Näöntarkastus ja uusien silmälasien valinta

09.11.2019

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Silmäaseman ja Indieplacen kanssa.

Alkuvuodesta hommasin itselleni ensimmäistä kertaa aikuisiällä silmälasit migreenien vuoksi. Ostin silloin yhdet lasit todella perus linsseillä, koska en ollut vielä edes varma oppisinko pitämään laseja. Vuoden aikana olen huomannut, että lasit on aivan loistava juttu mulle ja että auralliset migreenit ovat loppuneet täysin niiden käyttöönoton jälkeen. Päänsärkyä ja aurattomia migreenejä on ollut muutaman kerran edelleen, mutta kuitenkin ne ovat vähentyneet varmaan 90%. Olen kuitenkin myös huomannut, että ne lasit jotka ensin hankin, eivät olleet ehkä se paras mahdollinen valinta käytettävyydeltään. Koska käytän laseja kotona ollessani lähes koko hereilläolon ajan, on tärkeää, että ne on mulle mahdollisimman mukavat.

Pääsin Silmäaseman kampanjassa käymään uudelleen näöntarkastuksessa ja valitsemaan itselleni kahdet uudet silmälasit ja aurinkolasit. Ekalla kerralla näöntarkastus jännitti mua hirveästi, varsinkin, koska pelkäsin siellä olevan kirkkaita valoja ja mulla oli just ollut parin viikon migreeniputki.

Nyt menin näöntarkastukseen rennosti ja se meni tosi helposti, kun tiesin jo etukäteen, että siellä ei kovin paljoa mitään kirkkaita valoja ole. Näöntarkastuksessa mitattiin molempien silmien kauko- ja lähinäköä, sekä hajataittoa ja vielä silmänpaineet. Silmänpaineet oli ok, näkö ei ollut huonontunut, mutta hajataittoa oli vielä hieman enemmän kuin aiemmin oli mitattu. Mun silmät on hajataitosta (ja toisen silmän tosi hyvästä näöstä) johtuen aika eripariset ja siksikään ne aiemmat linssit eivät olleet ehkä se paras valinta mun silmien ominaisuuksille. Kun silmät on tosi eripariset, niin toinen silmä voi näyttää esim. paljon isommalta/pienemmältä linssien läpi.

Kun näkö oli tarkastettu, siirryttiin valitsemaan sopivia kehyksiä. Silmäasemalla oli tosi hyvä valikoima kate spade new york -kehyksiä sekä silmälaseihin että aurinkolaseihin. Aloitettiin silmälasien kehysten valinnasta ja kokeilin tosi monia kehyksiä, koska kaikki näytti niin kivalta! Mä tykkään siitä, että kehykset tuovat ilmettä kasvoille, mutta toisaalta halusin myös vastapainoksi vähän kevyempää lookia. Tykkään aika isoista kehyksistä, millä on varmasti tekemistä tämän hetken silmälasitrendien kanssa.

kate spade new yorkin kehyksissä on tosi kauniita värejä, jotka ilmentävät hyvin merkin hienostunutta tyyliä. Tykkään niiden pienistä yksityiskohdista ja keveydestä. Valikoimassa oli kirkkaitakin värejä, mutta mä päädyin lopulta sellaisiin ei-niin-kirkkaisiin kehyksiin. Toiset kehykset valitsin niin, että ne on tosi ”hallitsevat” ja näkyvät. Toiset valitsin niin, että ne kehystävät silmiä tosi vähäeleisesti ja kevyesti. Mun mielestä mun valinnat osui ihan nappiin ja en malttanut odottaa, että saisin käyttää kehyksiä!

Silmälaseihin valitsin molempiin mulle yksilöllisesti räätälöidyt linssit, jotka ovat tosi hyvä valinta just mun eriparisille silmille. Räätälöidyissä yksilöllisissä linsseissä optiikka on tarkka myös reuna-alueilla ja ne on tosi ohuet ja kevyet, eivätkä silmät näytä suuremmilta tai pienemmiltä. Niissä on yhdistelmäpinnoite, joka poistaa heijastuksia ja antaa hyvän suojan naarmuja vastaan. Lisäksi niissä on antistaattinen pinnoite, joka on helppo puhdistaa ja hylkii likaa ja pölyä. Linsseissä on myös 100 % UV-suoja. Yksilöllisesti räätälöityihin linsseihin on saatavilla myös lisäksi erilaisia muita pinnoitteita ja mä valitsin molempiin mun uusiin silmälasiin erikoispinnoitteet.

Toisiin laseihin otin BlueControl-pinnoitteen, joka suojaa silmiä sinisen valon haitallisilta vaikutuksilta. Mä teen paljon töitä laitteilla, jotka altistavat mun silmät sinivalon haitoille. Sininen valo on valotyypeistä kaikkein häikäisevin ja se myös pakottaa silmät tarkentamaan kaikkein voimakkaimmin. Siksi sininen valo voi väsyttää, rasittaa ja kuivattaa silmiä sekä aiheuttaa päänsärkyä ja jopa unettomuutta. Sininen valo muistuttaa päivänvaloa, joka ylläpitää ihmisen vuorokausirytmiä. Siniselle valolle altistuminen illalla tai yöllä saattaa vaikuttaa melatoniinin tuotantoon, mikä vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua.

Migreenipotilaana mä olen todellakin huomannut sinisen valon haitalliset vaikutukset ja yleensä silloin, jos mulla on migreeni päällä, on sininen valo kaikkein pahinta mitä voin itselleni tehdä (ellei jonnekin rock-konserttiin tai strobovalodiskoon menoa lasketa). Usein saattaa mennä jopa 2-3 päivää ennen kuin pystyn olla migreenikohtauksen jälkeen tietokoneen äärellä. Tähän asti olen käyttänyt aurinkolaseja, jos on ollut pakko tehdä töitä migreenin ollessa päällä, mutta silloin mulle on tullut sitten päänsärkyä ihan vaan siitä, että teen töitä ilman silmälasien vahvuuksia.

Silmäasemalla voi valita linsseihin BlueControl-pinnoitteen, joka parantaa kontrastia, auttaa ennaltaehkäisemään sinisen valon aiheuttamia oireita sekä vähentää digitaalisilta näytöiltä heijastuvaa sinistä valoa ja sen haitallisia vaikutuksia. Täydellistä! Enää ei siis tarvitse valita teenkö töitä silmälasit vai arskat päässä sillloin, kun kärsin päänsärystä.

Toisiin laseihin mä sain valita trendikkään liukuvärjäyksen. Liukuvärin voi valita eri vahvuuksilla ja mä otin tosi kevyen liukuvärjäyksen, joka on kuitenkin hyvin erottuva. Liukuvärejä ja sävyjä oli laaja valikoima ja mä valitsin kehysten sävyihin sopivan värin, johon olin tosi tyytyväinen. Ihanaa, kun nyt on kahdet erilaiset silmälasit erilaisiin tilanteisiin. Mä luulen, että näiden myötä lähden useammin silmälasit päässä myös muualle, enkä pidä niitä pelkästään kotona/työskennellessä. Varsinkin kun nyt on eri asuihin sopivat kehykset, aina löytyy lasit, jotka sopii omaan tyyliin.

Silmälasien lisäksi valitsin tosiaan myös kahdet upeat aurinkolasit kate spade new york -kehysvalikoimasta. Kehyksiä oli paljon erilaisia, mutta mä ihastuin erityisesti kahteen malliin. Halusin, että toiset laseista ovat isot ja mustat ja toiset otin sitten sellaiset vähän näyttävämmät ja erikoisemmat. Isot ja mustat lasit siksi, että ne on mun migreenilasit, eli ne, jotka laitan päähän silloin kun on pakko lähteä ulos, vaikka silmät on tosi valonarat. Vaikka silmälasit on vähentänyt ihan hirveästi mun migreenejä, mä olen silti edelleen mieleltäni migreenipotilas ja varaudun niihin kaikissa tilanteissa. Mustat isot kehykset suojaa hyvin silmiä joka puolelta, ettei valo pääse häikäisemään suoraan silmään.

Toiset kehykset on tosiaan vähän koristeellisemmat, mutta nekin on musta älyttömän tyylikkäät ja mulle sopivat. Silmäasemalla on aurinkolaseihin todella paljon erilaisia linssejä saatavilla niin vahvuuksilla kuin ilmankin, sekä erilaisia silmiä suojaavia pinnoitteita ja peililinssejä.

Näissä kuvissa näkyy kaikki ne lasit joita valitsin, mutta en paljasta vielä mihin kehyksiin päädyin. Sen saatte nähdä seuraavassa postauksessa, jossa esittelen lasit päässä ja kerron kokemuksia uusista kehyksistä ja linsseistä.

LUKIJAKILPAILU: VOITA MATKA LONTOOSEEN!

Osallistu kate spade new york -kilpailuun Silmäaseman Instagram-tilillä tai Facebookissa (tai molemmissa) ja osallistut Lontoon matkan arvontaan. Tarkempi info löytyy kummastakin julkaisusta. Ihan mieletön kisa, vitsi mäkin haluaisin lähteä!

Mitkä kehykset kuvissa näkyvistä oli sun lempparit? Oletko kärsinyt sinisen valon haitoista, tai onko sulla kokemusta siniseltä valolta suojaavista linsseistä silmälaseissa?


3 Responses to “Näöntarkastus ja uusien silmälasien valinta”

  1. Hanna sanoo:

    Ihanaa kuulla, että sulla on helpottanut migreenit silmälasien myötä! Itelläni ei oo tällä hetkellä silmälaseja, mutta sininen valo puhelimen näytöllä tai tietokoneella on kyllä tosi silmiä rasittavaa. Ite oon saanut pienen avun migreeniin sillä, että mulla on puhelimessa ja tietokoneessa säädettynä näytöt tosi lämpimälle, jolloin sinistä valoa ei oo, kun näyttö on keltaisempi.

  2. Bea sanoo:

    Itselle aina vaikein homma on tuo kehyksien valinta kun niitä on niin paljon. Hyvä kun mainitsit myös pinnoitteista ja peililinsseistä, kun monet ei noista lisäjutuista tiedäkään. Kivannäköisiä nuo kaikki valitsemasi kehykset.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.