Mikä auto meille tulee seuraavaksi?

14.11.2018


Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Santanderin kanssa.

Käytiin Santanderin kutsumana viime viikonloppuna Auto 2018-tapahtumassa Messukeskuksessa vähän tutustumassa autojen uusiin tuuliin. Tämä oli koko meidän perheen ihan eka kerta automessuilla, mutta oli kyllä ihan hyvin järjestetty tapahtuma. Me otettiin tietysti lapset mukaan, ja he pääsivät näkemään Muumipeikon, Pikku Myyn ja Nipsun esiintyvän, sekä halaamaan heitä. Joka osastolla oli tarjolla lapsillekin jotain pientä kivaa, mutta Santanderin osasto taisi olla lemppari. Siellä pääsi potkaisemaan jalkapalloa Uefa Champions Leaguen hengessä.

Tapahtumassa päästiin näkemään läheltä vaikka kuinka paljon erilaisia autoja, ja vaikka me ei varattu koeajoja (olisi ollut hankala toteuttaa kolmen lapsen kanssa), niin käytiin istumassa useammassakin autossa sisällä, ja testaamassa sisätilojen ja lisäpenkkien toimivuutta. Lapsista oli suurta hupia kiivetä 7-paikkaisten autojen takakonttipaikoille testaamaan tilavuutta.

Nythän meillä on tosiaan viiden hengen keskikokoinen citymaasturi, johon ollaan kyllä oltu tyytyväisiä, mutta johon kaivattaisiin aina aika ajoin lisää tilaa. Meidän oma perhe täyttää auton kaikki paikat. Aina kun esim. mun äiti on meillä käymässä, kyydeissä on kauhea sumpliminen, jos ollaan menossa koko porukalla jonnekin.

Sama toki kaikkien muidenkin kanssa. Viime kesänä kun mentiin mun serkun ja koko perheen kanssa Lintsille, osa porukasta meni julkisilla puolet hitaammin ja osa autolla. Jos lapset haluavat joskus ottaa koulun tai päiväkodin jälkeen kaverin mukaan meille, jonkun muun pitää olla pois kyydistä. Tai jos lapset haluaisivat ottaa kaverin mukaan museoon tai kotieläintilalle, jonkun muun pitäisi aina jäädä pois. Esim. lähimmälle kotieläintilalle meiltä ajaa autolla 15 min mutta julkisilla menisi 1-1,5h koska julkisilla ei ole suoraa linjaa sinne.

Sukulaiset eivät tietysti ole jatkuvasti meillä arjessa tarvitsemassa kyytiä, mutta mitä enemmän lapset kasvavat, sitä enemmän he haluavat viettää aikaa kavereiden kanssa myös arkiviikolla. Sen on huomannut jo nyt koulun myötä, että kavereiden rooli arjessa kasvaa koko ajan. Kaverisynttäreitä, leikkitreffejä ja koulun tapahtumia on suunnilleen joka viikko, ja kimppakyydit ovat suosittuja. Pian meidän keskimmäinenkin aloittaa koulun (no 1,5v päästä). Uskoisin, että silloin oltaisiin todella kiitollisia kahdesta lisäpaikasta autossa.

Ainoa mikä seitsemässä paikassa mietityttää on se, että löytyykö sellaista autoa tarpeeksi pienillä päästöillä. Siinä missä Otto ihasteli 7-paikkaista Skoda Kodiaq RS-maasturia, mä tuijotin autojen esittelylappujen päästölukemia. Faktahan on se, että tällä hetkellä 7-paikkaisena ei ole saatavilla sellaista autoa, jonka päästöt olisivat olemattomat tai edes kestävällä tasolla (paitsi Tesla Model X). Toki nopean ja tehokkaan RS-version ja päästöttömyyden väliin mahtuu muitakin vaihtoehtoja päästöjen kannalta.

5-paikkaisena löytyisi vaikka mitä, mutta kannattaako meidän edes vaihtaa autoa, mikäli oltaisiin valmiit pitäytymään 5 paikassa? Ei kannata. Nämä on tosi isoja kysymyksiä ja valintoja. Onneksi meillä on aikaa miettiä vielä puolisen vuotta ennen kuin meidän Santander All in One -sopimus päättyy, ja on aika tehdä se valinta, miten jatkossa toimitaan.

Varmaa on ainakin se, että jos (kun) me uusi auto hankitaan, me otetaan sekin Santander All in One -sopimuksella, kuten tämä nykyinen auto 2,5 vuotta sitten. 2,5 vuotta sitten me valittiin Santander All in One helppouden vuoksi (silloin ei ollut mitään tietoa mistään tulevista yhteistyökuvioista, vaan päädyttiin ks. kaiken kattavaan sopimukseen aivan omin päin). Ne samat asiat jotka meitä viehättivät silloin, ovat edelleenkin ne hyvät puolet, joiden vuoksi valitsisin tämän saman palvelumallin.

Autoon ei tarvitse sitoutua eikä sijoittaa, vaan sopimukseen kuuluu taattu hyvityshinta sopimuskauden päätteeksi. Meillä All in One-pakettiin kuuluu auto, rahoitus, kausihuollot, mahdolliset muut huollot, sijaisauto huollon ajaksi ja taattu hyvityshinta sopimuskauden päätteeksi. Maksetaan kiinteää kuukausierää, johon sisältyy siis nämä kaikki, ja ainoa mitä me tehdään itse autolle, on tankkaus ja pesu. Meidän ei siis tarvitse maksaa erikseen auton määräaikaishuolloista senttiäkään, eikä myöskään tarvitse varautua yllätyksiin, sillä auton rikkoutuessa sillä on valmistajan takuun lisäksi myös huoltosopimus. 

Sitten kun tämä sopimuskausi päättyy ensi kesänä, auton saa myydä itse pois mihin liikkeeseen haluaa, ja maksaa jäljellä olevan osuuden sillä (ja pitää mahdollisen myyntivoiton), tai sitten auto lunastetaan meiltä takaisin rahoituksesta jäljellä olevalla osuudella. Halutessaan auton voi myös pitää itsellään, ja maksaa jäljellä olevaa osuutta sitten uuden suunnitelman mukaan pois.

Eli vaikka aina sanotaan, että ”uuden auton arvo tippuu puolella heti kun sen ajaa autokaupasta ulos”, meidän ei tarvitse murehtia, että meillä olisi enemmän maksettavaa kuin mitä auton arvo on. Pahimmassa tapauksessa ollaan nollilla sopimuskauden päätteeksi, ja parhaassa tapauksessa voidaan tehdä jopa voittoa. Me haluttiin meidän perheen käyttöön nimenomaan uusi auto, ja tämä oli meille paras tapa saada se. Santander All in Onessa on kolme eri palvelutasoa, eli Perus, Helppo tai Mukava, ja me valitaan varmasti Mukava myös jatkossa. 

Kaikkein edullisin vaihtoehto tämä ei ole, mutta me arvotetaan helppous ja stressittömyys auto-asioissa edullisuutta korkeammalle. Ennen tätä ajettiin vuosi edullisella ja hyvin epävarmalla autolla, joka ei lopulta ollutkaan edullinen, sillä siitä rikkoutui koko ajan joku osa. Vaikka sen kuukausierä oli edullinen, yllärihuollot kasvattivat kustannuksia jatkuvasti. Sen vuoden jälkeen ei haluta enää ikinä joutua stressaamaan autosta. Me halutaan, että auton kanssa on varma ja turvallinen olo aina ja kaikissa tilanteissa. Mielenrauha on sellainen asia, mistä mä maksan mielelläni vähän ekstraa. Mutta toki All in Onessa on ne kolme eri palvelutasoa. Sopimuksen saa myös käytettyihin autoihin, joten on siitä paljon edullisempiakin vaihtoehtoja tarjolla, kuin tämä uuden auton ihan kaiken kattava Mukava-sopimus.

Me ei olla vielä siis päädytty mihinkään 100% varmaan päätökseen ensi kesän suhteen. Katsotaan, että tuleeko ennen sitä automarkkinoille vielä uusia vaihtoehtoja, joissa kaikki meidän tarpeet ja toiveet kohtaisivat. Tuskin tulee. Luultavasti joudutaan tekemään kompromissi, ja punnitsemaan tarkasti mitkä ovat meille ne kaikkein tärkeimmät asiat. Kaksi lisäpaikkaa vai mahdollisimman pienet päästöt (tai päästöttömyys)? Ehkä sitten kesällä 2022 olisi 7-paikkaisen fiksun hintaisen sähköauton vuoro, jonka kantama on talvipakkasillakin 600km? Toivottavasti. Siihen on vielä monta vuotta aikaa, ja markkinat kehittyvät koko ajan.


9 Responses to “Mikä auto meille tulee seuraavaksi?”

 1. Marika sanoo:

  Hei… tuo ei kuitenkaan taida sisältää vakuutuksia tai esim. dieselveroa jos on diesel? Eli hintaa taitaa tosiaan tulla useita satoja euroja kuussa, ettei normaalisti tienaavalla ole mahdollisuutta tuommoiseen? :/ Olisi muuten kyllä ihanan stressitön varmasti!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Vakuutuksen saa kyllä liitettyä juuri tuohon samaan pakettiin halutessaan, mutta tietty diesel-veroa ei saa mukaan. Mutta sehän on vain diesel-autoissa, että ei koske kaikkia autoja. :)

 2. Sanni sanoo:

  Nyt hämmentää kovin. Viimeaikojen kirjoitukset ja toiveet uudeta autosta on tosi kaukana ekologisuudesta. Esimerkit vaikka kotieläinpuistomatkasta on kyllä aika kaukaa haettuja. Käyttekö siellä päivittäin? Viikottain? Teidänkin kotoa bussimatkan tai metromatkan päästä löytyy paljon tekemistä kokemusta. Jos menee kerran kaks vuodessa sinne kotielainpuistoon niin napppaa taksin.
  Metrolla pääsee shoppaileen itikseen, ei ole pakko mennä jumbon jne.
  Jos ostaa ison auton niin sitten ostaa. Tuo selittely ekologisuudetsa ja kuskattavista kavereista kuulostaa vain siltä rttä haluaa asian jotenkin näyttävän kauniilta v
  Osta mitä tarvitset mutta älä yritä toisessa lauseessa olla jotain muuta.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Sinä tietysti luet tekstin omien lasiesi läpi, ja mikäli ajatusmaailmasi on se, että meidän autolla ajaminen on turha epäekologinen valinta, eikä kyse ole oikeasta tarpeesta, niin se on ihan ok minulle. Tässä tekstissä en kuitenkaan selittele mitään, vaan pohdin useammasta eri näkökulmasta meidän tarpeita ja mahdollisuuksia, enkä tee mitään päätöstä. Me liikutaan paljon pk-seudulla sellaisia etäisyyksiä, joihin julkisilla menisi 1,5h/suunta, mutta autolla 30min (esim. Kauniaisiin Oton perheen luokse lähes viikottain, jonne menemme myös tänä jouluna jolloin mun äiti on käymässä meillä). Me tiedetään itse omat tarpeemme ja toimitaan niiden mukaan, enkä itse ajattele ekologisuudesta niin, että jokin valinta kumoaisi toisen hyödyt. Mutta jokaisella on valta ajatella itse juuri niin kuin haluaa, myös sinulla. :)

 3. Nimetön sanoo:

  Mulla ei kauheesti oo kokemusta autoista, mutta olen muutaman kerran ollut Tesla model x:n kyydissä ja voin kertoa että en kivempaa/hienompaa autoa tiedä :D Se vaan on niin tyylikäs, turvallinen ja nopea. Onhan se myös todella kallis monen budjettiin nähden ja itsekkään en semmosta voisi hankkia, mutta onneksi oon päässyt kuitenkin kokemaan mimmoista on ko. autolla matkustaa, koska se todella on hieno kokea! Tesla model x kun on kuitenkin ihan täysin omaa luokkaansa eikä sitä edes ymmärrä ennen kuin on päässyt semmoisen kyytiin :)

 4. Anna sanoo:

  Toyota Prius Plus on hybridi ja 7-paikkainen.

 5. Siiri sanoo:

  Selitätkö uudestaan kun en tajunnut. Teillä oli sama sopimus edellisen auton kanssa ja siihen kuuluu ”muut mahdolliset huollot”, mutta silti jouduitte laittamaan rahaa korjauksiin? Täh? 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ei ollut edellisen kanssa, vaan on tämän nykyisen kanssa, joka ollut meillä 2,5 vuotta. :D Edellisessä EI ollut, ja siksi jouduttiin koko ajan laittamaan rahaa korjauksiin.

 6. Jennika sanoo:

  Jos haluaa leasing auton, niin ei kannata ainakaan Santanderin kanssa tehdä sopimusta rahoituksesta. Laskuttavat kaikenmaailman sopimukseen kuulumattomia maksuja, laskut tulevat miten sattuu ja sitten peritään myöhästymismaksuja summista, joita ei ole näkynyt laskuilla. Minulle tuli esimerkiksi perintälasku heiltä summalla 0€, jota sitten lähdin selvittelemään heidän kanssaan. Kyse oli lopulta summasta, joka oli kertynyt siitä, että heidän laskuillaan oleva kk-maksu olikin pari euroa liian pieni joka kuukausi. Koskapa heillä kesti asian selvittelyssä tuon minun yhteydenoton jälkeen 2 viikkoa, ja minä maksoin laskun ”vasta” seuraavasta palkasta (2 viikkoa tämän jälkeen) kuten olin heidän kanssaan sopinut, niin laittoivat minulle perintäkirjeestä ja siltä ajalta viivästyskoron seuraavalle laskulle. Kun kysyin, miksi minua laskutetaan heidän omasta virheestään, niin sanottiin, että oma moka kun et tajunnut että meidän laskut oli väärin. Tämän lisäksi heillä saa asiakaspalveluun jonottaa aina vähintään 15min, jos haluaa selvitellä asiaa puhelimitse. Sähköpostitse tai heidän omien asiakassivujen kautta kun laittaa viestiä, niin vähintään viikko menee ennen kuin saa vastauksen. Ei ikinä enää Santanderia..

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.