Kun kroppa käskee pitää lomaa

05.09.2019

Siitä asti kun arki alkoi, mulla on ollut joka viikko jotain fyysisiä oireita. Ekalla viikolla niille oli tietysti hyvä syy kun multa poistettiin se hammas. Sen jälkeisellä viikolla mulle iski flunssa viikonloppuna. Viime viikolla alkuviikko kului vielä sitä samaa flunssaa potiessa, mutta torstaina olo oli jo aivan hyvä. Iloitsin siitä, että vihdoinkin fiilis oli terve. Lauantaina mulla sitten alkoi kurkkukipu uudelleen ja kävin varmuuden vuoksi maanantaina lääkärissä. Se oli onneksi vain virusperäinen nielutulehdus, sillä nielunviljely oli ok ja tulehdusarvot vain aavistuksen kohollaan. Kurkku on edelleen kipeä ja kaveriksi on tullut ikävä yskä, mutta kyllä se tästä pikkuhiljaa.

Sitten kävi sellainen juttu, että sain aivan vasta ostamastani ison ja luotettavan merkin ripsiväristä (jonka paketti oli ostaessa avaamaton ja sinetöity) todella ärhäkän silmätulehduksen. Ekalla käyttökerralla kun pesin ripsarin pois, silmät tuntuivat vähän oudolta sen jälkeen ja aamulla kun heräsin, silmät rähmivät ja punoittivat hieman. Se meni kuitenkin ohi kun pesin silmät ja annoin niiden olla rauhassa. Hukkasin uuden ripsarin johonkin ja käytin pari päivää mun vanhaa ripsiväriä, eikä silmissä ollut mitään ongelmia sinä aikana.

Toissapäivänä sitten taas löysin sen mun uuden ripsarin ja käytin sitä. Illalla silmät tuntuivat taas oudolta kun pesin ripsaria pois. Vasta siinä vaiheessa osasin yhdistää oireet ripsiväriin (koska se oli ainoa juttu, minkä tein eri tavalla niinä kahtena päivänä kun silmät oirehtivat pesun jälkeen). Seuraavana aamuna heräsin siihen, että silmät eivät aukea kun rähmivät niin paljon, särkevät ja ovat aivan punaiset! Luulin sitä ensin vain allergiseksi reaktioksi (vaikka ripsari oli tuttu, olin käyttänyt sitä viime vuonna yhden purkin ja testannut ok:ksi), mutta kun oireet eivät menneet ohi vaan alkoivat pahentua, konsultoin lääkäriä. Silmätulehdushan se.

Aion lähettää ripsiväriputelin takaisin valmistajalle ja reklamoida, mutta voin kertoa, että oli pelottavaa herätä siihen, että silmät eivät aukea, kun ovat niin täynnä rähmää.  Täällä olen siis kurkkukipuisena, yskivänä, pinkeillä rähmivillä silmillä sitten sompaillut läpi näiden päivien.

Vaikka olo on ollut tosi inhottava välillä, niin kyllähän tämä jo naurattaa. Miten voi näin monta oiretta tulla muutaman viikon sisään. En ole ollut kipeänä kuin yhden kerran pari päivää koko vuonna ennen tätä syksyä ja nyt on sitten tullut kaikki mahdolliset ärsyttävät pikkujutut putkeen. Täytyy silti olla kiitollinen, että on ollut vaan tällaisia pieniä perusjuttuja, jotka hoituvat helposti ja nopeasti.

Olen kuullut, että tosi tosi moni on ollut nyt alkusyksystä kipeänä ja monella on juurikin ollut samaa, että flunssa ei tunnu menevän ohi. En siis ole yksin sairasteluideni kanssa. Mulla on kuitenkin vähän myös sellainen fiilis, että tämä on mun kropan tapa kertoa, että pidä nyt jo sitä lomaa. Olen pitänyt viikon loman viimeksi kesäkuussa 2018 ja sen jälkeen kaksi kahden päivän lomaa, jouluna ja juhannuksena. Kyllähän se taitaa pikkuisen alkaa jo tuntumaan. Pitäisi hellittää. Olen tsempannut itseäni, että kun nyt selviän vielä tästä ja ensi viikosta, on vihdoinkin mun kesäloman vuoro. Toivottavasti saan viettää kesälomaa terveenä Mallorcalla ja levätä taas koko seuraavan vuoden edestä.

Koitan nyt juoda paljon kuumaa flunssajuomaa inkiväärillä ja sitruunalla ja syödä vitamiineja. Tällä viikolla olen pessyt käsiä jatkuvasti ja pysytellyt parin metrin päässä kaikista, kun on ollut pakko hoitaa pakollisia työjuttuja, kuten podcastin nauhoitukset, joita ei voinut mitenkään siirtää. Olen aina sanonut jo hyvän etäisyyden päästä, että ”mulla on sitten flunssa niin ei kannata tulla halaamaan!”, ja monta kertaa on käynyt niin, että se toinen on alkanut sanomaan samaa yhtäaikaa. Tätä on siis todellakin liikkeellä. Mulla ei ole ollut kuumetta ollenkaan, niin jaksaminen on ollut ihan hyvä kurkkukivusta ja silmätulehduksesta huolimatta ja olen onneksi saanut pakolliset työt tehtyä.

Toivotaan, että olo alkaa helpottaa tässä loppuviikosta ja ensi viikon saisin viettää terveenä ja tehokkaana ennen kesälomaa. Tsemppiä kaikille muille, jotka ovat kipeänä myös just nyt! Ja hei hyvää yrittäjän päivää myös, kun tänään sitä vietetään! Joskus tämä yrittäjän arki on myös tätä, ei niin kovin hohdokasta työnteon ja sairastelun yhdistelmää.


11 Responses to “Kun kroppa käskee pitää lomaa”

 1. Äippä sanoo:

  Ettekö te just ollut koko perhe kymmenen viikkoa kesälomalla, vai luinko väärin jostain sun postauksesta.. Kun kirjoitit ettet oo pitäny lomaa nyt.. Tai viimeksi v. 2018.

  Ja kyllä niitä pöpöjä on kaikenlaisia, vaikka söisi vitamiineja, pesee käsiä yms niin ei se aina auta. Kun joku sairas yskäisee kaupassa sua päin esim niin siinähän ne pöpöt sitten lentää :/

  En tiedä mut muistutat jotain ilman meikkiä 😀 en vaan nyt saannu päähän tähän että ketä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Lapset oli 10 viikkoa kesälomalla, mutta mä en. Tein töitä koko kesän läpi iltaisin/öisin ja vuorotellen Oton koulujuttujen kanssa. Ja se on ihan totta, kyllä niitä pöpöjä on ihan joka puolella. Toivottavasti nyt ois kuitenkin sairastelut ainakin hetkeksi tässä! 🙂

   • Sanan sanoo:

    ”Teit töitä iltaisin ja öisin”, eli aamuisin ja päivisinhän sä sillon oot viettänyt kesälomaa sun lasten kanssa?
    Muutenkin eiks toi sun duuni oo aika lepposta, muutaman tunnin istut koneella vähän kirjoittamassa ja thats it:D

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Eli onko sullakin vapaapäivä niinä päivinä, kun teet töitä 8h? Jos se työaika on ilta- ja yöaikaan? Täältä löytyy aika paljonkin postauksia mun työstä ja siihen kuluvasta ajasta/mitä se pitää sisällään 🙂

 2. Jenna sanoo:

  Voi ei, Tsemppiä ❤️ onneks kohta pääset lomalle, oot sen ansainnut !

 3. Miina sanoo:

  En sano tätä pahalla, haluan vain ilmaista mielipiteeni, vaikka se todennäköisesti eriää sinun mielipiteestäsi. Onhan sinun yrittäjyys kuiteskin hyvin kevyttä verrattuna moneen muuhun yrittäjään/tavalliseen työntekijään. Esim. maatilan pitäjä, niinkuin mun vanhemmat menee töihin joka ikinen aamu kuuden jälkeen oli pyhä taikka arki tai kipeä tai terve, lomaa on 26 päivää vuodessa. Sinä kuiteski pitkälti olet kotona, niin varmasti pystyt kipeänä ollessa järjestämään itsellesi lepohetkiä/tai vaikka vapaapäivän. Teet sitten toisena päivänä enemmän. Mutta esim kahvilanpitäjä/parturi-kampaaja ei voi noin vaan tehdä työstään kevyempää vaikka olisi kipeänä. Sairaslomalle jos joutuu niin sit menettää tärkeitä tuloja niiltä päiviltä. Ehkä sinullakin olisi mahdollisuus kunnon vapaapäiviin joka viikko, kun vaan suunnittelit ja maksimoisit ajankäyttösi. En halua mollata, itse tiedät parhaiten työsi. Minulle itselle bloggaajan työ ei vain vaikuta kovin raisttavalta. Sinunhan ei tarvitse esim joka päivä mennä tiettyyn kellonaikaan töihin/tehdä vuorotyötä tms ja viedä samalla lapset hoitoon. Tsemppiä kuiteskin ja paranemisia! 🙂 Inkiväärihunajatee yleensä auttaa flunssaan yms.

  • Ee sanoo:

   Tarkoittaako se, että jos joku työ maailmassa on rankempaa kuin omasi, et saa koskaan väsyä tai kokea olevasi loman tarpeessa? Ei Iina ole koskaan valittanut, että voi voi kun tämä työ on niin rankkaa ja raskasta ja kaikkein raskainta työtä mitä löytyy tai verrannut ikinä mihinkään muuhun työhön omaansa? En ainekaan muista, että olisi! Yrittäjyys on yrittäjyyttä, aina oma lukunsa verraten perus palkkatyöhön, taakka kulkee mukana vaikka työ olisi fyysisesti kevyttä tai saisit itse valita mitä teet ja miten teet, elanto pitää kuitenkin silläkin saada työtä tekemällä. Ja aiempi kommentti yötöistä, siinähän vasta ihminen väsyykin jos joka yö tekee töitä ja päivän hoitaa lapsia, vaikka se kuinka olisi lasten kesäloma, ei se ole sinun loma jos teet töitä monta tuntia vuorokaudessa! Iina on lomansa ansainnut, aika vähän on ollut ihan lomalla jos vain viikon vuodessa on täysin työasioista sivussa!

 4. Emminkemmi sanoo:

  Koska lähdette lomalle ja palaatte lomalta?Saikko lapset koulusta,eskarista ja päiväkodista helposti vapaata?Miten esikoinen hoitaa lomalla läksyt?Minkä merkkinen oli ripsivärisi mistä tuli oireet?

 5. Manna sanoo:

  Hei,

  elämänkokemukseni pohjalta haluan vilpittömästi muistuttaa sinua armollisuudesta itseäsi kohtaan. Ymmärrän, että yrittäjänä taotaan raudan ollessa kuuma, MUTTA sinä olet työteliäs ja reipas – nämä tekijät ovat sairastuttaneet monta tunnollista ja kilttiä ihmistä.

  Sinun ei tarvitse ansaita vapaata. Vaan pidä vapaata, kun sinä sitä tarvitset.

  – Manna

  P.S. Ja todellakin, nyt on yllättävän varhain iskenyt flunssakausi pitkin pitäjiä.

 6. Nimetön sanoo:

  Kannattaa aikatauluihin sitä vapaa-aikaa ja lomaa laittaa. Sitä ei kukaan tee yrittäjän puolesta.

 7. Mk sanoo:

  Onneksi olet kuitenkin pystynyt pitämään ”lomaa” oulun reissulla, tallinnan reissulla yms. Moni yrittäjä kun ei pääse todellakaan edes yhdeksi viikonlopuksi minnekkään muualle kuin töihin ja kotiin. Muut menevät vasta työpäivän jälkeen kauppaan ja tekevät ruuan vasta pitkän työpäivän jälkeen ja sinun työsi voi osittain olla ruuan tekeminen. (Tottakai työsi on muutakin, mutta tarkoitan osittain)
  Toivottavasti osaat osaisit rentoutua myös töissä ollessasi ja ajatella kuinka etuoikeutettu olet kun saat työskennellä kotona ja tehdä työnään osittain sitä, mikä toisille on vapaa-aikaa.
  Mutta ihan varmasti rentoutuminen on vaikeaa töissä, koska tietää tekevänsä töitä, itsekin haluaisin sen opetella 🙂 se on todellakin vaikeaa ja varsinkin jos stressi painaa päälle niin koitappa siinä rentoutua sitten, ei tuu mitään 😀

  Flunssaa täälläkin ollut. Syksy on tullut 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.