Murtunut käsi

17.03.2019

Meidän viikonloppu sai vähän erilaisen ja odottamattoman käänteen, kun 5-vuotias horjahti ja putosi muurahaiskarhu-bOblesin päältä lattialle niin, että käsi vääntyi alle. Pudotus ei ollut korkea edes, mutta hän putosi sellaisessa kulmassa, että käsi murtui. Meidän lapset ovat rakennelleet temppuratoja vuodesta toiseen ja ikinä ei ole mitään sattunut kenellekään, mutta tällä kertaa temppurata sitten koitui käden kohtaloksi. Tosi harmillinen juttu ja suretti niin, kun toista kävi kipeästi.

Onneksi murtuma meni todella siististi ortopedin mukaan ja paranee täysin ennalleen. Mitään ei tarvinnut vetää paikalleen vaan pelkkä kipsaus riitti. Tällaisessa tilanteessa saa olla kyllä ihan älyttömän kiitollinen lasten sairaskulu- ja tapaturmavakuutuksista. Päästiin heti lääkärille, suoraan röntgeniin, röntgenistä suoraan takaisin lääkärille, joka heti katsoi kuvat ja sen jälkeen odotettiin 5 minuuttia kipsaukseen pääsyä, kun edellä oli toinen kätensä murtanut potilas. Koko käyntiin meni n. tunti.

Lapsi sai hienon punaisen kipsin (sai itse valita värin), josta hän on kuulemma tosi ylpeä. Murtuma on onneksi sellaisessa kohtaa, joka ei muuten ole kipeä, kuin ainoastaan koskettaessa. Eli nyt kipsin kanssa lapsella ei kuulemma ole kipua ollenkaan, kun ei siihen murtumaan osu suoraan mikään.  Hän hihitteli röntgen-kuvaa otettaessa, miten hassu iso kamera oli ja jutteli iloisesti kipsaavalle hoitajalle. Häntä kuulemma harmittaa vain se, että ei pääse nyt harrastukseen muutamaan viikkoon. Hän odottaa kovasti, että kaverit piirtävät kipsiin kuvia. Ruuaksi hän tilasi tänään pizzaa, kun sitä voi hyvin syödä yhdellä kädellä ja iltapalajugurtti teipattiin maalarinteipillä kiinni pöytään, että pysyi paikoillaan.

Voin kuvitella, että kyllä siihen kipsiin ehtii taatusti vielä kyllästymäänkin, mutta ihanaa, että ainakin näin aluksi hän osasi ottaa koko homman noin positiivisesti.

Onneksi ei sattunut mitään pahempaa ja selvittiin pelkällä kipsauksella. Kyllä tämä silti taas pysäytti miettimään, miten kiitollinen saa olla niistä kaikista aivan tavallisista arkipäivistä, kun ei tapahdu mitään sen kummallisempaa. Toivotaan, että käsi lähtee tästä paranemaan nopealla vauhdilla ja 5v pääsee juhlimaan 6v-synttäreitään jo ilman kipsiä. Hyvä, että tämä sattui nyt kun taivaalta sataa vielä loskaa ja vettä, eikä esim. kesällä, jolloin olisi tosi inhottavaa, kun ei pääsisi uimaan. Nyt tämä ehtii hyvin parantumaan vielä ennen kesää, niin hän saa nauttia kesämeiningeistä aivan tavalliseen tapaan.

Jos teillä on jotain kipsin kanssa elämää helpottavia vinkkejä, niin saa jakaa! Vielä ei ole tullut mitään sen suurempia ongelmia vastaan, mutta jos teillä tulee mieleen joku hyödyllinen neuvo, niin huikatkaa ihmeessä. Kiitos jo etukäteen <3

PS: Jos haluatte lähettää paranemisterkkuja tai vaikka hassuja vitsejä meidän 5v:lle niin mä luen niitä hänelle ääneen piristykseksi huomenna <3


39 Responses to “Murtunut käsi”

 1. emzi sanoo:

  Voi että! Onneksi ei menny pahemmin!

 2. Noora sanoo:

  Oivoi! Onneksi lapset osaa ottaa nää asiat monesti aika rennosti 🙂 mulla on ollut kipsi kans muutaman kerran ja se kutina on ollut ärsyttävää, siihen keksitty että sukkapuikolla voi yrittää vähän sieltä kipsin ja käden välistä ”raapia” 😀

  • Z sanoo:

   Kipsin väliinhän ei saa tunkea mitään.
   Zeldalle tsemppiä. <3 Mieti kuinka hienoa on että sun käsi osaa korjata ite itsensä. Supertytsy 😌

   • Noora sanoo:

    Meinasinkin kyllä tähän kirjoittaa, että ei sinne mitään saisi laittaa. Mutta itse oisin tullut hulluksi sen kutinan kanssa 😀

    • Nimetön sanoo:

     Kyllä mäkin sukkapuikolla raapisin, en kestä minkäänlaista kutinaa 😀

     • Annika sanoo:

      Sieltä ku iho menee rikki ku vähän rapsuttelee, niin kylläpä sitten mukavasti hautuu se rikkinäinen iho siellä kipsin alla. Eli Zelda, ei kipsin alle mitään vaikka kuinka kutittaa ja kovasti tsemppiä! 😊

 3. Susu sanoo:

  Zelda on niin suloinen tyttö, paljon paranemisterkkuja❤️

 4. Lyydia sanoo:

  Tsemppiä teille. Lapsella kolme murtumaa ollut alta kahden vuoden oikeassa kädessä. Kannattaa käyttää vaatteita joissa huppari ja siellä alla vaan toppi mikä helppo laittaa päälle. Helpompaa käyttää vähä liian isoja vaatteita.

 5. Pauski sanoo:

  Voi pientä! Paranemista! 😊 Mulla meni käsi poikki 6v, silloin suihkussa käytiin niin että.teipattiin pussi käteen kiinni, ja kipsin kanssa nukuin niin, että käsi lepäsi tyynyn päällä. Kipsi aika menee nopsaa! 😊

 6. sndl sanoo:

  Paranemisia pienelle potilaalle! Itsellä ollut muksuna pariinkin otteeseen kipsi ja se kutina oli varmaan kamalinta. Sukkapuikolla sai hyvin rapsuteltua, mutta suosittelen välttämään sitä päätä missä on muovinen tuppi. Sen sain nimittäin itse jäämään kipsin ja jalan väliin polvitaipeeseen ja teki aika ikävän jäljen kun saatiin se pois vasta kipsin poistossa😳

 7. Noora A. sanoo:

  Paranemis haleja Zeldalle❤️

 8. Ninni sanoo:

  Tsemppiä Zelda!♥️

 9. Minnis sanoo:

  Voi zelda ❤️ pikaista paranemista❤️ oot super tyttö ja pärjäät hyvin 😍 vitsi nyt taas havahduin kuinka tykkään sun nimestä Zelda! ❤️ Ihana nimi, mäki haluun 😆

 10. suski sanoo:

  ai että kun tuli hyvä mieli tosta jugurtin pöytään teippaamisesta 😀 mahtavaa ongelmanratkaisua! Paljon tsemppiä sinne.

 11. :) sanoo:

  Tsemppiä ja paranemista. <3 Mun pojalla murtu käsi 1,5vuotiaana ja hän otti kans asian rennosti. Tosin vasta kolmas lääkäri suostu laittaa röntgeniin, koska poika oli niin "reipas" lääkärillä ja teki mitä käskettiin. Kotona ei saanu koskeakkaan koko käteen ja varo sen käyttämistä. Äidinvaistoon luotin ja se kannatti. Apteekista poika sai valita ite uutta sidettä ku alkuperäinen meni jo viikossa ihan järkyn näköseksi nuin pienellä. Keltaista ja sinistä muumisidosta laitettiin. 🙂

 12. Niina sanoo:

  Pikaiset paranemiset, huippu asenne!

 13. Hassuttelija sanoo:

  Mikä on valkoinen ja menee ylös ja alas? Täytekakku hississä. 😂😂 Pikaista paranemista Zeldalle!

 14. Elli sanoo:

  Paranemisia Zeldalle. Itsellä pienenä murtui olkavarsi, kun putosin leikin seurauksena puusta. Mutta kun kipsi oli saatu laitettua paikoilleen, niin ei se menoa hidastanut. Silloin ainakin kaupasta sai ostettua sellaisen kipseille tarkoitetun suojan/pussin, jolla sai suihkussa suojattua käden. Rohkeasti vaan jatkaa puuhastelua ja leikkejä, ettei jää pelkoa. 🙂

 15. Laura sanoo:

  Tsemppiä potilaalle kipsin kanssa. Se kutina on kyllä ikävä, mutta mitään terävää ei kannata sinne väliin laittaa saattaa vahingossa tulla ikävää jälkeä. Suihkuun mennessä kannattaa tosiaan välttää, että ei menisi kosteutta just esimerkiksi teippaamalla muovipusseja. Hikoilu on toinen mikä saa kipsin alusen kutiamaan. Onneksi ei tarvinnut leikata!

 16. Ek sanoo:

  Muistakaa huolehtia kuntoutus kipsin poiston jälkeen! Kulmakipsi on haasteellisempi, kun kyynärnivel ei pääse liikkumaan!
  Tsemppiä toipilaalle!

 17. Henna sanoo:

  Tsemppiä ja pikaista parantumista.
  Laitan tähän vielä yhden vitsin, joka minua vähän nauratti:
  Jänis, orava ja kilpikonna pelasivat korteilla. Heidän alkoi tehdä mieli limua ja päättivät arpoa kuka lähtee hakemaan limpparia kaupasta. Kilpikonna sai pienimmän kortin, joten hän siis joutui kauppaan. Aikaa kului ja orava ja jänis olivat jo janoisia. Lopulta kun yli tunti oli mennyt jänis tokaisi, ”jos kilpikonna ei kohta tule takaisin, emme ota häntä enää peliin mukaan”. Silloin eteisestä kuului ”Jos alatte haukkumaan niin en lähde kauppaan”

 18. Mummu sanoo:

  Tsemppihalit rakkaalle Zeldalle mummulta ❤️❤️

 19. Ee sanoo:

  Paranemisia pienelle! Meidän tytöllä murtui käsi kesällä ja kipsissä oli viikkoja. Inhottavaa oli juurikin se kun ei päässyt uimaan ja siihen aikaan oli juuri parhaat uimakelit käynnissä. Oli kova helle ja hikoili, joten kutina oli ihan älytön kipsin alla varsinkin iltaisin ja öisin. Virkkuukoukulla varovasti rapsuteltiin kipsin välistä, mutta siinäkin hommassa pitää olla varovainen ettei iho mene rikki. Hirveän reipas oli meidän tyttö kyllä kaiken kaikkiaan. Voi sitä riemun määrää, kun lopulta sai kipsin pois kädestä. Vaikka pitikin seuraavat viikot ja kuukaudet ottaa vielä varovasti sen käden kanssa.

 20. Christina sanoo:

  Hurjasti tsemppiä kipsin kanssa, illalla voi sitten lukea iltasaduksi mitä kaverit on kirjoitellut kipsiin! Niin itse tein kun oli kipsi jalassa pienempänä. Onneksi parantuu nopeasti ❤️

 21. Mari sanoo:

  Kun mulla itellä murtui lapsena käsi ja oli juuri tommonen samanlainen koko käden kipsi niin äiti osti mulle pari pitkähihasta paitaa mistä leikattiin toinen hiha tosi lyhyeks. Suihkussa käyntiä varten teipattiin muovipussi tai jätesäkki urheiluteipillä käteen. Itellä käsi murtui talvella ja ulkona oli pakko käyttää takkia niin äiti antoi yhden omista takeistaan mulle koska se oli tarpeeksi iso että koko kipsikäsi mahtui takin sisään ja takki meni vielä kiinni !

 22. Emilla sanoo:

  Itselläni oli jalka kipsissä 8 vuotta sitten. Kutina oli välillä aivan kamalaa, ja koska kipsin väliin ei saa mitään tunkea, neuvoksi annettiin, että kannattaa kokeilla imuroida varovasti siitä kipsin päältä. Hassultahan tuo vaikuttaa, mutta auttoi oikeasti!
  Pikaista paranemista Zeldalle! 💛

 23. Mertsi sanoo:

  Mulla murtui käsi 6-vuotiaana, kun tipuin puusta. Nykyyään se on vain hassu juttu kerrottavaksi, eikä se silloinkaan itsestä tuntunut maailmanlopulta. Sen verran vinkkaisin, että sanokaa päiväkodille, että käsittelevät asian jotenkin lasten kanssa. Ainoa ikävä muistoni kipsiin liittyen on, kun olin päikyn pihalla käsi takissa siten, että hiha roikkui tyhjänä ja lapset kävivät yksi toisensa jälkeen heiluttamassa hihaa ja koputtelemassa kipsiin ja kysymässä, että mikä juttu tää nyt on. Se tuntuu silloin kurjalta.

 24. Ida sanoo:

  Tsemppiä Zelda käden paranteluun! ❤️ Positiivisella asenteella viikot menee nopeasti ja pian tämäkin vain muisto. Ja mielummin nyt kun kesän lämpösillä ilmoilla, vaikka eihän se ikinä mukavaa ole. 😊

 25. Alina sanoo:

  Zeldalle: mitä kipsi sanoi sanoi toiselle? Kipsitellään tien yli!
  Hirmuisesti tsemppiä käden paranteluun ja hyvä kun käsi ei ole kipeä!

  Pidättekö kipsin poiston jälkeen muistona? Jos siihen tulee kivoja piirustuksia niin voi olla ihan kiva jättää uloin osa muistoksi, vaikka ikävään asiaa liittyykin.

 26. R sanoo:

  Voi kurjuus! Zeldalle terkkuja, että on olemassa supersankari nimeltään Wolverine (jos et tiennyt), jonka supervoima on parantua kaikista haavereista. Tavallaan sinä supertyttönä parannat omaa kättäsi samalla tavoin! Mieletöntä mihin meidän kehot pystyy, parantumaan melkein itsestään apunaan vaan vähän kipsiä.

 27. Kirmi sanoo:

  Hurjasti tsemppiä potilaalle! Upea punainen kipsi sinulla Z! 🙂

 28. Tinuskii sanoo:

  Tsemppia Zeldalle! Vahinkoja sattuu. Onneksi ei sattunut mitään pahempaa ja hienoa että olet osannut suhtautua kipsin laittamiseen niin reippaasti ! 🙂

 29. annu sanoo:

  Miksi röllivene upposi?
  Koska tilipitappi puuttui!

  Parane pian<3

 30. Giassilina sanoo:

  Mulla on ollut molemmat kädet vuorotellen kipsissä ja varsinkin aikuisena oli hankalaa kun oikea ranne murtui ja asui yksin. Yksin ei saanu jugurttipurkkia teipattua pöytään (huikee keksintö silti!) eikä vaikkapa höylättyä juustoa leivälle. Ranne kuitenkin parani tosi hyvin varsinkin sen ansiosta, että käytin kättä kivun ja annettujen rajojen puitteissa. Mihin kannattaa ehkä varautua, mitä mulle ei kukaan kertonut, on se, että käsi saattaa olla aika kipeä kun kipsin ottaa pois kun käsi on ollut tuettuna pitkää. Tsemppiä paranemiseen!

 31. Emmye sanoo:

  Tsemppiä Zeldalle!!! Olet kyllä reipas tyttö ja onneksi on vanhemmat, jotka keksivät esim teipata kipon pöytään. 🙈😊 Kutina on kaikista kurjinta, mutta en suosittele rapsuttamaan millään sukkapuikolla, kun se voi tehdä kunnon haavoja. Muistaakseni mä sain kanssa tuon pölynimuri neuvon aikoinaan, joka auttoi kyllä.

 32. Anna sanoo:

  Tsemppiä ja halauksia Zelda! ❤❤❤ Toivottavasti käsi paranee pian!

 33. Anna sanoo:

  Tsemppiä ja halauksia Zelda! ❤❤❤Toivottavasti käsi paranee pian!

 34. Ninniru sanoo:

  Tsemppiä ja pikaista paranemista! <3
  P.s Jogurttipurkki pysyy paremmin pystyssä/paikallaan kun laittaa purkin vaikka kahvikuppiin tms painavampaan astiaan sellaisenaan. Ei siis tarvi välttis pöytään teipata 🙂

 35. pinsu sanoo:

  Tsemppiä kipsin kanssa!

  Mulla on nyt ollut vasemmassa kädessä kipsi 4 viikkoa (ranne murtui kun liukastuin), ylihuomenna se otetaan pois. Kannattaa googlettaa kipsinsuoja. On olemassa sellaisia malleja, joiden kanssa voi mennä jopa uimaan! Ihan kotonakin kipsinsuoja helpottaa pesulla käyntiä, ei tarvitse askarrella teipin ja muovipussien kanssa, eikä pitää kättä suihkun ulkopuolella (yllättävän raskasta).

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.