaisina. Monilla bloggaajilla tuppaa venymään kirjoittaminen ikuisuuksien päähän itse tapahtumasta. Iso arvostus tekemällesi työlle!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No en kyllä kestä miten ihana kommentti, KIITOS <3 Ihana kuulla, että tykkäät! Reaaliaikaisuus on ehkä se, mihin eniten bloggaamisessa aikanaan ihastuin. Se miten voi olla vuorovaikutuksessa ja pohtia melkein reaaliajassa tapahtuneita asioita. Mutta tietty nykyään kun vaatimukset ovat aika korkealla sekä itsellä, että monella muulla sisällön laadun suhteen, niin sisällön tuottamisessa voi kestää kauemminkin. Mutta tuli kyllä niin hyvä fiilis sun sanoista, iso kiitos ja ihanaa syksyä<3

  • Laura sanoo:

   Nyt täytyy kyllä kompata tätä! Toki bloggaajilla on elämässään muutakin kuin työ eikä aina ole aikaa postata, mutta Iinan ahkeruus on todella ihailtavaa! Ja se, että jos et ehdi tai pysty tekemään uusia postauksia, niin ilmoitat siitäkin suoraan. Ihan mahtavaa 🙂

   • Anna sanoo:

    Yhdyn näihin, on ihailtavaa kuinka ahkerasti jaksat postata ja olla yhtä aikaa vaimo ja kolmen lapsen äiti <3 tästä tulikin mieleen, että aiotko kirjoittaa vielä Mutsis On - blogin häistä, silloin kesällä sanoit, eträ odotat morsiamen omat tekstit ensin 🙂 olisi kiva kuulla näistä sinun eli kaason näkökulmasta, pahoittelut jos olet jo kirjoittanut aiheesta ja se on mennyt minulla ohi 🙂

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Anna, kiitos hurjasti <3 Ihanasti sanottu! 🙂 Ja mä oon miettinytkin tätä - just kun mietin sitä ajankohtaisuutta, niin se vähän niinkuin meni jo. Olisi ollut tosi hauska kirjoittaa niistä silloin kesällä heti, mutta sitten taas nyt tuntuisi tosi "out of place" yhtäkkiä kirjoittaa aiheesta. Pitää miettiä tätä! 🙂 Ehkä voisin kirjoittaa ensi keväänä, kun kaasoilu ja häät ovat taas ajankohtainen aihe monille.

     • Anna sanoo:

      Kevät voisi olla hyvä aika 🙂 kiva olisi kuitenkin kuulla niistäkin 🙂

   • Iina Hyttinen sanoo:

    Laura – kiitos hurjasti, aivan ihana kuulla <3 Tuli niin hyvä fiilis!

 3. Nimetön sanoo:

  Johtajan arvostetuimpia ominaisuuksia ovat juurikin reiluus ja tasapuolisuus. Myös muut kärkipäähän sijoittuneet ominaisuutesi ovat arvostettuja hyvällä johtajalla.
  Perheen luotsaaminen on myös johtamista. Se vaatii samaa kylyä nähdä asiat monen ihmisen kannalta, kykyä tehdä päätöksiä ja organisoida.
  Menestyneet johtajat ovat harvoin mitään äärilaidan tyyppejä, vaan ennnmminkin tasaisesti hähän kaikkea. Pelkkä luovuus ja innovatiivisuus ei riitä, kun pitää myös olla kykyä organisoida ja nähdä asia käytännön kannalta. Jos taas tuijottaa pelkkää toimivaa käytäntöä, ei ehkä löydä uusia innovatiivisia ratkaisuja. Pitää olla sosiaalisesti orientoitunut, mutta toisaalta myös analyyttinen. Jne.

  Johtajuutta pidetään turhaan ehkä vähän röyhkeänä ominaisuutena, haluna nousta jalustalle toisten yläpuolelle. Mutta johtajuutta on monenlaista. Ehkä vapaana yrittäjänä nimenomaan tarvitset rautaista taitoa itsesi johatmiseen, kun saat sängillisesti aikaan näin mahtavia kirjoituksia. Joka päivä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Wau, kiitos hurjasti ihanasta ja mielenkiintoisesta kommentista <3 Hauskaa lukea enemmän johtajuudesta, ja johtajien arvostetuista ominaisuuksista. Sun sanoissa on kyllä järkeä, varmasti sellainen, jolla on tasaisesti vähän kaikenlaisia vahvuuksia, voi paremmin ymmärtää myös kaikkia työntekijöitä ja tulla heidän kanssaan toimeen, innovatiivisuuden, organisointikyvyn ja analyyttisyyden lisäksi. Kiitos kauniista sanoista, ihana kuulla että mun postaukset on sun mieleen. Tämä kommentti piristi päivää tosi paljon <3 Mahtavaa syksyä sinne!

 4. anna sanoo:

  Mielenkiintoista. Positiivinen ajattelu ja mielikuvaharjoittelu jopa parantaa sairauksia. Oletko tutustunut dnrs -metodiin..? Se on aivan huikea ja on vaikuttanut omaan elämääni kovin ratkaisevalla tavalla. Se on auttanut minua ja myös monia muita ”kroonisesti” sairaita.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   En ole tutustunut, mutta kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Pitää ehdottomasti tutustua! 🙂 Ja huikeaa kuulla että olet saanut siitä apua. Kiitos paljon kommentista!

 5. riikka sanoo:

  Hei, minkä hintainen luento oli.. Järjestetäänkö muualla kuin Helsingissä? 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tämä luento oli erityisesti meille vaikuttajille räätälöity, ja Indieplacen meille järjestämä, joten en tiedä yhtään hinnoista. Varmaan Pilots Helsingin sivuilta löytyy, ja käsittääkseni heillä on myös nettivalmennuksia! 🙂

 6. L sanoo:

  Mielenkiintoista! Tein testin linkistä ja vähän oli ehkä yllättävät tulokset, ei toki sen huonommat vaikka olisin itse veikannut omaksi kärkipääksi jotain muuta. Uskoisin näistä olevan hyötyä opintomaailmassa ja toki ihan oman itsensä kehittämisessä. Kiitos vinkistä 🙂

 7. Jassu sanoo:

  Onko linkkiä siih3n testiin?

 8. Ei vitsit, tykkään tehdä aina tollasia testejä ja tuo oli kyllä mielenkiintoinen :).
  Vahvuudet top 3 tuli Rakkaus, Ystävällisyys ja Huumori. Teen tästä itekin jossain vaiheessa postauksen, kiitti vinkistä 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.