Asunnon etsiminen turhauttaa

29.10.2019

Siis oikeesti. Miksi kukaan ei koskaan puhunut tästä etukäteen, miten hankalaa ja turhauttavaa voi olla löytää asunto, tai siis ei löytää sitä vaan etsiä sitä tuloksetta? Mulla oli tästä paljon ruusuisemmat kuvitelmat kuin lasten saannista. Mä kuvittelin, että me katsellaan vähän netistä asuntoja tai ympyröidään jopa lehdistä kiinnostavan kuuloisia asuntoja, käydään muutamassa näytössä ja sitten kuin taikaiskusta tulee ”se oikea” vastaan. Sitten muutetaan sinne ja eletään onnellisina elämämme loppuun asti. Mehän etsitään asuntoa Helsingistä, kaupungista joka on täynnä asuntoja, kuinka vaikeaa se muka voisi olla? Asunnon etsimisen piti olla ihana ja jännittävä seikkailu.

Kuukausi kerrallaan ne ruusuiset kuvitelmat on kyllä romuttuneet yksi toisensa jälkeen ja olen todennut, että jos joku on mulle hankalaa niin kyllä se on tämä omistusasunnon löytäminen. Pikkuhiljaa ollaan karsittu toivelistaa ja jätetty sinne vaan ne muutamat pakolliset asiat, sellaiset, jotka oikeasti vaikuttavat merkittävästi meidän asumismukavuuteen: kodinhoitohuone, keittiö jossa on paljon laskutilaa (tai mahdollisuus lisätä sitä), hyvä kunto ettei tarvitse remontoida paljoa ja oikea määrä makuuhuoneita, sekä työtila. Kaikki muut me ollaan unohdettu ja luovuttu niistä. Toki sijainti on edelleen tärkeä, mutta senkin suhteen meillä on kuitenkin aika paljon joustoa, ollaan keskitytty katsomaan kuudelta eri alueelta. Kuusi eri aluetta on kuitenkin enemmän kuin monessa kunnassa edes löytyy asuinalueita.

Meillä on lainalupaus ja budjetti kohdallaan, tällä budjetilla löytyy kivoja asuntoja juuri näiltä alueilta, mutta niissä on aina joku perustavanlaatuinen vika. Kuka esimerkiksi rakentaa neljän makuuhuoneen paritalon yhdellä suihkulla ja ilman kodinhoitohuonetta,  sekä ilman edes mahdollisuutta rakentaa sitä sinne tilanpuutteen vuoksi? No joku rakensi, montakin sellaista. Sitten on yksi toinen asunto, jossa olisi täydellinen pohja, korkea huonekorkeus, täydellinen piha, upea keittiö, sopivasti työtilaa, jopa ylimääräinen makuuhuone ja se kodinhoitohuonekin, mutta sinne on pakko kulkea sellaista tietä pitkin, jota pitkin en missään nimessä halua, että meidän lapset joutuvat menemään itsenäisesti kouluun. Sitten on upea talo, jossa on kodinhoitohuone, kiva keittiö, fiksu pohja, hyvä hinta, loistava sijainti, mutta yksi makuuhuone liian vähän. Jouduttaisiin siis muuttamaan sieltä pois jossain vaiheessa ihan varmasti ja etsitään kotia, jolla ei olisi deadlinea jo valmiiksi.

Ja sitten näiden lisäksi on sellaisia överi-upeita kämppiä joissa on ”audio-lounge”, ”kuntosali” tai ”oma uima-ranta ja venepaikka”, jotka tietty kohtaavat kaikkien meidän kriteerien kanssa, mutta hinta on sitten 300 000 enemmän kuin muilla taloilla. Missä on ne  ihan tavalliset kivat talot, joissa kaikki meidän toiveet kohtaisivat tai olisi mahdollista toteuttaa?

Ärsyttää se, että kyse on niin ”pienistä jutuista” mutta niillä on kuitenkin niin olennainen merkitys, ei vaan yksinkertaisesti voida joustaa niistä. Kodinhoitohuone on pakollinen, tässä kodissa ollaan huomattu se. Voin kuvitella, että pyykin määrä vain kasvaa kun kolme neitiä varttuvat vanhemmiksi. Työtilaa on pakko olla (vaikka sitten aulassa/olohuoneen yhteydessä tai isossa makuuhuoneessa), kun suunnitteilla on ylläpitää kotitoimistoa hamaan tulevaisuuteen asti. Makuuhuoneita on pakko olla vähintään neljä, jokaiselle lapselle oma plus aikuisten makkari. Mieluiten vielä yksi lisää, jotta siitä saa sen työtilan/vierashuoneen Oulun vieraille, mutta tästä joustetaan. Ja sitten vielä se sijainti: koulureitin on pakko olla turvallinen ja järkevä, siitä en jousta piiruakaan.

Arvatkaa mitä mä olen tehnyt viime aikoina todella paljon? Katsellut talopaketteja, niiden toimitussisältöjä, lukenut ihmisten kokemuksia eri talopakettifirmoista sivukaupalla, verrannut eri lämmitysmuotoja, suunnitellut pari omaa taloakin eri ohjelmilla, googlettanut eri rakennustapojen hyötyjä ja haittoja ja katsellut tontteja. Tässä mahdollisessa talonrakennusprojektissa mietityttää kuitenkin pari asiaa: 1. Me ollaan täysin kokemattomia, ei oikeasti saada edes lattiaremppaa tehtyä itse loppuun niin mites tällainen pikku ”projekti”? 2. Entäs jos ei ole aikaa seisoa vuotta raksalla vastaanottamassa tavaralähetyksiä ja siivoamassa ja viemässä rakennusjätettä pois ja valvomassa? Voisiko se silti jotenkin olla mahdollista, niinkuin jotkut talopakettifirmat lupailevat? 3. Miten voi olla varma, ettei kaikki mene ihan pieleen? No ei mitenkään. 4. Kuinka kauan siihen oikeasti menee? Miten me jaksetaan odottaa vielä ainakin 1,5 vuotta omaa kotia jos tähän lähdetään?

 

Tämä oli tällainen väliavautuminen, kun asuntoa on etsitty nyt yli vuoden verran tuloksetta. Vaikka tänä syksynä ollaan kiristetty tahtia ja oikein etsimällä etsitty niin ei ole vaan löydetty. Näin jälkikäteen on helppo jossitella, mutta tulee vaan mieleen, että jos me oltaisiin jo vuosi sitten tiedetty mitä haluttiin ja vaikka ostettu tontti, niin tänä jouluna meillä olisi ihan oikeasti voinut olla koti ainakin lähes valmiina. Mutta ehkä sitten vuoden päästä? Tai kesällä 2021?

Nyt mä haluaisinkin kuulla teiltä kokemuksia eri talopakettifirmoista ja niiden muuttovalmiista paketeista! Ja erityisesti jos ootte rakentaneet pk-seudulla niin kiinnostaa hurjasti. Ja myös maanrakennusfirmoista, työnjohtajista ja muista talon rakentamiseen liittyvistä firmoista pk-seudulla kaikki kokemukset on tervetulleita. Ja kaikki mahdolliset vinkit ja ajatukset ja myös kauhutarinat talon rakennuksesta kiinnostaa, me halutaan nyt miettiä tämä läpikotaisin ennen kuin tehdään isoja päätöksiä.

Tämä on nyt mun virallinen ilmoitus, että luovutan asunnon etsinnän suhteen. Ehkä se sopiva asunto vaan tulee vastaan sitten, kun sitä vähiten odottaa? Ihan hyvähän meillä tässä on olla ja pahinta olisi tehdä valtava ostos, joka osoittautuisi kauheaksi virheeksi.


41 Responses to “Asunnon etsiminen turhauttaa”

 1. Nimetön sanoo:

  Asunnon etsiminen on välillä tosi hankalaa. Teillä on toki puolellanne se, ettei ole pakkoa tai kiirettä mihinkään.
  Me olemme asunet vuokrallla ja olemme ostaneet oman, ensimmäisen kodin upouudesta rivitalosta. Olemme olleet aikeissa rakentaa, olemme ostaneet tontinkin, mutta lopulta löytäneet meille sopivan vanhan omakotitalon ja ostaneet sen. Se vaan tuntui ensi näkemältä oikealta, vaikkei täyttänytkään alkuun kaikkia niitä kriteerejä, joita luulimme haluavamme.

  Seuraavaksi haluan kerrostaloon, pois omakotiasujan huolista. Haluan sinne, missä lumityöt, ruohonleikkuu ja lämmitys on jonkun hoisen huolena. Elämä vie ja tarpeet muuttuvat. Mutta onneksi on lupa vaihtaa ja tahtoa välillä jotain muuta.

 2. Asilah sanoo:

  Me ollaan etsitty uutta kotia siitä asti kun rupesin odottamaan meidän nuorinta, joka on nyt 2v3kk. Ja kyllä. Turhauttaa. Meillä myös 5 henkilön perhe ja tuntuu, että isoja perheasuntoja on haastava löytää. Rakentaminen on meillä yksi iso vaihtoehto, mies ymmärtää alasta ja kontaktit valmiina, muuten en siihen uskaltaisi lähteä. Että tsemppiä meille ja teille!

 3. Pauliin.a sanoo:

  Asunnon osto tai myyminen, saatika talon rakentaminen, ei ole koskaan riskitöntä. Enkä epäile ettettekö tätä jo tienneetkin,mutta haluan vielä painottaa, että jokaisella aikakaudella on se tietty rakennustapansa ja usein myös niitä samoja tyypillisiä rakennusvirheitä, jotka kostautuvat myöhemmin tai sitten eivät. Ja niitä sattuu niin uusissa kuin vanhoissakin kohteissa.
  Itse en lähtisi paritaloon, sillä olen lähipiirissä nähnyt minkälaista vuosien kestävää kitkaa naapurien välille voi paritalossa aiheutua, jos naapureiden kemiat, elämäntyylit ja puutarhanhoitotavat ei natsaakkaan yksiin.

  Omakotitaloa ostaessa/rakentaessa on tosiaan hyvä olla varovainen ja ottaa etukäteen selvää paljon. Ja mielellään palkata joku valvomaan rakentamista, jos omat taidot eivät riitä.
  Talopaketteja on nykyään paljon. Markkinoilla on myös taloja, jotka ovat paljastuneet ihan susiksi hetki muuton jälkeen.
  Itse en suostuisi uutta taloa rakentamaan muusta kuin laadukkaasta hirrestä ja kiinnittä ään erityistä huomiota siihen, että talo hengittää ja voi hyvin tulevaisuudessakin.

 4. Karoliina sanoo:

  Meillä oli 2 lasta ja asuttiin omassa rivari kolmiossa. Myytiin asunto kun alettiin haaveilemaan isommasta asunnosta, mielellään rivari tai paritalo. No pienellä paikkakunnalla, jossa silloin asuimme, ei ollut tarjolla sellaista. Ihan ex tempore varattiin vuokratontti kunnalta ja päädyttiin rakentamaan. Ei oltu yhtään mitään puuhapete- tyyppisiä ihmisiä mut valitsimme talopaketiksi Dekotalon avaimet käteen- paketin. Niin kätevää! Itse tehtäväksi jäi pohjatyöt ja siivoilu ja jotain pientä. Mut ammattilaisen opastuksella kaikki sujui hyvin. Perustukset tehtiin elokuussa ja muutimme uuteen kotiin tammikuun viimeisellä viikolla. Niin ja lämmitysmuodoksi valitsimme maalämmön, vaikka alkusatsaus oli reilu 10000e, oli ison talon lämmitys edullista. Lisäksi meillä oli varaava takka. Tästä jo siis 5 vuotta, olemme jo myyneet talon ja muuttanu Etelä-Suomeen:) mut jos tontit olisi edullisempia täällä, voisin kuvitella tekeväni saman homman uudestaan ja ehdottomasti avaimet käteen pakettina, säästää aikaa ja hermoja:)

 5. Lauris sanoo:

  Noi kaikki pähkäilyt ja turhautumiset kuulostaa siis niin tutuilta! Me ollaan pyöritelty viime vuoden aikana kaikki vaihtoehdot läpi:
  oman rakentaminen (tontteja ei täällä Tampereen seudullakaan juuri ole), valmiin omakotitalon/paritalon ostaminen (miksi niistä mikään ei ole täydellinen? Miksi joku muu ehtii aina ostaa sen täydellisen ensin?), olisiko rivari sittenkin parempi tässä vaiheessa?

  Ootteko miettineet toimeksiantoa välittäjälle, siten joku muu voisi tehdä etsimistyötä teidän puolesta?

 6. Henna sanoo:

  Mä niin voin samaistua tähän!!! Haluan vain kertoa oman tarinani: me etsittiin sitä täydellistä taloa melkein kolme vuotta :’D pikkuhiljaa alettiin karsia meidän ”vaatimuksia” sekä etsittiin asuntoa eri kaupungistakin, vaikka tiedettiin työmatkojen pidentyvän. Lopulta luovutettiin asunnon etsinnän suhteen, ja käytiin katsomassa vielä valmistalopaketteja. Kuinka ollakaan, eräs tuttu soitti vain pari viikkoa ’luovuttamisen’ jälkeen ja kertoi asunnosta, joka oli juuri tulossa myyntiin. Pian tästä soitosta menimme katsomaan ja siinäpä ei enää kauaa jahkailtu. Se täydellinen asunto vaan tupsahti nenän eteen, ja alitti jopa budjettimme. Kohta olemme kolme vuotta asuneet täällä, ja edelleen tyytyväisiä oman kodin omistajia jokiranta sijainnilla. Tsemppiä kodin etsintään (mutta se voi löytää myös teidät!) <3

 7. Nimetön sanoo:

  Asunnon etsiminen on vaikeaa, sama kokemus siis meneillään.

  Mitta ennenkuin alatte perehtymään talopaketteihin sen kummemmin, suosittelisin selvittämään ja katsomaan mistä päin teillä voisi olla mahdollisuutta hankkia se tontti. Tontin ostaminen on toki aina järkevämpää kuin vuokraaminen, mikä tarkoittaa pk-seudulla sitä, että ne tontit maksavat ja paljon.

  Eli selvittäkää onko teillä rahallisesti varaa hankkia se tontti + rakennuttaa talo. Talopaketteja kyllä löytyy, vaikka avaimet käteen meiningillä. Ja ihmisten kokemukset talopaketeista ovat hyvin erilaisia, vaikka myyjä olisi sama.

 8. Hanna sanoo:

  Talon rakennuttamisesta ei kokemusta, mutta toi asunnonetsintäkuvio kuulostaa erittäin tutulle – se oma tuli vastaan just siinä kohtaa kun oli valmis heittämään hanskat tiskiin ja lähdettiinkin lisäksi katsomaan kohdetta ”joka ei varmasti ole meille”. Tsemppiä!

 9. S sanoo:

  Jos mahdollista niin ehdottomasti rakennuttaisin talon. Saisi juuri sellaisen kun tahtoo!

 10. Me päädyttiin rakentamaan, kun ei löydetty Tampereen alueelta sopivaa valmista kotia. Meille tulee Helmitalo muuttovalmiina. Paljon on pitänyt selvitellä ja tutkia asiaa, mutta tuntuu kyllä edelleen parhaalta vaihtoehdolta 🙂

 11. Tintti sanoo:

  Rakennutin itse n. Kaksi vuotta sitten Espooseen omakotitalon yksin (tosin isäni auttoi todella paljon). Nyt on kivaa ja talo on valmis, mutta huh huh kun valitsin talofirman väärin. Olen tullut siihen tulokseen että koko rakennusala pitäisi ajaa nurin ja antaa jotain satikutia ja jotain moraalista koulutusta niille epärehellisille ja sitoutumiskyvyttömille tyypeille jotka huijaa siellä ihmisiä.
  Alku oli lupaava, ja nämä tyypit lupailivat maan ja taivaan mulle. Työt kuitenkin myöhästyivät, ja alkoivat ainakin puoli vuotta sen jälkeen kun kaikki paperit oli saatu läpi. Sellasen neuvon voin antaa että neuvotelkaa joku muu valmistumisaika mitä talofirma ehdottaa, ja siihen sopivat sanktiot päälle. Myös kaikki perustukset voivat olla yllättävän kalliita, mun louhoustyöt (silleen 20 cm kallioo talon alalta) oli yllättättäen 20 tonnii enkä oo vieläkään varma kusetettiinko meitä. Sentään Espoon kaupunki salli että saisin kohottaa taloo etten mee vararikkoon ja megana yli budjetin näiden louhoustöiden takii. Myös maaperätutkimus oli ihan susi, väitti ettei siel oo yhtään kallioo. Ja paskat koko tontti oli kallioo!
  Pitää sit kans kattoo et minkä paketin ottaa. Mikään avaimet käteen paketti ei oo oikeesti sellanen. Kattokaa sopimukset tarkkaan! Piha ei kuulu mihinkään talopakettiin, se on kans se 20 k helposti.
  Ikeasta saa oikeesti hyvät keittiöt ja kodinhoitohuoneet, jos talopaketissa ei oo kivaa niin sitä voi oikeesti harkita.
  Älkää missään nimessä maksako mitään pimeenä (kiitti iskä, love you but 😅). Siinä vasta ne kusettajat tulee esiin. Voi kestää pidempään löytää tyyppei ja on kalliimpaa mut ainakin työt tulee valmiiks!

 12. Sara sanoo:

  Niinhän se usein menee, että jos jotain haluaa, se on tehtävä itse.
  Tsemppiä siis talonrakennukseen! 😀

 13. Satu sanoo:

  Me etsittiin kans jonkun aikaa (en enää muista minkä aikaa kun siitä on 15v) asuntoa. Lopulta päädyttiin siihen et tehdään ihan uusi. Mies raksa alalla rakensi itse. Nyt ollaan jo kolme taloa tehty (tai siis mies on). Ei asuta hesassa.

 14. Hanna sanoo:

  Ymmärrän teitä. Ja pääkaupunkiseudulla noin paljon makkareita sisältävät talot menevät usein ”övereiksi” tai ovat vanhoja remonttikuntoisia. Meidän lapset on teini-iässä ja ollaan ostettu kaksi rivariasuntoa tähän mennessä. Molemmat remppakuntoisia ja huhhuh, siinäkin hommaa. Ja ihan ei saa sitä, mitä haluaisi. Uudessa sais, ehkä! Ollaan tehty kompromisseja. En pidä meidän nykyisen asunnon sisäänkäynnistä tai yhteisestä pihasta. Tärkeintä meille taas on ollut sijainti. Olen niin tyytyväinen ollut lasten kouluihin ja kavereihin ja heidän vanhempiin. Nyt lapset menevät lukioon eli oltaisiin ”vapaita” muuttamaan mihin tahansa!! Saas nähdä. Onnea teille tulevaan! Ei kannata lopettaa silti etsintää, mulla on edelleen alueelta käynnissä Oikotien haku. Sitä katselen huvin vuoksi ja ehkä n. 1-2 krt vuodessa putkahtaa sellanen varteenotettava!

 15. Oma koti sanoo:

  Voin vain kuvitella millaista on etsiä asuntoa sieltä leveysasteilta! Siellä tuntuu kaikki olevan aina paljon hinnakkaampia ja kaikki täydelliset tai edes hyvät perheasunnot menevät varmasti todella kuin kuumille kiville! Valtavasti tsemppiä, lohdutukseksi, että onneksi olette alkaneet etsiä jo nyt, kun lapset vielä ovat suht pieniä. Ja kannatan ehdottomasti rakentamista, jos mieleistä ei vain löydy! Mutta sinne päin rakentamisesta en tiedä muuta kuin sen, että myös hyvät tontit ovat kuuleman mukaan kiven alla ja todella kalliita tai todella pieniä. Kaikista helpoin olis varmaan löytää asunto, jos olis valmis remppaamaan enempikin, mutta se on sitten jo toisenlainen projekti… Itse ehkä kokeilisin etsiä kotia 3 mskuuhuoneella ja jollain aulatilalla vaikka lisäksi, ehkä olette kokeilleetkin, mutta oman kokemuksen pohjalta: meillä oli sisaruksilla kaikilla omat huoneet ja kun teini-ikä koitti, kaikki kökkivät vain omissa huoneissaan ja erkaannuimme toisistamme jollain tasolla aika kauaskin, ei olla vielä nuorina aikuisinakaan, kaikkien muuttaessa omilleen, löydetty toisiamme uudestaan. Kun taas olen ystäväni luona nuoruudessa nähnyt, kun kaikki siskot jakoivat yhden tilavan huoneen sulassa sovussa ja siellä yökylöillessä oli mahtia keskustella sisarusten kanssa kaikesta maan ja taivaan väliltä ennen silmien painumista kiinni. Heillä säilynyt teinivuosien läpi lämpimät välit keskenään. Tällä perusteella me rakennettiin koti, jossa on vain 2 isoa makkaria ja 1 pienempi + pieni aula ja lapsia 3. Tsemppiä odotteluun, itsekin uskon aina, että se oikea sitten tulee kun on tullakseen!

 16. aak sanoo:

  Mulla ei ole vinkkejä talon rakentamiseen, mutta tuo tuskastuminen: i feel you. Me ollaan ostettu kaksi asuntoa reippaan kymmenen vuoden aikana ja kyllä sitä aikaa aina kuluu, viimeksi n. 1,5 vuotta. Välillä on vaan pitänyt ottaa breikki, kun on tuskastuttanut niin paljon. Tai jos löydät sopivan, mutta ette vain pääse myyjän kanssa yhteisymmärrykseen kauppahinnasta ja -ehdoista, argh. Mutta kyseessä on tosiaan niin valtava summa rahaa, että maltti voi olla valttia. Mitenkäs jokin (hyvä) välittäjä, joka etsisi teidän puolesta? Heillä on kuitenkin kontakteja myös ns. hiljaisessa myynnissä oleviin kohteisiin tai sellaisiin jotka ovat vasta tulossa myyntiin.

 17. Minka sanoo:

  Mulla ei oo kokemusta varsinaisesta talonrakennuksesta, mutta sivustaseuranneena kun mun vanhempien talo piti rempata lattiasta kattoon tulipalon jälkeen, sanon että hyviä työnjohtajia kyllä riittää. Mun vanhempien ainut tehtävä oli valita kaapit, lattiat yms muut jutut, työnjohtaja vastas kaikesta muusta. Eli ne eli ihan normaalia elämää muualla sen aikaa kun talo rempattiin. Toki ne kävi kerran viikossa about paikanpäällä, mut itestä se tuntuu ihan kohtuulliselta. Voin myös yhtyä tähän talonetsintäahdistukseen. Meillä ei vielä oo ihan täysin ajankohtasta, mutta katellaan jatkuvasti asuntoja ”varmuuden vuoks”, koska ei haluta et joku helmi menis ohi. Kuitenki tähän mennessä, vaikka katsotaan helsingin lisäks espoosta, ei oo löytyny mitään mikä vastais meidän kriteerejä. Ja meidän ainoat kriteerit on budjetti, mieluiten 4 huonetta (meil on vaan yks lapsi mut tiedetään et hankitaan lisää ja halutaan ettei tarvii ainakaan kymmeneen vuoteen muuttaa pois) ja järkevä sijainti (eli että menee julkiset max kilsan päästä, koska me ei omisteta autoa eikä luultavasti olla ihan heti hankkimassakaan). Eli ymmärrän ja yhdyn teidän ahdistukseen!!

 18. Alma sanoo:

  Yhden talon rakennuttaneena sanon, että muuttovalmiin talopaketin rakennuttaminenkin on iso homma, mutta kannatti kärsiä. On mahtava fiilis muuttaa uuteen taloon, joka on just teille rakennettu.

  Kannattaa panostaa hyvään vastaavaan mestariin, jos ei itse tiedä rakentamisesta paljon. Kannattaa ottaa hänet mukaan myös jo ennen kuin lyö kaupat lukkoon keneenkään kanssa. Hän on teidän edustaja ja huolehtii, että asiat tulee tehtyä oikein ja sopimuksista ei puutu mitään yllättävää.

  Toinen asia on tontti. Ostettiin ensin tontti ja talo suunniteltiin sen mukaan. Joitakin haaveita joutui siis muuttamaan tontin takia. Kannattaa ottaa huomioon, että tontti asettaa yllättävän paljon vaatimuksia kaupunkialueella talon suunnitteluun, jos haluaa esim., ettei olohuoneen isot ikkunat ole suoraan katua vasten tms.

 19. Nelli sanoo:

  Talonrakennuksesta en tiedä mitään, mutta asunnon etsinnästä jotain. Olethan niiden asuinalueiden Facebook-ryhmissä, joista haette asuntoa? Tuntuu, että kaikki kivat menee ohi Oikoteiden ja Etuovien, ihmiset haluaa myydä itse ja valmiille kohderyhmälle. Toinen juttu: Me löydettiin nykyinen koti niin, että oli muutettu kaksioksi, mutta yhtiöjärjestyksen mukaan kolmio ja rempattiin se sitten meille sopivaksi, takaisin kolmioksi. Toimeksianto välittäjällekin voisi olla toimiva?

  Onnea kodin etsintään! Sen allekirjoitan, että kodin tuntee kyllä sydämessään kun sen oikean kohtaa:)

 20. A sanoo:

  Hih, lisääpä tähän vielä että Helsingissä on monta muutakin ostajaa, joilla on rahoitus kunnossa ja tarve kivalle kämpälle. Nimimerkillä Helsingin kantakaupungista etsinnässä perheasunto 4h+k (kohtuullisen isolla budjetilla) ja sen kerran (ehkä kerran kuukaudessa) kun myyntiin tulee edes millään tavalla potentiaalinen asunto, alkaa kilpajuoksu. Nimittäin on tullut tutuksi välittäjän ”tästä tuli täyden rahan tarjous ennen ensi esittelyä ja myyjä hyväksyi sen” tai ”meni kaupaksi 5 tuntia myyntiin tulon jälkeen”. En tiedä itkeäkö vaiko nauraa, kun Oikotien kartassa on meidän ensisijaisen kiinnostusalueen (laaja!) kohdalla iso tyhjä aukko. Asunto on ollut aktiivisessa etsinnässä jo 2 vuotta (passiivisessa 5 vuotta) ja oikeasti turhauttaa ihan älyttömästi. Tsempit (talopaketeista ja tonteista ei mitään hajua).

 21. Elina sanoo:

  Asunnon etsiminen on rankkaa. Varsinkin, jos ja kun toivelistaa on. Sitä pitääkin olla, kun etsii sitä omaa kotia!!

  Asunnon ostossa on kolme tärkeää kohtaa: sijainti, sijainti ja sijainti. Kaiken muun voi remo tilla korjata. Oletteko miettineet sijaintia esimerkiksi vantaan yms puolelta, jolloin taloja olisi enemmän tarjolla? Kunhan junarata on lähellä, pääsy keskustaan on nopeaa.

 22. Ilona sanoo:

  Sanoisin, että asunnon etsimiseen on enemmän mahdollisuuksia kuin tontin etsimiseen. Oletko ehtinyt katsoa onko teitä kiinnostavilla alueilla tontteja myytävänä?

 23. Täh sanoo:

  Pyykin määrä vähenee kun lapset kasvaa…

 24. Perhe omassa kodissa sanoo:

  Hei. Minä taisin kommentoida aikaisempaan postaukseesi koskien asunnon metsästystä. Laitoinkin siihen, että me etsittiin täydellistä omakotitaloa viisi pitkää vuotta !! Joten kyllä pystyn samaistumaan tuskaasi. Monet asuntonäytöt kävimme läpi, mutta mikään ei koskaan kolahtanut kunnolla. Harkitsimme myös rakentamista, katsoimme tontteja ja teimme omia pohjapiirroksia tietokoneella. Kunnes vihdoin löytyi se täydellinen omakotitalo. Onneksi jaksoimme vain sitkeästi odotella. Tuttavamme etsivät myös saman ajan sitä oikeaa asuntoa, mutta koska sitä ei löytynyt, ostivat he tontin.

  Loppu hyvin kaikki hyvin, molemmilla 🙂

 25. Anna sanoo:

  Hei! Oletko muuten lukenut Sara Parikka blogia? Siinä he ilmeisesti rakentavat juuri omaa kotia ja pääkaupunkiseudulla, kannattaa lukasta 🙂

 26. E.M. sanoo:

  Talonrakentaminen on rankkaa, mutta palkitsevaa puuhaa. Vertaistukea ja kokemuksia löytyy paljon esim. Facebookin rakentaja-ryhmistä, mm. Hirsitalon rakentajat. Me asutaan 100 km päässä Helsingistä vireässä pikkukunnassa, täällä ongelmana on se, että uudetkaan talot eivät meinaa mennä kaupaksi. 250 tonnilla saisi kaikki kriteerisi täyttävän uudehkon talon, mutta ostajia ei löydy.

 27. Havu sanoo:

  Me rakennutettiin muuttovalmis omakotitalo ihan aloittelijoina, ilman minkäänlaista rakennus- tai remppaosaamista. Projekti meni loppujen lopuksi oikein hyvin vaikka paljon oli oppimista. Eikä siinä itse joutunut käytännön hommia juuri ollenkaan tekemään (siivousta tms., ihan itse raksamiehet pitivät paikat siistinä).

  Pari tärkeää juttua kannattaa ottaa huomioon, jotka ainakin meillä oli sellaisia jotka oli ehdottomasti oltava kunnossa ennen kuin uskallettiin noin isoon ja tuntemattomaan projektiin lähteä. Tärkein: luotettava pääsuunnittelija talopakettifirman ulkopuolelta. Tästä en tinkisi, hän on ainoa joka koko prosessissa oikeasti pitää teidän edustanne kiinni. Toiseksi, kilpailuta talofirma huolella äläkä usko mitään mitä ei kirjallisena lue sopimuksessa. Älä myöskään sen jälkeen kun sopimus on allekirjoitettu. Meillä oli niin monta asiaa mistä sai vääntää kun oltiin suullisesti luvattu mutta ”unohdettu” paperille laittaa, eikä sitten oltukaan toimittamassa. Eli _kaikki_ kirjallisena aina, joko sähköpostilla tai sopimukseen. Ei puheluita, eikä suullisia lupauksia. Valitettavasti parhaatkin firmat yrittävät päästä aina käytännössä mahdollisimman helpolla ja halvalla vaikka mitä lupailisivat. Tämä oli suurin pettymys projektin aikana, että ammattilaisten ei voi luottaa ajavan asiakkaan etua. Mutta hyvällä suunnittelulla ja osaavalla pääsuunnittelijalla tästäkin selviää! Lopputulos oli onneksi kaiken vaivan ja vääntämisen arvoinen: juuri sellainen koti kuin haluttiin, ilman kompromisseja tärkeimmissä asioissa. Tsemppiä jos hommaan ryhdytte, kyllä se oikeasti kannattaa!

 28. Tiits sanoo:

  Voin yhtyä turhautumiseen. Me asutaan jo viidettä vuotta omistusasunnossa (joka itseasiassa oli silloin semihelppo ostos, kun tiedettiin, ettei siinä kohtaa etsitä vielä ”haman tulevaisuuden asuntoa”. Mutta nyt tämä on auttamattomasti meille pieni. Tämä on kolmio pienillä neliöillä ja meitä asuu täällä neljä. Mutta nyt on juurruttu just tänne alueelle (Helsingissä) ja ehehee, tämä alue on turkasen kallis ja isompia perheasuntoja tulee myyntiin tosi hitaalla tahdilla. Jos myyntiin tulevassa ei ole mitään selkeää vikaa (home yms), menevät ne maksimissaan kolmessa päivässä. Asutaan siis jumissa tässä (ihan tosi ihanassa!!) asunnossa varmaan ikuisuuksiin. ;<

 29. Eve sanoo:

  Kuulostaa niin tutulta. Me etsittiin myös pitkään omaa asuntoa Espoosta ja Helsingistä. Sitä oikeaa ei vaan tuntunut löytyvän. Lopulta päädyttiin ostamaan Vantaan kaupungilta melko edullinen tontti ja siihen muuttovalmis talopaketti. Meillä kummallakaan ei ole minkäänlaista kokemusta talonrakennuksesta, mutta kyllä siitä vaan selviää, kun kyselee tutuilta ja tuttujen tutuilta, verkostoituu muiden rakentajien kanssa jne. Muuttovalmiin talopaketin rakennus kestää talopaketin toimituksesta 8 kk. Se on loppupeleissä aika lyhyt aika, vaikka se myös paljon vaatiikin. Noihin jätteiden poisviemiseen/tavaroiden sisäänkantoon saa ostettua yleensä talofirmoilta.

  Vaikka meillä rakentaminen on vielä alkuvaiheessa, niin budjetti alkaa olla jo melko hyvin tiedossa. Tällä samalla rahalla saisi vastaavilta alueilta paljon vähemmän neliöitä tai huomattavasti vanhemman asunnon, jos ei rakennuttaisi itse.

  Suosittelen rakennusprojektiin lähtemistä, saa suunnitella täysin omiin tarpeisiin sopivan kodin. Ja onhan se unelmointi ihanaa, kun voi päättää kaiken mitä taloon haluaa. Mulle voi laittaa viestiä, jos haluat kuulla enemmän muuttovalmiin talopaketin rakentamisesta.

 30. Anna sanoo:

  Me etsittiin lähes kaksi vuotta tuloksetta, joten päätimme rakentaa. Meillä ja lähipiirissämme on kokemusta ja taitoa, joten hoidamme proggista itse.
  Me rakennamme hirsitaloa ja hirsipakettimme tuli Honkarakenteelta. En tiedä tarjoaako Honkarakenne muuttovalmiina, mutta ainakin finnlamelli ja kimara sekä Kontio (kimaran tavara tulee kontiolta) tarjoaa alueellanne. Huomaa tutkiessasi että avaimet käteen ei tarkoita valmista vaan muuttovalmis.
  Mammuttihirteen ei kannata sekaantua, yritys on kovien haasteiden keskellä.
  https://ansoufii.blogspot.com/2019/09/hirsitoimittajana-honka-miksi.html?m=1 tuossa vielä postaus siitä, miksi me valittiin Honkarakenne.
  Projekti on iso, mutta ihan mahdollinen kenelle vaan.
  Rakentaja.fi sisältää paljon tietoa vaiheittain ja talo pelissä saa arvioitua budjettia tarkasti.
  Jos tavallisen talon itse tekisin, niin sopisin urakan pienen rakennusfirman kanssa niin, että he hoitavat kaiken. Mutta kyllä elementtitaloistakin alkaa olla ihmisillä hyviä kokemuksia. Rakentajat 2019 faceryhmästä voi etsiä lisää tietoa sekä #rakentajat2019 tägin alta instasta löytyy projekteja ja kokemuksia.
  Tärkein neuvo minkä me olemme saaneet ja tulemme jakamaan muille: valitkaa KAIKKI materiaalit etukäteen.
  Se helpottaa elämää, kun asiat etenee eikä projekti jää missään vaiheessa odottamaan valintoja ja niitä ei tarvitse tehdä kaiken muun ohella. Lisäksi voitte tehokkaammin kilpailuttaa kun osaatte kertoa tarjouspyynnössä että jos talopaketti vakiona tarjoaa laminaattia ja haluatte Vinyylilankkua, niin saatte heti kysyä tarjouksen haluamallanne materiaalilla.

 31. S sanoo:

  Ymmärrän tuskan, ollaan miehen kanssa etsitty meidän perheelle sopivaa asuntoa. Tosin kaupunki on eri. Tuntuu, että mies voisi muuttaa ensimmäiseen asuntoon mikä vastaan tulee ja on ”ihan kiva”. Itse haluan omistusasunnolta enemmän, haluan että siinä on juuri ne asiat mitä tarvitaan ja että se asunto tuntuu heti kodilta, eikä sinne päin:D äääh, oikean asunnon etsiminen ja löytäminen on hankalaa puuhaa!

 32. Juulia sanoo:

  Miksi tulevan asunnon remontoiminen on ehdoton nounou, jos talon rakentaminen kuitenkin mietintälistalla? Eikö nämä ole vähän ristiriidassa keskenään?

  • Nimetön sanoo:

   Toikin on totta! Remonttia vaativia rivitalokoteja on itse asiassa yllättävän paljon myynnissä Helsingissä.
   Ihmiset tietyllä tavalla pelkäävät niitä, mutta eihän sitä remonttia tarvitse itse tehdä. Ja silloinkin saa sitten päättää oman uuden kodin pintamateriaalit itse.
   Perus pintaremontti on nopea juttu, eikä se kylppäri- ja keittiöremonttikaan niin kauaa vie kun ottaa siihen jonkun tekijän.

   Kannattaa harkita remonttia vaativaakin, ainakin jos miettii uuden rakentamista.

   • Juulia sanoo:

    Juuri näin. Remppaaminen on kuitenkin paaljon pienempi urakka kuin rakennuttaminen. Ja ihan samaa hommaa sitä molemmissa tehdään, talon rakentamisessa lisäksi vielä ne kaikki puuduttavammatkin jutut joista tavallinen tallaaja ei ehkä voi samalla tapaa innostua kuin pintamateriaalien valinnasta remontoidessa. Joten jos remppaaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä toteuttaa, voi olla ettei se raksaelämäkään oo se oma juttu.

 33. Riitta sanoo:

  Mä näin viime yönä unta, että vihdoin löysitte asunnon. Se asunto oli jonkun vaatekaupan yhteydessä liiketila, mutta se ei teitä haitannut vaikka siellä ei ollut kunnon makuuhuoneita 🙈 Tärkeintä oli kun siellä asunnossa oli uima-allas ja yritin vielä sanoa että eihän lapset voi liiketilan pihassa leikkiä parkkipaikoilla niin sanoit että teillä lapset rakastaa uimista niin aijotte uida koko ajan 😂😂
  Mutta usko tai älä teille sopiva asunto vielä löytyy. Sitten kun se löytyy niin ootte valmiita luopumaan mahdollisesti jostakin kriteereistä koska koette että tää on just se oikea asunto. Ja vaikka kuinka rakentais oman muka täydellisen asunnon niin menee muutama vuos kun huomaa että olis rakentanutkin jotkut asiat ihan eritavalla 😀😀
  Ja mitä enemmän käytte eri asuntonäytöissä niin opitte jokaisesta asunnosta jotakin mikä on toimivaa, mikä ei niin toimivaa ja mitä te ehdottamasti haluatte teidän kotiin 😊

 34. Nimetön sanoo:

  Rakennuttaminen on iso projekti, mutta toisaalta myös palkitseva. Muutamia omia kokemuksia rakennysprojektista ihan vain karkean listan muodossa:
  – tontti kannattaa valita huolella ja käydä katsomassa sitä monta kertaa, eri viikonpäivinä esim liikennemelun selvittämiseksi
  – tontista kannattaa selvittää myös alueen tulevaisuuden suunnittelu
  – vastaava mestari pakettifirman ulkopuolelta on tärkeä
  – ei kannata paljastaa omaa tietämättömyyttään asioista, silloin maksat aina liikaa ja vedättäjiä on joka puolella.
  – vaikka pakettifirma tekisikin kaiken, täytyy olla itse paikalla säännöllisesti ja mieluusti osoittaa jotakin ymmärrystä tekemisistä. Liittyy edelliseen kohtaan.
  – pk seuduilla täytyy lähes tontti kuin tontti paaluttaa tai louhia. Kallista puuhaa, louhiminen etenkin.
  – talopakettien kilpailutus on vaikeaa jos ei ole omia arkkitehdin tekemiä piirroksia ja kuvia talosta. Muuten kunnon vertailu on lähes mahdotonta kun joka firma tarjoaa omanlaistaan talomallia.
  – oman talomme kanssa vasta kolmas kokoamisporukka sai talon pystyyn, muut juopottelivat tai vaan eivät saaneet aikaiseksi. Urakalla kuitenkin talofirman listoilla työtä tekivät. Tästä viivästys n. 6 kk kun uusia porukoita ei noin vain saatu.
  – aikataulut voi pettää esim keliolosuhteiden vuoksi
  – sitten lopuksi kun talo joskus on valmis jäljelle jää vielä pihan siistiminen ja laitto, istutukset, kiveykset, aidat ja kaikki muu.
  – ja omakotitalohan vaatii jatkuvaa työtä ja piha hoitoa. Lumityöt, haravoinnit, pienet ja suuremmat huoltotyöt…eli tekemistä riittää

  Tässä muutaia ajatuksia oman ja naapuriemme rakennysprojektin ajoilta. Rankkaa oli, mutta kyllä se kannattikin.

 35. Sinderella sanoo:

  En oikein muuta vinkkiä osaa sanoa kuin että tarkat sopimukset kirjallisena. Paras ois RS-sopimus josta rakennuttaja ei voi lähteä lipsumaan. Oon vaan kuullu ettei talofirmat mielellään tee kyseisiä sopimuksia.. voin olla toki väärässäkin.
  Me ostettiin rakenteilla olevasta rivitalosta asunto ja saatiin vähän tapella rakennuttajan kans kun se olisi halunnut vaihtaa halvempaan, mutta me haluttiin pitää kiinni siitä mitä sopimuksessa luki. Siinä ei sit rakennuttajan auttanu ku tilata sieltä mistä oli sovittu ja mikä luki papereissa. Nyt ollaan kyl tyytyväisiä kun pidettiin päämme 😀

 36. Nimetön sanoo:

  Me rakensimme talon ja tässä uudessa hirsitalossa ollaan asuttu nyt tasan 1kk. Ostettiin siis Finnlamellilta sisustusvalmiina, eli itse tehtiin maatyöt (raivaus,painopenkka,sokkeli mitä näitä nyt oli) ja sisäpinnat maalattiin, väliseinät tasoitettiin,lattia asennettiin ja katto myös jne. Laatotuksen otimme ammattilaiselta, sähköt ja lvi-työt tuli Finnlamellilta. Hirsien pystytys alkoi toukokuun lopussa ja muutto syyskuun lopussa, eli varsinaista raksa-aikaa oli aika vähän. Rankkaa oli mutta toisaalta tosi antoisaa ja mukavaa aikaa, tykättiin itse tehdä ja opetella 🙂
  Noissa avaimet käteen-paketeissa käsittääkseni asiakkaan tulee itse tehdä ulkomaalaukset, pihatyöt ja vastaanottaa ja kantaa tavarat sisälle, siinäkin kyllä pääsee tekemisen makuun 😀

 37. Tiina sanoo:

  Hei hakekaa siihen asuntokaupat sokkona ohjelmaan :’D ne lopputulokset on ollu kyllä super hienoja,

 38. Mami sanoo:

  Me etsittiin 1,5 vuotta asuntoa, ja etsintäalue oli huomattavasti laajempi kuin teillä. Kompromisseja mekin jouduimme tekemään. Kannattaa varmasti miettiä, onko etsintäaluetta teillä mahdollista laajentaa (sijainti toki todella tärkeä kriteeri, koska sitä ei voi muuttaa, joten tässä ei saa tehdä liikaa kompromissia) ja onko vielä jokin kriteeri, mistä voisitte luopua. Kaikkea toki ei voi remontilla korjata, mutta paljon voi. Jos mietitte oman talon rakentamista, niin eikö valmiin talon remontoiminenkin voisi olla mahdollista, senhän voi myös ulkoistaa ammattilaisille? 😊

 39. Bellin sanoo:

  Hei. Meidän tutut asuu pohjanmaalla, ja ovat rakentaneet etänä Design talon kautta Espooseen, muuttavat ensi kuussa uutten kotiin siis. Rakentaminen oli vaivatonta. Toinen tuttavaperheemme joka on ollut kolmen lapsensa kanssa amerikassa, ovat raknnuttaneet etänä sieltä Turkuun omakotitalot lakkatalojen kautta, avaimet käteen systeemillä. Molemmilla toiminut ongelmitta. Toki rakentaminen on kallista nykyään, täälläkin pienen talon raknteminen on yleisesti 400 t euroa vähintään.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.