Luukku 17: DIY kolmen aineen sokerikuorinta ilman kookosöljyä

17.12.2018

*Postaus sisältää Life-myymälästä saadun eteerisen Piparminttuöljyn. 

Kuten otsikosta jo käy ilmi, mulle oli tärkeää keksiä itse tehtävä kosmetiikkalahja _ilman_ kookosöljyä! Mä en ole koskaan itse ollut kookoksen ystävä en makuna enkä tuoksuna. Sehän on vähän samanlainen kuin aurajuusto, että sitä joko vihaa tai rakastaa. Mä nyt en sanoisi vihaavani kookosta, se on vahva ilmaisu, mutta en kuitenkaan koskaan osta mitään missä kookosta on käytetty, koska se ei vaan ole mun mieleen. Varsinkin nykyisin, kun suurin osa tuoksuista aiheuttaa mulle migreeniä, kookosöljy on ihan viimeinen juttu mitä haluan käyttää yhtään mihinkään.

Halusin keksiä jonkun kivan DIY-kosmetiikkalahjan, joka olisi helppoa, nopeaa ja edullista tehdä. Googlailin kaikenlaisia sokerikuorintoja ja muita, mutta kaikissa oli melkein käytetty kookosöljyä. Löysin vihdoin yhden ohjeen, jossa oli käytetty manteliöljyä kookoksen sijaan (mutta muuten ohje ei väriaineineen ollut sellainen, jonka olisin halunnut itse valmistaa). Lähdin siis kehittelemään itse mahdollisimman yksinkertaista sokerikuorinnan ohjetta, joka sopisi tällaiselle hajuherkälle tyypille kuin minä. Päätin käyttää siihen sokerin kaverina siis manteliöljyä, jota löytyy esimerkiksi Valioravinnolta. Manteliöljyä voi käyttää sellaisenaan suoraan iholle tai esim. ruuanlaitossa, ja ainakaan mun nenään siinä ei ollut minkäänlaista tuoksua. Manteliöljy on myös melko edullista, maksoin siitä itse muistaakseni n. 8 euroa.

Uskokaa tai älkää, halusin myös kuorintaan jonkin tuoksun! Koska tuoksut on ihania, vaikka niistä harva mulle sopiikin. Siksi mä aloin pohtimaan, mikä olisi sellainen tuoksu, josta mulle EI tule migreeniä. Keksin sen melkein heti: piparminttu! Hammastahnasta mulle ei tule migreeniä, heh. Piparminttu sopii mun mielestä upeasti esim. jalkojen sokerikuorintaan, koska se virkistää ja raikastaa ihanasti jalkoja. Sopiihan piparminttu hyvin myös jouluun, koska polkkakarkit on aika jouluisa juttu.

Tämän lahjan tekemiseen meni vähemmän aikaa kuin paketoimiseen, sillä tämä on niin helppo tehdä. Ohjeesta voi jättää eteerisen öljyn kokonaan pois, mikäli haluaa täysin tuoksuttoman kuorinnan. Jos siitä taas haluaa vähän ”jännittävämmän”, siihen voi lisätä esim. pari tippaa punaista elintarvikeväriä, ja vatkata sen vatkaimella kuohkeaksi, jolloin se näyttää ja tuntuu vielä ylellisemmältä. Mä halusin pitää tämän oman ohjeeni erittäin yksinkertaisena, mutta sitä on tosi helppo muunnella omien mieltymysten mukaan. Ja toki jos tykkää kookoksesta itse, niin manteliöljyn voi hyvin myös korvata sillä.

DIY piparminttu-sokerikuorinta ilman kookosöljyä 

2,5dl sokeria

15 tippaa eteeristä piparminttuöljyä (tai jotain muuta eteeristä öljyä)

0,8dl manteliöljyä 

Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja pakkaa lasipurkkiin. 

Mä pakkasin kuorinnan meidän kuopuksen vanhaan lasiseen ruokapurkkiin. Meillä oli unohtunut kaapin perälle yksi iso ruokapurkki, jota kukaan ei koskaan syönyt, ja näin sen purkki sentään pääsi uuteen käyttöön.

Mä olen niin iloinen tuosta manteliöljystä! Olen jo vuosia halunnut tehdä itse kaikkia kosmetiikkajuttuja, mutta nopealla googlettelulla musta on aina tuntunut siltä, että ihan kaikkeen tarvitaan kookosöljyä. Onneksi nyt tiedän, että jatkossa voin korvata aina sen kookoksen manteliöljyllä.

Oletteko te tehneet itse kosmetiikkalahjoja? Mikä on teidän lemppariohje? 


9 Responses to “Luukku 17: DIY kolmen aineen sokerikuorinta ilman kookosöljyä”

 1. Jensku sanoo:

  Ihan mahtavaa, mä oon miettinyt just jotai tollasta äidilleni ja hön ei lestö hajuja ollenkaan, joten kaupan valmiit ovat poissa kuvioista, mutta tota voisin tehdä :), vois olla hyvä tarha tädeillekkin 🙂

 2. imppu sanoo:

  Kookosöljyä myydään muuten myös ”mauttomana ja hajuttomana”, muistaakseni urtekramin tuote, jota ite oon käyttänyt hiustenhoidossa, ei haise kookokselle, eikä kuulemma maistukaan!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Aijaa, en tiennytkään! Mulla oli joskus testissä sellainen kookosöljy joka todellakin tuoksui vahvasti, ja sit joskus kun oon maistanut jotain leivonnaisia/mitä vaan missä on käytetty kookosöljyä niin kyllä musta siinä maistuu se kookos :O Mut niitä varmasti on erilaisia! 😀

   • Karoliina sanoo:

    Kookosöljyssä vaan on sellainen ongelma, että sitä ei saisi huuhtoa viemäriin, koska se kovettuu kylmetessään ja tukkii putket…

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Hyvä pointti! Se tosiaan luki noissa ohjeissa kans, joissa oli kookosöljyä, että se pitää ”pehmentää” ennen kuorinta-aineeseen lisäämistä. Manteliöljy onneksi on ihan juoksevaa eikä kovetu 🙂

 3. Eveliina sanoo:

  Tuosta hajusta sen verran että itse kookosöljyhän ei tuoksu yhtään millekään, ainakin mun luomu kookosöljy on täysin hajuton ihan itsessään.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No mahtavaa, että niitä löytyy myös tuoksuttomana! En tiedä mitä mulla on sitten ollut testissä, kun se kyllä tuoksui ja maistui, ja luulin, että kaikki kookosöljyt on sellaisia! 😀

 4. Lotta sanoo:

  Moi!
  Säilyykö nää sokerikuorinnat kuinka kauan? Eihän toi sokeri ala ns. ”Sulaan”? 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka! Säilyy varmasti ainakin pari kuukautta tai pidempäänkin, kun sokeri ja öljy ei kumpikaan ole mitään helposti pilaantuvia. Ja ei ala sulamaan! 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.