1v11kk ekaa kertaa luistelemassa

28.01.2019

Me käytiin eilen ensimmäistä kertaa jäällä yhdessä koko perhe tällä kokoonpanolla! Koululainen luistelee jo kovaa vauhtia itsekseen ja 5v on ottanut luistelussa suuria harppauksia tänä keväänä. Hänkin pärjää myös jo ilman aikuisen apua jäällä. Siinä missä keskimmäinen tuli tässä alle 2v iässä mukaan luistelemaan vielä pulkan kyydissä ja esikoinen laittoi luistimet eka kertaa jalkaan 3,5-vuotiaana,  kuopuksemme halusi luistimet jalkaan myös itselleen eilen. Hän on ehkä n. puoli vuotta jo leikkinyt kotona luistelua. Hän ottaa aina duploihin kuuluvat kaksi venettä, laittaa ne jalkaan ja luistelee ympäri olohuonetta. Kun hän kuuli, että oltiin menossa luistelemaan, hän ehdottomasti halusi myös luistimet jalkaan.

En edes muistanut, että meillä voisi olla hänelle sopivan kokoisia luistimia (eikä meillä ihan ollutkaan). 5v kuitenkin muistutti, että meillähän on ne hänen ja esikoisen vanhat harjoitusluistimet. Ne olivat ehkä n. 2 kokoa liian suuret, mutta paksujen villasukkien kanssa pysyivät hyvin jalassa. Meillä ei ollut varmuutta vielä näin ekalla kerralla, että haluaisiko hän edes yrittää seisoa jäällä, tai suostuisiko laittamaan luistimia jalkaan sitten tosipaikan tullen, niin ei haluttu heti ekana investoida uusiin luistimiin. Ne olisivat saattaneet jäädä käyttämättä, koska taaperoista ei ikinä tiedä. Hieman liian suurilla siis mentiin.

Taapero kuitenkin yllätti meidät kaikki, sillä hän oli aivan mahdottoman reipas luistelu-oppilas. Vaikka tasapainon kanssa oli alkuun tosi paljon hakemista, hän ei jännittänyt eikä pelännyt yhtään. Aina kun kysyttiin, että haluaako hän vielä jatkaa, hän vastasi ”JOO! Lisää lisää” Haluan luistella!”. Hän halusi myös kovasti luistella ilman apukelkkaa, mutta se ei vielä aivan onnistunut. Kelkan kanssa hän pysyi pystyssä, mutta myös kaatuili. Kyllä siinä sai aikuinen olla koko ajan ihan lähellä varmistamassa, mutta aivan älyttömän hienosti hän harjoitteli.

Toisaalta, en kyllä tiedä miksi me yllätyttiin tästä. Hän on aina ollut niin kova liikkumaan ja tosi luottavainen omiin kykyihinsä, niin olisi tämäkin pitänyt arvata. Hän ei olisi millään halunnut lähteä kotiin luistelemasta. Reippaan harjoittelun jälkeen iski kuitenkin väsy, ja heti kun istahdettiin autoon luistelun jälkeen, hän nukahti ja jatkoi unia vielä kotona hyvän tovin.

Voi hyvin olla, että esikoinen ja keskimmäinenkin olisivat halunneet luistella jo tässä iässä, mutta me ei vaan tajuttu, että näin pienenäkin voi harjoitella. Tässä sitä oppii itsekin koko ajan uutta, vielä 7,5 vuoden vanhemmuudenkin jälkeen, ihan joka päivä. Kolmannen kanssa on itsekin ollut jotenkin rohkeampi ja rennompi. Isompien kanssa tulee automaattisesti tehtyä jo niin paljon kaikenlaista, että kuopus on vaan aina tullut mukaan, ja aina sivusta katsomisen sijaan ennemmin halunnut osallistua. Ja se on aivan mahtavaa.

En varmasti olisi vienyt esikoista yksin tramppapuistoon puolivuotiaana, tai viilettänyt hillitöntä vauhtia pulkkamäessä 1-vuotiaan kanssa. Kuopuksen kanssa on tehty molemmat, isompien vanavedessä. Hän on aina tepsutellut leikkipuistossakin menemään sinne minne on itse halunnut ja kiivennyt joka paikkaan huomattavasti aiemmin kuin me vanhemmat oltaisiin oltu henkisesti valmiita. Sitä on hauska seurata ja on myös hauskaa huomata, miten me ollaan muututtu paljon rennommiksi vanhemmiksi ja uskalletaan luottaa lapsen omiin taitoihin paremmin, eikä aina olla heti saamassa sydänkohtausta.

Nyt me aiotaan etsiä hänelle sopivan kokoiset omat luistimet, jotta luistelu sujuu helpommin. Tässä on kuitenkin hyvin vielä luistelukevättä jäljellä, kun säät ovat olleet jo niin upeat, eikä olla  vielä edes helmikuussa! Jos tiedätte, mistä saisi luistimia koossa 24 tai 25, huikatkaa ihmeessä! Musta tuntuu, että joka paikassa koot alkavat vasta siitä 27:sta, jotka meillä jo on.

Missä lapset ovat yllättäneet teidät rohkeudellaan? Oletteko huomanneet omassa vanhemmuudessa, että kuopuksen kanssa on itse rohkeampi ja rennompi?


24 Responses to “1v11kk ekaa kertaa luistelemassa”

 1. Nins sanoo:

  Mistä noita apukelkkoja löytää? Olisi mahtava kokeilla meidän 1v 9kk kanssa tästä innostuneena. 😊

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No ainakin Helsingissä on kaupungin luistelukentillä näitä kelkkoja valmiina, mekin mentiin sunnuntai-päivänä luistelemaan ihan kaupungin ylläpitämälle ilmaiselle luistelukentälle, jossa oli sekä lämmitetyt pukkarit että paljon kelkkoja! 🙂 Kokeilkaa ihmeessä! Ja kuulemma Tapiolassa on myös!

 2. TarjaL sanoo:

  Meillä on bauerin 26 kokoa olevat luistimet, Prismasta ehkä.. Hyvä Otto, kypärä! Vanhempien päät on ihan yhtä tärkeää ja etenkin esimerkillistä suojata kuin lastenkin. Ihana luisteluhetki teillä!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No kun koitin kattoa Prisman sivuilta jo eilen, mut ei löytynyt! 🙁 Meillä oli ennen 25-koon Bauerit, mutta lahjoitin ne pari vuotta sitten Hope Ry:lle. Miksi ikinä luovuin niistä! 😀 No mutta, joku toinen ihana pieni luistelija sai niistä varmasti iloa <3 JA ehdottomasti samaa mieltä, mulla ei itsellä vaan ole kypärää, kun ei ole pyörää/potkulautaa/mitään muutakaan. Mutta nyt kyllä aion hankkia, kun varmasti käydään vielä monta kertaa luistelemassa. Kiitos paljon kommentista <3

 3. HJ sanoo:

  Ihan paikallisesta kesportista on meille ostettu 25 kokoiset kunnon luistimet nauhoilla..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No oiskohan jossain Intersportissa sit, sieltä en oo kattonutkaan. Prismassa ei ollu eikä XXL:ssä myöskään :O Ja siis meilläkin oli ennen just nauhalliset, mut kun en oo moneen vuoteen löytänyt pienessä koossa nauhallisena, vaan pelkkiä noita ”harjoitusluistimia”, mut voi olla että oon etsinyt väärästä paikasta. 😀 Kiitos!

 4. T sanoo:

  Yleensä se toinen tai kolmas (tai miten mones) pääsee tekemään kaikkea nuorempana juurikin siksi, että on niitä isompia sisaruksia.

  Ei sitä kovin moni taida viitsiä sen yksivuotiaan kanssa tehdä kaikkea sellaista, johon ei oikein taidot ja jaksaminen lapsella riitä. Mutta ne asiat tehdäänkin niiden isompien lasten vuoksi ja pienempi pääsee mukaan, koska ei sitä oikein voi yksinkään kotiin jättää siksi aikaa.

  Ihan normaalia siis varmasti kaikissa vähintään 2-lapsisissa perheissä ja niin se vaan menee 🙂

 5. JH sanoo:

  Kannattaa käydä katsomassa Kauniaisissa Lafkanista (second hand), siellä on erilajien varusteita yms. Yleensä lajiteltu myyntiin tuoteryhmittäin ja koottainkin. Ei siis välttämättä tarvis uusia ostaa, jos sattus löytyy käytetyt 🙂

 6. Käpytin sanoo:

  Suosittelen tsekkaamaan urheiludivarin, noin pienellä käyttökerrat jää varmaan aika vähäisiksi niin ekologisempaakin ostaa käytettynä. Ainakin hämeentien sportti-divarissa ollaan aina saatu loistavaa palvelua, ja sinne voi samalla viedä vaihdossa tarpeettomat pienet 😊

 7. Ee sanoo:

  Iik, vähä söpöö! Mä en oo uskaltanut meiän kaks veetä viedä luistelee ku oon monesti kuullu ehkä oman äitin suusta ettei alle 3 vuotiaan nilkat kestä sitä jos jalka menee sillai ku harjottelussa saattaa mennä… Mut ehkä rohkaistuin nyt 😀

 8. Nimetön sanoo:

  Odotinkin kirjoitatko tästä meillä on täällä 2v3kk poika ja oon miettiny joko tänä talvena kokeiltais luistelua vai odotetaanko ensi talveen.. Nyt kyllä alko tehdä mieli lähteä luistelemaan 😀 oonki vähän käytettynä jo vilkuilu luistimia mutta tarpeeksi pientä ei ole näkynyt. Uutena kyllä meidän prismassa alkaa hokkarit jo 23 koosta.

 9. Mari sanoo:

  Helsingin Vallilassa on sporttidivari, jossa on ainakin ihan älyttömän pieniä luistimia, sekä käytettyjä, että uusia! Ja sinne voi myös myydä noita tarpeettomia kokoja niin menee kiertoon innoikkalle luistelijoille 😍

 10. Luisteluope sanoo:

  EE:lle ja muille pienten innokkaiden luistelijoiden vanhemmille: kaikista tärkeintä luistimissa on, että nilkan kohdalta on tukevat! Tällöin ei niitä virheasentoja pääse syntymään ja luistelu on myös helpompaa. Pätee kaikkiin kaunareista hokkareihin ja taitoluistimiin. Jos siis lapsen jalat ”lintassa” on luistimet joko liian isot tai löperöt. Ymmärrän, ettei kaikkiin lajeihin (esim koululuistelu ja -hiihto) ole mahdollista panostaa suuria summia, mutta toivoisin, että sen verran katsottaisiin, että väline tukee jalkaa eikä päästä sitä virheasentoon.

  Ihanaa kuitenkin, että olette löytäneet luistelun riemun! Itse olin ensimmäistä kertaa jäällä 1,5 v ikäisenä (omasta vaatimuksesta), eikä rakkaus lajiin ole kadonnut mihinkään parinkymmenen vuodenkaan jälkeen.

 11. Ellu sanoo:

  Tsemppiä taaperolle luistelun opetteluun! Jos jäällä liitely alkaa häntä todella kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jonkin seuran luistelukoulua. Olin itse innokas luistelija lapsena ja luistelin seurassa kolmisen vuotta. Äitini päätti luistelun lopettamisesta kun tokaluokkalaisella olisi alkanut olla treenejä viisi kertaa viikossa ja muille harrastuksille ei olisi jäänyt aikaa. Tänä päivänä harmittaa että rakas harrastus päättyi.

 12. Joanna sanoo:

  Voi miten suloinen ja reipas mini! <3

 13. SANNA sanoo:

  Hei! Voisin myydä vähän käytetyt 25 hokkarit. Niissä on nauhakiristys . Oisko paha 10€ +postikulut..

 14. Nimetön sanoo:

  Vai että kevättä! Kai tammikuu on sentään vielä talvea. Helmikuukin.

  Luistelukelkkoja myös myydään, jos oman haluaa ostaa. Tänään vasta näin myynnissä vähän alle 50 euron hintaan.

  Meillä on lapset menneet nuorina luistinradalle. Ensimmäiset luistimet noin puolentoista vuoden vanhalla ovat olleet omiin kenkiin remmeil kiinnitettävät, kaksiteräiset ”luistimet”. Niiden kanssa on helppo pysyä pystyssä ja ”luistella” siinä missä muutkin.

  Lasten luistinten valinnassa olisin tarkkana. Oikean koon lisäksi huomiota toivoisi kiinnitettävän myös laatuun ja (terien) kuntoon.
  Oma tyttäreni harrastaa taitoluistelua ja harrastuksen myötä luistinten maailma vasta aukesi tällekin äidille. On huikeaa, kuinka nopeasti lapsen taidot kasvavat, kun ”markettimuistimet” vaihdetaan oikeisiin taitoluistimiin! Hintaeroakaan ei välttämättä ole lainkaan, jos sattuu käytettynä hyvät kaupat tekemään.

  Luistelu on hyvä laji, sillä oppiminen ja edistyminen on helposti havaittavissa. Kunhan vaan käy jäällä, oppivat lapset kyllä kuin itsestään. Ja luistelukouluja voin tietysti suositella myös 👍🏻

 15. HP sanoo:

  Moi, meillä molemmat lapset olleet jäällä 1v8kk iässä eikä pois olla saatu. Rohkeutta pikkuisilla riittää ja samalla oppivat ihan huomaamattaan.
  Esikoinen vaan kaatui tuollainen peruskypärä päässä pikkuista maalia päin kaksi vuotiaana (maila on myös hyvä tukikeppi) ja vasta sen jälkeen tajuttiin ostaa ristikkkokypärä.

 16. Tinuskii sanoo:

  En kestä! Pikkuneitillä ihanasti kieli poskella kuvissa 😀 Ihana ! <3

 17. Meri sanoo:

  Vuosi sitten kun 1-vuotiaalle pojalle etsittiin luistimia niin mentiin jääkiekkoon keskittyvään sportiaan ja sieltä löytyi bauerit koossa 21,5. Samaisena iltana poikettiin vielä prismassa niin aivan samat luistimet samassa koossa olisi löytynyt sieltäkin. Tälle vuodelle bongasin kirppikseltä sopivan kokoiset.
  Kuten ylempänä, suosittelen myös ristikollista kypärää näin pienelle 😊 ainakin itse vähän rennommin antaa pojan mennä, enkä kokoajan huolehdi jos kaatuu ja lyö leukansa.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.