Tekisi mieli raivata jokainen kaappi ja laatikko

13.11.2018

Netti pursuaa minimalismia, konmaritusta ja tavaroista vapautumisen ihanuutta. Se on kieltämättä tarttunut itseenkin. Vaikka mä en usko, että itse olisin onnellinen minimalistina super askeettisessa kodissa, olisi ihanaa kuitenkin karsia edes ne kaikki ilmiselvät tarpeettomat jutut, kuten pieneksi jääneet vaatteet, vauvan tarvikkeet ja vauvalelut. Vaikka olen aina silloin tällöin myynyt lastenvaatteita ja kenkiä kirppiksellä, antanut kavereille ja lahjoittanut niitä paljon esim. Hopelle, niin kolmen hirmuista vauhtia kasvavan tyypin kanssa niitä kertyy koko ajan lisää. Mun oman kaapin karsiminen onnistui myös hyvin jo varmaan vuosi sitten, mutta edelleen ne samat karsitut vaatteet pyörii täällä kotona säilytyslaatikossa, koska en ole ”ehtinyt” (lue: jaksanut) myydä niitä, tai selvittänyt minne niitä mun vaatteita voisi lahjoittaa.

Varastossa on tarpeetonta lastensänkyä, vauvan kehtoa ja sitteriä. Isot yhdistelmät ja turvakaukalo me sentään myytiin jo tuttujen vauvoille, kun käytössä on enää Yoyot, mutta melkeinpä kaikki muut vauvan tarvikkeet pyörivät edelleen varastossa tai nurkissa. Jokaisen muuton myötä karsintaa on tehty, ja aina säännöllisin väliajoin muutenkin. Silti koen, että kaapeissa on edelleen paljon tavaraa, joka ei tee meistä ketään onnelliseksi ja jota ei ole tarvittu esim. viimeisen vuoden aikana. Eli juuri sitä tavaraa, mitä voisi aivan hyvin karsia.

Pakkaa sotkee kuitenkin se, että en myöskään halua ”luopua liikaa” vaan haluan säästää niitä aarteita, joille oikeasti voi olla käyttöä tulevaisuudessa. Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa nuo yläpuolella näkyvät leopardilakanat. Ne on esikoisen vanhat, eli v. 2011 ostettu. Mä rakastan niitä, ja olen niin iloinen että säästin ne silloin, vaikka monista muista vauvan tarvikkeista luovuimme keskimmäisen ja kuopuksen välissä. En oikeastaan edes tiedä miksi juuri ne ovat säästyneet, ehkäpä ihan vahingossa. Mutta kun löysin ne, tulin tosi iloiseksi.

Olen säästänyt joitakin oman lapsuuteni kirjoja, yhden pienen pinon teinien lehtiä, sekä joitakin ihania juhlamekkoja, kenkiä ja takkeja mun teinivuosilta lasten tulevia teinivuosia silmällä pitäen. Mä aina ihastelin äidin nuoruuden valokuvista äidin vaatteita ja kenkiä, ja mua harmitti niin paljon, että niitä vanhoja aarteita ei ollut enää tallessa. Onneksi äiti oli säästänyt edes joitakin koruja ja asusteita,  jotka olivat mun kalleimpia aarteita.

En tiedä haluavatko omat lapset ikinä äitinsä retroaarteita päälleen, mutta en halua ottaa sitä riskiä, että mulla ei ole tallessa yhtään mitään tallessa jos haluavat. Eli vaikka mun tekonahkainen olkaimeton minimekko ei just nyt mahdu mulle ja en itse käytä Batman-kuvioisia conssejani, haluan säästää ne spesiaalimmat jutut lapsille varmuuden vuoksi. Ehkä niistä joskus tulee heidän aarteitaan. Lapsena päätin, että säästän ikuisesti mun jokaisen vaatteen ja kenkäparin, mutta ihan niin paljon en kyllä ole säästellyt, vaan mielestäni ihan maltillisen määrän. Joitakin nuorten kirjoja ja muita voisin kyllä laittaa eteenpäin, vaikka ne kaikkein rakkaimmat haluankin ehdottomasti säästää.

Tämän kuluneen vuoden ajan paletti on ollut niin täynnä toimintaa, että aikaa kaappien raivaukselle on ollut hankalaa löytää. Ihmisenä olen kuitenkin sellainen, että sotkuiset kaapit ja tarpeettomat tavarat tekevät fiiliksestä muutenkin vähän ”sotkuisen”. Olisi ihanaa kun jokainen kaappi ja laatikko olisi järjestyksessä (ja sisältö täysin selvillä), ja niissä olisi vielä vähän ylimääräistä tilaakin.

Se kaappien raivaaminen on se helpoin osuus mulle, ja sille ehkä vielä löytyisikin aikaa. Se tavarasta lopullisesti eroon pääseminen onkin sitten se hankala osuus. Ensin pitäisi lajitella kaikki erikseen myytäviin ja lahjoitettaviin, ja sitten vielä miettiä missä myy ja minne lahjoittaa.

Mun aika ei tällä hetkellä riitä Fb-kirppiksiin tai tavaroiden yksittäin kuvaamiseen ja hinnoitteluun, kun loppuvuosi on niin täynnä töitä, tapahtumia ja taaperoa. Olisi mahtavaa jos löytyisi joku helppo tapa saada kaikki mahdollinen meille tarpeeton tavara kiertoon ja oikeaan osoitteeseen. Mutta eipä tässä taida olla mitään pikavoittoja, kun tavarat on vielä niin eri kategorioistakin, että ei voi niputtaa yhteen myyntipaikkaan. Kai tälle projektille on vaan raivattava kalenterista aikaa. Ehkä tämä voisi olla mun ensimmäinen projekti ensi vuonna sitten, kun taapero on aloittanut osa-aikaisen päivähoidon? Silloin työnteon ja perheajan lisäksi päiviin saattaa mahtua hetkinen sitä kuuluisaa omaa aikaakin, ai että.

Sitä odotellessa haluaisin kuitenkin kuulla teiltä parhaita vinkkejä tavaroiden kierrätykseen ja lajitteluun. Mutta ei FB-kirppareita tähän, koska en ehdi kuvaamaan ja postittelemaan mitään. Meillä ei ole mitään sellaista säästössä, mitä olisin heittämässä roskikseen, vaan kaikki on hyvässä kunnossa myyntiin tai lahjoitettavaksi. Missä te myytte helposti aikuisten vaatteet? Entäs lasten merkkivaatteet? Mihin lahjoitatte itsellenne tarpeettomia leluja tai kirjoja, entäs isompia huonekaluja?

Myyntipaikkojen lisäksi saa jakaa muutenkin parhaat vinkit tavaroiden karsimiseen ja koko kodin läpikäymiseen! Mikä on kätevin tapa käydä kaikki läpi? Mitä te säästätte? Onko teillä sellaisia tavaroita, joita tekisi mieli säästää, mutta kuitenkin tiedätte, että ette tarvitse? Mitä teette niille? 


24 Responses to “Tekisi mieli raivata jokainen kaappi ja laatikko”

 1. Laura sanoo:

  Mulla on just niiin tollainen olo! Vaikkei ole lapsia ja muutostakin vasta vuosi, niin tuntuu, että kaikki kaapit ovat täynnä sellaista, mitä ei todellakaan oo tullut käytettyä viimeiseen öö vuoteen/kahten vuoteen/viiteen vuoteen. Ja silti ei raaskisi luopua. Ja sitten toisaalta on se sama laiskuus ja se, että muu elämä vaan menee priorisoinnissa ohi, ettei ole aikaa laittaa vaatteita oikein myyntiin.
  Ite ajattelin nyt kuitenkin lähiaikoina kokeilla zadaa-sovellusta (joka tosin toimii samalla tavalla kuin facebookkirppikset, että pitää kuvata ja hinnoitella), mutta jos joku iisimpi tapa löytyisi, niin vinkit otetaan vastaan! Oon myös haaveillut esim. Whatsapp-ryhmästä tuttujen tai miksei tuntemattomienkin kanssa, jonne voisi vain laittaa kuvan että tällaista olisi, haluuko joku. Tässä olisi se helppous, että kun itselle turha tavara tulee vastaan, niin siitä voisi sitten heti laittaa ilmoituksen aika extempor. Etuna olisi vielä, että ne ryhmäläiset olisi lähellä / niitä näkisi muutenki, niin ei tarvisi mitään postitellakaan :D Yksi vaihtoehto olisi myös vaan kutsua ihmisiä käymään ja katsomaan niitä kamoja, ja antaa sitten kiinnostuneille.

 2. Marjo sanoo:

  Hei! Muistelen, et teillä oli käytössä tripp trappin newborn -istuin. Jos olet halukas sen myymään, niin laita minulle sähköpostia. Meillä olis sen hankinta edessä, mielellään sen käytettynä ostaisin. Mutta olen itse melko allerginen, joten olen aina vähän varovainen käytetyn ostamisessa. (esim. hometalot jne) Aivan vasta mietin, et jokohan oot sen hävittänyt. 😀

 3. Ce sanoo:

  Kuulostaa minusta jo hyvältä suunnitelmalta, etsi sopiva lahjoituspaikka ja myytävät vie kirpparille jossa homma hoidetaan puolestasi ja saat sitten jonkun osuuden voitosta. Itse olen vienyt ”arvottomat” uffille, koska se on niin helppoa, vaikka en ole varma päätyykö ne miten tehokkaasti sieltä tarvitseville.. Ja sitten myyn torissa sellaiset, mitkä tiedän saavani helposti siellä kaupan. Laitan tavaraa suoraan kiertoon, en laita ollenkaan käytön jälkeen kaappiin, jos en halua säästää. On toki myös niitä mitkä säästän ja katson sitten läpi joskus karsien sellaiset mitkä ei enää sitten tunnu säästettäviltä. Omani myyn vaatepaketteina ja lasten sellaiset joita ei yksinään saa kaupaksi eli niitä kerrytän pussiin kunnes saan sopivan paketin kasaan. Samoin sisustusjutut myöskin torissa, siellä menee huonekalut jos hinta on sopiva! Mutta vaivaa se vähän kyllä vaatii itseltä….

 4. Mima sanoo:

  Hei! Laita vaatteet store.emmy.fi, jos ne hyvässä kunnossa vielä on. ☺

 5. TarjaL sanoo:

  Hei! Seurakunnalle tai sosiaalityöhön ja sieltä kautta oikeasti tarvitseville ehkä.. Torissa menee isommat tavarat tosi hyvin! Kirppispäivä jossain tai kotona.. Kuvaviestiä ystäville. Lelut johonkin, missä on lapsia.. Perhekahvilaan tms. Kierrätyskeskus, mistä vaatteet menee vielä myyntiin. Sama tunne ja projekti itsellänikin! Tsemppiä!

 6. Bambi sanoo:

  Vie live kirpputorille. Valitse täyspalvelun. He hinnoittelevat tuotteet puolestasi ja hoitavat kaiken itse esim siivouksen ym. Kertymästäsi vähennetään provision 50%. Jos muutaman kuukauden jälkeen ne edelleen myymättä niin he lahjoittavat niitä eteenpäin :) Helsingistä löytyy varmaan samanlainen palvelu :) Vein itse sinne ikea kassillisen kun yritin jo kauan myydä onnistumatta.

 7. Kata sanoo:

  Olisko joku itsepalvelukirppis vaihtoehto? Siinä säästyy kuvaamiselta, mutta hinnoitella toki täytyy. Itse olen ostajana tehnyt parhaat löydöt relove ja brand second hand kirppareilta. Ne on ihanan ”siistimpejä” kuin tavalliset itsepalvelupaikat ja siellä yleensä myynissä hyvää tavaraa järkevään hintaan. Tosi usein joutuu muilla itsepalvelu kirppareilla pettymään kun myynnissä on ylihintaista hm nukkapaitaa jolla yritetään tehdä voittoa kattamaan myyntipöydän hinnan… :D Kampin kirpputorille on myös moni vaikuttaja vienyt, mutta en itse asiakkaana niin paljon suosi kyseistä paikkaa. Toivottavasti löydät pian aikaa tuolle projektille sillä sitten kun se on tehty saa niin ihanan fiiliksen ja lisää kaappi tilaa! Mahtavaa kun kierrätyksestä puhutaan nykyään näin paljon ja että ihmiset jaksaa nähdä sen vaivan eikä vaan heitä roskiin/hae kaupasta uutta. Kerro sitten mihin ratkaisuun päädyit! 😊 Kiitos hyvän mielen postauksesta taas kerran!

 8. Hanna sanoo:

  Minuun iski ”tavaranpaljous-ahdistus” viime keväänä. Aloin pikkuhiljaa myymään pojan sitteriä, unipesää, newborn settiä ym. oman asuinalueen fb lastentarvikekirppiksellä. Hyvin kävi kauppa kun hinta on kohdallaan. Hidastahan se on sopia noudot ym. mutta ajattelin että yksikin juttu vähempänä on eteenpäin. Kesällä tiesin muuton olevan edessä, aloitin keittiöstä. Karsin ja siivosin, myin lisää fb:n kautta. Otin myös Vekara kirppikseltä viikoksi pöydän. Loppukuusta vien omia vaatteita ym. kirppikselle. Pikkuhiljaa, kaiken tavaran läpikäyminen vie aikaa eikä valmista ole hetkessä.

 9. Tiina sanoo:

  Entäs joku kotikirppiksen tyylinen? Tai piha/puisto!

 10. Nimetön sanoo:

  Mulla on ollut luottokumppanina lastenkirpputori, jossa olen pari kolme kertaa vuodessa tehnyt tilin lasten vanhoja vaatteita myymällä. Tavoitteena on maksimaalisen voiton sijaan ollut tavarasta eroon pääseminen, joten viikossa on helposti myynyt 1-2 Ikeakassillista kolmelta lapselta pieneksi jääneitä vaatteita. Samassa lastissa on mennyt myös lasten pelejä, kirjoja ja leluja, mutta näistä olen luopunut vähemmän.

  Nyt olen kuitenkin sellaisessa ongelmatilanteessa, jossa pitäisi löytää uusi kumppani. Lapset kasvavat ulos juuri lastenvaatteisiin erikoistuneelta kirpputorilta, eikä heidän kokoisiaan vaatteita enää siellä juuri myydä. Silloin ei ole todennäköisesti juuri niitä asiakkaitakaan, joille omia pieneksi jääneitä myydä. Toivoisin uudelta kumppanilta yhtä selkeää konseptia. Tuntuu, ettei vaatteita kannata lähteä kaikenkarvaisille pöytäkirppiksille myymään. Tuo rajattu aihealue on ollut just hyvä. Täsmätuotteet ja täsmäostajat.

  Tällä hetkellä rahallekin olisi tarvetta, mutta olen silti ajatellut kärrätä seuraavan erän pieneksi jääneitä vaatteita suoraan Konttiin. Samalla laitan pakettiin muutaman päiväpeiton ja remontin myötä käytöstä pois jääneet yöpöydän valaisimet… olen vähän huonl siivoamaan nurkkia, mutta lahjoittamisesta tulee aina niin hybä mieli kuitenkin.

  Nettikirppareilla myyn pois vain sellaista tavaraa, joka on spesifisti jotain sellaista, että sitä saattaisi kaivata joku muukin jossain päin Suomea. Esimerkiksi tyttären taitoluisteluvarusteet ovat tällaisia.

 11. Iiris sanoo:

  Itse olen ostanut lapsille facekirpparilta tai torista vaatepaketteja, joissa vaatteita ei ole yksitellen kuvattu, vain yksi kuva kaikista yhdessä ja joitain tietoja. En ole ns merkkitietoinen ja kaikki kunnossa olevat vaatteet kelpaa. Nytkin voin ostaa jos teillä on jäämässä pieneksi 80-92 ja 110-116 kokoisia. Tällainen on ainakin helppo tapa myydä, tosin postittamaan joutuu ellei joku sitten nouda.

  Mites sitten ne keräyslaatikot, joita on joidenkin parkettien pihoissa? Onko ne ihan epäeettisiä eli onko niistä tietoa, minne vatteet joutuvat..?

 12. emzi sanoo:

  Joo toi fb kirppiksellä myyminen on kyllä vähän aikaa vievää ja huhu. Jotain oon saanu siel menee mutta se vaatii niin paljon tekemistä parin euron takia että ei sillä ole mitään ideaa. Joku oikea kirppis joka hoitais homman mun puolesta olis ihan jees.

 13. Essi sanoo:

  Jouluhan on tulossa, oisko jotain lahjoituspaikkaa siihen liittyen? Itse asun Pohjois-Karjalassa niin en tiedä miten siellä etelässä on asiat. Mutta siis meillä on 4 tyttöä ja laitan aina vaan seuraavan vaatekaappiin pieneksi menneet vaatteet. Sitten jos on jotn aarteita niin ne laitan säilytyslaatikkoon. ”Arvottomat” vien uffin laatikkoon ja suoraan roskikseen ne reikäiset yms.

 14. Hanna sanoo:

  Heippa!
  Vein meiltä pieneksi jääneitä talvivaatteita, kenkiä sun muuta lapasta ja villavaatetta vastaanottokeskukseen. Joillakin maahanmuuttaja lapsilla saattaa olla tosi vähän mitään talvivaatetusta tänne tullessa.

 15. Vera sanoo:

  En tiiä vastaako ihan kysymykseen, mutta vaatekaupoista ainakin Kappahl ottaa vastaan tekstiilejä. Sinne voi viedä ehjiä ja myös rikkinäisiä vaatteita, laukkuja, kenkiä, pyyhkeitä, lakanoita yms. Siitä saa myös 5e etukupongin/pussi!

 16. Reetta sanoo:

  Me ollaan tuloiltamme alle keskituloinen perhe, mutta en koe pakolliseksi myydä yhtään mitään, vaikka meiltäkin jää paljon tavaraa ”yli oman tarpeen” kun on kolme pientä lasta ja jotkut omat jutut ei enää tunnu omannäköisiltä. Mä olen oikeasti vain antanut vaatetta ja tavaraa pois. Lasten juttuja on mennyt ilmaiseksi tutuille, samoin ihan arvokkaitakin Marimekon astioita ja huonekaluja. Paljon pystyy myös lahjoittamaan Fidalle, osalla on jopa palvelu, että noutavat tuotteet kotoa. Siinä se lahjoitus ja raha menee mun mielestä valvotusti hyvään tarkoitukseen. Ei raha eikä materia tuo onnea, vaikka ymmärrän tosi hyvin sen, että jotkut säilyneet ”aarteet” tulee tunnearvoltaan merkitykselliksi.

 17. Lotta sanoo:

  Mä oon huomannu et paras tapa karsia tavaraa on vaan jättää ostamatta uutta! :D Jos ei oo tarvetta, niin turha ostaa mitään. Kaikki turhanpäiväinen kaupubgilla kiertely ja heräteostosten teko on loppunut kokonaan. Ja bonuksena se että säästää rahaa :)

 18. Nimetön sanoo:

  Itse alotin minimalistisuuden jo 2015 ja teki niin hyvää! Mulla oli aikoinaan viisi jätesäkillistä vaattita ja kaksi takkeja – luovuin niin hyvin, että nykyään kaikki mahtuu kahteen säkkiin :D muutettiin vuosi sitten ihan omaan kaksioon ja vähän väliä katon kaappeja läpi – kaikki turha pois! Itse olen ollut työtön loppuunpalamisen takia hetken niin hyvin saanut raivattua kaappeja. Suurimman osan oon laittanu toriin ja zadaahan.

 19. sssansan sanoo:

  Mun tuttava muuton yhteydessä luopuessaan isosta määrästä isoa tavaraa, soitti jonkun oisko ollut Fidan, tyypin joka tuli pakettiautolla hakemaan tavarat ja vei ne kierrätyskeskukseen myytäväksi. Itsekin oon tullut siihen tulokseen, että helpoimmalla pääsee kun raaskii antaa ilmaiseksi eteenpäin, myyminen on valitettavan työlästä :/ Siistit vaatteet Uffille, huonommat tekstiilikeräyksiin, käyttötavaroita (esim. astioita ja muita keittiötavaroita) oon lahjoitellut kavereille joilla on tarvetta, ja sit vienyt kierrätyskeskukseen jotain. Kirjoja kirjaston kierrätyshyllyyn. Kerran laitoin myös (kesällä tosin, ei toimi talvella välttämättä) taloyhtiön roskakatoksen eteen laatikon, jossa luki: ota tai muuten menee roskiin. Ja siellä sekalaista tavaraa kynttiläkipoista pehmoleluihin jne. Ja parissa tunnissa lähes kaikki oli hävinnyt jonkun matkaan :) Loput sit viskasin sinne roskikseen kun ei montaa tavaraa jäänyt.

 20. Jensku sanoo:

  Mä kyselen ystäviltä josko tarvitsee jotain ja kaikki loput vien hopelle mun, lasten ja miehen hyvä kuntoset vaatteet, myös lelut pelit, kirjat astiat, petivsatteet verhot yms kodin tekstiilit jne vien hopelle, myös joitain isompia huonekaluja voi lahjoittaa sinne :) mä oon niin laiska etten jaksa myydä varsinkaan vaatteita tosin ei mulla olis nyt aikaakaan, rattaat pinnikset yms kyllä myyn :D

 21. Jensku sanoo:

  Ja sitterin voi ainakin hopelle viedä! :)

 22. Inga sanoo:

  Jos haluaa päästä tosi helpolla eikä tienaaminen ole ykkösasia, niin vie lelut, vaatteet, huonekalut yms. SPR:n konttiin (kirpputori). Sinne saa jättää ilmaiseksi kaikenlaista käytettyä tavaraa. :)

 23. Satu sanoo:

  Vaikka sanoit ettei fb-kirppareita niin… Siis siellä on niin kätevä myydä vaatepaketteja. Ei tarvi kuvata vaatteita yksitellen. Vaan isona pakettina, tarkastaa vaan että on puhtaita ja ehjiä kaikki. Edullinen könttähinta. Tai sitten laittaa että tarjoa, joka on vielä helpompi Kun ei tarvi itse hintaakaan miettiä. Hyviä fb.ssä lastenvaatteille on pikkupoikien vaatekirppis ja pikkutyttöjen vaatekirppis. Näissä ei ole liikaa sääntöjä, vaan voi myydä juuri paketteina.

 24. Iida sanoo:

  Hei! Mä tein tänä vuonna niin, että lahjoitin ylimääräiset vaatteet noihin jouluapu-keräyksiin. Siellä on paljon 15-17v teinejä, joilla usein toiveena vaatteet ja kosmetiikka yms. Teineille kans kuulemma tulee tosi vähän lahjoituksia, niin mulle itelle on tärkeää auttaa just heitä :) taaperoille tulee muutenkin paljon apua, mut teinit ei enää herätä ihmisissä sit samanlaista sympatiaa niin ihanaa kun itse voi auttaa niin, että apu menee suoraan tarvitsijalle ja samalla säästyy kirppisrumbalta.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.