Vaateaarteet jotka mä aion säästää lapsille vaikka en juuri nyt käytä

12.04.2019

Onko teillä säästössä sellaisia vaatteita, joita ette juuri nyt voi tai halua käyttää, mutta ette kuitenkaan ole konmarittaneet poiskaan? Sellaisia aarteita, jotka tuovat teille onnea ja iloa, vaikka ette niitä juuri nyt käytä? Mulla on. Mulla on muutama sellainen aarre, jotka ovat niin persoonallisia tai niin täynnä muistoja, että olen säästänyt ne. Osa niistä ei mahdu mulle juuri nyt ja osa niistä on tyyliltään sellaisia, että eivät ehkä juuri nyt istu mulle. Mutta olen säästänyt ne, koska olen ajatellut, että niistä voisi mahdollisesti olla iloa mulle itselleni tai mun lapsille myöhemmin.

Kun mä olin teini-iässä, mun suurimpia aarteita olivat mummulta saadut vanhat korut ja vyöt ja äidin vanha farkkutakki ja Mikki Hiiri -paita, jättimäiset  silmälasit joista irrotin linssit sekä silkkihuivit. Mun äiti oli heittänyt suurimman osan vanhoista vaatteistaan pois ja äidin kengät eivät mahtuneet mulle, sillä hänen jalkansa on kokoa 35 ja mulla 37. Olin kuitenkin niin onnellinen edes niistä muutamista pienestä jutusta, jotka toivat persoonallisuutta mun omaan tyyliin. Silloin toivoin vaan, että äidillä olisi ollut tallessa kaikki ne siistit vaatteet nuoruuden valokuvista, joita aina ihailin (ja joille jossain vaiheessa elämää hihittelin). Päätin silloin teininä, että minähän en koskaan heitä yhtäkään vaatetta pois vaan säästän joka ikisen mun tuleville lapsille.

No, kaikkea en todellakaan ole säästänyt. Hyvin ison osan vaatteista olen laittanut eteenpäin jossain vaiheessa elämää. Joka kerta olen kuitenkin punninnut valintoja hyvin tarkkaan. Ja onneksi olen myös säästänyt muutamia siistejä ja spesiaalimpia juttuja, joista osa on jo tosi vanhoja. Olen pyrkinyt pitämään hyvää huolta mun vaatteista ja asusteista ja toivon, että joskus sitten teini-iässä tai myöhemmin niistä on edes jollekin mun lapsista jotain iloa. Tietenkään en voi olettaa, että he tykkäisivät samanlaisista jutuista kuin itse tykkään tai olen tykännyt ja voihan olla, että he eivät halua niistä mitään. Mutta ainakaan en joudu katumaan myöhemmin sitä, etten ole säästänyt mitään. Esittelen nyt muutaman jutun, joita mulla on tällä hetkellä jemmassa.

1. Batman-kuvioiset Converset

Mä ihailin näitä mun kanssa samassa koulussa olleella tytöllä aina yläkoulussa. Hän oli ostanut ne Lontoosta, joten mulla ei ollut mitään mahiksia saada samanlaisia. Joskus lukion ekalla tai tokalla hän kuitenkin kysyi multa, haluaisinko ostaa ne kengät itselleni. Ja mä todellakin halusin! Ostin batman-conssit samantien, ja edelleen säästelen niitä. Ne on ihan mielettömän siistit ja myös vähän törkeät. En osaa käyttää niitä juuri nyt, mutta ne on ihan megahyväkuntoiset edelleen yli 13 vuotta vanhoiksi kengiksi ja toivon, että joku mun lapsista ilahtuu niistä. Mulla on myös musta-valkoiset pitsikuvioiset Converset jossain tallessa ja niitä säästelen myös.

2. Valko-kultaiset Reebok Classicit

Ostin nämä itse Lontoosta Foot Lockerista vuonna 2007 ja ne olivat silloin siisteimmät kengät i-ki-nä. Selkeä klassikko, jonka uskon tekevän vielä comebackin joku vuosi oikein isosti, niinkuin kaikki klassikkotossut jossain vaiheessa tekevät. Ehkä silloin nämä ovat sopivat jollekin meidän tyypeistä, tai sitten voin käyttää niitä itse. Nämä ovat hyvässä kunnossa, vaikka toki niitä saisi putsata valkoisten lenkkareiden putsausaineilla.

3. Ketjukoristeiset Reebok Classicit

Nämä ovat samaa mallia kuin nuo toisetkin, mutta aavistuksen rokimmat. Näitä en ehkä itse käyttäisi enää, mutta ties vaikka joku lapsista innostuisi niistä teini-iässä. Nämäkin ovat melko hyvässä kunnossa, vaikka puhdistuksen vaatisivat ja narut voisi vaihtaa. Tällaisia ei varmasti tule samanlaisia vastaan jos käyttää vaikka viiden vuoden päästä. Nämäkin on ostettu vuonna 2007.

4. Topshopin maastokuvioinen takki

Ostin tämän takin Tukholmasta vuonna 2013 ja se on ollut aivan super kovassa käytössä joskus. Viimeiset pari vuotta se on enimmäkseen lepäillyt kaapissa, mutta musta se on edelleen ihan törkeän siisti. Tällä hetkellä en osaa yhdistellä sitä mihinkään itse, mutta voi olla, että otan sen itse myöhemmin vielä käyttöön tai sitten annan lapsille käyttöön, jos he joskus haluavat sen.

5. Kokonaan paljeteilla päällystetty mekko

Tämä mekko oli mulla päällä yhdessä Indiedays Inspiration -gaalassa vuonna 2014. Se on ihan älyttömän näyttävä ja tykkään siitä vieläkin ihan hirveästi. Voisin kuvitella joskus laittavani sen vielä päälle, vaikka se joskus ei välttämättä tänä kesänä olekaan.

6. Valkoinen kotelomekko kirjailluilla koristenauhoilla

Ostin tämän mekon meidän keskimmäisen ristiäisiin vajaat kuusi vuotta sitten. Tämä kyllä mahtuu mulle edelleen ja tykkään tästä aivan hirveästi. Hyvä esimerkki klassisesta vaatteesta, joka näyttää ihan yhtä hyvältä vielä kuusi vuotta myöhemminkin.

7. Musta nahkainen hapsuliivi

Ostin tämän liivin 16-vuotiaana, festarit mielessäni. Ja voi jos joskus mun lapseni menevät festareille, tässä on loistava festariasuste jollekin farkkushortsien kaveriksi. Liivi on sellainen lyhyt ja tosi napakka ja se oli mulla aikanaan kovassa käytössä, vaikka en mikään ahkera festarikävijä itse ollutkaan. Meni se hyvin muissakin kesäisissä riennoissa.

8. Punainen pitkä flanellipaita selkäkuviolla

Tämä on yksi mun kaikkien aikojen käytetyimmistä vaatteista! Menee loistavasti niin tunikana kuin jakkunakin. Toimii hyvin monen kokoisena, esim olen käyttänyt tätä 10 kiloa kevyempänä kuin nyt, sekä raskaana ollessa. Nytkin se on mulle aivan sopiva ja viimeksi käytinkin sitä nyt talvella. Klassinen ruutupaita joka menee varmasti vuodesta toiseen.

Näiden lisäksi mä säästän tietysti kaikki tämän hetkiset käytössä olevat vaatekaapin kulmakivet, kuten esim. Guccin laukun ja vyön, Coachin laukun, nahkatakin, Vansit, R-collectionin ja Kenzon colleget ja hupparin, Leviksen 501-farkut ja muut klassikot. Mutta ne tosiaan mulla on itselläni käytössä juuri nyt ja voi olla, että ovat käytössä sittenkin kun lapset ovat aikuisen kokoisia. Ainakin toivon, että ovat.

Toki he saavat niitä silti tulevaisuudessa lainata, jos haluavat. Jemmassa mulla on lisäksi Niken AirForce1:t, muutama iltapuku, hääpuku, korkokenkiä, paljon koruja, vöitä ja muita asusteita sekä huiveja. Osasta voin kuvitella vielä joskus luopuvani, mutta luultavasti ainakin kaikki nykyiset ja tulevat hyväkuntoiset klassikkokenkämallit mä ainakin säästän, sekä juurikin koruja ja vöitä, koska ne eivät vie paljoa tilaa. Hääpuvun säästän myös, lähinnä itselleni muistoksi.

Lasteni tämän hetkistä vaate-innostusta seuraillessa uskon, että he kiittävät mua viiden vuoden kuluttua tästä ratkaisusta. Mutta jos eivät kiitä tai ole yhtään kiinnostuneita, niin voi näitä hyvin laittaa eteenpäin vielä silloinkin. En mä siinä tapauksessa harmittele sitä, että olen turhaan säästänyt, vaan olen tyytyväinen siitä, että heillä oli kuitenkin olemassa se mahdollisuus. Muutamat tarkkaan valitut kengät ja vaatteet eivät vie paljoa tilaa onneksi.

Säästättekö te vanhoja vaatteita tai asusteita muistojen vuoksi itselle tai lapsille, vaikka ette itse juuri nyt käytä? Millaisia vaateaarteita teillä on tallessa?


24 Responses to “Vaateaarteet jotka mä aion säästää lapsille vaikka en juuri nyt käytä”

 1. Emma sanoo:

  Mä muistin sun joskus kirjoittaneen että myit hääpukusi? Ettei ole tilaa säilyttää sitä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kirjoitin silloin joo, että laitan sen myyntiin ja myynnissä se olikin melkein puoli vuotta käytettyjen hääpukujen liikkeessä, mutta ei mennyt kaupaksi pitkän myyntijakson aikana :/ Moni oli sovittanutkin, mutta kun se on kokoa 32 niin ei vaan löytynyt juuri silloin sopivaa ostajaa. Sitten kun se palasi takaisin kotiin myyntijakson jälkeen, päätin, että en enää edes yritä myydä vaan säästän sen <3

 2. Taija sanoo:

  Ihana postaus, pakko siis tunnustaa etten oo ajatellutkaan moista! Mun 8 v. tytär kyl aina sanoo milloin mistäkin, että saako hän tuon sit kun on aikuinen mut en ole yhtään tosissaan tajunnut ottaa. Tänään viimeks sanoi mun tallikengistä (38), että saako hän ne aikuisena 🙂 hänellä itsellään on kyl samanlaiset (33) mut ymmärtää ettei ne aikuisena enää hevoshommissa mahdu 😉

 3. Ida sanoo:

  Oi mitkä conssit! Noista tulee mieleen, kuinka joskus yläasteella (10+ vuotta sitten) sain tilata jostakin brittiläisestä kaupasta kirkkaanvihreät (melkein neonvihreät) converset — muistan että niillä ainakin herätti huomiota 😀

  Mutta muuten vaateaarteita on enimmäkseen ns. perityt vaatteet eli esim. isäni joskus lapsena /nuorena pitämä vanha farkkutakki (ihan täydellisen kokoinen mulle), mummon yksi ihana 50-luvun kellomekko, äidin elokuvafestaripaita vuodelta -86 (:D) ja isoisoisän villakangasliivi.

  Hauska postaus, näitä oli sekä kiva nähdä että miettiä!

 4. E sanoo:

  Hei toi magee nahkaliivi ja se uus käärmehame! Vitsit että ois rokki yhdistelmä, toivon että näkisin tän sun päällä! Oot todella kaunis tossa kuvassa tuo valkoinen mekko päällä, sulla on niin ihana sorja vartalo että tällanen lyhyt ja tasapaksu ihminen ei voi kun huokailla tuollaisen mekon perään 😀

 5. Fanni sanoo:

  Aaaaah <3 Noi reebokin tennarit on parhaat ikinä, itellä edelleen käytössä saman malliset perus mustat. Ja just tsiikailin että tilaan matalat valkoset kesäksi:)
  Itellä säilössä tapparan fanipaita ysikyt luvun alusta sekä joku matkamuisto paita minkä sain mummulta ja papalta, en luovu niistä ikinä 😀 sekä yks ruskee maximekko minkä ostin liikkeestä siellä työskennellessäni, sekin mukava ja ajaton.

 6. Nimetön sanoo:

  Minullekin on säästetty äidin ja isoäidin koruja, mutta en olisi kyllä teininä tai aikuisena pukeutunut yhteenkään äitini vaatteeseen.

  Noista sinun esittelemistä vaatteista säilyttäisin itse ehkä nuo batman -tossut, nahkaliivin ja nuo kaksi mekkoa. Sitä en tiedä tarvitsisiko lapseni vanhaa flanellipaitaa tai maastokuvioista takkia, koska niissä ei ole mitään ihmeellistä.

  Mutta jos on tilaa, niin toki voi säilyttää vaikka mitä. Onpahan ainakin näytelmävaatteita jos ei muuta.

  Jotenkin näen, että vaatemuoti muuttuu jatkuvasti tosi paljon. Ja vaikka äitini nuorempana käyttämä vaatemuoti tulikin uudelleen muotiin,ei se ollut silti sama asia puleutua niihin äitini käyttämiin vaatteisiin kuin uusiin sen luvun vaatteisiin.

  Ajattomat korut ja lukut on taas ihan eri asia, koska niillä on käyttöarvon lisäksi usein myös rahallista arvoa.

  • Nimetön sanoo:

   Itse suosin kierrättämistä ja musta on superia, jos lapselle kelpaa vanhempien vanhat vaatteet. Just ostin kipputorilta samankaltaisen farkkurotsin, jota mun äiti käytti 80-luvulla. Mikä sen parempaa, jos ei kirpulle tarvi edes mennä! Ja toisekseen toi flanu on jees, koska nykyään vaatteet ei todellakaan oo mitään pitkiä, ja tosta saa helposti mekon!

  • Nanna sanoo:

   Ei ole munkaan mielestä sama, että pukeutuuko uudestaan muotiin tulleisiin äidin vanhoihin vaatteisiin vai samaa tyyliä edustaviin uusiin vaatteisiin. Ehdottomasti siistimpää on käyttää niitä äidin (tai jonkun muun) vanhoja, koska onhan se nyt ekologisempaa ja uniikimpaa. Musta on hienoa, jos voin pidentää jonkun toisen vaatteen elinkaarta ja välttyä samalla shoppailulta 😀

 7. Nimetön sanoo:

  Testaam lähteekö viesti ilman yhteystietoja, koska en tiedä mihim viestini äsken katosi.

 8. Manteli sanoo:

  Kiva postaus! Makeet noi batman-converset, näen ne jo teini-ikäisen Zeldan jaloissa 😎 Omia vaateaarteitani ovat kirppikseltä hankitut mekot ja rouhea tekonahkarotsi.

 9. Ida ihana sanoo:

  Toi paljettikuvioinen mekko on ihana!:) kiva, että sulla on myös lapsille kuvia, joissa itse käytät noita vaatteita. Se tekee niistä varmasti heille vielä arvokkaampia 🙂
  Lapsista voisi olla myös kiva, jos antaisit heidän myös itse valita jokaisen yhden vaatteen, jonka kukin haluaa, että heille säilytetään nuoruus/aikuisikään 🙂 näistäkin valinnoistakin olis kiva lukea.

  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

 10. Erika sanoo:

  Materialismi ja sen korostaminen häiritsevät minua. Toivottavasti saan kasvatettua lapsistani sellaisia, joita ei kiinnosta koreilla vaatteilla. Meidän perheessä ei ole koskaan vaatteiden tai muiden tavaroiden ja omaisuuden merkitystä korostettu, joten ei ole käynyt mielessäkään, että säästäisin lapsilleni mitään vaatteitani tai kenkiäni. Muutenkin omistan vain tarpeeseen ja käytän kengät ja vaatteet loppuun, joten eipä niissä mitään säästettävää olisikaan.

  • sanni sanoo:

   Mun mielestä kuitenkin vaatetus ja oma tyyli on vahva osa omaa identiteettiä ja persoonaa. Miten liität sen materialismiin? Eri asia toki jos kaappi pursuaa tarpeettoman paljon vaatteita ja koko ajan ostellaan lisää. Mun mielestä on ihana ajatus säästää omille lapsille vaatteita ja miksei muutakin. Itse olen säästänyt mm. lempikirjat omasta lapsuudestani.

 11. Nimetön sanoo:

  Hääpuku on tallessa. Ei toki siksi, että tahtoisin lasteni sitä käyttävän. Mutta tallessa kuitenkin.
  Muuten en ole systemaattisesti säästänyt heille mitään. Jos jotain sattumalta mielenkiintoista joskus kaapistani löytyy, niin käyttäjät ihmeessä.

  Joitain kenkiä olen poikieni kanssa jo jakanut, silloin ne vielä heille mahtuivat. Tyttärien kanssa yhteisiä ovat toistaiseksi korut ja kynsilakat

 12. Cici sanoo:

  Meillä oli säilössä ihania löysiä äidin ja siskon vanhoja farkkuja 90-luvulta, joita minulle kaupiteltiin teini-ikäisenä n. vuosina 2006-2008. Eihän ne silloin olleet yhtään muotia, joten en niitä tietenkään siinä herkässä iässä huolinut. Jos multa ois kysytty uudestaan vuoden 2014 jälkeen, olisin varmana kokeillut ja ottanut omakseni.

 13. xod sanoo:

  Aivan ihana idea! Mulla oli teininä äitini vanhat reebokit ja se oli kyllä ihan huippua. Harmi vaan etten itse tiedä mihin mahtuisin säästämään juurikaan tällaisia vaatteita.

 14. Nimetön sanoo:

  Mä en ole säästänyt mitään, luovuin pari vuotta suurimmasta ostasta, sillä alko ahdistamaan varaston ahtaus. Musta kuitenki ihana idea, jos lapsia on/aikoo hankkia, niin heille jää joku muisto susta 🙂

 15. annu sanoo:

  Luulen että mun vanhat vaatteet ei vois vähempää kiinnostaa lapsiani, sitten kun he ovat isompia.
  Ennemminkin säästän heille heidän omiaan pieniä ja rakkaita vaatteita muistoksi. Samoin tärkeitä leluja ja piirrustuksia ym.
  Tytöt kyllä tykkääväät pukeutua välillä joihinkin vaatteisiini tai vanhoihin kenkiin, mutta se on sellaista pukuleikkiä, en usko että oikeasti niitä haluaisivat koskaan käyttää.
  Itse taas olen sellainen hamsteri, etten raaski antaa mitään pois, melkein kaikissa vaatteissa on joku muisto. Omia vaatteita jos ajattelee niin helposti laitan kierrätykseen jotain halpis vaatteita ja niitä joista todella tiedän etten jää kaipaamaan, saatika mahdu niihin enään ikipäivänä.
  Tällä hetkellä on varmaan 1 ainoa vaate jonka voisin lapsilleni säästää ja se on vilan kaunis kukkamekko, mustapohja ja siinä kukkia, voisin nähdä sen jonkun tyttäreni päällä jonain päivänä.

 16. Jensku sanoo:

  Mä oon säästäny jopa mun lapsuuden juttuja, mulla on pari lapsuus ajan teema mekkoa mm. Joku Kiinalainen mekko ja maalaismekko ja varmaan kaden vuoden päästä ne mahtuu mun tytölle, tosin on kyllä just sellasia että normi arjessa tai juhlassa niitä ei käytetä mutta vaikka jotkut lavatanssit tai kiinalaisteemaiset juhlat 🙂 mulla on myös mun lapsuuden lemppari pehmoleluja säästetty ja 2 nukkea, jotain lautapelejä. Sit on teini iältä jotain mm mun kaason mekko kun olin ystävän kaasona, lemppari korkkarit ja muuta merkittävää tai muuten vaan mulle joskus tärkeitä olleita, tyttö kävi jo yks päivä mun hvaatekaapilla ja kertoi mitä hän haluaa että äiti hänelle säästää, hän ois halunnu tietenki ihan kaiken! Oon myös keränny lapsille äitiyspakkauksen laatikoohin tavaroita heille muistoksi 🙂

 17. Hei toi magee nahkaliivi ja se uus käärmehame! Vitsit että ois rokki yhdistelmä, toivon että näkisin tän sun päällä! Oot todella kaunis tossa kuvassa tuo valkoinen mekko päällä, sulla on niin ihana sorja vartalo että tällanen lyhyt ja tasapaksu ihminen ei voi kun huokailla tuollaisen mekon perään ^^

 18. Hei toi magee nahkaliivi ja se uus käärmehame! Vitsit että ois rokki yhdistelmä, toivon että näkisin tän sun päällä

 19. […] pitkiäkin aikoja vaikka en käyttäisikään. Olen tehnyt niitä oman postauksenkin nimeltä Vaatekaapin aarteet ja edelleen olen sitä mieltä, että joitakin juttuja kannattaa […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.