Luukku 7: 5- ja 7-vuotiaiden lahjatoiveet

07.12.2018

Tämän päivän luukussa paljon toivottuja lasten lahjatoiveita. Me käytiin tänä vuonna lasten kanssa yhdessä pitkä keskustelu samalla, kun kirjoitettiin joulupukille kirjeitä. Keskusteltiin siitä, mikä on kohtuullinen määrä toiveita ja millaisia asioita  voi toivoa. Toki nyt jokainen saa periaatteessa toivoa mitä haluaa, mutta täytyy myös ymmärtää se, että pukki ei varmasti tuo kilometrin mittaisen lahjalistan koko sisältöä. Onneksi sellaisia ei tehtykään joulupukin kirjeisiin, vaikka lelukuvastoista monia leluja olikin merkattu raksilla ruutuun mielenkiintoisina. Se on ihan ok ja haaveilla saa. Lelukirjojen selaaminen oli suurta hupia mulle lapsena, ja kyllä mäkin sieltä aina raksitin puoli kuvastollista, vaikka tiesin, että en tosiaankaan niitä kaikkia saa.

Lapsilla oli itselläänkin tosi hyviä ajatuksia tähän keskusteluun, ja mulle tuli jotenkin niin hyvä ja lämmin fiilis siitä, että he oikeasti ymmärtävät, että joulussa ei ole kyse lahjoista. Ja ainakaan niiden kaikkien lahjojen ei tarvitse olla nimenomaan leluja. Mietittiin yhdessä juuri sitä, että myös yhteinen tekeminen on ihana lahja. Kyselin lapsilta, millaista tekemistä he toivoisivat lahjaksi, ja monet aiemman luukun aineettomista lahjaideoista, kuten luistelureissu Jääpuistossa, tulivatkin nimenomaan suoraan heiltä.

Meidän lapsilla on kaikilla kuusi kummia, ja meillä on paljon sukulaisia, joten määrällisesti lahjoja kertyy, vaikka me vanhemmat ei niitä kassikaupalla ostettaisikaan. Ei kenelläkään kummilla tietenkään mitään lahjavelvollisuutta ole, mutta monet kummeista haluavat muistaa kummilapsiaan, ja se on tietysti ihana asia, mistä ollaan kiitollisia niin me lapset kuin aikuisetkin.

Mä rakastan itse antaa lahjoja. Rakastan paketoida, rakastan jännittää vastaanottajan reaktiota, rakastan sitä tyytyväistä hymyä kasvoilla, kun lahja on osunut tismalleen nappiin ja ehkä onnistunut vähän yllättämäänkin. Lahjojen antaminen on mun mielestä yksinkertaisesti ihanaa. Olen kuitenkin viime vuosina päivittänyt sitä omaa lahjan antajan filosofiaani, ja tietoisesti vähentänyt reilulla kädellä lahjaostosten määrää omalle perheelle. Sen sijaan niitä lahjoja voi antaa niille lapsille, jotka eivät niitä muuten saisi. Näin saa kokea antamisen iloa ilman, että tarvitsee potea siitä huonoa omaatuntoa ja ahdistua hirveästä tavararöykkiöstä.

Mä rakastan antaa lahjoja ihan kaikille, ja yksi meidän rakkaimmista jouluperinteistä onkin viedä yhdessä lasten kanssa joululahjoja Hopen joululahjakeräykseen. Sinne ollaan menossa tänäkin vuonna, ja hyväntekeväisyyteen liittyen tulee tänäkin vuonna perinteinen joulukalenteriluukku.

Nyt kuitenkin niiden lahjatoiveiden pariin! Tänä vuonna päätin yhdistää isompien lasten lahjatoiveet yhteen, sillä käytännössä he toivoivat lähes tismalleen samoja asioita. Olisi tuntunut siis turhalta tehdä kaksi melkein samanlaista listaa.

5v:n ja 7v:n lahjatoiveet 2018
1. Kirjoja.

5v toivoi Sanna Manderin & Anna Sarven prinsessakirjaa sekä prinsessavärityskirjaa. 7v toivoi Linda Liukasin Hello Ruby -sarjan kolmatta osaa, joka häneltä vielä puuttuu. Kahdesta aiemmasta on tykännyt kovasti. Luulen, että meidän lapsetkin ovat ihastuneita siihen, mitä mä aina jouluaattoiltana teen, eli villasukat jalassa joululahjakirjan pariin syventymiseen.

2. Barbien ambulanssi

Tämä oli molempien ykköstoive, Barbien ambulanssi, joka muuntuu myös sairaalaksi ja odotushuoneeksi. Mun mielestä tämä on ihan mahtava lelu, jonka parissa voi leikkiä pitkiä ja tarinallisia leikkejä. Meidän lapset leikkivät barbeilla tuntikausia, ja tiedän, että tämä tulee todellakin käyttöön. Koska molemmat toivoivat tätä, he saavat sen yhteiseksi lahjaksi.

3. Flamingo Spa -lahjakortti

Tämä löytyi toisen lapsen lahjalistalta. Hän rakastaa uimista, ja tämä onkin tosi kiva idea. Toinen toivoi luistelureissua Jääpuistoon. Ihanaa yhteistä liikunnallista tekemistä.

4. Hoplop-lahjakortti

Lahjakortti sisäleikkipuistoon löytyy molempien toivelistalta. Tässä vielä mietitään, että mikä olisi hyvä vaihtoehto. Ehkä ostetaan oma perhelippu Hoplopiin jokaiselle lapselle pakettiin, niin jokainen saa kerran päättää milloin mennään koko perhe yhdessä Hoplopiin.

5. Valkoinen pörröhuppari

Tämä löytyi koululaisen toivelistalta, ehkäpä siksi, että hänen isillään on sellainen. Ja onhan pörröisessä hupparissa nyt muutenkin mukavaa ja ihanaa olla. Hän on kasvanut niin nopeasti niin paljon pituutta, että vaatekaappi ei ole ihan pysynyt perässä, ja siellä olisi useammankin hupparin mentävä aukko.

6. L.O.L. Surprise Biggie Pet & L.O.L. Surprise Pets

Molempien toivelistalla on tämä suuri yllätyslemmikki sekä pienemmät lemmikit. L.O.L. Surprise tuntuu olevan tämän hetken suurin villitys ainakin koululaisten keskuudessa. Lasten mielestä on hauskaa avata kerros toisensa jälkeen, joista kaikista paljastuu yllätyksiä. Mä itse en ole yhtään innoissani L.O.L-ukkeleista, siis varsinkaan niistä, jotka ovat muka ihmisiä. Mun mielestä ne näyttävät todella kyseenalaiselta. Lemmikit ei ole ihan niin pahoja. Ne olivat molempien lasten toivelistan kärkipäässä sen Barbien ambulanssin lisäksi, ja mummu taisi kääräistä pakettiin ne. L.O.L-nuket tuntuvat olevan tämän hetken ”bratzit”, jotka olivat vanhempien mielestä kaiken pahan alku ja juuri silloin kun itse leikin vielä nukeilla. Bratzit olivat kuitenkin sentään teini-ikäisiä, mutta nämä ”ihmis” L.O.L-nuket esittävät meikattuja taaperoita minikokoisissa vaatteissa. Päällimmäisenä on vaan mielessä, että kuka nämä on keksinyt ja M-I-K-S-I?!

7. Scruff-a-luvs

Vuoden 2018 lelu -voittaja, eli Scruff-a-luvs -lemmikki löytyi myös molempien toivelistalta. Scruff-a-luvs on siis sellainen nuhruinen karvapallo, jota pitää kylvettää, hoitaa ja rakastaa, jolloin se muuttuu joko koiraksi, kissaksi tai pupuksi. Aivan ihana hellyyttävä idea. Tämä on varmaan mun lempparilelu tänä vuonna, koska se tuntuu niin suloiselta ja ihanalta kaiken muun rinnalla.

Kaikenlaiset yllätysjutut ovat tällä hetkellä the juttu lapsilla. Sen huomaa lelukaupoissakin. Kaupat on täynnä erilaisia yllätysleluja, kuten Pikmipopseja, L.O.L Surpriseja, Party Pop Teenieseja, Hatchimalseja, Scruff-a-luvseja, Unicorn Slime Surpriseja ja vaikka mitä muuta. Jotenkin hauskaa ja kauheaa, että lasten mielestä parasta on ”sika säkissä”, eli lelu, josta ei edes tiedä mitä sieltä tulee. Tämä ilmiö tulee ihan selkeästi YouTubesta, jossa yllätysmunien avausvideot nousivat jättihitiksi jo silloin kun meidän esikoinen oli vasta taapero. Nyt lelunvalmistajat seuraavat perässä.

Mä haluaisin opettaa, että yllätyksiäkin ihanampaa ovat asiat, joita oikeasti tarvitsee ja joista tulee hyvä mieli, ja on iloa pidemmäksikin aikaa. Toisaalta ymmärrän myös hyvin sen lapsen näkökulman: miten ihania yllätykset ovat. Rakastanhan itsekin sekä saada että antaa yllätyslahjoja. Mä yritän kuitenkin pitää meidän perheen oman lahjapanostuksen kohtuullisena, ohjenuorana jo aiemmilta vuosilta tuttu ”something you want, something you need, something to wear and something to read”.

Mitä teidän isompien lasten toivelistalta löytyy tänä jouluna? Mitä mieltä olette yllätysleluista?


14 Responses to “Luukku 7: 5- ja 7-vuotiaiden lahjatoiveet”

 1. ida ihana sanoo:

  Minusta on aivan ihanaa, että lapset osaavat jo pienenä sanoittaa sen, kuinka toivovat yhteistä aikaa ja tekemistä :) Sehän lapsille on se kaikkein tärkein. Ihania toiveita siis yhteiset luistelureissut ja muut!<3

  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

 2. Pörröhuppari sanoo:

  Moi! Mistä on ostettu mainitsemasi Oton pörröhuppari? Oon vaikka mistä yrittänyt löytää miesten semmoista 😁

 3. Anna sanoo:

  Ihanan lämminhenkinen ja rehellinen postaus! Oli hienoa, että kommentoit lahjaideoita ja otit kantaa myös leluteollisuuteen :)

 4. alma sanoo:

  Itse oon tasapainoillut, että missä asioissa antaa lapsen mennä ”virran mukana”, vaikka itsestä joku asia tuntuisikin kyseenalaiselta, kuten juurikin nämä L.OL.-nuket. Olen kuitenkin huomannut, että monissa asioissa lapset ajattelevat vilpittömästi, eivätkä huomaa asioita, jotka aikuiset huomaa. Esimerkiksi barbeja on moitittu opettavan vääränlaisia kauneusihanteita lapsille, mutta itse en ainakaan edes lapsena huomannut, että oman äidin pyöreä vartalo eroaisi barbien vartaloista.

 5. Minnis sanoo:

  Must on niin ihanaa lukea tätä joulukalenteria! Mä niin rakastan joulua ja lasten toiveetkin on ihania lukea vaikka mulla ei ole lähipiirissä vielä ajankohtaista tän ikäisten lasten toiveet. Mä itse tulin jo niin onnelliseksi kun kävin Hope joululahjoja ostamassa😍 ihanaa joulun aikaa teille 🎅🎅

 6. Siiri sanoo:

  Pieni juttu mutta huomautan silti. Linda Liukas –> Liukkaan 😃 tuleeko 1v:n toiveita myös?

 7. HelKaMa sanoo:

  Meidän 5 v kuopus ei halunnut tehdä ollenkaan toivelistaa, vaan haluaa saada vain yllätyslahjoja 😳 Neito onkin sellainen, että ihaltuu ihan mistä vaan ja leikkii ihan millä vaan ja synttäritkin oli vasta lokakuussa ja sillon sai kivoja lahjoja jo.

 8. Kati sanoo:

  Millä ajatuksella päädyitte siihen että lapsilla on noin monta kummia? :) En ole koskaan törmännyt vastaavaan käytäntöön.

  • Ysärin lapsi sanoo:

   Aattelin Iinan vastausta odotellessa kertoo että ei toi vissiin ihan uusi juttu ole, kun esim minulla (25v) on kuusi kummia. Tosin kaikki olivat aikoinaan kummiksi tullessaan pariskuntia, eli kolme paria. :) Onko tää jotenkin epätavallisempaa jollain vuosikymmenellä ollut tai jossain eri suunnalla? Savosta kotoisin olen itse.

  • Inka sanoo:

   Meillä lapsella viisi kummia. Kaksi ystäväpariskuntaa ja yksi minun oma serkku. Itselläkin on viisi kummia. Mieluummin enemmän kuin liian vähän, eikai lapsella liikaa voi olla läheisiä ympärillä.☺

 9. Nimetön sanoo:

  Meillä lapset hahmottavat valitettavan hyvin sen, että perheellämme on tänä vuonna vähemmän rahaa joululahjoihin sairastumiseni vuoksi. Siksi himmailevat toiveissaan, mikä on vähän surullista. Esimerkiksi kolmasluokkalaisemme toivoo joululahjaksi kylpytakkia ja slimea. Muuta ei kuulemma tarvitse.
  Itse toki tahdon parhaan taitoni mukaan myös yllättää lapset jouluna.
  Kun rahaa on tänä vuonna vähemmän, pyrin miettimään erityisen tarkasti kaikki nämä hankinnat. Hutiostoksiin ei ole varaa, joten panostetaan niihin todella toivottuihin.

 10. K sanoo:

  Tohon kummi asiaan pakko kommentoida että ei ole mitenkään epätavallista että lapsella on 6 kummia? Esim mulla ja mun siskoilla on kaikilla 4-6 mutta omilla lapsilla sitten vain kaksi. Ihanaahan se vaan on jos on elämässä sellasia ihmisiä paljon joista lapselleen kummin haluaa

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.