Mulla on silmälasit!

18.01.2019

Jos jotain hyvää siitä joululoman migreeniputkesta, mä sain siitä kipinän mennä vihdoinkin optikon näöntarkastukseen. Mä sain silmälasit alunperin jo 5.luokalla, mutta en ole käyttänyt niitä suunnilleen päivääkään. Mä vihasin niitä laseja, enkä kertakaikkiaan halunnut käyttää niitä. Musta tuntui, että ne päässä näytin vieläkin enemmän oravalta, jolta joku sanoi mun silloin näyttävän. Se oli herkkää aikaa. Nyt mulle on aivan sama jos näytän oravalta, kunhan ei tule päänsärkyä!

Mitä näöntarkastuksessa tapahtuu?

Mua jännitti näöntarkastus tosi paljon, koska silloin alakouluiässä mulle laitettiin silmälääkärin näöntarkastuksessa jotain silmätippoja, jotka aiheuttivat mulle voimakasta huimausta ja pahoinvointia. Vaikka kaikki olivat sanoneet mulle sata kertaa, että optikko ei todellakaan laita mitään tippoja, ja että tarkastus on ihan nopea ja ok kokemus, mua silti ahdisti, enkä ikinä saanut aikaa varatuksi. Nyt näöntarkastuksessa käyneenä voin kertoa, että se oli yllättävän miellyttävä kokemus, eikä yhtään pelottavaa tai epämiellyttävää.

Tarkastuksessa ensin käytiin läpi perustietoja mun näöstä ja onko mulla esim. kohonnutta riskiä glaukoomaan. Mun ”perustiedot” mun näöstä olivat tosiaan peräisin sieltä vuodelta 2002, eli näkö oli kyllä muuttunut huomattavasti niistä ajoista.

Optikko tarkasti mun kauko- ja lähinäön siten, että katselin kirjaimia ja kerroin mitä niistä näin ja mitä en. Lisäksi testattiin erilaisia testilinssejä, ja hän myös testasi onko mun silmissä hajataittoa. Optikko myös mittasi mun silmänpaineen, joka oli onneksi ihan normaali. Mittari on sellainen, joka tosi kevyesti hipaisee silmää, mutta sekään ei tuntunut miltään, ja kesti ihan sekunnin ajan vaan. Koko tarkastusosuus kesti ehkä maksimissaan 20 minuuttia, eli ei mitenkään hirveän pitkä juttu ollut kyseessä.

Sen jälkeen sitten aloin testailemaan erilaisia kehyksiä ja miltä ne näyttivät omilla kasvoillani. Kokeilin myös eri värejä. Totesin kokeillessani, että haluan mahdollisimman kevyet kehykset, jotka eivät paina tai tunnu. Halusin, että on mahdollisimman helppoa unohtaa, että edes on lasit päässä, jotta oppisin käyttämään niitä laseja oikeasti.

Millaiset linssit?

Mä valitsin mun laseihin ”hyvät” linssit, eli ei mitään huippuyksilöllisiä, mutta kuitenkin vakioita huomattavasti paremmat. Näissä on 1x ohennus, likaa hylkivä pinnoite, heijastuksen esto ja kova pinnoite, eli nämä ovat kestävät. Koska haluan oikeasti käyttää näitä, halusin myös, että ne ovat sitten oikeasti mahdollisimman miellyttävät ja helpot pitää puhtaana. Mulla on sen verran vähän plussaa, että en tarvitse mitään kovin moninkertaista ohennusta linsseihin, joten optikkokin suositteli juuri tätä linssiä mulle.

No, sitten ne kehykset! Mä päädyin Tommy Hilfigerin kehyksiin, koska ne olivat juuri sellaiset kuin toivoin, ja vielä enemmän. Mä halusin näyttävät pyöreähköt kehykset, jotka olivat ruskeat. Ihastuin myös toisiin melkein samanlaisiin kehyksiin, jotka olivat Saint Laurentin, mutta nämä Hilfigerit veivät voiton, koska näiden sangat ovat tosi kevyet ja ohuet ja paljon miellyttävämmät kuin niissä toisissa. Eli vaikka näissä on muovia, sangat ovat tosi ohutta ja kevyttä metallia, jolloin nämä eivät paina mun päätä ollenkaan tai tunnu hankalilta.

Mä pyrin nyt käyttämään laseja ainakin silloin kun teen töitä tai luen (mulla on siis plussaa näössä). Siinä on jo ihan tarpeeksi mulle opettelemista, kun olen ollut niin pitkään ihan ilman laseja. Mä olen aina miettinyt, miten ihanaa olisi, jos olisi lasit, koska sitten voisi saada helposti ilmettä kasvoille silloinkin kun on ilman meikkiä. Tosi monet on lasit päässä meikittömillä videoilla ja kuvissa! Voi siis olla, että jatkossa mä kuvaan kaikki mun aamuvarhaiset instastoryt lasit päässä, hah!

Koska olen vielä niin tottumaton, niin esim. kävellessä tai päätä kääntäessä se tuntuu tosi oudolta, kun näkö ”aaltoilee” lasit päässä. Mutta optikko sanoi, että kannattaa vaan käyttää mahdollisimman paljon, ja siinä voi kestää n. 2-3 viikkoakin, että laseihin tottuu. Esim. tässä koneella naputellessa tuntuu ihan luonnolliselta pitää laseja, eivätkä ne tunnu yhtään oudolta. Siihen pyrin, että töitä tehdessä ja lukiessa nämä olisivat päässä ainakin, muuten voin hyvin olla ilmankin.

Jos teillä on jotain kysyttävää vielä lasien hankkimisesta niin antaa tulla vaan! Mä en ole kyllä mikään ekspertti, mutta ainakin on tuoreessa muistissa tämä oma kokemus!


15 Responses to “Mulla on silmälasit!”

 1. S sanoo:

  Noi sopii sulle täydellisesti!

 2. el. sanoo:

  Ihanat lasit, sopii sulle tosi hyvin 😊.

 3. Elsa sanoo:

  On oikein kivan näköiset! Tosi skarppi 😊 mun sydämessä tuntu ikävä tunne tosta kommentista minkä sait ala-asteella. Mä sain lasit ensimmäisellä luokalla ja voi elämä miten ylpeä mä olin niistä. Kun menin seuraavan kerran kouluun laitoin tunnin alussa lasit päähän. Mä sain niin kamalia kommentteja, etten unohda niitä ikinä. ”Onko noi sun äidin vanhat?” ”Miksi sä näytät tollaselta?” ”Et taida nähdä yhtään mitään.” Nämä muun muassa. Sitten itkevä seitsemän vuotias tyttö laittoi lasit takaisin reppuun eikä laseja kaivettu esiin enää ikinä. Valehtelin kotona käyttäväni laseja, koska en halunnut kertoa äidille, että hänetkin oli vedetty mukaan tilanteeseen. Tää olis ehkä parempi kommentti sun edelliseen postaukseen kiusaamisesta. Sanat satuttaa niin paljon. Nyt 27 vuotiaana pidän laseja melkein kokoajan, koska näkö huononi tosi paljon ala ja ylä-asteella kun laseja olisi ehdottomasti pitänyt käyttää. Lukion toisella luokalla onneksi oli pakko hommata lasit kun en enää pärjännyt tunneilla ilman. Nyt mä rakastan mun laseja! Käytin niitä aluksi samalla fiiliksellä kun sinä:lukiessa, töissä ja autoa ajaessa. Lopulta mä totuin laseihin niin hyvin että oli oudompaa olla ilman. Ja nyt musta tuntuu että näytän paremmalta laseilla. Olispa meille sanottu jotakin muuta koulussa, mutta nyt mä sanon että näytät hyvältä laseilla. Et näytä oravalta vaan Iinalta. 🙂

 4. D sanoo:

  On kyllä ihmeellistä, että olet saanut silmälasit. Ei varmaan ole kenellekään ikinä ennen moista tapahtunut. Wow.

  • Lasiton sanoo:

   Kyllä mua ainakin kiinnosti tämä postaus! Itsellä ei ole vielä laseja, mutta tuntemukset oli samantyyppisiä kun kävin näöntatkastuksessa. Ei tässä väitetty, että ne lasit olisi jotain uniikkia ja ihmeellistä, mutta Iinalle uusi kokemus ja varmasti monia hyödytävä postaus

 5. Anna sanoo:

  Noi sopii sulle hyvin 🙂 Ja typerää kyllä jos lapsena haukuttu lasien takia! Hyvä kun nyt tulee helpotus päänsärkyyn.

 6. Laura sanoo:

  Niin ihanat lasit, jotka sopii todella hyvin sulle! ❤️ Kehystävät kauniisti kasvojasi. Rentouttavaa viikonloppua sinulle ja perheellesi! Teidän arkeanne on ilo seurata.

 7. Netta sanoo:

  Wau Iina, noi lasit sopii sulle tosi hyvin! 🙂 Mulla on itseasiassa täysin sama tilanne, eli hieman plussaa ja käytän laseja töissä ja opiskellessa/lukiessa. Se on oikeastaan aika hauska, että nykyään lasit päähän laittamalla assosioituu jo valmiiksi ”työmoodiin”, kun on tottunut ettei käytä niitä arjessa koko ajan 😀 Kivaa viikonloppua teidän perheelle!

 8. Nina sanoo:

  Tosi hyvin sopii lasit sulle!

 9. Nimetön sanoo:

  Mua jotenkin huvittaa se, miten helposti pienenä kiusattiin jos sulla oli silmälasit. Koska meidän koulussakin ala-asteella pojat usein härnäs vain niitä, keillä lasit oli – ja näitä henkilöitä yleensä oli tasan 2. Ja molemmat muutenki tosi pieniä.
  Yhdellä kaveripojalla on myös lasit ja hän sitä sanoi ettei tykkää ottaa asiaa puheeksi, kun se on kuulema naisilla ehdoton turn-off (?!?!?!says who). No, kun minä mieheni tapasin, oli hänellä myös silmälasit enkä kyllä mitenkään kauhulla katsonut, toki näyttää tosi oudolle jos ne silmillä ei ole 😀 sitten kun kaveripojalle tästä myöhemmin sanoin kun tuli puheeksi, hän ihmetteli että enkö häpeä tms. NO EN! Hitto ne on vaan silmälasit 😀
  Itsekin pitäisi mennä näöntarkastukseen, oon ollu viimeks 2006 muistaakseni kun päätä särki tosi usein, mutta ei ollut näössä silloin onneksi mitään vikaa. Äitilläni on ollut lasit lukioaikana, mutta itse vältyin silloinkin ja isälläni on ollut nyt ehkä 7vuotta.

  Mulla ei ole muuta pelkoa lasien suhteen, kun se että mä kun olen super tarkka puhtaudesta, sniin tuun varmaan hulluks kun jynssään niitä laseja koko ajan..

 10. Karoliina sanoo:

  IHANAT LASIT <3 käy sulle super hyvin!!

 11. Martta sanoo:

  Mä olen 27 vuotias ja mulla on ollu silmälasit 25vuotta, ja mä koen et mun koko identiteetti on rakentunut lasien varaan. Jos mä saisin elämässäni mahdollisuuden korjauttaa näön niin että laseista tulisi tarpeettomat, mä varmaan käyttäisin silti laseja ilman vahvuuksia 😂 olen aina toiminut lasien puolestapuhujana, ja silti musta on hassua kuinka negatiivinen suhtautuminen niihin osalla on edelleen! Hääkuvaajan kanssa aikoinaan kun pidettiin palaveria, hän kysyi multa että aionko pitää lasit päässä hääpäivänäni, ja vastasin et ilman muuta , en ollut edes ajatellut koko asiaa! Kertoi että olen ensimmäinen morsian joka haluaa pitää lasit päässä. Noh, niin tai näin, sä valitsit upeat lasit!

  Ihan vaan extrahuomiona, mä jätän kyllä seuraavista linsseistä ton likaa hylkivän pinnoitteen pois, koska musta tuntuu et linsseihin tarttuva lika vaan leviää ympäriinsä eikä linssit puhdistu ollenkaan 🤔 vaikka ihan asianmukaisesti yritän niitä putsata! Toivottavasti sun kokemus kuitenkin on parempi. 👌

 12. Nimetön sanoo:

  Olisi kiva kuulla lisää siitä, mitä eroa on optikolla ja silmälääkäril, milloin siis riittää optikon arvio, milloin tarvitaan silmääkärin reseptiä?
  Kuinka usein sinun nyt pitää käd tarkistuttamassa näkö ja sen mahdolliset muutokset?
  Valitsitko kotimaiset linssit vai ulkolaiset?

  • O sanoo:

   Mene käymään optikolla, optikko tarkistaa silmiesi terveydentilan ja lähettää sinut kyllä silmälääkärille, jos siihen on tarvetta. Karkeasti siis silmälääkäri on lääkäri, joka tekee mahdolliset diagnoosit (ja sinne mennään usein optikon lähetteellä), optikko tarkastaa näkökykysi ja voi määrätä sinulle silmälasireseptin tarvittaessa. Optikko myös kertoo, milloin sun kannattaisi käydä optikolla uudestaan, riippuen millainen näkökykysi on, saatko lasit, piilarit jne.
   Ja ps. Myös optikko (eli optometristi) voi laittaa tarvittaessa tippoja tutkimuksen avuksi, jos hänellä on siihen koulutus.

 13. Inga sanoo:

  Onpas tyylikkäät lasit, sopii kyllä erittäin hyvin sulle!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.