Seksistä puhumisen vaikeus

07.10.2019

Yksi aihe, josta puhumista olen enemmän tai vähemmän ”vältellyt” blogissa on seksi. Niinkin luonnollinen asia kuin seksi. Mulle on ollut vaikeampaa puhua seksistä julkisesti, kuin esimerkiksi rahasta, tasa-arvosta tai politiikasta. Ei siksi, että mulle itselleni seksi olisi jollain tapaa ongelma, vaan siksi, koska haluan ehdottomasti kunnioittaa Ottoa ja meidän parisuhdetta. Mulle on ollut vaikeaa löytää keino puhua tästä tärkeästä aiheesta julkisesti niin, että en kerro liikaa meidän yksityisiä asioita, mutta kuitenkin niin, että puhun asioista niiden oikeilla nimillä ja rohkeasti. Tavallaan olen varmasti pelännyt ihan turhaankin, koska Otto ei ole mitenkään erityisen yksityinen tai asioista vaikeneva tyyppi. Mun mielestä on silti aina parempi kunnioittaa toista liikaa, kuin liian vähän.

Samalla kun haluan suojella meidän yksityisyyttä seksin(kin) osalta, haluaisin kuitenkin olla sellainen rohkea ja ennakkoluuloja murtava tyyppi, joka uskaltaa ottaa esille tämänkin aiheen. Haluaisin murtaa tabuja ja näyttää, että on ihan ok puhua nautinnosta, läheisyydestä ja siitä, miten pikkulapsiarki vaikuttaa seksielämään, tai vaikuttaako mitenkään. Haluan myös näyttää, että seksi on luonnollinen asia, josta puhumisessa ei ole mitään noloa.

Haluan olla myös sellainen äiti, jolta ei hävetä kysyä mitään. Haluan opettaa, että pimppi, pippeli, pylly ja tissit on ihan yhtä arvokkaita kehonosia kuin korvat, nenä ja kyynärpää. Haluan suhtautua niihin neutraalisti ja olla luomatta jo alusta asti erilaista stigmaa niiden ympärille. Lapselle mikään kehon osa ei ole nolo tai hävettävä, ellei joku toinen näytä hänelle, että näitä asioita kuuluu hävetä ja nolostella. Vaikka ainakin mun ikäluokassa se on vielä enemmän sääntö kuin poikkeus, että nämä sanat ovat lapsuudessa olleet sellaisia hihityksen aiheita, olen yrittänyt itse vastata rohkeasti ja suoraan lasten kysymyksiin myös täydessä bussissa, ruokakaupassa ja kirjastossa.

Toivoisin, että sitten kun meidän lapset ovat aikuisia, seksi ei olisi enää tabu. Toivoisin, että se olisi silloin ihan yhtä normaali puheenaihe kuin mikä tahansa muukin asia. Mun äiti on aina vastannut mun kysymyksiin seksuaalisuudesta kunnioittavasti, rehellisesti ja suoraan, mutta silti mua on nolottanut tosi paljon kysyä. Ei siis äidin vuoksi, vaan ihan sen ilmapiirin vuoksi, mikä sukupuolielinten ja kaiken seksiin liittyvän ympärillä vallitsi mun lapsuudessa yleisesti. Mä olen kasvanut lapsesta teiniksi ja aikuiseksi niin, että ei saanut koulussa käyttää hiuksista nimitystä ”tukka” koska se muka tarkoitti häpykarvoja ja oli tosi noloa sanoa niin. Se ehkä kertoo kaiken olennaisen siitä, miten noloa mistään seksuaalisuuteen liittyvästä puhuminen muka oli ysärillä ja 2000-luvun alussa.

Koen, että viimeisen 10 vuoden aikana seksistä puhuminen on vapautunut tosi paljon ja siitä on tullut sallitumpaa kuin ennen, mikä on mahtavaa. Silti se on edelleenkin kohahduttavaa ja rohkeaa, että uskaltaa puhua seksistä. Mun mielestä viime aikoina tosi rohkeasti ja hienosti seksistä on puhuneet esimerkiksi seksuaaliterapeutti Marja Kihlström ja Iidan matkassa -blogin Iida. Mä ihailen aivan älyttömästi sitä rohkeutta ja mutkatonta suhtautumistapaa, joka heillä molemmilla on aiheeseen.

Olen myös huomannut, että seksi aiheena kiinnostaa tosi monia etenkin mun oman ikäisten naisten joukossa. Siksi haluaisin oppia tuomaan sitä esiin täällä blogissakin, ihan samanlaisena aiheena kuin vaikka perhearkea tai parisuhdetta. Ei seksi ole mulle elämässäkään yhtään vähemmän tärkeä osa kuin edellämainitut, niin miksi se ei saisi näkyä täälläkin? Miksi ei voisi vaikka kerran kuussa postata jostain seksiin liittyvästä? Miksi ei voisi järjestää ihan samalla tavalla arvontaa liukuvoiteesta ja dildosta, kuin järjestää vaikka kosmetiikasta? Tottakai voi!

Ne rajoitukset ovat vain mun omassa päässä. Ja se, jos tuntuu ettei voi kirjoittaa aiheesta tarpeeksi neutraalisti, fiksusti ja kunnioittavasti johtuu enemmän omasta taidon puutteesta, kuin siitä, että itse aihe olisi hankala. Aion siis opetella mutkatonta suhtautumista itsekin ja nostaa seksin ja seksuaalisuuden säännölliseksi puheenaiheeksi.

Nyt mä haluaisinkin kuulla teitä, että mitkä seksiin liittyvät asiat teitä kiinnostaa? Millaisista seksiin liittyvistä asioista te haluaisitte, että herättäisin keskustelua tai kirjoittaisin? Toivoisitteko enemmän asiantuntijasisältöä, jossa olisi mukana esimerkiksi seksuaaliterapeutti, lääkäri tai joku muu alan ammattilainen vastaamassa kysymyksiin? Vai kaipaatteko enemmän ajatuksia, vertaistukea, tuntemuksia, vinkkejä? Kertokaa ihmeessä, koska mä haluan tehdä juuri sellaista sisältöä, joka teitä kiinnostaa ja josta teille voisi olla jotain hyötyä tai iloa.

Me tehtiin Oton ja seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin kanssa jakso nimeltä Seksi pikkulapsiarjessa meidän Yhdessä-podcastiin, joka on nyt kuunneltavissa. Jaksossa puhutaan siitä, miten raskaudet ja synnytykset on vaikuttaneet meidän seksielämään, millaista seksistä puhuminen on meille keskenään, onko meillä ollut jotain seksuaalisuuteen liittyviä haasteita, jne. Lisäksi Marja Kihlström vastaa jaksossa podcastin seuraajien lähettämiin kysymyksiin seksiin tai seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ja ongelmista, esim. Mitä tehdä jos halut ja tarpeet eivät kohtaa ollenkaan kumppanin kanssa, tai mitä jos miehellä ei vaan seiso.

Meidän omasta mielestä tämä 9. jakso oli ehkä kaikkein lempparein tähän asti. Podcast on formaattina sellainen, että siinä uskaltaa ottaa esiin sellaisiakin aiheita, joista kirjoittaminen ei tunnu ehkä niin luontevalta. Siksi tämä ura rentona seksistä juttelijana oli helpointa aloittaa sieltä. Podin tekeminen kuitenkin rohkaisee olemaan avoimempi muillakin alustoilla. Mikäli teitä siis kiinnostaa lukea tästä aiheesta myös blogin puolella, huikatkaa ihmeessä tähän niin tiedän ja huomioin sen! Kiitos ihan mielettömän paljon myös kaikille rohkaisevasta ja ihanasta palautteesta, jota tämän päivän jaksosta on tullut.

Kuuntele Yhdessä S01E09: Seksi pikkulapsiarjessa (vieraana seksuaaliterapeutti Marja Kihlström)

Spotifyssa TÄSTÄ

Soundcloudissa TÄSTÄ

Apple Podcasteissa TÄSTÄ


36 Responses to “Seksistä puhumisen vaikeus”

 1. Apua niin muistan omasta lapsuudesta/nuoruudesta tuon,että tukka tarkoitti alapään karvoitusta :D. En vieläkään käytä tukka sanaa koskaan vaan aina hiukset,liekö jääny joku trauma sanasta haha!

  Tosi hienoa ja rohkeaa lähteä kertomaan seksiin liittyvistä asioista ihan lapsiperheen näkökulmasta ja olisi mielenkiintoista lukea vaikka muiden lapsiperheiden kokemuksia lapsiperheen seksielämästä. Jos kysyisit vaikka instagramissa seuraajien seksielämän tilanteesta ja voisit jakaa nimettömät vastaukset vaikka postauksessa :)?

 2. Riina sanoo:

  On hienoa, että seksistäkin voi puhua kivaan ja kunnioittavaan sävyyn, jokaisen oikeutta nautintoon ja toisaalta myös omiin rajoihin korostaen. En kuitenkaan pidä ainuttakaan ’seksiblogia’ kovin hyvänä tai mukavana, saati informatiivisena. Pääosassa tuntuu olevan oman vapaamielisyyden korostaminen tai vähäpukeisten kuvien postaaminen. En myöskään millään näe, että sinulla olisi mitään uutta ammennettavaa aiheesta. Älä käsitä väärin, olet hyvä kirjoittaja, mutta ajatus anaalitappi-postauksista tuntuu lähinnä masentavalta.. Onks kaikkien ihan pakko? Ehkä joku seksuaali-ja tunnekasvatus tai yhdenvertaisuuteen perustuva juttu voisi jotenkin sopia blogin yleislinjaan? Jos seksistä lähdet ranttauksestani huolimatta (:D) kirjoittamaan, niin sitä seikkaa ei voi liikaa korostaa että seksi ei ole yhtä kuin penetraatio, ja että ihmisen seksuaalisuus ei korreloi sen kanssa, onko hänellä aktiivista seksielämää. Seksuaalisuudestaan voi nauttia muutenkin, ja toki osa meistä on aseksuaaleja tai vaikkapa aromanttisia.
  Kiitos ja anteeksi ^_^

  • Öö sanoo:

   Mistä ihmeestä jonkun anaalitapin vedit?
   Ja podissahan nimenomaan puhuivat ettei seksi ole vain penetraatiota, sekä muista seksuaalisuuden muodoista. Vähän ennakkoluuloja tuntuu sulla olevan.

 3. Jasmin sanoo:

  Mulla on kohta 3-vuotias esikoinen, jota on kovasti alkanut kiinnostaa perheestämme löytyvät pippelit, hänellä kun ei itsellään sellaista ole. Ajattelin aina myös, että sukuelimet on normaali asia kuten just vaikka korvat tai nenä, mutta on tässä alkanut olla jo pakko opettaa että toisen pippeliin ei kosketa ilman lupaa, edes isin, vaikka häntä saa muuten koskea melkein mistä vain. Ja esim vauvaa saa paijata, mutta ei pippelistä. Vauva itse saa kyllä koskea omaan pippeliin. Kyllähän siinä nousee pippeli jalustalle. En oikein tiedä, miten asiaan pitäisi suhtautua.

 4. Höh sanoo:

  Enpä ole koskaan kuullut että tynkä ois mitään muuta kuin päästä kasvavat hiukset. Tukka on se kokonaisuus. 3ikä kukaan koskaan muutenkaan ole tuonut esille että tukka ois mitään muuta kuin hiukset. Turussa kai m3nnään eri säännöillä ja puhutaan asioista niid2n oikeilla nimillä eikö missään ole mitään hävettävää eikä nolostella tarvitse ikinä milloinkaan.

 5. Nimetön sanoo:

  Kyllä seksistä puhua saa (ja voi), mutta en ole itse sitä blogiisi kaivannut.
  Jotenkin seksiin liittyviä aiheita on kaikki iltapäivälehtien otsikot niin täynnä, että ihan väsyttää.
  Se, että seksi jää perheblogin ulkopuolelle on mielestäni ihan ok. Minunnmielestäni kirjoitusten aiheissa käy sama rajaus kuin kätyöpaikan kahvipöydässäkin: on ihan ok keskustella uudesta kasvisruokareseptistä, rahasta, stressistä tai parisuhteesta. Menkoistakkn siellä puhutaan, mutta ei kyllä kovin tarkkoja yksityiskohtia kenenkään seksielämästä. On monta muutakin asiaa, joista kirjoittaa, joten pelkän ”seksi myy” -ajatuksen takia ei mielestäni tarvitsisi.

  Ps. On muuten aika hauska ilmiö, kuinka seksistä tai kuukautisista puhuminen koetaan rohkeaksi. Moni rohkea ”vaikuttaja” uskaltautuu niistä kirjoittamaan. Yhtä lukuunottamatta kukaan ei taasen uskalla kirjoittaa vaikka tupakanpoltosta.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Täällä on kyllä niin laajasti eri aiheita, että ei mustakaan ole siltä tuntunut, että seksi olisi aiheena jotenkin ”Loistanut” poissaolollaan. Mutta haluaisin omalta osaltani normalisoida sitä aiheena kuitenkin. ”Seksi myy” ei mulla ole ajatuksena ainakaan, vaan se kiinnostaa itseäni. Seksistä on paljon helpompaa varmasti puhua kuin tupakanpoltosta, kun miettiii ihmisten vahvoja reaktioita ja törkeitä kommentteja joka kerta, kun joku on avannut suunsa siitä. Seksiin yleisesti suhtaudutaan aiheena positiivisemmin.

 6. Katariina sanoo:

  Hei ihan mahtavaa sinä! <3 Mä oon kyllä ollut kaveriporukassakin aina se joka rohkeimmin puhuu näistä tabuaiheista. Mutta just se, että vain puhumalla niistä saadaan vähemmän tabuja. Seksin kuuluisi olla ihana ja normaali asia, ei jotai mitä pitäisi kauheasti hävetä ja mistä ahdistua! <3

 7. Mp sanoo:

  En blogiisi kaipaa seksijuttuja, mutta seksuaalisuus voi olla läsnä juurikin ajankohtaisen uutisoinnin tms myötä. Esim. Pikkukakkonenhan aloitti seksuaalisuudesta/turvasääntöä käsittelevän ohjelman/teeman syksyllä. Sen tyyppisistä, pinnalla olevista asioista, näkökulmasi olisi jees!

 8. Emma sanoo:

  Seksiä tulee nykyään joka tuutista niin paljon, niin alkaa tympiä jo koko aihe, enkä ainakaan itse kaipaa yhtään enempää asiasta jauhamista esim. sosiaalisessa mediassa. Mielestäni jotkut asiat voi pitää yksityisinä, eikä se tarkoita sitä, että niitä pitäisi jotenkin noloina tai kiusallisina.

 9. Karo sanoo:

  Vaikka seksi onkin luonnollinen ja ihana asia, niin koen silti, että se on myös jokaisen ihmisen yksityisasia, eikä siitä tarvii tehdä normaalia puheenaihetta. Toki siitä siis on ihan ok yleisellä tasolla keskustella kavereiden kanssa, mutta en mä halua kuulla yksityiskohtia siitä, mitä toisten makuuhuoneissa tapahtuu. Tai että työpaikan kahvipöydässä tai mummon synttäreillä keskustellaan lempiasennoista tai -seksileluista. Juu ei.

  Mutta noi tunne- ja seksuaalikasvatusasiat vois olla sellaista mielenkiintoista luettavaa, niin kuin joku tossa ylempänä ehdottikin. Se, että miten kerrot lapsille näistä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ikätasoisesti.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mut tää onkin se hauska, että seksistähän voi puhua niin monella tasolla. Me tehtiin 50min podijakso seksistä, jonka jälkeen kukaan ei edelleenkään tiedä mitä meidän makuuhuoneessa tapahtuu, mutta silti puhuttiin aiheesta monelta kannalta ja se kosketti monia. En mäkään ehkä lähtisi tänne kertomaan mitkä on mun lemppari seksileluja, mutta aihehan on hyvin laaja ja sitä voi käsitellä nii monella eri tavalla, uskon, että löytäisin tavan käsitellä asioita hienotunteisesti ja ilman liikoja yksityiskohtia. Noi tunne- ja seksuaalikasvatus on erittäin tärkeää ja niistä olis musta tosi hyvä tehdä postaus! Kiitos paljon toiveesta <3

 10. Tucca sanoo:

  Todellakin muistan että meillä ysärin alun lapsilla oli mukamas toi tukka ihan hirmu nolo sana yläaste aikoina ja pitkään sen jälkeenkin sitä vältteli käyttämästä. Mutta sit kun sitä alkoi kuulla nuorempien suusta sen varsinaisessa merkityksessä, niin jossain vaiheessa itsekin käyttämällä sitä sai siitä purettua sen tyhmän entisen leiman. Puhumalla se häpeä ja tabutkin vähitellen poistuu. 🙂 Sillon tällön vois olla kiva lukee postauksia aiheesta.

 11. Ee sanoo:

  Meilläkin opetetaan lapsille ihan asioiden oikeilla nimillä pippelit pimpit ym jutut ja yritetään olla niistä neutraalisti, välillä toki tulee hihiteltyä lasten hauskoille jutuille näistä liittyen, mutta yritetään olla ilman sellaista vaikenemista a ja asioiden piilottelua. Meillä opetettu sääntö, että vain omaan saa koskea, ei toisen, koska tuntuu olevan kiinnostusta koskea pikkuveikan kapistukseen ja mielestäni se ei ole ok, vaikka kyse onkin sisaruksesta ja lapsista, haluan sen opettaa pienestä asti, ettei saa koskea jos toinen ei halua. Ja myös siihen on saanut lapselle vastata, että äiti ja isi saa kyllä auttaa peppupesussa ja rasvauksessa ym, että se on eri asia. Ja minäkään en ole kaivannut seksiasioita kyllä tännne, koska olen niin sitä mieltä että ne on oma asia, itse en koskaan juttele kellekään minun ja mieheni jutuista, ne on meidän välinen ”salaisuus”. Toki jos ongelmia olisi, voisin kääntyä hyvän ystävän tai ammattilaisen puoleen. Jotenkin tuntuu että kaikki lukijakunta tietää kyllä jo seksiin liittyvät yleiset asiat ja opetukset, ehkä sitten ongelmiin toisten kokemukset vois olla se mitä täällä vois näkyä, mutta ei ehkä mitkään sen yksityisemmät jutut 🙂 ja seksi ei omasta mielestäni ole varsinaisesti tabu, se on vain yksityisasia ja saakin sitä olla.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   On kyllä ehdottoman tärkeää opettaa uimapukusääntö! 🙂 Onneksi niistä on tänä vuonna puhuttu myös kouluissa ja varhaiskasvatuksessa laajasti lapsille, niin varmasti tavoittaa sellaisiakin lapsia, joiden kotona ei näistä ole juteltu. Tämä aihe herätti ihan älyttömän paljon kiinnostusta ja tuli juuri sellainen olo, että tälle on tilausta ja moni kaipaa avointa puhetta tästä. Jakso on myös heittämällä yksi suosituimpien joukossa ja siitä on tullut pelkkää positiivista palautetta. Siksi nämä blogin kommentit ehkä yllättävät hieman, että monelle aihe onkin edelleen niin vaiettava asia.

 12. E sanoo:

  Mun mielestä täytyy myös vähän pohtia yhteyttä ja blogin tyyliä. Ei ehkä olisi jotenkaan kovin ”soveliasta” tms jos ensin postataan lapsen syntymäpäivistä, kuvia lapsista ja juttuja lapsista, sitten seuraavana dildo-mainos ja anustappiarvonta ja sen jälkeen taas perhettä käsittelevä lapsikeskeinen postaus. Tai kalapuikkomainos heti seksikalenterimainoksen jälkeen. Mun mielestä tollaset jutut ei vaan sovi sun blogiin, eikä sellaisista puhuminen ole rohkeaa vaan pikemminkin mautonta. Yleismaallisesti seksuaalisuuteen liittyvistä ajankohtaisista aiheista tai esim lasten seksuaalikasvatukseen liittyvät asiat taas voisi sopia blogisi aihepiiriin eikä aiheuttaisi kiusallisia tuntemuksia siellä lapsikeskeisten postausten keskellä. Tai sitten lapsiin liittyvät aiheet tulisi jättää huomattavasti pienemmälle sijalle, jotta blogi olisi enemmän vain suhun keskittyvä eikä vain perheblogi.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Musta on hassua, että vedetään heti tällaisia yhteyksiä, että seksi tuotaisiin jotenkin ”mauttomasti” esiin ja että se ei siksi sopisi blogiin, jossa myös puhutaan lapsista. On niin monta erilaista tapaa puhua seksiin liittyvistä asioista. Miksi ihmeessä lähtisin tekemään mauttomasti tai oman blogin tyyliin sopimattomasti sisältöä seksistä, kun kaikessa muussakin pidän oman tarkan linjani? Se on myös ihan fakta, että aika monessa lapsiperheessä vanhemmat nyt sattuvat harrastamaan seksiä toistensa kanssa, siitäkin huolimatta, että heillä on lapsia. Miksi se olisi aiheena yhtään kiusaannuttavampi kuin muutkaan?

 13. Sanna sanoo:

  Mielestäni seksin voi pitää tästä blogista pois senkin takia, että lapset ovat esillä postauksissa ja somessa. Ei heistä liene mukavaa lukea/kuulla vanhempien seksijuttuja.

 14. Kuhina sanoo:

  Sukupuolielin = *sukuelin. Elimet eivät määritä sukupuolta. 🙂

 15. Kristiina sanoo:

  Oon itseasiassa kaivannut seksiasioitakin tänne! 🙂 Ei mitään mässäilyä tai ”pervoilua” tietenkään (luonnollisesti) mutta aina silloin tällöin miks ei? 🙂 Tosi kiva että sitäkin käsitellään!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Siis just näin, en itsekään ajatellut että kukaan edes olettaisi mun tekevän mässäilyä tai pervoilua sisältävää sisältöä, oli aihe mikä hyvänsä, mutta ilmeisesti kaikki seksiin liittyvä on joillekin jo sitä. Se yllätti! Kiitos paljon sulle kommentista ja kiva kuulla, että ajattelet näin! <3

 16. Nims sanoo:

  Onpa toisilla omituisia ennakkoluuloja joko sinua tai aihetta vastaan. Kun puheeksi tuli seksi, ei mieleenikään juolahtanut, että kävisit puhumaan lempiasennoista ja jakamaan alastonkuvia tai eroottisia vinkkejä.

  Ensimmäisenä tuli mieleen, miten hienoja ja informatiivisia postauksia juuri sinulta tulisi esimerkiksi lasten seksuaalisuuteen ja seksuaalikasvatukseen liittyen, erityisesti tällaisena aikana, kun on tärkeää pitää huolta omista rajoista, mutta silti rikkoa turhia aiheeseen liittyviä kahleita. Toinen aihe, jota mielelläni sinulta lukisin ja odottaisin, olisi synnyttäneen naisen ja äidin kokema seksuaalisuus, omakuva, itsetunto jne. Tällaista sisältöä voisin hyvin kuvitella blogiisi, en ymmärrä, mistä muut kommentoijat saivat käsityksen siitä, että seksistä puhuminen on automaattisesti jotain irstasta.

 17. Aliisa sanoo:

  Hei, pidä vaan se yksityisyys, arvostus ja kunnioitus tämän aiheen suhteen. Seksi on jokaisen parisuhteen oma arvokas ihana yhteinen juttu, eikä sitä tarvi tuoda julkisesti esille. Ei se sitä tarkoita, että se olisi tabu, jos ei siitä puhu somessa.
  Nykyään liian paljon esineellisestään ja tehdään seksistä jollain tapaa ”halpa” ja kevyt puheenaihe.

  • Iina sanoo:

   Mun on jotenkin tosi vaikee ymmärtää osaa näistä kommenteista, esim. just vaikka tätä yllämainittua. Musta on jotenkin hassua, että tosi monelle tulee suoraan joku mielleyhtymä siihen, että joku haluaa ”retostella” omalla (parisuhteen sisäisellä) seksielämällään, esitellä seksilelukokoelmaansa mummin synttäreillä tai puhua lempiasennoistaan työpaikan kahvipöydässä. Ei seksistä puhumisen tarvi tarkottaa sitä, että kerrotaan yksityiskohtasesti kaikille halukkaille – ja haluttomillekin – kuuntelijoille miten siellä kotona peitto heiluu tai on heilumatta. Seksi on ihan yhtä normaali puheenaihe kun mikä tahansa muukin. Se kuuluu suurimman osan elämään, ihan täysin normaalina arkipäiväisenä asiana; miksei siitä vois siis keskustella ihan täysin normaalina, arkipäiväisenä asiana? Keskustelua seksistä ja siihen liittyvistä asioista ja ilmiöistä voi käydä myös hyvin yleismaailmalliseen tapaan, ilman, että kenenkään pitäis jakaa mitään omia henkilökohtaisia kokemuksiaan/tuntemuksiaan siitä aiheesta. Eikä siinäkään lähestymistavassa oo mitään vikaa jos kokee sen itselleen mieluisena tai helppona tapana – päin vastoin!

   Mun on myös vaikeeta ymmärtää miksi tälläsessä perhelifestyle-blogissa, jota Iinakin kirjottaa, ei olis muka luontevaa puhua seksistä. Ei se oo mikään likainen salaisuus, joka pitäis lakasta maton alle. Seksistä voi keskustella niin monella tapaa ja musta on oikeesti vähän surullistakin miten moni on kommentoinut tyylillä, ettei anustapit kalapuikkomainosten ja lasten kuulumisten seassa kuulu tähän blogiin. Ensinäkin, se seksi kun ei ole vaan yhtä kuin anustapit ja toisekseen, Iina muutenkin varmaan valitsis omaan kirjoitustyyliinsä sopivan tavan julkituoda näitäkin asioita. Musta ainakin olis kiva lukea muiden mietteitä tästäKIN aiheesta!

   (Jälkikevennyksenä: musta on jollain tapaa myös vähän ironista tää ”ei lapsiperheelliset voi puhua
   julkisesti seksistä!”-mekastus, koska ööh newsflash, lasten saaminen on lopulta aika isossa korrelaatiossa kun puhutaan seksin harrastamisesta..? :D)

 18. Alina sanoo:

  Yllätyin myös joidenkin kommenttien sisällöstä, että eka mielleyhtymä seksiin on ne dildot ja anustapit tai rietastelu. En myöskään hetkeäkään ajatellut, että tulisit kertomaan mitään yksityiskohtia seksielämästänne, vaan puhumaan aiheesta yleisemmällä tasolla. Hauska huomata miten eri tavoin ihmiset ajattelevat saman aiheen äärellä! En ole vielä kuunnellut viimeisintä podijaksoanne, mutta tuoreena esikoisen äitinä nämä asiat kyllä kiinnostavat ja ovat ajankohtaisia. Ehkä vertaistuki on sitä mitä itse kaipaa, että saisi kuulla oman tilanteen olevan ihan normaali, vaikka jo tietäisikin sen olevan normaali.
  En nää mitään ongelmaa, että vaikka lapsiin liittyvän postauksen jälkeen tulisikin seksiä tai seksuaalisuutta käsittelevä postaus, jostain ne lapsetkin saavat alkunsa 😉

  • Karo sanoo:

   Mä en jotenkin näe, et mitä siitä saa irti, jos jotain aihetta käsitellään vaan ympäripyöreesti yleisellä tasolla?

   • Alina sanoo:

    Olen aina tykännyt Inan tavasta rakentaa ja rajata aiheita, joten uskon saavani tästäkin aiheesta jotain irti, vaikka kirjoitus olisikin ”ympäripyöreää”. En lähtökohtaisesti kaipaa tietoa heidän parisuhteessa tapahtuvista intiimeistä asioista, vaan ajatuksia aiheeseen liittyen. Onko esim oma seksuaalisuus muuttunut raskauden/synnytyksen/vauvavuoden myötä, kokeeko muutoksen olevan askel parempaan vai kenties huonompaan? Näihin kysymyksiin en kaipaa yksityiskohtaista tietoa, että ”ennen synnytystä ykköspesä oli the thing, mutta lantionpohjalihasten löystymisen jälkeen kakkonen on ykkönen”. Kaipaan ajatusta, että miltä tuntuu, kun fyysisesti ja henkisesti lapsen saannin jälkeen niin moni seksuaalisuuteen ja seksin ”suorittamiseen” vaikuttava asia muuttuu.

 19. Nimetön sanoo:

  Mä en henkilökohtaisesti kaipaa kyseistä aihepiiriä sinun blogiisi kuin en myöskään muualle someen. Monen muun tapaan, olen vähän kyllästynyt siihen, että kaikesta pitäis nykyään avautua ja puhua suoraan. Koen seksin hyvinkin henkilökohtaisena asiana, mistä keskustellaan vaan kumppanin ja mahdollisesti parhaimpien ystävien kanssa. Ehkä olen vanhanaikainen, mutta jos se ei tunnu luonnolliselta niin suvaitakoon se minulle. Eikä se tarkoita, että aihe olisi tabu, mutta jotkin asiat pidetään yksityisenä. Teet kuten parhaaksi näet omassa blogissasi ja aihetta käsittelevän postauksen voi skipata tai ehkä onnistut kirjoittamaan siitä minuakin kiinnostavasta kulmasta.

 20. 2000-luvun lapsi sanoo:

  Mun mielestä tosi hyvä idea tuoda myös seksi-aiheisia postauksia blogiin, en koe asiaa mitenkään irrallisena tai tyrkyttävänä. Vaikka seksistä onkin puhetta iltapäivälehtien otsikoissa, mieluusti lukisin sun ajatuksia siitä teemasta. Senhän takia luenkin sun blogia, koska mun mielestä on mahtavaa lukea sun tekstiä, joka ei varmasti ole samoja iltapäivälehden vinkkejä parempaan seksiin! Yllä on tullut paljon hyviä aiheita, just lasten kanssa näistä asioista puhuminen ja opettaminen, miten itsetunto, äitiys, raskaus, jne on vaikuttanut ajatuksiin seksistä.

 21. Siiri sanoo:

  Kiitos hyvästä tekstistä! Itse en ymmärrä noita ei perheblogiin seksiä -kommentteja yhtään.
  Olen itse isossa vähemmistössä (tai niin luulen!) enkä ole saanut seksiä kolmeen vuoteen. Se hajottaa, surettaa ja tuntuu jopa absurdilta. Toivoisin kovasti että siitä puolesta puhuttaisiin. Eli naiset, sinkkunaiset eivät todellakaan saa aina silloin seksiä kun sitä toivovat. Eikä sen hokeminen auta että ”vaikka olet niin hyvännäköinen.” Kysyin tästä aiheesta myös ennen podcastianne mutta ette ottaneet sitä esille joten siksi toivoisin erityisen paljon että käsittelisit täydellistä seksittömyyttä jotenkin. <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.